Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie byłaby idealna SD + biały RO, ale taka też by uszła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim  :)

No fajnie byloby taka parke utrzymac, ale bedzie ciezko, co nie zmienia faktu, iz zestaw kompletny na maxa B)

Bartku - niby mrugasz oczkiem, ale jako jeden z niewielu doradzasz pozostawienie SD - czemuz to? :rolleyes: W czym Ci RO zawinil? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Wydaje mi się że Bartek myślał o tym aby oba zostawić i SD nie sprzedawać....czy się mylę?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tak, to nastepny "madry" i chyba nie chce, aby to moja druga polowka zobaczyla :P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario, te zegarki się idealnie uzupełniają, dalej uważam, że AP jako jeden zegarek to słaby pomysł. Jak miałeś Suba czy SD to później dokupienie drugiego do pary z AP będzie ciężkie i zawsze będziesz patrzał przez ich pryzmat.

Poza tym myślę, że miesiąc miodowy wciąż trwa z AP i dałbym sobie jeszcze z 2 miesiące na ostateczne decyzje.

Ja AP bardzo lubię i chętnie bym widział u siebie 15300 ale 50k za taki zegar nie dam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mario, te zegarki się idealnie uzupełniają, dalej uważam, że AP jako jeden zegarek to słaby pomysł.

Ja tak nie uważam. Moim zdaniem to świetny pomysł o ile rozważamy Royal Oak z klasycznej linii.

Poza tym myślę, że miesiąc miodowy wciąż trwa z AP i dałbym sobie jeszcze z 2 miesiące na ostateczne decyzje.

Zgadzam się. Warto dać sobie trochę czasu i decyzje podejmować z chłodną głową.

Ja AP bardzo lubię i chętnie bym widział u siebie 15300 ale 50k za taki zegar nie dam...

Twój wybór Bartek. Patrząc na wzrost cen RO 15300ST można przypuszczać, że za kilka lat cena osiągnie 90 tysi. Już teraz ceny niektórych egzemplarzy dochodzą do 70 tys. zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i proszę mamy kolejnego po Rolexie pewniaka inwestycyjnego. Ten AP to świetny zegarek, jako kolejny w kolekcji bo nie wyobrażam go sobie ani do "black tie" ani na plażę choć na pewno jakaś celebrycka głowa wpadła na podobne pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to zegarek " uniwersalny" mówię o AP, natomiast Rolex i owszem.

Dwa, swietny pomysł, AP jako jedyny?, nie....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma zegarków uniwersalnych Marku ( oczywiście 90% populacji przeczy tej tezie :-) dlatego podziwiam kolegów jednozegarkowców z powodu kompromisów które stają się ich udziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ten AP to świetny zegarek, jako kolejny w kolekcji bo nie wyobrażam go sobie ani do "black tie" ani na plażę choć na pewno jakaś celebrycka głowa wpadła na podobne pomysły.

Brakuje mi w Twojej wypowiedzi konsekwencji. Roleksy jakimi się tutaj zachwycacie też słabo korespondują z formalnym strojem wieczorowym, bo tak odczytuję określenie "black tie". Rolex? Jak najbardziej tak, ale model Cellini np. z fazami księżyca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To byl skrót myślowy, " uniwersalny" , precyzyjnie mówiąc Rolex daje wiecej mozliwosci użytkowych, od sportowego ubioru po garnitur, od jazdy rowerem po limuzynę, AP natomiast nie bardzo.... Choć to oczywiscie piękny i swietny zegarek, ale " ogranicza pole dzialania":)

post-48316-0-94645000-1509561406_thumb.jpgpost-48316-0-61166900-1509561414.jpgpost-48316-0-20587800-1509561423_thumb.jpgpost-48316-0-16002000-1509561575_thumb.jpg

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje mi w Twojej wypowiedzi konsekwencji. Roleksy jakimi się tutaj zachwycacie też słabo korespondują z formalnym strojem wieczorowym, bo tak odczytuję określenie "black tie". Rolex? Jak najbardziej tak, ale model Cellini np. z fazami księżyca.

Post ponad Twoim wyłuszczam swoje credo . Mówię tu nie o marce ale o każdym konkretnym zegarku - obojętne czy Cellini czy klasyczny Audemars podobnie jak ich sportowe odpowiedniki. I tu trochę zgadzam się z Markiem - jeśli życie nie zmusza mnie do zakładania garnituru ( choć przecież jest kilka okazji w życiu każdego człowieka że inaczej się nie da ) to taki SUB wg mnie pokryje więcej okazji niż ten AP. Ale to uwaga z pogranicza klasycznego rozumienia dress codu więc nie dotyczy wszystkich .

PS Marek - w każdym,poza Bondem, z załączonych przykładów AP pasuje moim zdaniem , nie pasuje na plażę gdzie SUB nadal pasuje ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

@Marek,

jeżeli dorzuciłeś te zdjęcia w kontekście mojej wypowiedzi, to nadal twierdzę, że nie pasuje. Poza tym, trudno ubiór Leo uznać za formalny strój wieczorowy. Czy to kadr z filmu "Wilk z Wall Street"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert, odniosłem sie do :

Edit

Tak, to z filmu.

Mariusz, a ile razy zakładasz formalny stroj wieczorowy w roku?

Rolex jest bardziej uniwersalny.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Post ponad Twoim wyłuszczam swoje credo . Mówię tu nie o marce ale o każdym konkretnym zegarku - obojętne czy Cellini czy klasyczny Audemars podobnie jak ich sportowe odpowiedniki. I tu trochę zgadzam się z Markiem - jeśli życie nie zmusza mnie do zakładania garnituru ( choć przecież jest kilka okazji w życiu każdego człowieka że inaczej się nie da ) to taki SUB wg mnie pokryje więcej okazji niż ten AP.

Tu już w ogóle się z Tobą nie zgadzam. Do garnituru potrzebny jest finezyjny zegarek, a finezji AP RO odmówić nie sposób, w przeciwieństwie do Roleksa Sub. Mnie zdarza się elegancko ubrać i wówczas na swoim nadgarstku najchętniej widziałbym taki czasomierz...

calatrava_ref5227_2.jpg

Nie widzę jednak sensu wykładania niemałych pieniędzy dla sporadycznych okazji. Mam styl do którego Royal Oak idealnie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Tak, to z filmu.

Mariusz, a ile razy zakładasz formalny stroj wieczorowy w roku?

Rolex jest bardziej uniwersalny.

W tym filmie Leo nosił Tag Heuer w złocie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jeszcze w odniesieniu do poprzedniego mojego posta, zegarki to przede wszystkim pasja. Trochę dałem się wciągnąć w dyskusję, ale przy wyborze zegarka dopasowanie do ubioru jest ostatnią rzeczą o jakiej myślę. Poza tym, ja w ogóle nie mam pojęcia o modzie  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie - sub do marynarki pasuje wg mnie tak samo jak RO na plaze - czyli srednio, ale nie ma wstydu B)

Oczywiscie, ze Sub jest bardziej uniwersalny (luma, 300m, regulowana bransoleta), jednak nie zapominajmy, ze gdyby tak patrzec, to jednozegarkowiec moglby posiadac TYLKO suba, bo nawet Nautilus nie ma regulowanej bransolety i na plaze raczej nie tego... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do garnituru mam ten po prawo, do dresu ten po lewo;)

post-48316-0-95918800-1509563097_thumb.jpeg

A Patka " odwiedzam" w banku by go nakręcić i wymienic woreczki pochłaniające wilgoć :);)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako uniwersalny zegarek Patek widział bym właśnie ten piękny prawie Vintage i pasuje do dużej rożnej ilości strojów!

post-22413-0-07391800-1509563380_thumb.jpg

Zdjęcie z sieci!

Osobiście rzadko zakładam jakiś oficjalny strój ale ten pasuje tez prawie do wszystkiego ;)

post-22413-0-34386800-1509563633_thumb.jpg

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Gratuluję Marek. Grand Seiko ma klasę. Kiedyś w podobnej stylistyce (do tego po prawej) miałem IWC Ingenieur Vintage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki to pasja ale przyjemność zeń płynącą można rozpatrywać z różnych, subiektywnie ważnych perspektyw. Dla mnie najważniejsze jest jak zegarek wygląda/ nosi się na moim nadgarstku a nie w kasetce co uwzględnia poza tarczą, wielkością, wagą paskiem/bransoletą także dopasowanie do okazji/ stroju. Z tego powodu nie mam kilku zegarków które na papierze uważam za warte grzechu. Na drugim miejscu jest mechanizm i to też bardziej w kontekście użytkowym a dopiero później stopnia skomplikowania czy wizualnym . Ale rozumiem inny punkt widzenie. Klasycznie do garnituru tylko jasna tarcza, max 3 wskazówki na skórzanym pasku ( więc Calatrava się łapie ) ale już " black tie" - ultra thin, bez daty i tylko dwie wskazówki...tyle teorii w praktyce jestem zwolennikiem pogranicza klasyki więc do biurowego garnituru spokojnie założę i SUBa i RO. Ale na plażę już tylko SUBa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na codzień wybieram któryś z braci! :P

post-22413-0-93151200-1509563762_thumb.jpg

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Marek. Grand Seiko ma klasę. Kiedyś w podobnej stylistyce (do tego po prawej) miałem IWC Ingenieur Vintage.

Dziękuje bardzo, i choc to juz pisałem :), to z ostatniej serii montowanej ręcznie, w 1970 roku Seiko wprowadziło automaty do produkcji.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, Szwed - Wasze zestawy dają radę :-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi