Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie, Hulk wygrywa ten pojedynek zdecydowanie.

E4822D4C-4718-44E0-BC4A-CC91CD31DDF2.jpeg

0DBBD833-F35A-4CE9-9483-E83B3392E69E.jpeg

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, sviety napisał(-a):

Ale to pewne info? Bo kolor na stronie widziałem inny, i na filmiku Adrian z W&W ...ale nikt oficjalnie tego nie potwierdził. Moim zdaniem zmiana koloru na jaśniejszy wyszłaby na dobre ...taki powrót do limonki z aluminiowego insertu.

edit

nawet na forum Rolexa toczy się w tym temacie zażarta i gorąca dyskusja 

To, że zmieniła się referencja i zdjęcia katalogowe na stronie Rolexa w kwietniu tego roku to pewne informacje. Zmiany konstrukcyjne w mechanizmach 31xx lub 32xx nie zmieniają referencji i nie są oficjalnie ogłaszane. Zmiana mechanizmu/koperty/wskazówek zmienia drugą cyfrę podstawowej referencji np. 116610LN-0001 na 126610LN-0001. Końcówka referencji (po myślniku) zmienia się w przypadku zmian lub dodania nowej tarczy, bezela lub bransolety (np. tarcze w OP, bransolety w GMT).

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Bronzo napisał(-a):

A ja się nie zgodzę. Kermitowi ta odmienność pasuje + soczysty zielony niewątpliwie na plus. Hulk wygląda najlepiej na zdjęciu, niestety na żywo dużo traci bo jakby wyglądał zgniło plastikowo a szkoda, bo fajna koncepcja chociaż jest tu efekt kobry, który mi nie pasuje ;) 

Ważny jest także aspekt użytkowy. Alu bezel łatwo porysować. Druga sprawa, Hulk ma szybką regulację - Glidelock, w Kermicie musisz użyć wykałaczki, a zakres przesunięcia na dziurkach jest zdecydowanie mniejszy.  

4 godziny temu, tbn napisał(-a):

Mnie się te duże indeksy w Kermicie podobają, właśnie dlatego, że to był okolicznościowy model. Wyróżnia się na tle standardowego 16610, z tym zielonym bezelem na żywo wymiata. Hulk też fajny. Nowy cermit to leniwy wypust, nic ciekawego. 

Co do nowego Cermita - pełna zgoda. 

4 godziny temu, memento mori napisał(-a):

Jak pięknie się różnimy. 🙂 Mierzyłem wszystkie: Cermit, Kermit, Hulk i właśnie w takiej kolejności je widzę dla siebie. 🙂 Nie widziałem tylko jeszcze tegorocznego Cermita (126610LV-0002, który ma nieco jaśniejszą zieleń (bardziej w stronę Kermita) niż model z 2020 r. (126610LV-0001). Wydaje mi się, że na żywo będzie jeszcze fajniejszy.

Widziałem wszystkie i tak jak mówiłeś - pięknie się różnimy. Mój ranking jest zgoła odwrotny.   

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ważny jest także aspekt użytkowy. Alu bezel łatwo porysować. Druga sprawa, Hulk ma szybką regulację - Glidelock, w Kermicie musisz użyć wykałaczki, a zakres przesunięcia na dziurkach jest zdecydowanie mniejszy.  

Aspekt użytkowy nie jest bez znaczenia, 16610LV jest dużo lżejszy, przez co wygodniejszy, a ceramiczny bezel można łatwo połamać i kosztuje miliony w porównaniu z wymianą wkładki amelinowej.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, nicon napisał(-a):

Aspekt użytkowy nie jest bez znaczenia, 16610LV jest dużo lżejszy, przez co wygodniejszy, a ceramiczny bezel można łatwo połamać i kosztuje miliony w porównaniu z wymianą wkładki amelinowej.

Widziałem wiele porysowanych aluminiowych bezeli, natomiast żadnego ceramicznego. Nie słyszałem, by ktoś z naszego Forum pisał o połamanej wkładce. Stój, czytałem o pękniętej, ale nie pamiętam, czy sprawa nie tyczyła się aby nowo odebranego zegarka od AD. 

Aspekt użytkowy nie jest bez znaczenia...Mój nadgarstek w lecie mocno przybiera (siłownia na działce, wysokie temperatury itp.). Szybka regulacja w zapięciu pozwala mi zachować najwyższy komfort noszenia. Nosząc starego Kermita musiałbym założyć większy luz i w chłodniejsze dni zegarek latałby po całym nadgarstku. 

