maze123 953 #1 Napisano 5 Grudnia 2014 Jednak plany zakupu Rolexa Submarinera musze odlozyc na jakis czas ale dla oslody postanowilem sobie sprawic pod choinke jakis fajny homage. Na mojej shortliscie znalazly sie w zasadzie tytulowe trzy zegarki. Bede wdzieczny za pomoc w podjeciu decyzji, ktory wybrac a jak macie jeszcze jakies dodatkowe opcje to rozwazenia to rowniez z checia sie przyjze. Dieki z gory za pomoc Steinhart - przemawia za nim to, ze jest to swiezynka, ceramiczny bezel, ciekawa tarcza i mechanizm Soprod A-10, ktory podobno jest nieco lepszy niz ETA 2824. Minus jak dla mnie to srednica 42 mm. Wolalbym 40 mm. Cena 530 Euro Davosa - rozmiar OK - jest w wersji 40 mm, bezel ceramiczny jest dostepny. Mechanizm to ETA 2824 Minus jak dla mnie to dosc wysoka cena od 630 Euro chociaz slyszalem, ze Davosa jest jakosciowo lepsza niz Steinhart Squale - rozmiar 40 mm, bezel stalowy, ETA 2824, cena okolo 400 Euro. Mimo, ze nie ma ceramicznego bezela i jest najdluzej na rynku to jakos narazie najbardziej przypadl mi do gustu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1451 #2 Napisano 5 Grudnia 2014 wszystkie fajne ale żaden z nich nie jest jakiś tam wygórowana półka,więc ja bym brał najtańszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5438 #3 Napisano 5 Grudnia 2014 Niby wszystkie podobne, ale i zarazem diametralnie kolorystycznie inne. Patrząc na kolor i markę wybrałbym Squale. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 484 #4 Napisano 6 Grudnia 2014 Z powyższych Squale. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
il Dottore 31 #5 Napisano 6 Grudnia 2014 Squale. To poważne zegarki.Jak pływałem jachtem po Kanarach w tym roku to kapitan nosił właśnie Squale. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #6 Napisano 6 Grudnia 2014 A gdzie do nabycia jest ten Squale? Na oficjalnej stronie to nie widze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenybo 14 #7 Napisano 6 Grudnia 2014 Głos na Squale, podłączam się do pytania gdzie go nabyć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6065 #8 Napisano 6 Grudnia 2014 Z tych trzech brałbym Squalea do nabycia tutaj: http://www.gnomonwatches.com/watches/squale-watches/20-atmos-heritage-1545-sel-bracelet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRWISTY 267 #9 Napisano 6 Grudnia 2014 Squale zdecydowanie:)! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zeRo_Six 107 #10 Napisano 6 Grudnia 2014 Z tego co pisał QV te Squale są robione na zamówienie dla dystrybutora w HK chyba. Z opcji, to może jeszcze Glycine Combat Sub - spory 42 mm, za to płaski. No i chyba droższy od wymienionych. I osobiście dla mnie homage nr. 1 jest MKII Kingston, ale dostępność i cena studzą zapał 0 AT vs. PO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
il Dottore 31 #11 Napisano 6 Grudnia 2014 Z tych trzech brałbym Squalea do nabycia tutaj: http://www.gnomonwatches.com/watches/squale-watches/20-atmos-heritage-1545-sel-bracelet O, jest nawet konkurencja dla OVM! http://www.gnomonwatches.com/watches/squale-watches/20-atmos-militaire-1545-sel-bracelet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kindybal 1873 #12 Napisano 6 Grudnia 2014 Dla mnie - chociaż nie mam dużego obwodu nadgarstka - 40mm to zbyt mało (znam rozmiar submarinera). Jeśli miałby być reloxopodobny to warto znaleźć taki, który ma jeszcze, chociaż podobną bransoletę (chodzi o regulacje). Z powyższych 3 możliwości mój głos na Davosę. 0 Ball, Eterna, JeanRichard 1681, CyS, Glycine, Damasko, ChWard, Epos, Herbelin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6065 #13 Napisano 6 Grudnia 2014 Z tego co pisał QV te Squale są robione na zamówienie dla dystrybutora w HK chyba. Tak naprawdę to jest spora szansa na to ze te zegarki, a raczej ich elementy są "robione" w dokładnie tych samych fabrykach... wiec tak naprawdę to wszystko jedno który się wybierze... ja bym się kierował kwestią ceny, jeśli już mam mieć zegarek wizualnie w 100% zerżnięty z rolexa to bez sensu jest dodatkowo płacić za "napisy na tarczy" przecież we wszystkich "tykają" te same mechanizmy, no chyba że ktoś ma jakiś sentyment do kopiującej marki... inna rzecz że ja bym raczej szukał czegoś na mechanizmie miyota 8215 (np Marc&Sons) ewentualny serwis jest łatwiejszy i tańszy niż w przypadku ETA, a niezależnie co się wybierze to i tak widok zegarka na łapie właściciela wywoła uśmiech na twarzy nielicznej grupy "zegarkowych zboków" która wie o co chodzi... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenybo 14 #14 Napisano 6 Grudnia 2014 Tak naprawdę to jest spora szansa na to ze te zegarki, a raczej ich elementy są "robione" w dokładnie tych samych fabrykach... wiec tak naprawdę to wszystko jedno który się wybierze... ja bym się kierował kwestią ceny, jeśli już mam mieć zegarek wizualnie w 100% zerżnięty z rolexa to bez sensu jest dodatkowo płacić za "napisy na tarczy" przecież we wszystkich "tykają" te same mechanizmy, no chyba że ktoś ma jakiś sentyment do kopiującej marki... inna rzecz że ja bym raczej szukał czegoś na mechanizmie miyota 8215 (np Marc&Sons) ewentualny serwis jest łatwiejszy i tańszy niż w przypadku ETA, a niezależnie co się wybierze to i tak widok zegarka na łapie właściciela wywoła uśmiech na twarzy nielicznej grupy "zegarkowych zboków" która wie o co chodzi...Popieram, oprócz wspomnianego M&S mamy jeszcze "Uhr von Uhren" za 150 Euro na Mioycie oraz Gigandet, o Invictcie na Seiko już nie wspominając. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 953 #15 Napisano 6 Grudnia 2014 niezależnie co się wybierze to i tak widok zegarka na łapie właściciela wywoła uśmiech na twarzy nielicznej grupy "zegarkowych zboków" która wie o co chodzi... Bez przesady. Sam jestem fanem Rolexa i nosze na co dzien DJ ale nie w glowie byloby mi podsmiewac sie z kogos, kto nosi zegarek stylistycznie wzorowany na Rolexie. No chyba, ze ktos jest na tyle zadufany w sobie ale to juz jego problem.SUB ma bardzo ponadczasowu, uniwersalny i kultowy design. Dlatego jest chyba najczesciej wykorzystywany jako stylistyczna podstawa modeli przez bardzo wiele firm zegarkowych. Dopoki nie jest to podrobka nie ma w tym nic zlego i mozna cieszyc sie ponadczasowym designem za rozsadne pieniadze. Co nie zmienia faktu, ze SUB jest na mojej liscie zakupowej rowniez obecny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenybo 14 #16 Napisano 6 Grudnia 2014 Bez przesady. Sam jestem fanem Rolexa i nosze na co dzien DJ ale nie w glowie byloby mi podsmiewac sie z kogos, kto nosi zegarek stylistycznie wzorowany na Rolexie. No chyba, ze ktos jest na tyle zadufany w sobie ale to juz jego problem.SUB ma bardzo ponadczasowu, uniwersalny i kultowy design. Dlatego jest chyba najczesciej wykorzystywany jako stylistyczna podstawa modeli przez bardzo wiele firm zegarkowych. Dopoki nie jest to podrobka nie ma w tym nic zlego i mozna cieszyc sie ponadczasowym designem za rozsadne pieniadze. Co nie zmienia faktu, ze SUB jest na mojej liscie zakupowej rowniez obecny.Wydaję, mi się, że Kolega Daito nie miał na myśli podśmiewania się z kogokolwiek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6065 #17 Napisano 6 Grudnia 2014 Bez przesady. Sam jestem fanem Rolexa i nosze na co dzien DJ ale nie w glowie byloby mi podsmiewac sie z kogos, kto nosi zegarek stylistycznie wzorowany na Rolexie. No chyba, ze ktos jest na tyle zadufany w sobie ale to juz jego problem. maze123 miałem na myśli uśmiech zrozumienia a nie wyszydzenia proszę Szanownego Pana No ja mam dwa zegarki w typie Rolex'owym i obawiam się że na tym nie będzie koniec... bo ten typ koperty i stylu tarczy bardzo mi odpowiada... a jak na razie nie dorosłem do tego żeby wywalić na zegarek taką kasę jaka jest w gestii zainteresowania właściciela marki Rolex. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 953 #18 Napisano 6 Grudnia 2014 maze123 miałem na myśli uśmiech zrozumienia a nie wyszydzenia proszę Szanownego Pana No ja mam dwa zegarki w typie Rolex'owym i obawiam się że na tym nie będzie koniec... bo ten typ koperty i stylu bardzo mi odpowiada... A to sorrki. Opacznie zrozumialem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
proki1971 770 #19 Napisano 6 Grudnia 2014 Z tych trzech mój głos na Davosę. Sprzedaje forumowy kolega więc można liczyć na rabacik, ma też kilka wariantów kolorystycznych, w tym zielony i brązowy i wg mnie konkretniejszy rozmiar bo 42 Jeżeli nie ma to być w zasadzie kopia 1:1 to rozważ jeszcze Glycine Combat Sub - rozmiar 42mm, płaskie koperty i super leża, również spory wybór wersji no i także z racji sprzedaży przez forumowego kolegę, można liczyć na rabacik Np. taka http://www.glycine.pl/combat-szczegoly-70.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #20 Napisano 6 Grudnia 2014 W sumie mam ten sam dylemat, bo szukam czegoś na codzień (do pracy) i jeszcze myślałem nad longines hydroconquest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
muchacho_ 2375 #21 Napisano 7 Grudnia 2014 Bralbym w kolejnosci Squale > Steinhart > Davosa 0 Instagram - Lug2Lug Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 86542 #22 Napisano 7 Grudnia 2014 ja ze względu na sentyment do marki brałbym steinharta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku 102 #23 Napisano 7 Grudnia 2014 oddaje glos na Squale 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzalonyJackPirat 53 #24 Napisano 7 Grudnia 2014 Bralbym Steinharta ale zielonego. Latwiej z dostepnoscia tego zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papax 97 #25 Napisano 7 Grudnia 2014 A ja osobiście nie wziąłbym żadnego, tylko poszukał czegoś z indywidualnym wzornictwem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach