Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że bez sensu. Ale takich "rzeczy" nie robi się dla niego. Robi się je... bo można. Mają pomysł, niech tworzą ile wlezie ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na chwilkę dzisiaj tylko

98162fb281dfe756ffd1f7834e8bb149.jpg

Edytowane przez Scaut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plan zrobić jutro 50 km... Jak pogoda pozwoli. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierwsze kilometry w spd. Wczoraj asfalty i leśne drogi więc na luzie, dzisiaj wjazd na znane ale bardziej wymagające ścieżki - 3 gleby zaliczone :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szosie też masz platformy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na szosie chętnie bym się wpiął, całe życie tak jeździłem. Ale nie chce mi się kupować drugich butów, a na mtb jeżdżę na platformach, w terenie wpinanie tylko mi przeszkadza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy początku jazdy na spd podstawa jest aby mocno nie dokręcac sprężyny w pedale aby szybko i dla niewprawionego użytkownika latwo szło wypiąć nogę. .. miałem tak jak wy na początku ze bałem się tego przypiecia nogi na stałe do roweru.... teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez spd...kwestia wprawy i wyrobienia nawyku. raz szybciej się jeździ, noga pracuje przy nadepnieciu i pociągnięciu nogi, brew pozorom jest bezpieczniej w terenie niż bez spd ( zwłaszcza przy mocnych nierównych zjazdach noga nie zeslizgnie się z pedała i nie straci się rownowagi. Ogólnie wiecej plusów niż minusów. ... ale kto co woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPD ma sens szczegolnie w szosie, w MTB raczej tylko na polne drogi, trzeba tylko sie do nich przyzwyczaic i troche nauczyc podciagac pedal noga, tak zeby odciazac noge naciskajaca.

Trollu moze mogles kupic sobie PD-A530, mialbys platformy i spd, albo w tych co masz moze troche wyreguluj sile wypiecia, a glebe w SPD pewnie kazdy na poczatku zaliczyl. Ja ostania na jesieni i nie byly to moje poczatki :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie lepiej się jeździ, czuć jak ciągnie się pedał do góry, muszę wyrobić sobie nawyk wypinania i będzie po problemie. Jak na razie za bardzo skupiam się na wypinaniu przez co wszystko robi się sztuczne, 2 gleby były przy prędkości 0, po prostu się przewróciłem :lol: raz przy zatrzymywaniu, wypiąłem prawą nogę, przechyliłem się na lewą stronę i bach. Wiem, że patrząc z boku wygląda to jak dzieciak uczący się jeździć na 2 kółkach, teraz po prostu trzeba nauczyć się jazdy od nowa. Ale jest lepiej gdy rower odrywa się od ziemi - zawsze bałem się pogubienia pedałów w locie, 2 razy już prawie je zgubiłem, kumpel przez to 3 razy rozwalił reverba, teraz wiem, że rower jest tam gdzie powinien. Kolejna kwestia to but - wcześniej jeździłem w zwykłych adidasach, teraz na twardej podeszwie inna jazda. Kumpel ma XT z platformą - chyba M8020 - chwilę w nich dzisiaj jeździłem, mam wrażenie że łatwiej się w nie wpiąć, co do zasadności platformy - wjeżdzę się w spd to z czasem będę mógł coś więcej powiedzieć. Na razie blok rozkręcony na maxa, kumpel ma skręcone chyba do połowy. Dzisiaj był drugi dzień w spd i pierwszy w terenie więc cudów nie ma się co spodziewać :P kumpel coś znowu mówi o wypadzie na Jurę czy gdzieś dalej - na Jurę raczej wkręciłbym platformy. Twister w spd jest do zrobienia na luzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nowa" definicja koła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko... Aż strach zapytać o wagę takiego koła.... 5kg? Ciekawe jak to podjeżdża. Pewnie fatalnie. Pomysł moim zdaniem troszkę niepoważny, a ta prezentacja na makrokeszu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dramatyzuj. Przecież to jest prototyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to rozpędził, to pewnie będzie mieć niezłą bezwładność, ale podjazdy:)

Dalej, pełne koło na drogę? Będę na prostej rzucać rowerem jak żagiel :)

Ale ok, ktoś chcę zabłysnąć, a ja amstor MTB i szosu zaczynam krytykować :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość jasno powiedział, że jeżeli miałoby chwycić to tylko w transporcie rowerowym, gdzie ciągną ciężkie ładunki. Widzisz szosowca albo gościa na XC z takim kołem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo, że nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierwsze kilometry w spd. Wczoraj asfalty i leśne drogi więc na luzie, dzisiaj wjazd na znane ale bardziej wymagające ścieżki - 3 gleby zaliczone :P

SPD to jest to . Efektywny sprawdzony system .

Ale żeby go w pełni docenić trzeba przez tych kilka gleb przejść .

Potem wszystko funkcjonuje instynktownie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plan zrobić jutro 50 km... Jak pogoda pozwoli. :)

Kurde!

https://www.strava.com/activities/990105056

Przydało by się powoli zacząć  400+

raz szybciej się jeździ, noga pracuje przy nadepnieciu i pociągnięciu nogi, brew pozorom jest bezpieczniej w terenie niż bez spd ( zwłaszcza przy mocnych nierównych zjazdach noga nie zeslizgnie się z pedała i nie straci się rownowagi. Ogólnie wiecej plusów niż minusów. ... ale kto co woli.

Ciekaw jestem ile pojedziesz na mocy przy pełnym obrocie, dlatego podciąganie jest nieefektywne, bo zużywasz więcej zasobów niewspółmiernie do efektu. Szybciej się wcale nie jeździ, jedyna wyższość to stabilizacja nogi, ale ktoś kto dobrze radzi sobie na platformach zwłaszcza w terenie zatrzaski może pominąć chyba, że chce potraktować to jako ciekawostkę.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaido, podziwiam twoje osiągi

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę turnieje stąd takie dystansy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro turniej to które miejsce? Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np:

https://www.endomondo.com/challenges/32422009

Tu  https://www.facebook.com/Rowerowy-Turniej-Miast-1322937904431818/?fref=ts w kat solo miałem 1-sze miejsce

Obecnie jadę 2 konkretne imprezy i  jest co robić, gonią jak cholera, poziom jest, Uczestniczę też w akcjach charytatywnych, bo jak kręcę to czemu mam przy tym komuś nie pomóc.

Ot przykład

https://www.endomondo.com/challenges/32161193

W sezonie

https://www.endomondo.com/challenges/31905500

Sama wiosna

https://www.endomondo.com/challenges/31527701

Maj

https://www.endomondo.com/challenges/32803328

Na stravie  https://www.strava.com/challenges/May-2017-ride-distance-challenge

to tak po krótce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi