Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Verbal

Serwis zegarków ceny - koszty o których się nie mówi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Chciałbym zapytać innych o koszty które generuje nasze hobby :D  Chodzi mi przegląd (ten 4-5 latni) w autoryzowanych i nieautoryzowanych punktach, różnych marek i koszty oryginalnych pasków.

Ja aktualnie posiadam dwa zegarki Baume & Mercier Hampton Square i Eternę Kontiki Four Hands, i przeżyłem już przeglądy serwisowe w obu zegarkach. Jeden był wysłany do Szwajcarii a drugi serwisowany był chyba w Polsce przez Apart. W Baumie wymieniana była dodatkowo koronka koszt  ok 1250 pln  (lipiec 2012 pln) a za serwis Eterny zapłaciłem 1300 pln. Na owe usługi dostałem rok gwarancji i wszystko działa bez zarzutu, z czego jestem bardzo zadowolony. 

Za pasek zapłaciłem 850 PLN ponieważ nie ma on standardowych wymiarów. :(  dodam że wymiana co 2-3 lata...

Oczywiście wszystko kosztuje ale nawet przy poziomach 6000 PLN za zegarek po 8 latach i takich kosztach wartość obsługi jest niewiele więcej wart niż wartość całego zegarka ???

Podobno serwis Jaegera inkasuje 3200 pln za mechanizm bez komplikacji....

Podzielcie się informacjami. 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dobrego zegarmistrza , u ktorego serwisuję wszystkie swoje zegarki ( nawet najbardziej skomplikowane ) i ceny są znacznie bardziej budzetowe:)

a dobry pasek z aligatora zamiast np 1200 ( IWC ) można kupić za 500 szyty na miarę i jakościowo -rewelacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podobnie serwisuję wszystkie swoje zegarki u swojego zegarmistrza. Jeszcze nie zdarzyło się abym zapłacił za konserwację więcej niż 200zł plus koszt elementów do wymiany.

Co do pasków to chyba 50% ceny jest za wytłoczone logo firmy.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz zapłacilem za cieniutki pasek do damskiej Certiny DS Prime 90zl i uwazam ze pasek jest absolutnie tego nie wart, do swoich zegarkow albo kupuje u handmajdow albo Pattini :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem porozmawiać z zegarmistrzem który był polecany na tym forum i za podstawowy serwis ety 2824 powiedział tylko 50 zł.
Kolega natomiast poszedł z swoim vostokiem do salonu w galerii i za serwis sobie zażyczyli 100 zł. 

Szukając dalej z ciekawości napisałem do Doliński watch service i za przegląd kompletny ety 2824 chcą 400 zł. 
Także warto się porozglądać bo różnice cenowe są duże.
Wiadomo jeśli zegarek ma różne komplikacje to koszt serwisu rośnie, ale ceny niektórych serwisów tym bardziej autoryzowanych powalaja na kolana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dobrego zegarmistrza , u ktorego serwisuję wszystkie swoje zegarki ( nawet najbardziej skomplikowane ) i ceny są znacznie bardziej budzetowe:)

a dobry pasek z aligatora zamiast np 1200 ( IWC ) można kupić za 500 szyty na miarę i jakościowo -rewelacja

Problem pojawia się jak części (koronka) jest do wymiany...

A gdzie można zmówić taki pasek szyty na miarę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie widzę brak cen z  autoryzowanych serwisów. Podzielcie się proszę. 

może ktoś serwisował omegę z 8500 lub jaegera z 899 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedmaster na 321 w SG 1950pln

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze a propos cen pasków zauważę, że aligator u Breitlinga ceni się powyżej 1800. Oczywiście bez zapięcia.

A co do kosztów serwisowania to ostatnio za regulację punktualności breitlinga na Vj zapłaciłem 10 zł. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Rolexa ( 20 lat bez serwisu) kosztował 800 euro. Wymieniono prawie cały werk i odnowiono zegar z zewnątrz. Nóweczka jednym słowem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Rolexa ( 20 lat bez serwisu) kosztował 800 euro. Wymieniono prawie cały werk i odnowiono zegar z zewnątrz. Nóweczka jednym słowem.

W tym przypadku - warto.

A gdzie robiłeś? U producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak jest.

Weź pod uwagę, że dostęp do starpmakera ma ktoś kto siedzi w temacie a nie ktoś kto kupuje zegarek w salonie.

Taka osoba po kołpaki tez jedzie do ASO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem porozmawiać z zegarmistrzem który był polecany na tym forum i za podstawowy serwis ety 2824 powiedział tylko 50 zł.

Kolega natomiast poszedł z swoim vostokiem do salonu w galerii i za serwis sobie zażyczyli 100 zł. 

Dawno nie pisałem ale cały czas obserwuje wiadomo masa pracy  i jak zwykle korci coś napisać ale do sedna  nie rozumiem kolegi podstawowy serwis ety 2824 ?

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak to cały werk ? zalany był czy co ?

20 lat bez serwisu no żaden wyczyn i jeszcze czas powinien trzymać . :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zakupiłem rakietę z paszportem a tam stoi napisane, że serwis raz na 10 lat :). Po prostu trzeba nosić radzieckie bo raz na 10 lat wydać nawet z 50 zł to chyba jest ok. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przypadku - warto.

A gdzie robiłeś? U producenta?

Tak, w serwisie Rolexa. Inni nie mają dostępu do nowych części.

Co do drugiego pytania - Rolex wymienia ich zdaniem zużyte materiały, wymienił w tym przypadku większość (gdzieś wstawiałem zdjęcie) pomimo, że zegar cały czas trzymał normę wg COSC.

Aha 20 lat był u nas w domu a kupiliśmy go na rynku wtórnym więc pewnie ma jeszcze większy staż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś napisał że serwis Rolka 2700 PLN co 4 lata. Nice... Dziękuję za posty i proszę o więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek z aligatora do JLC Reverso ok 400 eur (w salonie w Niemczech). Oczywiscie bez zapiecia. W Aparcie nieco wiecej o ile pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie pisałem ale cały czas obserwuje wiadomo masa pracy  i jak zwykle korci coś napisać ale do sedna  nie rozumiem kolegi podstawowy serwis ety 2824 ?

Przepraszam może źle się wyraziłem. Chodzi o przegląd-rozebranie, przesmarowanie, sprawdzenie czy wszystko ok itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zaniosłem IWC Mark XVI do serwisu - 415 EUR. Przy okazji sprawdziłem Rolexa - GMT kosztuje 640 EUR. Oyster albo Air King 580 EUR. Serwis obejmuje smarowania, polerowania koperty i części. Czas oczekiwania 4-6 tygodni

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze zapomniałem pasek 90GBP i zapięcie 110GBP. W funtach bo akurat były dostępne i nie trzeba było czekać :-)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90 GBP za pasek do IWC coś tanio.. To chyba nie aligator czy croco ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.