Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

GostRado

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    937
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    3

Pozostałe grupy

Nowy Użytkownik

Ostatnia wygrana GostRado w dniu 28 Lipca

Użytkownicy przyznają GostRado punkty reputacji!

Reputacja

11261 Guru zegarmistrzostwa

O GostRado

  • Urodziny 03/26/1968

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Hobby
    Home Barista & Zegarki

Ostatnie wizyty

661 wyświetleń profilu
  1. To będzie moja ulubiona płyta, a ten utwór jest boski:
  2. No a jak mieszkasz w starym budownictwie i masz rury do kitu? Wszystkie filtry itp. na co wtedy, jak rury stare. I co wtedy? Nie ma wyjścia => należy zaopatrzyć się zewnętrzne źródło, upierdliwe albo pić to co mamy, z pełną świadomością. Dobra woda to nie jest kosztowny wydatek.
  3. Nie, dobra woda to gwarancja bardzo dobrego smaku espresso, ale i większych objętości kaw. Ale jak to masz wszystko ogarnięte, to już robisz z automatu i nie poświęcasz na to zbytnio czasu. Do tej pory dodawałem 1g MgSO⁴ x 7zH²O do 5 litrów wody o poziomie 77ppm, a po wymieszaniu uzyskiwałem około 140ppm i świetną wodę do kawy i do herbaty. Zajmowało mi to parę minut i nie myślałem o odkamienianiu, co przy ekspresach typu DB jest nie możliwe, gdy nie mają kurka do spuszczania wody z bojlera serwisowego. @Valygaar Masz szczęście ze swoją wodą plus odrobina Mg i masz porządną wodę, bo przy tej smak kawy jest nieciekawy. Dodatkowo działa niekorzystnie na miedź, mosiądz, ale chyba w automatach przewodów takich nie ma, jak to ma miejsce w przypadku ekspresów kołowych, a dodatkowo taka woda "zaatakuje" grzałkę w bojlerze (wżery)
  4. GostRado

    Hi-Fi stereo

    Panowie, jak usunę zworki w kolumnach to teoretycznie poprawię sobie dźwięk łącząc kolumny z moim Onkyo w konfiguracji Bi-amping? Miał być tańszy wzmacniacz Rotela 1572 MKII, a będzie drozszy, a to wymaga trochę więcej czasu.
  5. GostRado

    Jazz i okolice

    Niedawno ją odkryłem 👍👍
  6. GostRado

    Hi-Fi stereo

    MBL tak się porównuje.
  7. @Autor1984 Ci w:jaśnił: @Burns To, że będziesz pił kiepską kawę, na wodzie miękkiej czy twardej, to szczegół, ale jak zepsujesz ekspres za 10 czy 20000zł., to jest właśnie nerwowa sytuacja, a porównanie do zegarka za 200k z rysą to nie jest trafne, bo naprawa ekspresu po zakamienieniu to już gruba kasa, a z rysą na zegarku ostatecznie można żyć. Decydują względy subiektywnie estetyczne, a z takiej kolby kawy nie zrobisz i będziesz się tylko patrzył. I na koniec, w kwestii wody, pomyśl, czego masz zawarte najwięcej w filiżance czy kubku kawy?
  8. Do tej pory robiłem sobie idealną wodę do espresso, w około 140ppm, ale producent Żywieckiego Kryształu zmienił źródło i mineralizacja wzrosła z 77 do 220, więc mam bardzo duży kłopot. Zostało mi ostatnie 10L starej wersji. Chyba będę filtrował ten ŻK przez dzbanek Dafi z filtrem do twardej wody, jeśli pasek do twardości wody pokaże ten sam kolor, tak będę robił. Bo w te długo terminowe filtracje nie wierzę. Trzeba by było ciągle sprawdzać, chyba że osmoza i mineralizacja do 140ppm. Jeszcze jest opcja z wodą destylowaną plus mineralizacja, ale trzeba mieć naprawdę sprawdzone źródło, bo można jakiegoś syfu kupić. @Autor1984 Nie tylko magnez i wapń powodują osadzanie kamienia, ale i wodorowęglany, także woda w świecie kawy to bardzo poważna sprawa, można rzec wku*wiająca 😡
  9. Wielu lubi słuchać Ninę, ja też:
  10. Każda kawiarka potrzebuje odpowiednio dobranego stopnia zmielenia ziarna, aby ekstrakcja była idealna: nie za szybka i nie za wolna, niekwaśna i niegorzka. Jeśli zmieniamy kawę zmieniamy też grubość przemiału. Nie ma czegoś takiego, jak uniwersalnie zmielona kawa! Zawsze zasypujesz sitko do pełna, zgarniając nadmiar do krawędzi sitka, lekko uklepując palcami. Często ludzie kupują dużą kawiarka np 12tz, a sypią połowę objętości sitka. Kawiarka zrobi dobrą kawę, jeśli jej pomożesz ☕ ️
  11. Yellow kiedyś mi z Hayb'a najbardziej mi smakowała.
  12. 99% nabywców tak sądzi, a potem trafia się im taki typek jak ja i oczy, kubki smakowe się otwierają, że ta sama kawa lepiej smakuje. Jak się zrozumie, co i jak ma wpływ na smak czy przebieg zaparzania, kawa przestaje być czarną magią. Nie trzeba mieć takiej wiedzy - mówiąc nieskromnie - jak ja czy sprzętu kawowego, aby napić się lepszej kawy. Wystarczy odrobina chęci i wykorzystania podstawowej wiedzy. Nie musisz wiedzieć, co to jest aproksymacja w przebiegu ekstrakcji 😄
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.