Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Nomateus napisał(-a):

@mario1971 Naprawdę? Damian Pietrzyk ma mi/Wam powiedzieć... no właśnie, co?

Wydać opinie fachowym okiem, tylko tyle.

10 godzin temu, Nomateus napisał(-a):

@mario1971 Naprawdę? Damian Pietrzyk ma mi/Wam powiedzieć... no właśnie, co? Że są osoby na forum KMZiZ, które próbują udowodnić, że zegarek był polerowany? Dobrze, niech będzie, że był. Co to zmienia? Czy teraz poczujecie się spełnieni i śledztwo trafi do teczki "zamknięte"? Czy Was o to w sumie prosiłem? Chciałem podzielić się nowym zakupem oraz materiałami foto-wideo.

Wrzuciłeś fotki oraz kategoryczne stwierdzenie, że nigdy nie był polerowany. Tym samym zaprosiłeś nas do szerszej dyskusji. 😉

Sam zegarek jest w świetnym stanie, i gdyby nie stan koronki, można by powiedzieć, że jak nowy - bardzo dobra robota! 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Nomateus napisał(-a):

14060m vs 16610. Ciężko źle wybrać! ;) 

IMG_1502-1.thumb.jpg.1fe6908a8837513422a6bb3cde27082c.jpgIMG_1487-1.thumb.jpg.2b0088af76183e1d1d6b32d754ac57fd.jpg

To prawda, data dyskwalifikuje drugiego zawodnika ;)

Gratuluję nowego nabytku, niech cieszy jak najdłużej!

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jan napisał(-a):

@Nomateus @nicon gratulacje zakupu i współpracy miedzy forumowiczami. O takie forum.. nic nie zrobiłem ale fajnie że tak jest :)

Dla mnie dyskusja na temat polerki nie ma sensu. Po tym co robi Damian widać ze wszystko może być uratowanie/odświeżone i jest nie do sprawdzenia (?). Dochodzenie prawdy nie ma sensu w 99% chyba że ktoś chce nas naciąć.

Wtedy to może być  papierkiem lakmusowym dla sprzedawcy. No bo, jak ktoś twierdzi że zegarek nie był polerowany a wszystkie krawędzie są obłe to dalsza dyskusja ma taki sens jak tłumaczenie Mirkowi handlarzowi że pół kilo szpachli na dachu to raczej nie wyjechało z fabryki 😉 

Dodatkowo większości kolekcjonerów i tak nie stać na te zegarki w których polerka ma to ogromne przełożenie na wartość (a stamtąd spłynął właśnie ten trend). Tak więc nieudolnym korektom i niszczeniu oryginału mówimy zdecydowane nie ale wszystko ze zdrowym rozsądkiem :)

@Jan Dzięki bardzo! Bez @nicon wziąłbym zupełnie inną, gorszą sztukę. No, ale jakby przyrównać naszą wiedzę o zegarkach, to Nicon jest czymś z kategorii AP/PP/VC, a ja Seiko 5, co najwyżej. Pomagały mi też dwie inne osoby poza forum - jedna ma w kolekcji prawie wszystkie ref. Submarinerów, też dość sporą wiedzę. Wszyscy niezależnie stwierdzili, że ta sztuka będzie dobrym wyborem, co tylko utwierdziło mnie w tym, że warto pójść tą drogą. 

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Wydać opinie fachowym okiem, tylko tyle.

Wrzuciłeś fotki oraz kategoryczne stwierdzenie, że nigdy nie był polerowany. Tym samym zaprosiłeś nas do szerszej dyskusji. 😉

Jestem w stanie zgodzić się z głosem forum, bez problemu. Generalnie nie o to mi chodziło, żeby bronić teorii sprzedawcy o braku polerki, a o to, że na zdjęciach super-macro nawet relatywnie nowy zegarek ukaże sporo niedoskonałości. Łatwo to udowodnić, więc taki 24 latek pokaże ich znacznie więcej. 

Cytat

Sam zegarek jest w świetnym stanie, i gdyby nie stan koronki, można by powiedzieć, że jak nowy - bardzo dobra robota! 

Dzięki! 

57 minut temu, MasterFan napisał(-a):

To prawda, data dyskwalifikuje drugiego zawodnika ;)

Gratuluję nowego nabytku, niech cieszy jak najdłużej!

@MasterFan Dziękuję pięknie! 

Edytowane przez Nomateus

instagram.com/crownandlume 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Nomateus napisał(-a):

14060m vs 16610. Ciężko źle wybrać! ;) 

IMG_1502-1.thumb.jpg.1fe6908a8837513422a6bb3cde27082c.jpgIMG_1487-1.thumb.jpg.2b0088af76183e1d1d6b32d754ac57fd.jpg

Przepiękne zdjęcia!! Jak takie zrobić?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz skomponować kadr, ustawić światło, parametry aparatu, nacisnąć pstryk, a potem obrobić w programie.

Tak w skrócie;)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rutkowski-a-jak.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Musisz skomponować kadr, ustawić światło, parametry aparatu, nacisnąć pstryk, a potem obrobić w programie.

Tak w skrócie;)

Tego się obawiałem... 🤨

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też zrobić na ręku, jest prościej;)

PB066770.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pisar napisał(-a):

Oczywiście ordynarna i źle zrobiona polerka  jest jak nabardziej poza dyskusją ale co Wam szkodzi, że zegarek jest lekko odświeżony i ubyło mu ćwierć nano milimetra stali? 

Dokładnie tak. Jeżeli zegarek był polerowany raz i było to zrobione fachowo, to okoliczność ta w żadnym razie nie dyskwalifikuje zegarka vintage. 

Jasper Lijfering z Amstedam Vintage Watches opowiadał mi ostatnio, że niedoświadczonego klienta poznaje m.in po tym, jak po zobaczeniu zegarka od razu pyta czy był polerowany, a jak słyszy, że tak, to już nie jest zainteresowany zakupem.

Gratuluję Koledze Nomateus świetnego nabytku ! Fajnie, że przywiązujesz wagę do jakości swoich postów na forum, m.in. poprzez prezentowanie bardzo dobrych zdjęć. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z polerkami jest taki, że przy tych starszych zegarkach to jest cała masa egzemplarzy wcale nie tak lekko polerowanych i mocno odbiegają kształtem i wykończeniem powierzchni od stanu pierwotnego. Mi osobiście takie polerki dyskwalifikują zegarek. Lekka polerka małych rysek jest ok, nawet jak zostaną pojedyncze głębsze ślady po większych uszkodzeniach. Inna sprawa, że dobrze byłoby jeszcze dokładnie wiedzieć, jak pierwotnie to wyglądało, co nie musi być takie powszechne.

Natomiast głównym problemem, to jawne przedstawianie kłamstw w ofertach sprzedaży - NOS, stan idealny, naklejka na deklu, a w rzeczywistości reanimowany trupek. Przez takie procedery nie mam ani ochoty, ani odwagi, żeby wchodzić w tematy vintage.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

Taaa ... Najprościej lustrzanką z superzoomem na wakacjach, luzik po prostu, do tego ludziska wokół patrzą jak na poyeba a rodzina udaje że cię nie zna ... 🤪

IMG_20240125_224117.jpg

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, machlo napisał(-a):

Problem z polerkami jest taki, że przy tych starszych zegarkach to jest cała masa egzemplarzy wcale nie tak lekko polerowanych i mocno odbiegają kształtem i wykończeniem powierzchni od stanu pierwotnego. Mi osobiście takie polerki dyskwalifikują zegarek. Lekka polerka małych rysek jest ok, nawet jak zostaną pojedyncze głębsze ślady po większych uszkodzeniach. Inna sprawa, że dobrze byłoby jeszcze dokładnie wiedzieć, jak pierwotnie to wyglądało, co nie musi być takie powszechne.

Natomiast głównym problemem, to jawne przedstawianie kłamstw w ofertach sprzedaży - NOS, stan idealny, naklejka na deklu, a w rzeczywistości reanimowany trupek. Przez takie procedery nie mam ani ochoty, ani odwagi, żeby wchodzić w tematy vintage.

Dobrze że Mateusz nie kupował vintage, bo wtedy to faktycznie jest duży problem z ustaleniem co było robione i jak powinno wyglądać.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przespałem tę dyskusję o polerkach, a koledze gratuluję nabytku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ja się dzisiaj napocę przy cytatach/odpowiedziach. Wczoraj w sumie też. Sam sobie zgotowałem ten los! 😆

1 godzinę temu, Tomulac napisał(-a):

Przepiękne zdjęcia!! Jak takie zrobić?? :)

@Tomulac Dzięki! Tak jak koledzy wspomnieli wyżej - trochę przy tym jest pracy wbrew pozorom, aczkolwiek dla mnie to terapia "odpoczynkowa" od mojej pracy, więc zdjęcia robię czasami godzinami, nie tylko zegarków. Wybitny aparat czy obiektyw de facto nie jest potrzebny (ale nie przeszkadza), bardziej liczy się dobre światło, kompozycja i lekki post-processing. Mój aparat kosztował 950, obiektyw macro 1000, obiektyw do krajobrazów 800. Ale i bez tego takie zrobisz, kwestia praktyki i dobrych tutoriali.  

Godzinę temu, mylof napisał(-a):

Dokładnie tak. Jeżeli zegarek był polerowany raz i było to zrobione fachowo, to okoliczność ta w żadnym razie nie dyskwalifikuje zegarka vintage. 

Jasper Lijfering z Amstedam Vintage Watches opowiadał mi ostatnio, że niedoświadczonego klienta poznaje m.in po tym, jak po zobaczeniu zegarka od razu pyta czy był polerowany, a jak słyszy, że tak, to już nie jest zainteresowany zakupem.

Gratuluję Koledze Nomateus świetnego nabytku ! Fajnie, że przywiązujesz wagę do jakości swoich postów na forum, m.in. poprzez prezentowanie bardzo dobrych zdjęć. 

@mylof Dziękuję, staram się! 

21 minut temu, uhck997 napisał(-a):

Trochę przespałem tę dyskusję o polerkach, a koledze gratuluję nabytku :)

@uhck997 🙏 Nic nie straciłeś - gdybym cofnął czas to zmieniłbym opis inicjalnego postu zakupowego lub nie wstawiał fotki koronki.. ;)   

Edytowane przez Nomateus
Literówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nomateus Czy możesz mi wyjaśnić, jaki i dlaczego masz problem z tym, że część osób jest zainteresowana tematem polerek starszych zegarków? Rozumiem, że to nie jest coś, co jest w obszarze Twoich zainteresowań - spoko, ale nie narzucaj innym, o czym mają prawo dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

PB066770.jpg

Ale jak jedną ręką ustawić odpowiednio ostrość i wykonać wszystkie czynności z niezwykłą starannością, że o drżeniu łapki nie wspomnę? 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, machlo napisał(-a):

@Nomateus Czy możesz mi wyjaśnić, jaki i dlaczego masz problem z tym, że część osób jest zainteresowana tematem polerek starszych zegarków? Rozumiem, że to nie jest coś, co jest w obszarze Twoich zainteresowań - spoko, ale nie narzucaj innym, o czym mają prawo dyskutować.

Nie rozumiem. O co Ci teraz chodzi? O to?

Cytat

gdybym cofnął czas to zmieniłbym opis inicjalnego postu zakupowego lub nie wstawiał fotki koronki.. ;)   

Jeśli o tym, to tak, powtórzę - dokładnie coś takiego bym zrobił i nie widzę w tym nic złego. Mega męcząca jest już ta rozmowa i tym postem kończę odpowiadanie na komentarze dot. polerki. Rozmawiaj o tym ile tylko pragniesz, nic nie narzuciłem. W którym miejscu to zrobiłem? Słabo na tej grupie jest z czytaniem ze zrozumieniem - tak samo słabo, jak ze stanem mojej koronki w 14060m. ;) 

Edytowane przez Nomateus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Nomateus napisał(-a):

Nie rozumiem. O co Ci teraz chodzi? O to?

Jeśli o tym, to tak, powtórzę - dokładnie coś takiego bym zrobił i nie widzę w tym nic złego. Mega męcząca jest już ta rozmowa i tym postem kończę odpowiadanie na komentarze dot. polerki. Rozmawiaj o tym ile tylko pragniesz, nic nie narzuciłem. Słabo na tej grupie jest z czytaniem ze zrozumieniem - tak samo słabo, jak ze stanem mojej koronki w 14060m. ;) 

IMO trzeba być ślepcem albo ignorantem, żeby wmawiać, że taka koronka to ledwie ma drobne draśnięcia i wszystkiego winien program graficzny. ;) Absurd i tyle. No, ale gratulacje i świetny zegarek! 🥰
BTW. chętnie zobaczyłbym makro zdjęcia pozostałych powierzchni, bo jakoby mają być nieskazitelne. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kolegach z Forum możesz polegać jak na Zawiszy. 😆 Kto wydał ekspertyzę (służył Ci radą i fachowym wsparciem), że wrzuciłeś tak kategoryczny wpis o tym, że zegarek nigdy nie był polerowany? Pytam, żeby ochronić innych przed takimi ekspertami. A może uwierzyłeś na słowo sprzedawcy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, machlo napisał(-a):

IMO trzeba być ślepcem albo ignorantem, żeby wmawiać, że taka koronka to ledwie ma drobne draśnięcia i wszystkiego winien program graficzny. ;) Absurd i tyle. No, ale gratulacje i świetny zegarek! 🥰
BTW. chętnie zobaczyłbym makro zdjęcia pozostałych powierzchni, bo jakoby mają być nieskazitelne. ;)

Jezu. Kłamcą jestem, bo miałem już nie odpisywać, a właśnie to robię. No ale nie da się.

Cytat

żeby wmawiać, że taka koronka to ledwie ma drobne draśnięcia i wszystkiego winien program graficzny. ;) Absurd i tyle.

Gdzie ja tak napisałem? Nigdzie. Napisałem, że poprzez post-processing widać więcej, niż gołym okiem... Poza tym dawno temu napisałem - pewnie macie rację z tą odnową. Więc pytam, z kim walczysz? I po co? Absurdem jest to, co robisz w komentarzach.

Cytat

O niczym innym teraz nie marzę, tylko o tym, aby wstawić tutaj więcej macro zdjęć i czytać Twoje komentarze na ich temat. xD Zdjęcia i tak się będą pojawiać, często, bo to lubię. Ale Twoje komentarze zignoruję, bo ewidentnie masz problem. ;)

EDIT:

@mario1971 Swoich doradców mogę tylko polecić - poza sztukami o kilkadziesiąt procent droższymi, kupiłem na pewno najlepszy egzemplarz, na jaki trafiłem w określonym budżecie, od połowy grudnia aż do teraz. To były długie poszukiwania, nie na chybił trafił. Nie oczekiwałem przecież, że na podstawie samych zdjęć, moim doradcy określą w 100%, że coś nie było polerowane. No i dodajmy, że polerka/jej brak nie był u mnie głównym kryterium wyboru. Miał być jak najlepszy stan, full set i brak znaczących ubytków oraz zegarek po serwisie.

Edytowane przez Nomateus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak tam werk, ale wizualnie jak już przynajmniej dwukrotnie pisałem, zegarek jest w stanie prefect. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Nie wiem jak tam werk, ale wizualnie jak już przynajmniej dwukrotnie pisałem, zegarek jest w stanie prefect. 

Nie znam się na tym - ktoś, kto się zna, na pewno jest w stanie powiedzieć coś więcej. Stronę wcześniej wrzuciłem zdjęcie - 0.7 sekundy/dzień, amplituda 269. Potwierdziłem to u zegarmistrza w Warszawie wczoraj. Na sam mechanizm u sprzedającego mam dwa lata gwarancji, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe że najmocniejsze osądy wydają ludzie dla których szczytem do tej pory była dyskusja na temat tego czy jubilee pasuje bardziej do batmana czy do pepsi. A starsze rolniki widzieli tylko na instagramie. 

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.01.2024 o 16:31, Nomateus napisał(-a):

Tylko weźcie pod uwagę proszę, że zdjęcia koronki/zapięcia zrobiłem macro w trybie super-macro. Zrobię przy następnej sesji takim samym przybliżeniem takie części jak ucha, kopertę, ogniwa itd. - rysy są bardzo podobne również w tych miejscach. 

P.S. Zdjęcie koronki bez przeróbki w Lighroomie. (ale dalej hiper dokładnym obiektywem macro)

IMG_1597.JPG

24 minuty temu, Nomateus napisał(-a):

Gdzie ja tak napisałem? Nigdzie. Napisałem, że poprzez post-processing widać więcej, niż gołym okiem... Poza tym dawno temu napisałem - pewnie macie rację z tą odnową. Więc pytam, z kim walczysz? I po co? Absurdem jest to, co robisz w komentarzach.

O niczym innym teraz nie marzę, tylko o tym, aby wstawić tutaj więcej macro zdjęć i czytać Twoje komentarze na ich temat. xD Zdjęcia i tak się będą pojawiać, często, bo to lubię. Ale Twoje komentarze zignoruję, bo ewidentnie masz problem. ;)

Oddaję honor, rzeczywiście widać tylko bardziej przez lighrooma i to samo jest na pozostałych elementach.

Z niczym nie walczę, tylko zwracam uwagę na to, że na początku piszesz, że wszystko jest tip top, nie był polerowany, itd., a następnie się obruszasz, jak ktoś zwraca uwagę na pewne szczegóły, że może być to dalekie od prawdy, co z resztą nie powinno dziwić z racji tego, że ma swoje lata, a poza tym to Rolex, czyli zegarek, który ludzie raczej noszą niż trzymają 20 lat w szufladzie. Ja rozumiem, że bywają osoby, które lubią zaakcentować, że u nich jest zawsze "bardziej", ale trzeba się liczyć z tym, że w ten sposób można narazić się na śmieszność. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi