Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

g]

Tylko bąbelka z datą brakuje! ;):D

Ale tak to super! :P

Edytowane przez szwed

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na SIHH 2019 Rolex pokaże nowego Batmana,

116710 BLN na pewno zacznie taniec na szarym rynku, nie ? :D

i te wszystkie anulowane kolejki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ze Bazylea

nic tylko pismo pisać do AD, żeby miejsce z kolejki na 116710BLN od razu się zmieniało na nową referencje BLNa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się raczej dzieje z automatu, a jeśli Ci to nie odpowiada, to rezygnujesz....

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz czas na preordery u AD, tak w ciemno :) , a zamowienia na Basel 2020 przyjmować tylko do końca 2019. itd. :D Edytowane przez egonax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Baselworld i pokażą nowego Submarinera bez lupki.

Edytowane przez bartwerk36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Explorer to jak dla mnie idealny edc. Nie rzuca się w oczy, świetne prooprcje, estetycznie bez zarzutu. Mam wrażenie też, że jest zbudowany żeby wytrzymał cokolwiek podróżnik spotka na swojej drodze. ;)

post-89329-0-95778000-1547554591_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny jest, ale ja muszę kiedyś obejrzeć wersję 36mm. Moim zdaniem w 39mm bezel jest dość cienki i ma efekt Aqua Terry 41,5mm, gdzie tarcza jest dość patelniowata. W Ex nie jest to aż tak widoczne, ale proporcje są trochę nie takie jak dla mnie.

Efekt AT ;) lepiej bym tego nie potrafil okreslic.

Na zdjeciach przekozak, historia itd. kozak, ale jak go mialem nosic to byla walka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PrezesPolski

Explorer to jak dla mnie idealny edc. Nie rzuca się w oczy, świetne prooprcje, estetycznie bez zarzutu. Mam wrażenie też, że jest zbudowany żeby wytrzymał cokolwiek podróżnik spotka na swojej drodze. ;)

Jeśli ostro popijesz w trakcie nocy polarnej, na zadupiu, bez prądu, zasięgu gsm i netu, to bez datownika nie będziesz wiedział, czy skończyłeś pić rano, czy wieczorem i o jakiej porze wyruszasz na dalszą eksplorację  <_< 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Ja nie dostrzegam efektu AT. :) A co do picia, to trudno, mogę być zagubiony ale data psuje sumetrię. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może zapisywać w tych przedziałach czasowych jako na nadgarstku, a w pozostałych testować i zapisywać w poszczególnych położeniach. Będziesz miał pełen obraz odchyłek.

Zrobiłem w miarę dokładne pomiary. +5,4s za pełny tydzień noszenia. Najlepiej chodzi noszony na ręce. Leżąc na boku na godzinie 9 lekko późni a leżąc na szkle sporo przyspiesza. Ogólny wynik całkiem przyzwoity, +0,8s na dobę. Tyle w temacie precyzji chodu mojego GMT

2ec2500ea1dc259b2080505332855f57.jpgddbb3efdb6c966b045cf44befb47b767.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 sekund na tydzień, super wynik.

Pod tym względem Rolex jest po prostu znakomity :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod tym względem Rolex jest po prostu znakomity :)

Prawda.

I gdyby ktoś zapomniał, lub pisał że go mechanizmy fascynują :P , to przypomnę że to najważniejsza cecha zegarków- dokładność. :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda.

I gdyby ktoś zapomniał, lub pisał że go mechanizmy fascynują :P , to przypomnę że to najważniejsza cecha zegarków- dokładność. :)

Dla ciebie może i tak, dla innych inne cechy mogą być ważniejsze.

Patrząc na taką dokładność, Casio za stówe potrafi zmiazdzyc rolka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem skromnie, że Rolex pod względem precyzji chodu robi znakomite wyniki a nie genialne tak jak Casio na baterie ;) Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które mechaniczne Casio ma taką dokładność? :)

Dlatego napisałem skromnie, że Rolex pod względem precyzji chodu robi znakomite wyniki a nie genialne tak jak Casio ;)   

To miejska legenda z tym Casio za 100 pln, więc się z nią "rozprawie"  :P , takie Casio jest dokładne, bo kwarcowe, ale RZADKO się zdarza by w skali miesiąca wykazał się większą precyzją niż MECHANICZNY Rolex.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek ma rację, reszta to są fani w pierwszej kolejności jubilerstwa a nie zegarków.

Zrobiłem w miarę dokładne pomiary. +5,4s za pełny tydzień noszenia. Najlepiej chodzi noszony na ręce. Leżąc na boku na godzinie 9 lekko późni a leżąc na szkle sporo przyspiesza. Ogólny wynik całkiem przyzwoity, +0,8s na dobę. Tyle w temacie precyzji chodu mojego GMT

5,7 s/d różnicy między najwolniejszą a najszybszą pozycją. Ewidentnie lepiej niż sprzed okresu nowego certyfikatu.

No i idealnie wyregulowany, z możliwością kasowania odchyłki do zera.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:P

Edytowane przez dodge66

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które mechaniczne Casio ma taką dokładność? :)

To miejska legenda z tym Casio za 100 pln, więc się z nią "rozprawie"  :P , takie Casio jest dokładne, bo kwarcowe, ale RZADKO się zdarza by w skali miesiąca wykazał się większą precyzją niż MECHANICZNY Rolex.

aaa, to chodziło ci o mechanizmy mechaniczne, nie dowolne. Myślę, że często się zdarza, że kwarcowe casio, tym bardziej z radiem w skali miesiąca wykazuje się mniejszą odchyłką niż mechaniczny rolex. Ale szkoda dalej ciągnąć miejskie legendy.

Inne pożądane i cenione cechy mechanicznych zegarków (mogą być dla innych równie ważne/ ważniejsze niż dokładność) to np. stabilność parametrów w długim czasie/ trudnych warunkach (temp./ pole magnetyczne itd.), niezawodność, trwałość - długowieczność, niski koszt serwisu, ciekawe komplikacje, rozmiary (np. niewielka grubość), wykończenie itd.

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi