Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tyres

Uliczny rozbój

Rekomendowane odpowiedzi

To byl First i byl na niego zorganizowany zamach, w takiej sytuacji to moze jest 1% szansy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rozluźnienie tematu: parę lat temu zimomym wieczorem podszedł do mnie mocno napakowany, wyższy o jakieś 20cm łysy facet. Miejsce mało uczęszczane, ciemno, pierwsza myśl: fajny miałem telefon etc. Pytanie do mnie czy mam jakieś drobne. Właśnie wyszedł z więzienia i nie ma na fajki. Myśl: wyjmę portfel to sam sobie weźmie, niekoniecznie drobne ;), powiem, że nie mam, też nie za dobry pomysł. Na szczęście w kieszeni miałem 5zł. Daję. Odp faceta: "są na tym świecie jeszcze dobrzy ludzie".  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o pokazanie sytuacji że sztuki walki nie zapewniają bezpieczeństwa/nieśmiertelności; uda się raz, drugi,.... stajesz się coraz bardziej pewny , aż trafisz na szybszego, bardziej zdeterminowanego, masz gorszy dzień .....

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak naprawde niewiadomo jak czlowiek zachowa sie w takiej , naglej , dynamicznej sytuacji.

Ta sama osoba moze sie zachowac roznie , raz da sie potulnie okrasc , innym razem wykaze

sie "heroizmem" skutecznym lub nie .

W tym watku wszyscy cwicza "na sucho" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy temat ... w sam raz na forum o zegarkach :)

Czytając go można wywnioskować, że każdy kilkukrotnie w swoim życiu miał okazję być zaczepionym, zaatakowanym ...

To ja chyba jestem inny. Od 40 lat chodzę po tym świecie, zdarza się także po nocy, zdarzało się nieraz, że z Żoliborza na Mokotów wracałem na piechotę aby po drodze "się przewietrzyć" i nigdy nie zostałem zaatakowany. Cóż można by sądzić, że mam charakter, korbę i posturę i lata treningów i pewnie coś tam jeszcze. :)

Otóż jestem po "jakiś tam" treningach, coś z kung fu potrafię i nadal ćwiczę i nadal mnie to bawi. A główna nauka jaka została w mojej głowie jest jedna - w przypadku zagrożenia, jeżeli jest tylko taka możliwość, to należy brać nogi za pas i nawet się nie oglądać za siebie. I wiem, że każdy rozsądny człowiek trenujący jakiekolwiek sztuki walki powinien właśnie to wynieść z treningów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym wy piszecie koledzy?,kto teraz zegarek wam zabierze ?,to nie lata 70,80....teraz to komórke wam zabiorą...... :D -kładziesz telefon na chodniku i uciekasz.....hehe

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może zamiast sztuk walki powinno się tylko biegi trenować ;)

Emocjonalnie popieram Henia - filozofia, ze w razie jakiegokolwiek zagrożenia należy uciekać, albo potulnie oddawać swoją własność jakoś do mnie nie przemawia. Oddajmy zegarek, oddajmy portfel... Zapłaćmy haracz, zapłaćmy okup, siedźmy cicho jak nas biją, bo zbiją mocniej... Nie podoba mi się taka postawa..

Ale to emocje, a realia są takie, że każdorazowo trzeba ocenić sytuację. Jeśli nie ma realnych szans na obronę, to ani porfel, ani zegarek nie są warte uszczerbku na zdrowiu i nie ma co nadmiernie kozaczyć, bo z kilkoma przeciwnikami to tylko Bruce Lee wygrywał w walkach, które sam reżyserował. Jeśli szanse są, to i ryzyko warto podjąć. Ocena zawsze jest sprawą indywidualną.

Jest jeszcze jeden aspekt - w naszym świetnym prawie jest coś takiego, jak przekroczenie granic obrony koniecznej. Dasz po ryju napastnikowi i sam odpowiadasz, jak napastnik. Znam przypadek, kiedy to gość nie pozwolił sobie ukraść samochodu i skończyło się wyrokiem dla niego.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mów za siebie. Co do mnie kolego to inna bajka, jest korba, jest charakter, są umiejętności, lata treningów, więc o mnie nie bój. A podobnych sytuacji miałem już wiele, uwierz mi. Pierwszy pada nawija się nogami a drugi odrazu zazwyczaj traci ochotę na dalszą zabawę.

lol, smieszne...., chyba jeszcze w prawdziwej zadymie nie byles, wczoraj w nocy calkiem niezla byla na Brooklinie 8 osob postrzelonych w tym jedna krytycznie, wiem bo bylem.....

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy tekst jaki TWARDZIELE mowia po zakuciu w kajdany jak juz ich koledzy nie widza - chca zawiadomic mame........wiem slysze to codziennie

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Najlepiej być sobą, nie kozaczyć, nie eksponować, nie kłaść uszu po sobie, nie pokazywać strachu i wszystko jest ok. Na każdego kozaka znajdzie się kozak (nie odnoszę się do wypowiedzi kolegów), a zbyt duża pewność siebie może zgubić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna, ale to żadna sztukawalki/samoobrony nie gwarantuje 100% skuteczności, ale znacznie zwiększa szanse na pozytywne zakończenie konfliktu. Karate tak naprawdę jest bardzo mało skuteczne w ulicznych realiach - w Kyokushin np. brak udeżeń rękami na głowę w Taekwondo to już w zasadzie same nogi. Zresztą celem karate nie jest nauka naparzania się na ulicach - tu liczy się min. filozofia, relacja mistrz-uczeń, pokonywania swoich słabości etc. etc.

Do obrony przed agresorem to najlepiej nadaje się: Krav Maga, Systema Spetsnaz, Combat 56

4 zasad samoobrony Krav Maga:

1. Unikaj niebezpiecznych miejsc i sytuacji.
2. Gdy znajdziesz się w niebezpiecznym miejscu lub sytuacji jak najszybciej się oddal.
3. Użyj przedmiotów, które masz pod ręką do obrony, tzw. broń improwizowana.
4. Walcz! Użyj swojego ciała do obrony, w sposób maksymalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek merytoryczny-dzięki niemu można zobaczyć inną, nie "forumową"twarz kolegów ;) - ilu mamy wojowników :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może zamiast sztuk walki powinno się tylko biegi trenować ;)

Emocjonalnie popieram Henia - filozofia, ze w razie jakiegokolwiek zagrożenia należy uciekać, albo potulnie oddawać swoją własność jakoś do mnie nie przemawia. Oddajmy zegarek, oddajmy portfel... Zapłaćmy haracz, zapłaćmy okup, siedźmy cicho jak nas biją, bo zbiją mocniej... Nie podoba mi się taka postawa..

Nie upraszczaj.

Haracz to nie to samo co rozbój.

Tu nie masz czasu  na dyskusje, zawiadomienie policji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ponadto zwolennikiem powszechnego dostępu do broni. Zauważcie że mężczyzna może sobie pójść na siłownię/trening sztuk walki i w jakimś tam stopniu zwiększy swoje szanse, ale kobiety nie mają takiej możliwości, nawet gdyby trenowały zawsze będą dużo słabsze. Broń palna wyrównuje szanse, kobieta która waży 50kg ma możliwość obrony przed karkiem 2x2. Oczywiście musi się to wiązać z usunięciem tych idiotycznych granic obrony.

Ale masz świadomość, że dostęp do broni ma też ten w/w dres/kark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, smieszne...., chyba jeszcze w prawdziwej zadymie nie byles,

Rob, no co ty Carlito brał. :D

Są nawet zdjęcia

120709rKidsFight.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze, że  "jest korba, jest charakter, są umiejętności, lata treningów". :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silna bania i zaciśnięte pięści!

Najważniejsze, że  "jest korba, jest charakter, są umiejętności, lata treningów". :lol:

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASTRAL - pięknie :D

Lawnowerman - nie koniecznie, bo notowany na policji dresik/kark nie dostanie broni, każdy, kto ma na bakier z prawem też nie dostanie. Dostali by obywatele, którzy by się przed nimi mogli bronić. Każda praktycznie sytuacja w PL z użyciem broni np. na rozbój czy do napadu to BROŃ NIELEGALNA! Kto by napadał ze swoją legalną spluwą? 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Rob, no co ty Carlito brał. :D

Są nawet zdjęcia

120709rKidsFight.jpg

Ktory to Carlito bo nierozpoznaje po zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie upraszczaj.

Haracz to nie to samo co rozbój.

Tu nie masz czasu  na dyskusje, zawiadomienie policji

ale od tego takie typki wlasnie zaczynaja, najpierw zabieraja w podstawowce kanapki/dlugopisy/zabawki/cokolwiek innego slabszym, potem chodza po ulicy i kroja z bejsbolowek, kasy, zearkow, walkmanow (stare przyklady), a potem to sie zmienia w haracz, rozboje, napady i rabunki.

jak to powiedzial moj dobry kumpel (onegdaj srogi ulicznik z jelonek) dla takich gosci prewencyjny wpier...l za mlodu moze ustrzec ich przyszle ofiary ich zdegenerowanego zachowania.

to jest kwestia tego czy zareagujesz jak ciebie beda chcieli okrasc, ale rowniez jak kogos innego beda krzywdzic. sprobujesz im przeszkodzic (i nie mowie, ze musisz sie lac z 5-oma typami, bo nie kazdy ma taka psyche i umiejetnosci-chociaz patrol obywatelki odnosi skutek ;) - ale wystarczy krzyknac, zwrocic uwage, zadzwonic na policje) czy moze po cichu przyzwolisz na takie zachowanie. nastepna ofaira moze byc twoj syn/corka/matka/zona....

polskie prawo w tych kwestiach jest tak popieprzone, ze nadaje sie na osobny watek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy nie za dużo naoglądaliście się filmów kryminalnych , westernów ? naczytali „prostych prawd ” – dać ludziom broń i sami się obronią. Popytajcie , poczytaj ekspertów od bezpieczeństwa, więc nie obronią się.  Wyobraźcie sobie sytuacje; masz tą swoją magiczną broń idziesz ulicą i ktoś przystawia ci lufę pistoletu do głowy ; rozumie że wprost z nieprawdopodobną szybkością wydobywasz swój wielki pistolet i same trupy bandytów. Argumenty że dres nie dostanie broni są śmieszne, dostaniesz rurą w łeb , przystawią ci nóż do szyi – sami sobie wezmą Wasze pistolecik. (masz pistolet, a bandyta "tylko" nóż – w bliskiej konfrontacji nóż jest dużo bardziej skuteczny).  Bandyci/przestępcy/narkomani na głodzie  są zawsze bardzie zdeterminowani niż większość społeczeństwa, i to oni wybierają miejsce zasadzki nie Ty. Strzelanie do człowieka to nie to samo co strzelanie na strzelnicy , to często lata treningów, przełamywanie barier „moralnych” takie ma większość społeczeństwa ; w przeciwieństwie do większości bandytów.

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bandyta i tak bedzie mial bron jesli tylko zechce. napadajac na mnie/na moj dom jemu chodzi tylko o szybkie i latwe wzbogacenie sie. on nie chce mnie zabijac. czesto ma noz. postolet, rurke po to zeby mnie nastraszyc. on nie szuka konfrontacji tylko latwego zarobku. jezeli bedzie mial swiadomosc, ze ja w swoim domu moge miec bron palna i prawo pozwala mi na jej uzycie w celu obrony wlasnego domostwa i rodziny to sie 5 razy zastanowi, zanim dokona napadu.

tak jak mowie, bandziory chca zarobic, a nie sie konfrontowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez zielony.m
      Dnia 22.02.2018 z sortowni WER Warszawa skradziono zegarek Bucherer model 7000 z poniższych zdjęć. Zegarek wysłałem do Szwajcarii do muzeum marki, niestety nigdy tam nie dotrze.

Proszę o czujność w trakcie przeglądania platform handlowych.

Za informacje na temat zegarka przewidziana nagroda.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.