Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

maze123

Rolex Datejust 16 200 czy Omega Aqua Terra "Golf"

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Szybka prosba o pomoc w wyborze zegarka. Mam wybor miedzy dwoma wyzej wymienionymi zegarkami i problem z podjeciem decyzji :mellow:  Rolex jak na zdjeciu + blekitna tarcza i cyfry rzymskie. Najlepiej byloby miec oba, ale tak sie niestety nie da. Co byscie zrobili na moim miejscu? Bede wdzieczny za wszystkie uwagi. Oba nowe z salonu.

P.S. kiedys wybralbym bez wachania Omege, gdyz do Rolkow podchodzilem troche z przymrozeniem oka. Natomiast teraz jak pomacalem to stwierdzam, ze maja w sobie magie:)

Pozdr. i dzieki z gory za pomoc

x2yk.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pizj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pięcio sekundowa decyzja w sklepie bez forum - ROLEX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i Roleks, ale na pewno nie ten.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ten Roleks sie akurat podoba. Oczywiscie znalazlbym i takie, ktore podobaja mi sie bardziej, ale musze patrzec na mozliwosci budzetowe:okolo 3500 Euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podoba mi się bransoleta w tym Rolexie. Taka wygląda nieźle według mnie tylko w wersji bikolor.

Z inna bransoleta głosowałbym na DJ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że Rolex. Klasyczna, ładna bransoleta Jubilee, ciekawy kolor tarczy. Zegarek pasujący do wszystkiego. Malinka :).

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Bez zająknięcia Rolex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie mylic ale ten rolek to zdaje sie dla mezczyzn plci odmiennej chyba :)

Jak dla mnie bez sekundy zastanowienia 36 mm rolka nie mialoby startu do 41 mm omegi ale jezeli lubisz male, mocno polyskliwe zegarki to bierz, pilnuj tylko, zeby Ci zona go nie podciagala ;):)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzecywiscie 36 mm. Aczkolwiek ja mam dosc niewiesci nadgarstek (17 cm) i lezy naprawde dobrze. Omega musze jednak przyznac lezy chyba lepiej. Pisze chyba bo nie jestem do konca pewien czy to czasem nie zludne przekonanie wywolane obecnym trendem w wielkosci zegarkow gdzie 42 mm to podstawa. Druga rzecza, ktora przemawia za Omega jest mechanizm. Kaliber 8500 jest naprawde piekny i technologicznie wyzej niz mechanizm w Rolku. No i oczywiscie w roleksie mechanizmu nie pogladasz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, że trudny wybór bo oba zegarki bardzo fajne. Zarówno jeden jak i drugi bardzo fajnie leży na takim nadgarstku jak Twój. Na pewno ogromnym plusem Omegi jest werk. Bredni o przewadze Rolexa nad Omegą w zakresie dokładności nie czytaj, bo przewinęło się przez moje ręce kilka Omeg i każda z nich była bardzo dokładna.

Chcialbym sie mylic ale ten rolek to zdaje sie dla mezczyzn plci odmiennej chyba :)

Jak dla mnie bez sekundy zastanowienia 36 mm rolka nie mialoby startu do 41 mm omegi ale jezeli lubisz male, mocno polyskliwe zegarki to bierz, pilnuj tylko, zeby Ci zona go nie podciagala ;):)

Tak, w tych czasach najlepiej kupić przynajmniej 45mm, a już najlepiej 50mm żeby być mężczyzną. Niech kobiety zobaczą, że chociaż coś się ma dużego ;):lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wielkoscia tego Roleksa jest tez zwiazana inna kwestia. Jest to model nawiazujacy do dawnego DJ. Stad wielkosc jak w pierwowzorze i taka a nie inna bransoleta. Szczerze to mimo, ze bransoleta z modelu 116200 jest solidniejsza to wlasnie ta z modelu 16200 bardziej mi sie podoba wlasnie przez to vintigowe nawiazanie stylistyczne. Podobnie wielkosc. Gdybybylo to 41 mm to juz nie byloby tego vintigowego klimatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewagą Aqua Terra z pewnością jest nowoczesny i bardzo dokładny mechanizm a także dużo większa funkcjonalność: 60 godzinna autonomia chodu, efektywny bezgłośny i bezwibracyjny napęd, funkcja sekwencyjnej zmiany czasu (przydatna dla często zmieniających strefy czasowe oraz przy zmianie czasu lato/zima), wysoka wodoszczelność 150 m.

edit: Ma jeszcze jedną funkcjonalną zaletę, mianowicie dyskretną luminowę dzięki której można odczytać czas w mroku i ciemności. O ile w nocy aby odczytać godzinę potrzeba chwili aby przyzwyczaić oczy i odnaleźć wskazówki na cyferblacie o tyle nagłe wejście z intensywnego słońca do mroku lub całkowitej ciemności umożliwia natychmiastowy i bezbłędny odczyt czasu.

Zaletą Datejust jest natomiast fenomenalny klimat vintage, klasycznego zegarka produkowanego od 1945 roku w niemal niezmienianej formie jak również trwały, dokładny i niezawodny mechanizm.

Każdy z tych zegarków ma nieco inne atuty, więc wszystko zależy od tego które z nich są u Ciebie priorytetowe.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Koledzy za wszystkie cenne uwagi. Jezeli chodzi o zakup zegarkow (i samochodow ;) ) to nigdy nie bylem za bardzo racjonaly i wybieralem, jak to sie mowi sercem. Dlatego i w tym przypadku sklaniam sie bardziej ku Roleksowi, szczegolnie, ze jestem milosnikiem zegarkow vintage (chociaz tu paradoks, glownie Omeg vintage).

Mam natomiast do Was jeszcze jedno pytanie Chodzi o serisowanie zegarka. Slyszalem, ze Co-Axial w zasadzie nie wymaga serwisu nawet przez kilkadzisiat lat. Roleks jak przypuszczam co ookolo 5 lat wymagalby serwisu. Czy tak jest w rzeywistosci? Czy ktos z posiadaczy Roleksa moglby mi powiedziec jak ksztaltuje sie cenowo taki serwis?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklaniam sie bardziej ku Roleksowi, szczegolnie, ze jestem milosnikiem zegarkow vintage (chociaz tu paradoks, glownie Omeg vintage).

Zatem Rolex będzie tym, który zaspokoi najważniejsze oczekiwania. Powiem szczerze, że bardzo mi się ta wersja Datejust podoba, właśnie z uwagi na swoisty klimat starych Rolexów.

Mam natomiast do Was jeszcze jedno pytanie Chodzi o serisowanie zegarka. Slyszalem, ze Co-Axial w zasadzie nie wymaga serwisu nawet przez kilkadzisiat lat.

Teoretycznie tak powinno być ponieważ Daniels założył, że wychwyt współosiowy nie wymaga wogóle smarowania. Jednym z głównych powodów pogarszającej się dokładności zegarka jest starzejący się smar, który wymienić się winno co jakiś czas. Daniels jak widać wyeliminował ten problem. Jednak Omega ostatecznie definiując warunki pracy co-axial w 8500 zdecydowała się na stosowanie smaru lecz z uwagi na bardzo krótkotrwały kontakt palet kotwicy z kołem wychwytowym (w porównaniu z wychwytem kotwicowym) mogło nastąpić znaczne wydłużenie pracy mechanizmu bez konieczności jego serwisu. Czy to jest aż kilkadziesiąt lat - tego jeszcze nikt nie wie bo co-axial w 8500 jest od roku 2007.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decydując po wyglądzie (i sercem) wziąłbym Omegę - zielony kolor świetnie się dla mnie komponuje z resztą, i zegarek jest zgrabniejszy. Zielony zresztą stosunkowo rzadko pojawia się na tarczach.

Akurat ten Rolex jest co prawda jednym z nielicznych które mi się podobają, choć ogólnie wzornictwo firmy po prostu mi nie leży. Może kiedyś ulegnę tej magii, ale nie w najbliższym czasie.

Co do mechanizmu - jeżeli nie masz jeszcze zegarka z co-axial, to może akurat to będzie przyczynkiem do decyzji?

Natomiast jeśli skłaniasz się ku Rolexowi, to najważniejszy jest twój wybór. Zegarek masz po to żeby się nim cieszyć (ewentualnie "szpanować", to jest "prestiżować"), a nie żeby się kolegom bardziej podobał :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie tak powinno być ponieważ Daniels założył, że wychwyt współosiowy nie wymaga wogóle smarowania. Jednym z głównych powodów pogarszającej się dokładności zegarka jest starzejący się smar, który wymienić się winno co jakiś czas. Daniels jak widać wyeliminował ten problem. Jednak Omega ostatecznie definiując warunki pracy co-axial w 8500 zdecydowała się na stosowanie smaru lecz z uwagi na bardzo krótkotrwały kontakt palet kotwicy z kołem wychwytowym (w porównaniu z wychwytem kotwicowym) mogło nastąpić znaczne wydłużenie pracy mechanizmu bez konieczności jego serwisu. Czy to jest aż kilkadziesiąt lat - tego jeszcze nikt nie wie bo co-axial w 8500 jest od roku 2007.

Masz absolutnie racje. 8500 jest mlodym mechanizmem. Chociaz dzieki swojej nowoczesnej technologi ma szanse zdetronizowac kaliber 3135. W dyskusje o dokladnosci chodu, niezawodnosci i ogolnie wyzszosci jednego mechanizmu nad drugim nawet nie chce wchodzic. Taka dysusja to jak otworzenie puszki Pandory :rolleyes: Oba so swietne. 8500 ma potencjal, 3135 historie i doswiadczenie uzytkownikow.

Natomiast jeśli skłaniasz się ku Rolexowi, to najważniejszy jest twój wybór. Zegarek masz po to żeby się nim cieszyć (ewentualnie "szpanować", to jest "prestiżować"), a nie żeby się kolegom bardziej podobał :-)

Z pewnoscia noszac Roleksa nie uniknie sie tego jak to nazywasz "prestizowania". Czesto tez mnie to drazni, nie tylka zreszta w odniesieniu do posiadaczy Roleksow, bo tych jest sosunkowo mala grupa, ale na przyklad wlascicieli zegarkow modowych.

W tym jednak konkretnym przypadku zegarek jest bardzo stonowany i dyskretny. Gdybym chcial epatowac zegarkiem i przykowac wzrok innych to mysle, ze ten DJ nie bylby najlepszym rozwiazaniem. Naszczescie nie tego szukam i miedzy innymi dlatego ten wlasnie Roleks jest tak wysoko na mojej liscie zakupowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie tak dawno mocno wszedłem w temat dot. Omega i jej mechanizmów szczególnie cal. linii 8500 niestety w Aqua Tera a nie Diver.

Jeszcze wtedy w ciemno brałbym Omegę.

Niestety nie potrafię sie wypowiedzieć nt mechanizmu w Rolexie...

Ciekawi mnie taka rozbieżność... Omega AT z zielonymi akcentami i Rolex z niebieską tarczą... Na pewno kolor oceniałeś już w sklepie... Powiem szczerz, że swego czasu już wybieralem miedzy Omegą seamaster diver z poprzedniej edycji i obecną i obie z niebieską tarczą... Obie tarcze w mojej ocenie dzieli przepaść jeżeli chodzi o głębię koloru na korzyść oczywiście droższej i nowszej.

Moze właśnie zobaczysz ten model omegi:

post-41428-1371394065,5263_thumb.jpg

http://www.omegawatches.com/collection/seamaster/diver-300-m/co-axial-41-mm/21230412003001

A ja porównywalem z...

post-41428-1371394152,3984_thumb.jpg

Oba na cal. z linii 2500 niestety...

Napisz czemu akurat te dwa modele i co myślisz o Omedze Seamaster Diver.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diverow nie biore pod uwage ze wzgledu na charakter stroju jaki nosze na codzien czyli koszule i czesto garnitur. Wiem, ze Bond nosi divera Omegi do garnituru i mu to nie przeszkadza :rolleyes: ale ja jednak jestem nieco bardziej konserwatywny.

Natomiast jezeli chodzi o niebieski kolor tarczy to zawsze mi sie on podobal i jestem jak najbardziej na tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...:-))

Nie chce Ci mieszać ale jak możesz cenowo zastanowiłbym sie nad...

:-))

Omega DeVille

1.

post-41428-1371399586,0059_thumb.jpg

2.

post-41428-1371399608,5913_thumb.jpg

3.

post-41428-1371399622,4577_thumb.jpg

Model nr 1 ma wszystko oczym pisaleś... Rzymskie cyfry, kolor niebieski, cal. 8500, transparentny dekiel...

Namieszalem? Niestety tez miałem ten dylemat i w zasadzie nadal go mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua Terra Golf - te zielone akcenty plus kolor tarczy na żywo petarda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspominana w tym wątku Omega, to jeden z ciekawszych zegarków w takim stylu jaki ostatnio widziałem. Nie myślałbym dłużej niż pięć sekund i wybrałbym Omegę- jest piękna!

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd się pojawił ten temat, to się zastanawiam co bym wybrał... Jeżeli nie widziałbym tych zegarków na żywo i miałbym wybrać na podstawie tych zdjęć, to wybrałbym Rolexa. Rolex to również jedna z moich ulubionych manufaktur a za Omegą krótko mówiąc nie przepadam. Natomiast mając na uwadze to co widziałem i dotykałem, to jednak wziąłbym współczesną Omege, niż starszego Datejusta.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli z tych dwoch to jednak rolex , dobry klasyczny rozmiar i nie mizdrzy sie jakimis

kolorkami , to jest fajne ale w kolejnych zegarkach a nie kilku pierwszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz wielkie dzieki Panowie za wszystkie opinie. Wybor nielatwy ale i zegarki o troche innym przeznaczeniu i dlatego naprawde trudno je porownywac. Tak jak pisalem najlepiej byloby miec oba :rolleyes: Niemniej jednak decyzja zostala podjeta. Pewnie z moich postow mozna bylo wyczytac w ktora strone przechyla sie szala. Nie rozstrzygam bynajmniej, ktory zegarek jest lepszy. Wybralem po prostu zegarek, ktory w wiekszym stopniu realizuje moje oczekiwania.

Zacytuje mojego znajomego, ktory ma pdobny do mnie gust i ktorego rownie zapytalem co by mi radzil. Odpowiedzial mniej wiecej tak "Przeciez ty juz dobrze wiesz co masz wybrac, ale jezeli rzeczywiscie chcesz znac moje zdanie to powiem tak: Omega ma bardziej meski rozmiar, bedzie bardziej uniwesalna, ma mechanizm, ktory ma potencjal zdetronizowac Rolka, wykonanie wydaje sie tez lepsze. To powiedziawszy radze Ci zebys wzial .... Rolexa"

Oto i on:

i24e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.