Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę sprzedać na olx żadnej niebieskiej Omegi, naturalnym więc było dokupienie niebieskiego IWC xD

549984722_ZdjcieWhatsApp2025-01-23o19_50.16_237e5d09.thumb.jpg.aeb01ca8fefbe360a3d691d9232ab70b.jpg

What? Supcio inżynier Michał pokaż co tam masz z Omegi, może być na priv default_wink.png

Mój jest za gruby i za ciężki, ale to piękny zegar.

b503f1717478b061d09814c4eb0a6214.jpg&key=adf69478b9ac3762fe486ae96668c32be33d96346b9dc2e81fa35136d172a500

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Gratulacje. I jak tarcza na żywo ? Jak wrażenia ? emoji6.png

Dzięki, bardzo spoko. Ogólnie dla mnie to zegar idealny, ale ja mam słabość do tego typu kopert - czy to AP RO czy Laureato. Zawsze żałowałem, że sprzedałem czarnego inżyniera sprzed 2 generacji więc bardzo się jaram, że udało się odkupić. Co ciekawe szukałem starego niebeiskiego a skończyłem z nowym xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Wostok111 napisał(-a):

Tribute to Mark XI

IMG_20250129_093451.jpg

zajepista fota - super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pawel007 napisał(-a):

zajepista fota - super

Dziękuję bardzo, fotogeniczny zegarek 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.01.2025 o 11:43, zielony.m napisał(-a):

Nie mogę sprzedać na olx żadnej niebieskiej Omegi, naturalnym więc było dokupienie niebieskiego IWC xD

549984722_ZdjcieWhatsApp2025-01-23o19_50.16_237e5d09.thumb.jpg.aeb01ca8fefbe360a3d691d9232ab70b.jpg

Gratki! Obecnie najciekawszy IWC w katalogu (obok tytanowego 😀)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie,

Rozglądam się trochę za chronografem. Zawsze miałem słabość do Portugalczyka, co naturalnie ciągnie mnie w stronę 3714. W szczególności z jasną tarczą i niebieskimi wskazówkami. Tu pojawia się problem, bo mam relatywnie mały nadgarstek (16,5-17), a o zegarkach tych często mówi się, że są raczej duże. Jednocześnie widziałem, że (przynajmniej na papierze) jest on pod każdym względem nieco mniejszy od ostatniej Omegi Speedmaster Heselite (42mm vs. 40.9mm; 13.2mm vs. 12.6mm; 47,5 mm vs. 47 mm) który leży na mnie całkiem ok. Rozumiem, że z uwagi na kolor tarczy i konstrukcję bezela, IWC może wyglądać na większy od Omegi, ale ważniejsze dla mnie jest to, jak zegarek leży na ręce.

Stąd mam prośbę o podpowiedź jak to faktycznie jest z tym rozmiarem.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, MacSen napisał(-a):

Panowie i Panie,

Rozglądam się trochę za chronografem. Zawsze miałem słabość do Portugalczyka, co naturalnie ciągnie mnie w stronę 3714. W szczególności z jasną tarczą i niebieskimi wskazówkami. Tu pojawia się problem, bo mam relatywnie mały nadgarstek (16,5-17), a o zegarkach tych często mówi się, że są raczej duże. Jednocześnie widziałem, że (przynajmniej na papierze) jest on pod każdym względem nieco mniejszy od ostatniej Omegi Speedmaster Heselite (42mm vs. 40.9mm; 13.2mm vs. 12.6mm; 47,5 mm vs. 47 mm) który leży na mnie całkiem ok. Rozumiem, że z uwagi na kolor tarczy i konstrukcję bezela, IWC może wyglądać na większy od Omegi, ale ważniejsze dla mnie jest to, jak zegarek leży na ręce.

Pozdrawiam,

Mam taki sam nadgartek i uważam, że 3714 wygląda super dobrze. Mam też Suba 41 mm i nie widzę większej rożnicy. Dla mnie super wygodny zegarek, Mam też sprawdzoną opcję wymiany paska na oryginalny zielony pasek gumowy z nowego modelu - pasuję idealnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, MacSen napisał(-a):

Panowie i Panie,

Pozdrawiam,

Będzie OK 😉 3714 jest trochę "oversizem" ale w tym jego urok... moim zdaniem nawet na nadgarstku 15cm wygląda w porządku. 

Trzeba mieć tylko na uwadze, że nie będzie spełniał funkcji typowego eleganckiego garniturowca, tak jak niektórzy go traktują... ale w sumie, kto im zabroni? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa chrono, niby podobne zegarki, a jednak zupełnie inne.

Szkoda, że IWC to taki kawał kloca. Człowiek się szybko przyzwyczaja do luksusu 😉

IMG_8313r.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, tommly napisał(-a):

Dwa chrono, niby podobne zegarki, a jednak zupełnie inne.

Szkoda, że IWC to taki kawał kloca. Człowiek się szybko przyzwyczaja do luksusu 😉

IMG_8313r.jpg

Były czasy, gdy IWC produkowało piloty w mniejszych rozmiarach, choćby Mark XII albo 3705/3706... może czas na zakup vintage? 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, MacSen napisał(-a):

Panowie i Panie,

Pozdrawiam,

Mam taki sam nadgarstek - mierzyłem Portugalczyka i dla mnie jest za duży. Cienka luneta sprawia, że nosi się jak większy, niż to wynika z cyferek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, szuwi napisał(-a):

Mam taki sam nadgarstek - mierzyłem Portugalczyka i dla mnie jest za duży. Cienka luneta sprawia, że nosi się jak większy, niż to wynika z cyferek. 

14 godzin temu, TomASH napisał(-a):

Będzie OK 😉 3714 jest trochę "oversizem" ale w tym jego urok... moim zdaniem nawet na nadgarstku 15cm wygląda w porządku. 

Trzeba mieć tylko na uwadze, że nie będzie spełniał funkcji typowego eleganckiego garniturowca, tak jak niektórzy go traktują... ale w sumie, kto im zabroni? 😉

15 godzin temu, wojregg napisał(-a):

Mam taki sam nadgartek i uważam, że 3714 wygląda super dobrze. Mam też Suba 41 mm i nie widzę większej rożnicy. Dla mnie super wygodny zegarek, Mam też sprawdzoną opcję wymiany paska na oryginalny zielony pasek gumowy z nowego modelu - pasuję idealnie 

Dzięki za podpowiedzi! Będę próbował go gdzieś przymierzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MacSen tutaj masz Portugalczyka na 17,5 cm, nosze go do koszuli i chowa sie pod mankietem. Jak masz raczej płaski nadgarstek to powinno być ok, ale i tak polecam przymierzyć, bo luneta wystaje poza obrys koperty i nie każdemu to odpowiada.

Daj znac jak wrażenia po przymiarkach.

IWC.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Sisqo napisał(-a):

@MacSen tutaj masz Portugalczyka na 17,5 cm, nosze go do koszuli i chowa sie pod mankietem. Jak masz raczej płaski nadgarstek to powinno być ok, ale i tak polecam przymierzyć, bo luneta wystaje poza obrys koperty i nie każdemu to odpowiada.

Daj znac jak wrażenia po przymiarkach.

IWC.JPG

Dzięki! Ostatnio zauważyłem, że tym, co jest - w moim przypadku - kluczowe dla wygody noszenia nie jest średnica, tylko lug-to-lug. Miałem Pilota XVI i z czasem przestał dobrze leżeć, bo zaczął przesuwać się po nadgarstku. Widząc kształt uszu iw3714 oraz wiedząc, że lug-to-lug jest minimalnie mniejszy, jest szansa, że będzie lepiej leżał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w pracy tak 🙃

20250131_152842.jpg

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/30/2025 at 12:55 PM, MacSen said:

Dzięki! Ostatnio zauważyłem, że tym, co jest - w moim przypadku - kluczowe dla wygody noszenia nie jest średnica, tylko lug-to-lug. Miałem Pilota XVI i z czasem przestał dobrze leżeć, bo zaczął przesuwać się po nadgarstku. Widząc kształt uszu iw3714 oraz wiedząc, że lug-to-lug jest minimalnie mniejszy, jest szansa, że będzie lepiej leżał.

Tak, L2L jest istotnym wskażnikiem, ale nie trzymałbym sie go tak kurczowo ;) 

Musi grać wszytsko, średnica, L2L profil koperty, nawet to n czym ten zegarek jest (bransa, pasek, etc...). 

Jednym słowem projekt musi być spójny nie tylko jako całosc, ale równiez spójny z Tobą. Poleciałem troche filozoficznie, ale im wiecej zegarków miałem i im wiecej przymierzyłem tym jestem o tym co raz bardziej przekonanay.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...na pasku od kolegi Pigeon-a; w przyszłości nie skuszę  się już na tego typu wymiany pasków- masakra.....:

iwc.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...na pasku od kolegi Pigeon-a; w przyszłości nie skuszę  się już na tego typu wymiany pasków- masakra.....:

iwc.jpg.8c9f3e82290e48eec8f1a4456ddf02e3.jpg

Jesteś niezadowolony z paska czy raczej coś innego wpływa na opinię ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Jesteś niezadowolony z paska czy raczej coś innego wpływa na opinię ? emoji6.png

Chodzi raczej o trudności związane z samą wymianą pasków. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Chodzi raczej o trudności związane z samą wymianą pasków. 

Dokladnie- chyba pamy mnie rozleniwily w latwosci wymiany. Zegar sam w sibie - fajny ale te mocowania. Ja psychicznie sie musze nastawic do kazdej zmiany a w pamie- hop- siup i poszlo….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inge jest trochę jak Royal Oak - koperta została stworzona do obcowania z bransoletą... 😅 Żaden pasek nie zastąpi tego połączenia... a dodatkowo IWC nie ułatwiało życia z paskami z powodów jakościowych i cenowych. Pamietam, że pseudo cordura ktora byla w Mission Earth rozpadała się od samego patrzenia a podszewka niebieskiego kroko w Zinedine Zidane złyszczyła się po jednym dniu noszenia w ciepły dzień 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi