Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hubex

Jak tutaj ktoś wcześniej zauważył większość werków nawet w zegarkach za kilkanaście tyś. to modyfikowana Sellita. Naprawi to a tym bardziej przeserwisuje porządny zegarmistrz w każdym większym mieście. Nie ma się o co spierać, kto chce może iść do Serwisu.

Najgorsze jest to, że nawet firmowe serwisy, to często kiepska jakość. Oto przykład:

Kupiłem używany zegarek marzeń. Używany, bo już nieprodukowany. Ponosiłem parę tygodni i zauważyłem, że mam porysowany mostek. Zaniosłem do zegarmistrza. Wachnik się poluzował i wyrobiła się jakaś część w mechanizmie automatycznego naciągu. Niestety, to był in-house i trzeba było wysłać do firmowego serwisu. Przegląd, wymiana mostka - 4k, chyba około 6 tygodni czekania. Zegarmistrz w Polsce nawet się do zegarka nie dotykał. Po odbiorze, parę godzin noszenia i zegarek stanął. Odkręciła się ta sama śrubka, tylko że wypadła i zablokowała balans. Już nie wysyłałem znowu za granicę. Zegarmistrz śrubkę przykręcił, a ja ten zegar noszę okazyjnie, bo się boję, że coś się znów stanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem 0233. Chodzi idealnie. Cóż więcej mogę dodać. Świetny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:) ktoś podpowie jakie sygnatury na pierwszego Pama, czyli tak żeby nie przesadzić z ceną ale automat plus data:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

312

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, 312 idealny wybór, koperta poduszeczka 1950, kanapka na tarczy, inhouse, czyli 100% Paneraia w Paneraiu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

312 to ten wieprzek 18 mm ponad?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Gustaw, Kolega nie pisał, że szuka garniturowca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie napisał też, że szuka zamiennika kastetu.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki mam typ:)

Mierzyłem ostatnio 359 i tylko arabskie indeksy mnie zniechęciły... grubość mi nie przeszkadzała:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:) ktoś podpowie jakie sygnatury na pierwszego Pama, czyli tak żeby nie przesadzić z ceną ale automat plus data:)?

Wygląd tarczy jest sprawą gustu, w przypadku PAMów ( o ile nie masz postury Schwarzeneggera ) kluczowe jest jak leży ...a tu warto sprawdzić osobiście 4 rodzaje kopert produkowane w 3 męskich rozmiarach...( tych poniżej 42 mm nie biorę pod uwagę ale mogę się mylić ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak te z 1 maja nowy cieńszy mechanizm i dzięki temu tracą 2,5mm. Jednak wygląd jest już dyskusyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o proporcjach? wyglądem się jako tako nie różnią czy się mylę? niebieskie wskazówki przy sekundach zauważam jedynie...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pisze o tarczy, którą im częsciej oglądałem tym mniej mi się podobała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Kolego, jeśli chcesz kupić świadomie, to daj sobie czas, poczytaj, pooglądaj zdjęcia, zrób kilka przymiarek. Jeśli chcesz kupić "na szybko", to bierz pierwszego z brzegu i tak nie zauważysz różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do serwisu, czasami lepiej dać do renomowanego Pana Kowalskiego ktory naprawe firmuje swoin nazwiskiem i reputacją, niż odsyłać do serwisu gdzie traktują Twoj zegar hurtowo czasem przypadkowi zegarmistrzowie.

I tyle w temacie, niezależnie czy kogoś stać czy nie stać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Jeszcze jedna fotka nowego nabytku

Wskazówkami to ze trzy PAM'y by obdzielił  ;)  ...fajny jest, gratulacje  :)

Edytowane przez Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, gratulacje :)

Przy Twojej kolekcji, te 10 dni idealnie wpisuje się w kolejkę ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada przy zakupie 1-szego PAM’a to kup to co Tobie się podoba bo to będzie Twój zegarek. Gdyby kupować wszystko co jest poprawnie politycznie i forumowo to jak 1-sza Omega to tylko Moon z hesalitem a PAM to tylko z DNA Pama itp uwagi. Mój pierwszy z PAM’ow którego zreszta mam nadal i lubię nosić to automat 0537 chociaż koledzy przestrzegali - bez kanapki, wątpliwe DNA Pama, 42mm, trudności z odsprzedażą i takie tam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Kolega Radek dobrze radzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny wybór Michał.

Od pół roku przymierzam się do 1 Pama i pomału zaczyna mi się krystalizować we łbie pewna wizja. :D Kanapka, skromna tarcza, prosty mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Passero - radzi dobrze, ale pozniej w wiekszosci te monotematyczne rady sie sprawdzaja i wiekszosc i tak do nich wraca ;)

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cenne opinie chyba jednak kupię szybko bo mam ssanie:))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi