Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Charkowskie Zagłębie Customów

pozdrawiam

Narfas

No tak, chyba byłoby lepsze pytanie: "Kto to sprzedaje i dlaczego za taką kasę?" Edytowane przez w2k2

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, chyba byłoby lepsze pytanie: "Kto to sprzedaje i dlaczego za taką kasę?"

A ile według ciebie powinien kosztować nowy mechaniczny zegarek ?? kupujesz mechanizm robisz kopertę do tego szkło koronka tarcza - nie patrz co jest na tarczy tylko względy czysto ekonomicze wyprodukowania nowego zegarka

Nie można porównywać do zegarków sprzed 50 lat a sprzedawanych teraz - te stare 30-40-50 lat temu kosztowały połowe albo lepiej przeciętnej pensji robotnika czyli dzisiaj ta nowa Rakieta powinna kosztować 1000-1300zł a kosztuje tylko 220

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiające jest to, że stare kolekcjonerskie monety, porcelana, znaczki,  itp,. itd., są po wielokroć droższe od niegdysiejszych cen nominalnych, natomiast stare zegarki odwrotnie!

Moim zdaniem przeciętnie zachowany stary poliot czy wostok w cenie kilograma lepszej kiełbasy (40-50zł) to porażka a niestety tak jest przez wielu kolekcjonerów wyceniany.

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiające jest to, że stare kolekcjonerskie monety, porcelana, znaczki,  itp,. itd., są po wielokroć droższe od niegdysiejszych cen nominalnych, natomiast stare zegarki odwrotnie!

Moim zdaniem przeciętnie zachowany stary poliot czy wostok w cenie kilograma lepszej kiełbasy (40-50zł) to porażka a niestety tak jest przez wielu kolekcjonerów wyceniany.

Monety, porcelana itp. nie generują na ogół dodatkowych kosztów, a zegarki niestety tak, może to jest powodem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodem jest to, że o zegarki generalnie dbano i zachowało się ich mnóstwo, więc jest duża podaż i przeciętny popyt.

Posiadacze jakiegoś dobrze zachowanego cylinderka sprzed 100-120 lat wyobrażają sobie Bóg wie co, a ich zegarek w większości przypadków jest wart kilkadziesiąt zeta, chyba że to jakaś co bardziej znana firma albo dochodzi cena kruszcu.

A teraz rozważmy zegarki sprzed kilkudziesięciu lat, produkowane w milionach egzemplarzy... Ceny rusów i tak są wysokie od kiedy wzrósł popyt, a złomiarze zmniejszyli podaż. Tanie to były w latach '80 (oko wypada na widok kolekcji gromadzonych w tamtych latach... zacząłem zbierać zdecydowanie zbyt późno)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękna Pabieda "mit Box und Papieren" poszła za 130 z przesyłką.

Uważam że wcale nie przepłacone, ale zamieszczam dla potomności.

http://allegro.pl/pobieda-1974-r-pudelko-paszport-nos-i4281022950.html

Zastanawiałem się czy nie licytować, ale znowu przegiąłem z zakupami i musiałem odpuścić.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękna Pabieda "mit Box und Papieren" poszła za 130 z przesyłką.

Uważam że wcale nie przepłacone, ale zamieszczam dla potomności.

http://allegro.pl/pobieda-1974-r-pudelko-paszport-nos-i4281022950.html

Zastanawiałem się czy nie licytować, ale znowu przegiąłem z zakupami i musiałem odpuścić.

pozdrawiam

Narfas

Spóźniłeś się ;)

mmiodek kilka minut temu dał ją do okazji (dla potomnych).. :)

ale u d-v dzisiaj dużo szło z papierami ciekawych pozycji (nawet Żukow mi się podobał, była też fajna Demokracja NOS (ale już mam 2 :( )

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ural w ładnym stanie poszedł nawet względnie tanio (jak na Urala):

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4287718249

Za to intryguje mnie, na czym się skończy aukcja tego składaka:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4287852466

(albo się ludzie szarpią dla samego mechanizmu "Kristall" albo nie widzą że reszta zegarka jest z innej bajki)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mołnia zdecydowanie przepłacona, a nad Uralem się zastanawiałem. Jednak w końcu spasowałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje oko, to tak były. Jest wiele tarcz nieźle zachowanych, a i mechanizmów sporo i niektóre całkiem ciekawe, jak np ten od Sygnała, w większości są one kompletne. Śmiem twierdzić, że cena zacna :)

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - 230 zeta z przesyłką ? No osobiście mam wątpliwości,  trochę dużo. W hurcie same werki po 1-1,50 za sztukę. Większość tarcz tragiczna.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, jeśli szczęśliwym nabywcą tej potężnej kolekcji jest forumowicz, to proszę o kontakt na PW. Jestem mocno zainteresowany jedną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czajka stadion poszła za 356zł! - u anoliego!!! :unsure:

Kogoś musiało mocno przycisnąć!

http://allegro.pl/potezna-czajka-z-1981r-automat-paszport-pudelko-i4295211488.htm

Też obserwowałem. Kupiłem niedawno od kolegi na forum za 200 w świetnym stanie co prawda nie NOS bo rysek ma sporo, ale i tak jestem zadowolony. I tak się zastanawiałem ile przepłaciłem? No bo przecież przepłaciłem...

A ta u Anolii wyglądała świetnie mimo lipnych papierów. Ale czy aż taka kasa? Ja bym tyle nie przepłacił.

Jaka jest opinia innych?

Mimo regulaminu który nie pozwala wyceniać zegarków uważam że powinnniśmy sobie pomagać w nakreśleniu kwot które można zapłacić za dany zegarek. Plus minus oczywiście:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie płacą tyle, ile uważają że zegarek jest wart...

Trudno będzie kogoś przekonać żeby nie płacił za "ruska" 100zł tylko max. 50zł jeśli ma akurat ochotę go kupić, nie żal mu pieniędzy, i zdaje sobie sprawę co tak naprawdę kupuje. Kolekcjoner będzie pół roku polował na mostek fazowany w drugą stronę z max. jedną ryską. Ktoś kto chce mieć zegarek, już, może mieć to w NOSie.

To co można próbować zmienić, to postrzeganie zegarków - oryginalność elementów, stan zachowania, "legendę" popartą paszportami, producenta (choćby Kitaj, Rosja, ZSRR). Krzewienie wiedzy to mocna strona forum.

Co do cen, to raczej będą wariowały w zależności od aktualnej mody (popytu). Wpływ forum na pewno jakiś jest (ludzie sprawdzają co o zegarku piszą użytkownicy tego forum), ale moim zdaniem nie ma on wpływu zwłaszcza na te kosmiczne aukcje które ostatnio dyskutujemy. Komentarze "a ja kiedyś kupiłem XYZ za 100zł" nie pomogą jeśli przez ostatni rok XYZ-ety chodziły po 150-200zł - na aukcjach, bazarach i gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj sprzedawca nawet nie doczytał, że papiery od zupełnie innego zegarka  :(

http://allegro.pl/poljot-automat-z-papierami-sprawny-i4321030476.html

Ale tu do końca daleko i wysokiej ceny nie będzie choćby ze względu na model..

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi