Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie co do bransolety, co jest lepsze w użyciu na co dzień: jubilee w Pepsi czy oyster w subie? I pytam o normalne użycie bez odkładania na ściereczkę i trzymania ręki w powietrzu nad biurkiem :D zegarek do noszenia przy małych dzieciach, więc będzie obrywał zabawkami itp. Nie chodzi o to żeby się nie rysował, bo tak się nie da, tylko co będzie wyglądało lepiej w dłuższym użyciu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam pytanie co do bransolety, co jest lepsze w użyciu na co dzień: jubilee w Pepsi czy oyster w subie? I pytam o normalne użycie bez odkładania na ściereczkę i trzymania ręki w powietrzu nad biurkiem  zegarek do noszenia przy małych dzieciach, więc będzie obrywał zabawkami itp. Nie chodzi o to żeby się nie rysował, bo tak się nie da, tylko co będzie wyglądało lepiej w dłuższym użyciu?

Raczej jubilee będzie lepiej wyglądać. Duża ilość elementów lepiej zamaskuje małe skazy.
Ps. U mnie dzisiaj właśnie Pepsi wskoczyło na jubilee.

IMG-5627.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Krystian napisał(-a):

Raczej jubilee będzie lepiej wyglądać. Duża ilość elementów lepiej zamaskuje małe skazy.

IMG-5627.jpg

No właśnie tak mi się wydawało, że może tak być :) niby środkowe ogniwa są polerowane, ale jest więcej elementów, więc może światło będzie lepiej maskować rysy. Z kolei sub jest cały w satynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Baniewski napisał(-a):

A ja mam pytanie co do bransolety, co jest lepsze w użyciu na co dzień: jubilee w Pepsi czy oyster w subie? I pytam o normalne użycie bez odkładania na ściereczkę i trzymania ręki w powietrzu nad biurkiem :D zegarek do noszenia przy małych dzieciach, więc będzie obrywał zabawkami itp. Nie chodzi o to żeby się nie rysował, bo tak się nie da, tylko co będzie wyglądało lepiej w dłuższym użyciu?

Przy Oysterze od Suba ogniwa są dosyć "wytrzymałe" i trudno je zarysować, natomiast na zapięciu widać każdą poprzeczną rysę. W przypadku Jubilee od GMT jest podobnie, z tym że na polerowanym zapięciu tych drobnych rysek są miliony, a jak mocniej zahaczysz, to głębsze widać z daleka. Za to na ogniwach ciężko jest się czegoś dopatrzeć. Wydaje mi się, że zapięcie od GMT ma bardziej wyoblone krawędzie a w Subie są surowsze - bardziej "kanciaste". Mi osobiście szlif na zapięciu Suba (i ogniwach) podoba się bardziej od tego z GMT. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest raczej kwestia tego, że zapięcie jest najbardziej narażonym miejscem na rysy w zegarku. W większości czynności to ta część nadgarstka ma styczność z innymi przedmiotami. Szczotka Suba na codzień  wygląda na czystą "biologicznie" 😛  i widać na niej dopiero nieco większe ryski, a te średnie i duże widać już pod każdym kątem. PCL w zapięciu GMT jest zazwyczaj "brudne" (ślady potu, palców, kurzu itp) więc nie widać drobnych, a nawet średnich rysek. Widać je dopiero po przetarciu, a tego się raczej codziennie nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja będę sprzedawał swojego Batmana. Jeżeli ktoś ma Datejusta 41 Blue, Minta lub Slate z karbowanym bezelem na Jubilee, mogę się wymienić. 

368070ee2c688a936183140e05ad4191.jpg&key=88dcd8940c91ba941197c93b855c58f871e0c9f37ae28e7f32ea4c835674e324
No tak, stara miłość nie rdzewieje.c1b42c3e9d45d5332e691e269aca2f7b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mrstatler napisał(-a):

No tak, stara miłość nie rdzewieje.c1b42c3e9d45d5332e691e269aca2f7b.jpg

Coś się kończy i coś się zaczyna. Życie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc decyzja zapadła. Zanim oficjalnie wystawię na bazarkach i innych portalach ogłoszeniowych  informuję tutaj 🙂

Sprzedam swojego Dja 41 lub zamienię na Suba No Date Ref 114060 / 124060.

roli.jpg

Edytowane przez eisbar03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG-5627.jpg&key=cf10da098cf02da35f42a080797741fffec9e5d6f563be0a441b14e3288dc171
Ja nie lubię jubilee pod względem estetyki, cały czas myśle sprzedaży Sprite'a przez tą bransoletę. Za to na pewno jest wygodna

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, zielony.m napisał(-a):

Ja nie lubię jubilee pod względem estetyki, cały czas myśle sprzedaży Sprite'a przez tą bransoletę. Za to na pewno jest wygodna

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Ja częściej noszę go na Oyster ale fajnie czasem przerzucić na jubilee. Dużo wygodniejsza (szczególnie przy mniejszych nadgarstkach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo

Osobiście jestem fanem jubilee, wygląda estetycznie, ma świetną fakturę i jest bardzo wygodna właśnie przy mniejszym nadgarstku jak mój (16,5 cm). 

IMG_0685.thumb.jpg.d88546d22635baa655c2db451169df2a.jpg

IMG_0692.thumb.jpg.5f298eb013a056ac974632762f129df8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jubilee jest wyraźnie "lżejsza" w noszeniu, bez względu na rozmiar nadgarstka. Ręka odpoczywa. Oyster za to lepiej dopasowuje się do łapy, nic nie lata, zegarek leży jak przyklejony. Z innej beczki... dużo się pisze o werkach 32xx, że mają problemy z trzymaniem czasu, że gro użytkowników oddaje je na gwarancji do regulacji. Nawet ja przez moment myślałem, że w mój nie będzie trzymał parametrów. 3285 nie chodzi do przodu jak 3186 czy 3135, które trzeba odkładać na noc 12-tą do góry, aby zbilansować czas. Tak jest przynajmniej w zegarkach, które ja posiadam. Tu wyniki z dwóch ostatnich tygodni, noszony naprzemiennie z Subem, odkładany na noc szkłam do góry. Nie mam uwag. No może taką, że Pepsiak zdominował mojego drugiego GMT - Batmana. Być może to moment chwili, a być może zakończenie pewnego zegarkowego etapu...

034b36056de8fa1df0d8f569a1a98b48.jpg1eb4b83012157d35e13c6c57f2ac0c25.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jubilee jest wyraźnie "lżejsza" w noszeniu, bez względu na rozmiar nadgarstka. Ręka odpoczywa. Oyster za to lepiej dopasowuje się do łapy, nic nie lata, zegarek leży jak przyklejony. Z innej beczki... dużo się pisze o werkach 32xx, że mają problemy z trzymaniem czasu, że gro użytkowników oddaje je na gwarancji do regulacji. Nawet ja przez moment myślałem, że w mój nie będzie trzymał parametrów. 3285 nie chodzi do przodu jak 3186 czy 3135, które trzeba odkładać na noc 12-tą do góry, aby zbilansować czas. Tak jest przynajmniej w zegarkach, które ja posiadam. Tu wyniki z dwóch ostatnich tygodni, noszony naprzemiennie z Subem, odkładany na noc szkłam do góry. Nie mam uwag. No może taką, że Pepsiak zdominował mojego drugiego GMT - Batmana. Być może to moment chwili, a być może zakończenie pewnego zegarkowego etapu...

034b36056de8fa1df0d8f569a1a98b48.jpg1eb4b83012157d35e13c6c57f2ac0c25.jpg

Ciekawy jest temat kładzenia zegarka na daną stronę w nocy, no ale faktycznie chyba Rolex nawet w instrukcji o tym pisze.  Co do zakończenia jednego z Twoich etapów.. lubię śledzić tę przygodę ;)  pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Bronzo napisał(-a):

Osobiście jestem fanem jubilee, wygląda estetycznie, ma świetną fakturę i jest bardzo wygodna właśnie przy mniejszym nadgarstku jak mój (16,5 cm). 

Wiem, wiem o najważniejszej zasadzie "Tobie ma się podobać". Dla mnie jednak ten model jest typu "tego się nie da odzobaczyć". Jak pojawiły się pierwsze zdjęcia tuż po premierze, to myślałem, że ktoś sobie jaja w fotoszopie zrobił. 🤪

8 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

A czy ktoś porównywał ogniwa jubilee w GMT i DJ41? One są identyczne, czy mają nieco inne wymiary (dłuższe, wyższe)?

8 godzin temu, Lynx27 napisał(-a):

Ciekawy jest temat kładzenia zegarka na daną stronę w nocy, no ale faktycznie chyba Rolex nawet w instrukcji o tym pisze.  Co do zakończenia jednego z Twoich etapów.. lubię śledzić tę przygodę ;)  pozdr

Nie pisze. Pisał z >30 lat temu. Wklejałem tu kiedyś zdjęcie instrukcji.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bronzo Tobie chyba za dobrze z tymi sprite'ami, jeden na jubilee na ręce drugi na oyster na sprzedaż :P

5 minut temu, memento mori napisał(-a):

Dla mnie jednak ten model jest typu "tego się nie da odzobaczyć". Jak pojawiły się pierwsze zdjęcia tuż po premierze, to myślałem, że ktoś sobie jaja w fotoszopie zrobił. 🤪

pomijając kwestie ulokowania koronki i daty też Ci sie nie podoba? dla mnie zielono czarny jest super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Jan napisał(-a):

@Bronzo Tobie chyba za dobrze z tymi sprite'ami, jeden na jubilee na ręce drugi na oyster na sprzedaż :P

pomijając kwestie ulokowania koronki i daty też Ci sie nie podoba? dla mnie zielono czarny jest super

Lubię historyczne nawiązania, więc z GMT tylko Pepsi i nieprodukowane wersje 5 i 6 cyfrowe z czarnym bezelem dla mnie "istnieją". A największą słabość mam do 16710LN na jubilee. Liczę, że pojawi się kiedyś 126710LN. Jednak pisząc poprzednio miałem na myśli wyłącznie koronkę, datownik i lupę po lewej. Rozumiem, że komuś podobają się też inne kolory bezeli w tym modelu.

z119653p---Copy.thumb.jpg.3c21266062d12db596df109fa0af82c4.jpg

7a06b06d99d59d23064ed2c8a350de27.thumb.jpg.bf80948ba9f98058444fccce4ee65ea2.jpg

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, memento mori napisał(-a):

Wiem, wiem o najważniejszej zasadzie "Tobie ma się podobać". Dla mnie jednak ten model jest typu "tego się nie da odzobaczyć". Jak pojawiły się pierwsze zdjęcia tuż po premierze, to myślałem, że ktoś sobie jaja w fotoszopie zrobił. 🤪

Miałem tak samo ja Ty. Po tygodniu noszenia dzień w dzień, jak mózg się przestawił, uważam że to genialny zegar. Mam go już prawie rok i za każdym razem jak zakładam (a robię to często) mam uśmiech na twarzy. W tym przypadku o miłości od pierwszego spojrzenia nie ma raczej mowy😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, memento mori napisał(-a):

A czy ktoś porównywał ogniwa jubilee w GMT i DJ41? One są identyczne, czy mają nieco inne wymiary (dłuższe, wyższe)?

Tak - porównywałem, są inne. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi