Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.04.2025 o 20:40, Paweł Bohacz napisał(-a):

Masz racje, nowy wychwyt jest bardzo nieciekawy - kopiuja Omege

Omegę? Gdzie widzisz te podobieństwa? Jeżeli już mamy szukać inspiracji Roleksa, to raczej w wychwycie Ulysse Nardin (Dual Direct Escapement) opracowanym przez Ludwiga Oechslina. Ten z kolei koncepcyjnie nawiązywał do dzieła Breguet z 1789 r. Inspirację wychwytem Breguet znajdziesz też np. w niektórych zegarkach F.P.Journe oraz Laurent Ferrier tak więc Rolex wylądował w doborowym towarzystwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Omegę? Gdzie widzisz te podobieństwa? Jeżeli już mamy szukać inspiracji Roleksa, to raczej w wychwycie Ulysse Nardin (Dual Direct Escapement) opracowanym przez Ludwiga Oechslina. Ten z kolei koncepcyjnie nawiązywał do dzieła Breguet z 1789 r. Inspirację wychwytem Breguet znajdziesz też np. w niektórych zegarkach F.P.Journe oraz Laurent Ferrier tak więc Rolex wylądował w doborowym towarzystwie.

IMG_2347.jpeg.9d01ec0ab515166d3cc641fcd0954395.jpeg

5 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Ludzie sobie dbają na wszystkie możliwe sposoby 👌😊

smutne to troche 🤔

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

smutne to troche 🤔

Skoro ludzie samochody plastikową folią oklejają, to zegarki też można😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foto z FB. 

FB_IMG_1743780702477.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):
Foto z FB. 
FB_IMG_1743780702477.thumb.jpg.ee035afb49bfbb97fafd619a6d754aff.jpg

Na tym zdjęciu dobrze wygląda

Białe tarcze super się prezentują. Polar jak w parkingu zaświeci, to jest super. Rootbeer mi tak nie świeci na czarnej tarczy 😉

IMG_3480.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem właśnie na W&W. 

Muszę przyznać, że LD na żywo robi dużo lepsze wrażenie niż na zdjęciach chociaż i tak dla mnie nie wygląda na Rolex 😉

OP w pistacji wygląda bardzo fajnie. 

Daytona w turkusie bardzo się gryzie ze złotym casem. 

PXL_20250405_093458007.jpg

PXL_20250405_093507349.jpg

PXL_20250405_092408372.jpg

PXL_20250405_092403143.jpg

PXL_20250405_091808179.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Jednak istnieja 🤭

IMG_2324.thumb.jpg.17ad282733b3520b8301a388220ee6d7.jpg

Podejrzewam, iż siedząc w Szwajcarii ma się z zasady lepszy dostęp na ciekawe modele… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, ArtiGarnek napisał(-a):

Jestem właśnie na W&W. 

Muszę przyznać, że LD na żywo robi dużo lepsze wrażenie niż na zdjęciach chociaż i tak dla mnie nie wygląda na Rolex 😉

Dużym minusem targów takich jak W&W jest to że duże brandy wystawiają wszytko za szybą i nie można sobie dotknąć czy przymierzyć tych modeli (to już lepsze są przymiarki w sklepach). Z małymi brandami jest o wiele lepiej. A do tego często można spotkać właściciela marki i to jest fajne doświadczenie.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Matt2405 napisał(-a):

Podejrzewam, iż siedząc w Szwajcarii ma się z zasady lepszy dostęp na ciekawe modele… 

Jasne 😉

PXL_20250405_122230981.jpg

PXL_20250405_121948649.jpg

PXL_20250405_121732504.jpg

PXL_20250405_113019826.jpg

1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Dużym minusem targów takich jak W&W jest to że duże brandy wystawiają wsszytko za szybą i nie można sobie dotknąć czy przymierzyć tych modeli (to już lepsze są przymiarki w sklepach). Z malymi brandami jest o wiele lepiej. A do tego często można spotkać właściciela marki i to jest fajne doświadczenie.

Owszem. Kolejka do Rolexa to 45 min stania a na końcu dostajesz tylko katalog, torbę i możesz zobaczyć bez szyby to co jest na zewnątrz za szybą. 

Natomiast w Oris możesz przymierzyć co chcesz. Do tego super obsługa, kawa, woda itd. 

To samo w Nomos. 

Do Patka nawet nie wpuszczają z wejścia. Nie wiem czy trzeba mieć jakąś kartę VIP czy coś. 

Szczerze mówiąc miałem nadzieję więcej przymierzyć a tu wszytko jest za szybą... 

PXL_20250405_121310365.jpg

Edytowane przez ArtiGarnek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ArtiGarnek napisał(-a):

Do Patka nawet nie wpuszczają z wejścia. Nie wiem czy trzeba mieć jakąś kartę VIP czy coś. 

Na serio ? To byłaby skandaliczna postawa PP. Wydajesz pieniądze, jedziesz na targi i oni Cię wpuszczają do swojej budki ? Aż trudno mi sobie to wyobrazić.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mylof napisał(-a):

Na serio ? To byłaby skandaliczna postawa PP. Wydajesz pieniądze, jedziesz na targi i oni Cię wpuszczają do swojej budki ? Aż trudno mi sobie to wyobrazić.

Targi W&W są dla dziennikarzy, jak byłem w 2018 czy 19 roku to było to chyba pierwszy raz kiedy któregoś dnia były wyznaczone godziny i można było kupić bilety i zwiedzić bez akredytacji.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ArtiGarnek napisał(-a):

Jasne 😉

Owszem. Kolejka do Rolexa to 45 min stania a na końcu dostajesz tylko katalog, torbę i możesz zobaczyć bez szyby to co jest na zewnątrz za szybą. 

Natomiast w Oris możesz przymierzyć co chcesz. Do tego super obsługa, kawa, woda itd. 

To samo w Nomos. 

Szczerze mówiąc miałem nadzieję więcej przymierzyć a tu wszytko jest za szybą... 

Do przymierzania na spokojnie top brandów to są sklepy. Zapraszam do mnie; lub jedź do Paryża, Londynu, Nowego Jorku czy nomen omen Genewy (ale do miasta) - w promieniu 1km (lub dwóch) kwadratowgo będziesz miał wszystko i sobie pooglądasz, poprzymierzasz, a kawę, wodę czy gadżety też ci dadzą bez łaski. Ja na W&W się wybieram w przyszłym roku, ale będe polować na wejście prasowe z włoskiego GQ, bo mi kumpel obiecał. Wtedy to jest inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Targi W&W są dla dziennikarzy, jak byłem w 2018 czy 19 roku to było to chyba pierwszy raz kiedy któregoś dnia były wyznaczone godziny i można było kupić bilety i zwiedzić bez akredytacji.

Ja słyszałem, że są dni tylko dla dziennikarzy, ale są też dni dla publiczności. Wygląda na to, że dobrze się stało, że nigdy tam nie pojechałem, skoro nawet w dzień dla publiczności nie pozwolono by wejść do stoiska Patka.  Według mnie jest to delikatnie mówiąc absurdalne. 

Do Rolexa też nie można wejść ? To po co tam jechać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem właśnie na W&W. 
Muszę przyznać, że LD na żywo robi dużo lepsze wrażenie niż na zdjęciach chociaż i tak dla mnie nie wygląda na Rolex
PXL_20250405_093458007.thumb.jpg.7cca6a7dfd87a5a7d8ab96e6f8717648.jpg
PXL_20250405_093507349.thumb.jpg.637de6ae135cb38b67074f5e921dc695.jpg
PXL_20250405_092408372.thumb.jpg.9b97394ed22f8066afdcb51da35490d1.jpg
PXL_20250405_092403143.thumb.jpg.2cefdf31e9a249623eaaf49419b2b35f.jpg
PXL_20250405_091808179.thumb.jpg.3cd5fcf0fd10733ec9e3a0627422db4a.jpg

Tak, LD dobrze się prezentuje. Myślę, że warto
To samo w Nomos. 
PXL_20250405_121310365.thumb.jpg.2883fedce38da2e4c1c008e50ad864fe.jpg

Robią papierowy katalog, podobno mieli wycofywać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, mylof napisał(-a):

Ja słyszałem, że są dni tylko dla dziennikarzy, ale są też dni dla publiczności. Wygląda na to, że dobrze się stało, że nigdy tam nie pojechałem, skoro nawet w dzień dla publiczności nie pozwolono by wejść do stoiska Patka.  Według mnie jest to delikatnie mówiąc absurdalne. 

Prawdę mówiąc te marki które wymieniłeś byłyby ostatnimi nad którymi bym się zastanawiał jadąc na WW. To że są dni dla publiczności nie zmienia faktu że to są targi branżowe i po to są organizowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Prawdę mówiąc te marki które wymieniłeś byłyby ostatnimi nad którymi bym się zastanawiał jadąc na WW. 

A dla mnie pierwszymi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Prawdę mówiąc te marki które wymieniłeś byłyby ostatnimi nad którymi bym się zastanawiał jadąc na WW. To że są dni dla publiczności nie zmienia faktu że to są targi branżowe i po to są organizowane. 

Jak pisze @eye_lip, na W&W warto właśnie się wybrać dla małych i mikro brandów. To duża frajda i rzadka okazja żeby sobie posiedzieć z właścicielami Czapka, Resence czy spotkać samego Kariego Voultilainena jak sobie po prostu siedzi w stoisku swojej firmy i sobie z nim porozmawiać. Roleksy, Patki czy inne top brandy to sobie w każdym salonie można poprzymierzać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

To że są dni dla publiczności nie zmienia faktu że to są targi branżowe i po to są organizowane. 

Na targach branżowych firmy prezentują swoje produkty klientom, czyli co do zasady innym firmom. Nie za bardzo rozumiem, jakich klientów szuka taki PP czy Rolex. Przecież nie oferują mechanizmów czy śrubek do skręcania bransolety. To jest po prostu impreza promocyjna skierowana do prasy i o to w tym chodzi. Generalnie dosyć to anachroniczne, ale widocznie okazało się, że internet to nie wszystko i marki zatęskniły za Baselworld.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mylof napisał(-a):

😂😂😂

to normalne i za czasow BaselWorld bylo tak samo. Trzeba miec zaproszenie od marek.
Watches&Wonders to takie miejsce ze sklepami do ktorych nie mozesz wejsc. 

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Jak pisze @eye_lip, na W&W warto właśnie się wybrać dla małych i mikro brandów. To duża frajda i rzadka okazja żeby sobie posiedzieć z właścicielami Czapka, Resence czy spotkać samego Kariego Voultilainena jak sobie po prostu siedzi w stoisku swojej firmy i sobie z nim porozmawiać. Roleksy, Patki czy inne top brandy to sobie w każdym salonie można poprzymierzać. 

To juz z wlascicielami Czapka, Ressence sobie nie posiedzisz, chyba, ze znasz. 
Mali staja sie wieksi, wazniejsi i zmieniaja swoje podejscie.

Ale Kari pozostaje Karim i  jest otwarty.

2 godziny temu, mylof napisał(-a):

Mozna i nie mozna, jesli postales dzis w ponad godzinnej kolejce to mogles zobaczyc zegarki na standach, obejrzec prmocyjny filmik w “kinie”, zobaczyc LD za szybka i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, PKS napisał(-a):

Na targach branżowych firmy prezentują swoje produkty klientom, czyli co do zasady innym firmom. Nie za bardzo rozumiem, jakich klientów szuka taki PP czy Rolex. Przecież nie oferują mechanizmów czy śrubek do skręcania bransolety. To jest po prostu impreza promocyjna skierowana do prasy i o to w tym chodzi. Generalnie dosyć to anachroniczne, ale widocznie okazało się, że internet to nie wszystko i marki zatęskniły za Baselworld.

Oczywiście, impreza branżowa czy promocyjna dla prasy to bardzo dobre określenie 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi