Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Fajna rozpiska, dzięki za info emoji6.png Też myślę o AR, ale żonie muszę dawkować emocje i najpierw trzeba oswoić z 9mm emoji2957.png

Żona zrobi na bank pozwolenie, jak zabierzesz Ją na strzelnicę, to najmniejszy problem. 
Wtedy kupujesz różowego AR 15 , osobny sejf i sky is the limit :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny frajdej na militaria był to pyknąłem. Pójdzie jako backup na pryzmatycznego burrisa w JP.

20251121_172850.JPG

20251121_173249.JPG

20251121_173308.JPG

20251121_173257 (1).JPG

20251113_184602.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniany wyżej SIG

20251121_215441.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem napisać czego nie polecam,jeśli chodzi o krótką. Oczywiście jest to maksymalnie subiektywny ranking, więc z pewnością będą odmienne zdania.

1. Walther PDP ( nie mówię o Full Size steel frame)- takiego nasycenia plastiku w plastiku, do tego grzechoczącego dawno nie widziałem. Aż oczy bolą od patrzenia. Wygląda i pracuje jak atrapa że straganu podczas festynu z okazji święta ziemniaka. Kolega i sąsiad ze wsi w jednej osobie kupił. Oglądałem, macałem. Żal 😁

2. Glock - pomijam niezrozumiały fame wokół tej klamki, ale to jest temat socjologiczno - psychologiczny. Merytorycznie- źle,bo nie anatomicznie i nie fizjologicznie zaprojektowany kąt chwytu w stosunku do długiej osi zamka. Austryjacy chyba się w tym lubują bo w Steyerach też tak jest. Teraz odchodzi się (a w zasadzie wraca do normy )od takiego kąta chwytu, nawet w AR w kierunku bardziej prostopadłego kąta.

3. Beretta APC - plastik, jak plastik ale spust😱. Tak jakbyś gruboziarnistym papierem ściernym tarł o zardzewiałą szynę. Kolega z klubu ma, dał strzelić. Ponadto jakiś taki gruby chwyt, źle mi się ją trzymało mimo,że nie mam małej łapy.

4. CZ P 10 z pierwszego wypustu- bardzo nieprzyjemna struktura chwytu. Nie wiem jak teraz,może coś poprawili. Nie śledzę tematu bo nie jestem fanem Czesi.

Pozdrawiam 

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupuj od razu, bo po cholerę będziesz dwa razy biegał na komendę?
Stare foto przed rozdziewiczeniem.

pol2d.thumb.png.8e2d2097cf6e6d201b94c3a90c77468a.png

Kurde ale fajny karabinek Z tym podjechaniem na komende, to nie problem. Bardziej z tym gdzie szafe na karabinki postawić. Mały sejf na pistolet i amunicje, to nie problem
Żona zrobi na bank pozwolenie, jak zabierzesz Ją na strzelnicę, to najmniejszy problem. 
Wtedy kupujesz różowego AR 15 , osobny sejf i sky is the limit

Nie lubi ostrej broni, prędzej z pneumatyka by postrzelała. Z gazówki strzelaliśmy u brata i jej się podobało, ale tu jest bariera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruszyły szkolenia pod patronatem mon-u w moim wypadku robione przez wojsko. 

Poszedłem z ciekawości. 

Bardzo polecam. 

Dostała każda osoba bioraca udział w szkoleniu taktyczna apteczkę dobrej jakości. 

IMG_20251122_170930465_HDR.jpg

IMG_20251122_171144702_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Kurde ale fajny karabinek emoji6.png Z tym podjechaniem na komende, to nie problem. Bardziej z tym gdzie szafe na karabinki postawić. Mały sejf na pistolet i amunicje, to nie problem emoji14.png
Nie lubi ostrej broni, prędzej z pneumatyka by postrzelała. Z gazówki strzelaliśmy u brata i jej się podobało, ale tu jest bariera emoji6.png

Uwaga z cyklu "wujek dobra rada". Kup, zbuduj dom. Problem się rozwiąże.

Oczywiście to w formie żartu, naturalnie broń zajmuje miejsce i szczerze powiedziawszy trzeba ją trzymać blisko pod kluczem. Więc jedyne co mogę Ci polecić to mała szafka na AR, którą ustawisz gdzieś w rogu. 

https://fabrykasejfow.pl/szafy-na-bron-klasa-s1/109-310-bravo-3-p.html#/25-opcje_dodatkowe_do_szaf_na_bron-zamek_kluczowy

Mam jedną tego typu.

Co do SVRN - nic specjalnego, ale patryjotą gospodarczym też trzeba być ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Cytat

😁

😱

5. Hk dfp9. Tak naprawdę, ta broń nadaje się świetnie tylko do jednego. Żeby ją sprzedać jakimś sluzbom. 

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odnośnie sejfu, na broń, wymyśliłem coś takiego. Szuflada sejf S1 160 cm

pod łóżko / sofę, 

Na początek 1, 2 karabinki 3- 4 bronie krótkie starczy. Miejsca na amunicję coś się zmieści  🤭 

IMG_4851.thumb.jpeg.70a2509556575a202aeee1b813b3a59e.jpeg

IMG_4850.thumb.jpeg.2887718fabd0e29105a16030b23dc0ec.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł. Novcan sprzedaje w miarę w dobrej cenie.

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, SPS napisał(-a):

pod łóżko / sofę, 

Na początek 1, 2 karabinki 3- 4 bronie krótkie starczy. Miejsca na amunicję coś się zmieści  🤭 

Tylko przymocować dobrze, bo pewnie otwory montażowe są w dnie i na tylnej.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Tylko przymocować dobrze, bo pewnie otwory montażowe są w dnie i na tylnej.

Obowiązku nie ma ale warto 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POF Renegade 10,5 ". Świetny karabinek mocno dopieszczony z fabryki. Spust jednooporowy POF 3,5 lbs, dźwignia przeładowania POF Strike Eagle obustronna, kolba Mission First Tactical. Dołożyłem tylko doskonałe przyrządy mechaniczne od HK 308, kolimator Vortex UH-1 i silent captured spring od JP zamiast standardowego bufora i sprężyny co zdecydowanie poprawiło kulturę pracy i zmniejszyło odrzut. Latarka to Armytek Parma.

20251122_220808.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, loco50 napisał(-a):

POF Renegade 10,5 ". Świetny karabinek mocno dopieszczony z fabryki. Spust jednooporowy POF 3,5 lbs, dźwignia przeładowania POF Strike Eagle obustronna, kolba Mission First Tactical. Dołożyłem tylko doskonałe przyrządy mechaniczne od HK 308, kolimator Vortex UH-1 i silent captured spring od JP zamiast standardowego bufora i sprężyny co zdecydowanie poprawiło kulturę pracy i zmniejszyło odrzut. Latarka to Armytek Parma.

20251122_220808.JPG

Nie masz problemu z chwytem, przy takim umiejscowieniu osprzętu ? W sensie czy nie przeszkadza osprzęt 

13 godzin temu, jakubos napisał(-a):

5. Hk dfp9. Tak naprawdę, ta broń nadaje się świetnie tylko do jednego. Żeby ją sprzedać jakimś sluzbom. 

U mnie Sfp9 ma dożywocie, ze względu na niezawodność i chwyt i łatwość wejścia w cel. 
Nie zdarzyło się, nawet jedno zacięcie lub jakikolwiek problem z odpaleniem, nawet najgorszej jakości amunicji, to klamka n każe warunki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Maciej72 napisał(-a):

Nie masz problemu z chwytem, przy takim umiejscowieniu osprzętu ? W sensie czy nie przeszkadza osprzęt 

Modziłem, przesuwałem, przekładałem na wszystkie strony 😁 aż udało się znaleźć w miarę optymalną konfigurację. W miarę bo przy 10 calach zawsze coś tam utrudnia. Włącznik do świecidełka jest na grzbiecie pod kciukiem więc dostępny szybko. Generalnie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś miał wybierać pomiędzy Berettą 92, a Shadow, jako jedyny pistolet, na co byś postawił?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, meXy napisał(-a):

Gdybyś miał wybierać pomiędzy Berettą 92, a Shadow, jako jedyny pistolet, na co byś postawił?

Pytanie do mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
 Ruszyły szkolenia pod patronatem mon-u w moim wypadku robione przez wojsko. 
Poszedłem z ciekawości. 
Bardzo polecam. 

Dostała każda osoba bioraca udział w szkoleniu taktyczna apteczkę dobrej jakości. 

IMG_20251122_170930465_HDR.thumb.jpg.5252042bb44586079f3cd8c7d2fa15e8.jpg
IMG_20251122_171144702_HDR.thumb.jpg.dc3bcc5b0f62e5ea2de50d832e00b1b1.jpg

Ooo ciekawe
Uwaga z cyklu "wujek dobra rada". Kup, zbuduj dom. Problem się rozwiąże.
Oczywiście to w formie żartu, naturalnie broń zajmuje miejsce i szczerze powiedziawszy trzeba ją trzymać blisko pod kluczem. Więc jedyne co mogę Ci polecić to mała szafka na AR, którą ustawisz gdzieś w rogu. 
https://fabrykasejfow.pl/szafy-na-bron-klasa-s1/109-310-bravo-3-p.html#/25-opcje_dodatkowe_do_szaf_na_bron-zamek_kluczowy
Mam jedną tego typu.
Co do SVRN - nic specjalnego, ale patryjotą gospodarczym też trzeba być  

Ciekawe ma wymiary, 21cm i 28 cm. Nie jest to takie duże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Ooo ciekawe emoji846.png
Ciekawe ma wymiary, 21cm i 28 cm. Nie jest to takie duże emoji846.png

No nie jest. Jak nie chcesz trzymać składu pod wyrem, to w miarę logiczna szafa.

1 godzinę temu, meXy napisał(-a):

Która dokładnie Sp-01, 2? Np pełnowymiarowa szadołka 2 jest trwała, ale to kloc. Praktycznie każda B 92 jest lżejsza - jedynie compact i carry można zestawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Pytanie do mnie?

Tak. Napisałeś wcześniej, że masz oba, więc najlepszy pogląd na taki dylemat.

Ja wiem tyle, że Czeszka to celność, ale Włoszka urzeka urodą… 😉

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, meXy napisał(-a):

Tak. Napisałeś wcześniej, że masz oba, więc najlepszy pogląd na taki dylemat.

Ja wiem tyle, że Czeszka to celność, ale Włoszka urzeka urodą… 😉

Nie pisałem, że mam Szadołkę. Mam Berettę SQUALO. Strzelałem z Shadow 2 kolegów i do strzelania wziąłbym Czesię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.11.2025 o 22:11, SPS napisał(-a):

pod łóżko / sofę, 

Właśnie miałem pisać o tej szafie pod łóżko, mając taką szafę śpisz bezpiecznie 🙃 U mnie niestety nie wejdzie więc mam stojącą szafę. 

16 godzin temu, meXy napisał(-a):

Zdecydowanie Beretta ale rozumiem, że rozmawiamy o X Performance. Robiliśmy porównanie z Kolegą on ma Shadow ja Berette i 
moim zdaniem Beretta 92 X Performance jest… ładniejsza…  Jest lepiej wykonana od Shadow, nawet walizka od Shadow wygląda jak dziadostwo z Juli, a Beretta ma piękną walizeczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi