sirkozi 12 #6101 Posted February 6, 2017 Tak, tak... dlatego nadal najlepsi jeżdzą na LW, które kupuja i uzywają z naklejkami sponsorów typu Zipp, Enve, Campa, Shimano Przykład? Poza dyskami w TT nie spotkałem się z tym. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Radical 3 #6102 Posted February 6, 2017 Koła DT Swiss nie mogą w żadnym aspekcie być potównywane nawet z starszą generacją Csmpy Bora którą używasz. Marka która produkuje świetne piasty i sxprychy nie ma własnej fabryki obręczy. Jezdzilem dwa sezony na rrc 680 porażka nie z tej ziemi finsiszem było wyrwanie nypla z obręczy. Z twoich fur Helium Sl miażdży :-)) zerknij na Campy Hyperion kultowe koła na wysokie góry. Ewentualnie nowe Bory 35 z szerszą obreczą. Jak bym miał plecić coś dpoza włoch to na pewno Reynolds lightweight nie odnalazł się w trendzie aero, nikt w Protourze nie jezdzi już na LW... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Road-Racing.pl Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2911 #6103 Posted February 6, 2017 Przykład? Poza dyskami w TT nie spotkałem się z tym. Najwiekszym przykładem był Armstrong Postaram się poszukać zdjęć z TDF 2015 w archiwum 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
sirkozi 12 #6104 Posted February 6, 2017 Dlatego pisałem, że LW są technologicznie naście lat do tyłu i wtedy to było często spotykane. W TDF 2015 nie chce mi się wierzyć. Czekam na fotki. Z wyglądu są świetne, to fakt. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2911 #6105 Posted February 6, 2017 (edited) Koła DT Swiss nie mogą w żadnym aspekcie być potównywane nawet z starszą generacją Csmpy Bora którą używasz. Marka która produkuje świetne piasty i sxprychy nie ma własnej fabryki obręczy. Jezdzilem dwa sezony na rrc 680 porażka nie z tej ziemi finsiszem było wyrwanie nypla z obręczy. Z twoich fur Helium Sl miażdży :-)) zerknij na Campy Hyperion kultowe koła na wysokie góry. Ewentualnie nowe Bory 35 z szerszą obreczą. Jak bym miał plecić coś dpoza włoch to na pewno Reynolds lightweight nie odnalazł się w trendzie aero, nikt w Protourze nie jezdzi już na LW... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Moje RC46 były zdecydowanie sztywniejsze niz moje Bora, ale tłumienie drgań, szybkość rozpędzania (tu pewnie kwestia wagi) i w końcu siła hamowania - Campa jest górą Znajomy, który ma Reynoldsy 66mm dosłownie co 1000km wymienia łozyska ale moze tak trafił.Edit - głupoty plotę ma Corima, nie Reynoldsy Nie chcę typowego koła w góry. Chcę stożek do 40mm no i warunki są takie aby wagą zestawu oscylowała do koło 1000g i były sztywne. BTW ile Twoje Helium wazy?Dlatego pisałem, że LW są technologicznie naście lat do tyłu i wtedy to było często spotykane. W TDF 2015 nie chce mi się wierzyć. Czekam na fotki. Z wyglądu są świetne, to fakt. Owszem coraz ciszej jest o LW, co nie znaczy, że Obeymayery juz nie wymiatają Przejrze archiwum w wolnej chwilii i wrzucę Edited February 6, 2017 by SzefSzefow 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
egzo18 744 #6106 Posted February 6, 2017 O kurde... Tak czytam... I wychodzi moja amatorszczyzna na temat szos... Wiedza tylko teoretyczna :) e mtb już trochę prakryki na średnim szczeblu mam.Trzeba by założyć drugi temat: zawodowcy a my amatorzy zostajemy tu ;) 0 Share this post Link to post Share on other sites
suqub 94 #6107 Posted February 7, 2017 A niech i profesjonaliści zostaną. Czytając zawsze się czegoś uczysz. A przy okazji tworzy to ciekawy kontrast. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Radical 3 #6108 Posted February 7, 2017 (edited) Tak, tak... dlatego nadal najlepsi jeżdzą na LW, które kupuja i uzywają z naklejkami sponsorów typu Zipp, Enve, Campa, Shimano Opisujesz rzeczuwistośc tak jak to precyzjnie określił kolega Sirkozi lat 2000-2005.Lightweight produkuje bardzo jakościowe koła, które są cofniete technologicznie i to znacznie do światowej czołówki, którą dzis tworzy Campagnolo, Reynolds, Zipp, Enve. Od czasu wprowadzenia trenfu aero który diamteralnie zwiekszył tez sztywnośc karbonowych obręczy LW z swoimi 21 milimetrami został w tyle. Prosi oczekuja maksymalnej efektywności i bezpieczeństwa od koł. Podmuch z boku na Lightweight miot na bank kolarzem. Piszę tu o tym co najbardziej niebezpieczne zjazd 60 km /h wyjeżdżasz zza ściany drzew i bum.Ligtwieght patrząc z boku ma przekrój jak Mavic Cosmic sprzed 15 lat. Sama jakość nie wystarczy... To co mi sie w LW podpoba to nazwy ich kół Autobahn ;-) Fernweg.;-) Troche lepiej odbierają je znający niemiecki ale i laikowi może sie spodobać Edited February 7, 2017 by Radical 0 Road-Racing.pl Share this post Link to post Share on other sites
egzo18 744 #6110 Posted February 7, 2017 Bagażnik? Znalazłem idelaną pompkę do systemu tubeless. Tylko droga strasznie... Ale będę zbierał założę moim starym beto, a potem będzie ta http://www.bikeman.pl/topeak-pompka-podlogowa-joe-blow-boster-pompka-z,3,17896,19041 0 Share this post Link to post Share on other sites
trollu 725 #6111 Posted February 7, 2017 tak, Proride 591 0 Share this post Link to post Share on other sites
egzo18 744 #6112 Posted February 7, 2017 (edited) Bagażnik bardzo dobra rzecz. Wozić rower w bagażniku jest dość upierdliwe... Jak z kołami to muszę siedzenia składać. Edited February 7, 2017 by egzo18 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mikołaj N 388 #6113 Posted February 7, 2017 Bagarznik bardzo dobra rzecz. Wozić rower w bagarzniku jest dość upierdliwe... Jak z kołami to muszę siedzenia składać. Matko z córą!!! A może miałem napisać CUROM? 0 Share this post Link to post Share on other sites
egzo18 744 #6114 Posted February 7, 2017 O cholera... Autokorekta mi błędy wrzuciła.... Już pokornie poprawiam. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2911 #6115 Posted February 7, 2017 Opisujesz rzeczuwistośc tak jak to precyzjnie określił kolega Sirkozi lat 2000-2005.Lightweight produkuje bardzo jakościowe koła, które są cofniete technologicznie i to znacznie do światowej czołówki, którą dzis tworzy Campagnolo, Reynolds, Zipp, Enve. Od czasu wprowadzenia trenfu aero który diamteralnie zwiekszył tez sztywnośc karbonowych obręczy LW z swoimi 21 milimetrami został w tyle. Prosi oczekuja maksymalnej efektywności i bezpieczeństwa od koł. Podmuch z boku na Lightweight miot na bank kolarzem. Piszę tu o tym co najbardziej niebezpieczne zjazd 60 km /h wyjeżdżasz zza ściany drzew i bum.Ligtwieght patrząc z boku ma przekrój jak Mavic Cosmic sprzed 15 lat. Sama jakość nie wystarczy... To co mi sie w LW podpoba to nazwy ich kół Autobahn ;-) Fernweg.;-) Troche lepiej odbierają je znający niemiecki ale i laikowi może sie spodobać Masz jakiegos linka do testów porównawczych oporów powietrza LW i reszty? Czasem problemy z utrzymaniem kierownicy przy wyzszych predkosciach i silniejszym bocznym wietrze miałem w przypadku RC46 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Radical 3 #6116 Posted February 7, 2017 Dt Swiss seria RC jak widzisz u siebie to stara oparta na kształcie V obręczy seria. Poszukam ci czegos o LW i podrzuce opory to jedna drugie to stabilność na wiatrach. Fulcrum mój też nie powala jeśli chodzi o boczny wiatr 20 mm to dużo za mało. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Road-Racing.pl Share this post Link to post Share on other sites
sirkozi 12 #6117 Posted February 7, 2017 Sama jakość nie wystarczy... Z tą jakością to też podobno różnie bywa: https://masterbikepl.wordpress.com/2015/11/04/20-000-zlotych-badziewia/ Na żywo ich nigdy nie widziałem, więc sam nie mam na ten temat zdania. To, że kolarzem miota na stożkach to jest fizyka i tego nie zmienisz. Możesz to minimalizować, np. przez wykorzystywany w nowoczesnych kołach profil 'U' (LW stosuje przestarzały profil 'V'). Czy ostatni wynalazek Zippa z obręczą o profilu, który bodajże nazwali zębami rekina. Druga sprawa, szerokość obręczy 20mm to, delikatnie mówiąc, pomysł przestarzały przy szeroko stosowanych oponach 25mm. Z punktu widzenia aerodynamiki najefektywniej jest kiedy obręcz ma szerokość zbliżoną do opony na niej osadzonej. 0 Share this post Link to post Share on other sites
suqub 94 #6118 Posted February 7, 2017 Porządny osprzęt Wygląda drogo. Ktoś kupi... Oby był zadowolony. W końcu mogę kupić portki i bluzę na rower. Proszę Was o wsparcie.@Kaido miałeś fajny pomysł z ciuchami z Decathlon. Tyle, że portki mi wykupili... A jedyny model, który zmieszcze na du... kosztuję ponad 200zł. W tej cenie mogę mieć coś innego, np. to http://www.cycleshop.pl/rogelli-manzano-getry-rowerowe,id6517.htmlhttp://www.cycleshop.pl/rogelli-fondo-zimowe-spodnie-rowerowe,id2901.html Pytanie czy te spodnie są dobre/lepsze. Z Decathlon mogę wyrwać coś takiego https://www.decathlon.pl/koszulka-dugi-rkaw-900-id_8343628.html. Myślę, że jest do dobry wybór. Na sprzęcie już się jako tako znam. Jednak na ciuchach ni w ząb. Proszę podpowiedzcie czy to co wskazałem warto kupić. Zaproponujcie sami jakieś inne modele.Ktoś coś podpowie? 0 Share this post Link to post Share on other sites
ecipeci 2908 #6119 Posted February 7, 2017 a taka troche polsko brzmiaca z nazwy firma Ursus to dobre koła robi ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
egzo18 744 #6120 Posted February 7, 2017 Ursus? To tylko Buldog https://olxpl-ring02.akamaized.net/images_tablicapl/446845503_2_261x203_ursus-c45-lanz-bulldog-przednia-os-dodaj-zdjecia.jpg 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2911 #6121 Posted February 7, 2017 Dt Swiss seria RC jak widzisz u siebie to stara oparta na kształcie V obręczy seria. Poszukam ci czegos o LW i podrzuce opory to jedna drugie to stabilność na wiatrach. Fulcrum mój też nie powala jeśli chodzi o boczny wiatr 20 mm to dużo za mało. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ok, będę wdzięczny Ktoś coś podpowie? Rogelli to był zawsze w dobra budżetowa marka, jak jest teraz? Nie wiem a taka troche polsko brzmiaca z nazwy firma Ursus to dobre koła robi ? Trzeba się spytać ludzi z CCC Słyszałem wiele różnych opinii, od hurraoptymistycznych po bardzo złe. Kup, zostań testerem 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
suqub 94 #6122 Posted February 7, 2017 Tak na szybko zbudowałem taki oto zestaw ciuchów Portki: https://www.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/spodnie-obcisle/dlugie/p,spodenki-dlugie-fondo-z-wkladka-czarne-r-xxl-rogelli,393730.html?_pli=e0a49f#76042021Nogawki: https://www.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/nogawniki-i-nakolanniki/p,nogawki-promo-czarne-rogelli,212118.html?_pli=e0a49fRękawy: https://www.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/rekawniki/p,rekawki-promo-czarne-rogelli,47614.html?_pli=e0a49fBluza: https://www.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/kurtki-i-bluzy/p,bluza-pesaro-czarna-rogelli,402758.html?_pli=e0a49fRękawiczki: https://www.centrumrowerowe.pl/odziez-rowerowa/rekawiczki/dlugie/p,rekawiczki-windstopper-thermal-niebieskie-shimano,517956.html?_pli=e0a49f Myślę, że na tym pozostanę. Chętnie uderzyłbym w Gore, ale wyszłoby pewnie z ponad 2k 0 Share this post Link to post Share on other sites
ecipeci 2908 #6123 Posted February 7, 2017 CCC na Guerciotti śmiga ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
kaido2 122 #6124 Posted February 8, 2017 Ktoś coś podpowie?Wieczorem po treningu, na spokojnie dobiorę Ci ubiór, bo trochę popłynąłeś. Rogelli dobra rzecz, zarżnąłem gacie w pół roku. Nie czas je zabił, a przebieg 15kkm. 0 Share this post Link to post Share on other sites
suqub 94 #6125 Posted February 8, 2017 Wieczorem po treningu, na spokojnie dobiorę Ci ubiór, bo trochę popłynąłeś. Rogelli dobra rzecz, zarżnąłem gacie w pół roku. Nie czas je zabił, a przebieg 15kkm.Super! Czekam z niecierpliwością. Proszę od razu napisz co i dlaczego skopalem. Nowa wiedza. 0 Share this post Link to post Share on other sites