Na koniec wrzucę taką fotkę trzech zielonych Subów. Niech każdy spojrzy i powie, który z nich wygląda najlepiej...

Screenshot_20221214_211239_YouTube.jpg

Nowy Cermit wg mnie wygląda beznadziejnie porównując do pozostałych, stary Kermit jakoś tam wygląda..., a Hulk - jest przepiękny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałeś porysowanych ceramicznych, bo ceramika się nie rysuje tylko pęka jak się ją stuknie odpowiednią siłą na małej powierzchni. To że ktoś z tego forum nie pisał nic nie znaczy, bo tutaj występuje 6 osób w wątku, które pokazują w sumie 10 zegarków. Wystarczy wpisać w google "Rolex ceramic bezel cracked" i można poczytać o wielu takich przypadkach na forach gdzie jest znacznie bardziej reprezentatywna grupa kontrolna. Druga sprawa że 5-cyfrowe Rolexy właściciele w dużej masie kupili jeszcze w czasach sprzed ery przechowywania w skrytkach bankowych i odkładania na 5 warstwach jedwabnych szmatek, więc miały się kiedy i gdzie porysować.

Ja osobiście nigdy nie czułem potrzeby mikroregulacji w bransolecie tak długo jak uda mi się ją dobrze dopasować za pierwszym razem. Miałem problem z Omegą AT bo nie mogłem znaleźć żadnego idealnego ustawienia. W 16610LN użyłem toothpick-locka 4 lata temu i zapomniałem.

y9caes6nzm241.jpg

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym pisałem w kwestii czemu nowe ceramiczne rolki to bizuteria a nie toolwatche jak seria pięciocyfrowa. Aluminowy bezel kosztuje grosze, najwyżej się porysuje. A co do mikroregulacji tudzież jej braku, 16570 siedział u mnie idealnie, w klamrze jest dużo pozycji i łatwo dopasować. Wole w sumie tak niż ogromna klamrę jak w ceremicznych subach. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, zapomniałem o tym że "wygoda" glidelocka idzie w parze z zapięciem które ma 4,5cm długości, u mnie to prawie cała szerokość nadgarstka.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście każdy kupuje zegarek pod siebie - taki, jaki mu się podoba. Amen! 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Sub byłby fajny gdyby nie to koszmarne zapięcie - wielkie, kanciaste, gniotące brzegami rękę. Nie wiem jak można piać nad tym z zachwytu.
Gdyby dało się założyć chociaż takie jak w Ex to by bardzo zyskał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo

A propo zapięć i preferencji myślę, że to porównanie (w tym bransolety) również może być dla niektórych ciekawe :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale temat! 

Chciałbym się odnieść:

1. Nie ma lepszego materiału na wkładkę niż ceramika - zielona wygląda może kiepsko w PEWNYCH warunkach, i na tym poprzestanę. Generalnie jest dobrze, tylko kolor Rolexa jest ch*jowy, bo czarna wygląda bardzo dobrze, lepiej niż zielona (mogli zrobić matową).

2. Ceramikę da się porysować (poszorujcie nią po piasku lub po kamieniach). Niekoniecznie zawsze upadek to popękana wkładka (znam z autopsji), uważam że to jeden z lepszych materiałów na wkładki bezeli. Szkło też jest fajne, lepsze niż malowane aluminium.

3. Mam mały nadgarstek i długie zapięcie z 11... czy 12... mi nie przeszkadza, kto miał ten powinien docenić, a jak nie, to nie😉

4. Tarcza w kundelku dla laika, którym jestem, nie ma znaczenia, gdyby był kermit z tarczą jak w starym polarze lub subach (nie maxi), byłby temat do rozmowy.

Hulka chciałbym mieć jako dopełnienie kolekcji subów Rolexa. Mam 126610LV i nie zamieniłbym go na hulka, mimo że nie do końca mi pasuje ten zegarek użytkowo. W końcu to kolekcja. Uważam, że nowe wypusty nie są dla wszystkich z uwagi na rozmiar koperty i bransolety (zwłaszcza bransolety).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nicon napisał(-a):

Fakt, zapomniałem o tym że "wygoda" glidelocka idzie w parze z zapięciem które ma 4,5cm długości, u mnie to prawie cała szerokość nadgarstka.

Te z 40mm Suba jest jeszcze do strawienia. Zapięcie od nowego to już mega zbroja na łapie. 

20210608_183115-01-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, facecik napisał(-a):

Ale temat! 

Chciałbym się odnieść:

1. Nie ma lepszego materiału na wkładkę niż ceramika - zielona wygląda może kiepsko w PEWNYCH warunkach, i na tym poprzestanę. Generalnie jest dobrze, tylko kolor Rolexa jest ch*jowy, bo czarna wygląda bardzo dobrze, lepiej niż zielona (mogli zrobić matową).

2. Ceramikę da się porysować (poszorujcie nią po piasku lub po kamieniach). Niekoniecznie zawsze upadek to popękana wkładka (znam z autopsji), uważam że to jeden z lepszych materiałów na wkładki bezeli. Szkło też jest fajne, lepsze niż malowane aluminium.

3. Mam mały nadgarstek i długie zapięcie z 11... czy 12... mi nie przeszkadza, kto miał ten powinien docenić, a jak nie, to nie😉

4. Tarcza w kundelku dla laika, którym jestem, nie ma znaczenia, gdyby był kermit z tarczą jak w starym polarze lub subach (nie maxi), byłby temat do rozmowy.

Hulka chciałbym mieć jako dopełnienie kolekcji subów Rolexa. Mam 126610LV i nie zamieniłbym go na hulka, mimo że nie do końca mi pasuje ten zegarek użytkowo. W końcu to kolekcja. Uważam, że nowe wypusty nie są dla wszystkich z uwagi na rozmiar koperty i bransolety (zwłaszcza bransolety).

Ciekawa opinia, zwłaszcza, że jesteś chyba jedynym, który swoje zegarki używa do wszystkiego. Większość to ładne fotki do pięknego stroju, a przy mocniejszym wietrze to chyba do pudełka od razu na szmatkę. ;) Ja przywaliłem zegarkiem wiele razy coś robiąc, preferuje tanie aluminiowe bezel, ale też bardziej mi się podobają niż ceramika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.04.2023 o 08:21, mario1971 napisał(-a):

U mnie nie ma nudy. default_smile.png

4315c63edfd68e3a0d20dfd642b34b1b.jpg

No nie ma😉 Choć tego typu fotki pepsiaków tylko wzmagają "chorobę"😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z dwóch, które noszę. 

20230426-184809.jpg

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Te z 40mm Suba jest jeszcze do strawienia. Zapięcie od nowego to już mega zbroja na łapie. 

Chyba troche przesadzasz 😏

Mialem mozliwosc bawic sie obydwoma i jakos zbroja i tu i tu 😎 A mega zbroja, to SD i SDDS 😁

15887719-B8AB-455C-995F-C1FC7EBAD4D9.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

20210608_183115-01-01.jpeg

Jaki ty masz nadgarstek bo nie pamietam? Ale chyba spory, bo te nowe rolki leżą dość dobrze. Tym cięższe to zapięcie będzie w użytku dla typowego 17-17,5cm, bo u ciebie wyglada na duuuze.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, nicon napisał(-a):

Jaki ty masz nadgarstek bo nie pamietam? Ale chyba spory, bo te nowe rolki leżą dość dobrze. Tym cięższe to zapięcie będzie w użytku dla typowego 17-17,5cm, bo u ciebie wyglada na duuuze.

Obecnie tyle co na foto, w sezonie letnim nawet 20cm. Jak kupiłem Jubilee do Pepsi, to musiałem jedno ogniwo extra domówić. 

20220630_183221-01.jpeg

Jak mierzyłem Kermita w foliach na ustawieniu fabrycznym, to ledwo co udało mi się zapiąć bransoletę. Było ciasno. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minutes ago, mario1971 said:

Obecnie tyle co na foto, w sezonie letnim nawet 20cm. Jak kupiłem Jubilee do Pepsi, to musiałem jedno ogniwo extra domówić. 

20220630_183221-01.jpeg

Jak mierzyłem Kermita w foliach na ustawieniu fabrycznym, to ledwo co udało mi się zapiąć bransoletę. Było ciasno. 😉

Ty powinieneś mieć 200cm wzrostu to tych nadgarstków Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie może ma ktoś na sprzedaż bransoletę Jubilee do nowego Gmt ? Ewentualnie może ktoś może pomóc w zakupie. W razie czego proszę o jakiś kontakt na priv 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OP39 był spójnym projektem. Tego, kto zaprojektował jego zębatego następcę, powinno się wysmarować smołą i obsypać kaczym pierzem. 😆

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
OP39 był spójnym projektem. Tego, kto zaprojektował jego zębatego następcę, powinno się wysmarować smołą i obsypać kaczym pierzem. 

Gdybyś trudnił się dizajnem, to raczej na rolki Cię nie byłoby stać. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi