Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
StaryWilk

Zegarkowe okazje z różnych źródeł

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Vonziej napisał:

A to ciekawe, mój trafia we wszystko idealnie :)

Wybierałeś, czy miałeś szczęście? ja jestem pechowy, gdybym kupił, na pewno by nie trafiał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, clusca napisał:

Kiedyś zrobiłem kilka zdjęć makro Citizena NY0040 i wkrótce musiałem go sprzedać, bo mi wykonanie wskazówek spokoju nie dawało ;)

Dobrze czasami zobaczyć, że inni też mają problemy z głową :) No właśnie, mają czy "czyste" wskazówki to za duże wymagania?

14 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał:

W Zegarowni i w Fabryce Zegarków, moim zdaniem całkiem atrakcyjna oferta na Epos Sportive 3411 na ETA 2824

Obserwowałem bardzo długo ten model, ale w szarym kolorze i nigdy nie był taniej niż za tyle, ile kupiłem go w Kruku, czyli 2070 jeszcze z gratisową szkatułką, więc z kodem od AK&AK bardzo warto. Jako przestrogę dodam tylko, że otwory na teleskopy w tym modelu są nawiercone nienaturalnie blisko koperty i dobrać pasek inny niż fabryczny będzie ciężkie. Wszystko co mam, oprócz mesha ociera o kopertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Jacek K. napisał:

Wybierałeś, czy miałeś szczęście? ja jestem pechowy, gdybym kupił, na pewno by nie trafiał :)

Nigdy z żadnym Citkiem nie miałem problemów, a miałem ich dużo. To nie Seiko ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Vonziej napisał:

Nigdy z żadnym Citkiem nie miałem problemów, a miałem ich dużo. To nie Seiko ;)

Czyli wygląda na to, że ten na filmie to też pechowiec :)

edycja: masz na bransolecie? rysuje się? - widziałem na niej napis "BASE TITANIUM" , czyli coś innego niż koperta "SUPER TITANIUM" - faktycznie nie rysuje się?

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Jacek K. napisał:

Czyli wygląda na to, że ten na filmie to też pechowiec :)

edycja: masz na bransolecie? rysuje się? - widziałem na niej napis "BASE TITANIUM" , czyli coś innego niż koperta "SUPER TITANIUM" - faktycznie nie rysuje się?

Nie mam długo więc nie wiem czy się rysuje. Na pewno wszystko to jest super Titanium. Gdzieś jak poszukasz w ostatnich rozmowach o Citkach na forum to ktoś wypowiadał się na temat procesu tworzenia tej powłoki utwardzanej. Wyszło na to, że Super Ti jest 2-3 razy bardziej trwałe jeśli chodzi o rysy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vonziej

Masz taką bransoletę?

Skąd czerpiesz wiedzę, że "wszystko jest Super Titanium"? Jeśli tak jest, to jest jakaś niekonsekwencja w oznaczeniu na tym zdjęciu.

bransoleta.jpg

Na tym filmie sekundnik też nie trafia dokładnie :)  https://www.youtube.com/watch?v=_FWZE4wt02k&ab_channel=HillierJewellers

Hmm ... na deklu też jest napis "BASE TITANIUM" - czy zatem "SUPER TITANIUM" pokryty jest tylko wierzch koperty?

dekiel.jpg

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na filmie są ujęcia makro, które bardzo zniekształcają perspektywę. Na jednych ujęciach wskazówka pięknie trafia w indeksy a na innych zupełnie nie trafia. Byłbym ostrożny z ocenianiem tej trafności na podstawie filmu z ujęciami makro i pod kątem. Podobnie jak przy ocenie wykończenia datownika oglądanego w dużym powiększeniu. Przy odpowiednim powiększeniu wszędzie zobaczymy, że coś nie jest idealne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krygo napisał:

Dobrze czasami zobaczyć, że inni też mają problemy z głową :) No właśnie, mają czy "czyste" wskazówki to za duże wymagania?

Nie cierpię mikrorysek, mikrowgniotek, czy pyłków, na tarczy, szkiełku od spodu i wskazówkach, jak i wskazówek nietrafiających w indeksy, więc nie jesteś osamotniony. Jest nas przynajmniej dwóch ;) A te w moim Citizenie NY0040 przy dużym zbliżeniu wyglądały jak wycięte z puszki po piwie.

Godzinę temu, Jacek K. napisał:

Skąd czerpiesz wiedzę, że "wszystko jest Super Titanium"? Jeśli tak jest, to jest jakaś niekonsekwencja w oznaczeniu na tym zdjęciu.

Poniżej wykres porównujący technologie wykorzystywane przez Citizena w porównaniu z Seiko. Można by założyć więc, że Citizen nie stosuje nieutwardzonego tytanu do wyrobu swoich produktów. W jednej recenzji znalazłem informację, że bransoleta jest, podobnie jak koperta, wykonana w technologii Duratect. Super titanium, to materiał utwardzony powierzchniowo w Citizenowym procesie Duratect, więc te dwa pojęcia są w zasadzie sobie tożsame. Chociaż z drugiej strony "base titanium" mogłoby sugerować, że jest inaczej. Pewnie okaże się w praniu, jak nam wszystkim te zegarki przyjadą. Będzie całkiem niezła grupa testowa ;)

.xlsx_-_Excel_2015-12-17_09.50.52.png?272429357563869008

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@clusca

"Pewnie okaże się w praniu, jak nam wszystkim te zegarki przyjadą. Będzie całkiem niezła grupa testowa"

Ja się wstrzymałem :) - chętnie poczytam o wrażeniach ... obiektywnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jacek K. napisał:

@clusca

"Pewnie okaże się w praniu, jak nam wszystkim te zegarki przyjadą. Będzie całkiem niezła grupa testowa"

Ja się wstrzymałem :) - chętnie poczytam o wrażeniach ... obiektywnych :)

I dobrze, bo jak się przyglądasz pod mikroskopem zegarkowi i szukasz różnych spraw przed zakupem w ogóle zbyt głęboko to zegarek by nie cieszył w ogóle :)

Edytowane przez Vonziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby zony nas ogladaly w takim powiekszeniu przed slubem to sami kawalerowie by tu byli :D

A na powaznie - co innego oczywisty f*ck-up typu zle wycentrowany chapter ring czy bezel a co innego niedoskonalosci widoczne w bardzo duzym powiekszeniu.

Dodatkowo mam inne wymagania placac 500 EUR za zegarek i inne placac 5.000 EUR, czesc tej kwoty to oplata za marke ale roznica w jakosci tez powinna byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego najlepiej nosić i nie oglądać pod lupą. Chociaż takie podejście ma też i słabe strony. Chcesz sprzedać zegarek, piszesz w ogłoszeniu "stan idealny", robisz zdjęcia, albo bierzesz zegarek do ręki, aby się upewnić, co do jego stanu, żeby być fair w stosunku do potencjalnych nabywców, a tu... ups, tu rysa, tam rysa... OMG, jak ja mogłem go nosić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a może coś w temacie?  Dyskusje o jakości zegarków to nie ten wątek.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Iko

Widać Kolega jest zwolennikiem wojskowej dyscypliny, to pisz Kolego w temacie, a postów, które Ci się nie podobają po prostu nie czytaj. To jest "żywe" forum i czasem wywołuje się poboczna dyskusja, ale jak najbardziej służy to poszerzaniu wiedzy na temat zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe mam nic przeciwko pobocznym tematom i dyskusjom nt poszerzania wiedzy, ale od tego są stosowne wątki.

Pomyśl, co by bylo, gdyby forum było jednym wątkiem....

A Twoją radę proszę zastosuj najpierw do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, znam...

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można więcej, jakieś problemy, uwagi itp. czy można śmiało brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W brytyjskim sklepie Watch Hut jest dostępnych kilka zegarków marki Sinn, przy zakupie których działa kod SAVE250 obniżając cenę zakupu o 250 funtów. Przy droższych modelach szału nie ma, ale przy takim np. SINN 104 ST SA na bransolecie możemy całkiem fajną kwotę urwać ;)

https://www.thewatchhut.co.uk/sinn/sinn-104-st-sa-a-mb-sil-fine-polsat-watch-104.011-mb-sil-fine-polsat.html

Sinn.png.7dab99fd4d596243583d5db4b1644d03.png

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W brytyjskim sklepie Watch Hut jest dostępnych kilka zegarków marki Sinn, przy zakupie których działa kod SAVE250 obniżając cenę zakupu o 250 funtów. Przy droższych modelach szału nie ma, ale taki np. SINN 104 ST SA na bransolecie możemy całkiem fajną kwotę urwać

Sinn.png.7dab99fd4d596243583d5db4b1644d03.png
Czemu ten bezel jest w drugą mańkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to "pilot" jest. Bezel jest dwukierunkowy, tzw. countdown bezel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to oferta tylko dla posiadaczy paszportu Polsatu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi