Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma przycisków od chronografu, koronka oraz dekiel zakręcany, to dopóki nikt nie będzie go otwierał to parę lat nawet nie ma potrzeby sprawdzać. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Nie ma przycisków od chronografu, koronka oraz dekiel zakręcany, to dopóki nikt nie będzie go otwierał to parę lat nawet nie ma potrzeby sprawdzać. 

Też tak uważam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zawsze cieszy, jak moje zegarki trafiają później do znanych mi pasjonatów i budują z nimi własną historię. Ta sztuka już teraz ma ją ciekawą, a to dopiero początek ;) 

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, SPS napisał(-a):

🤩

IMG_4111.thumb.jpeg.3885386e56aab2b228787f9f30f1cea4.jpeg

Uuuu idzie grubo.

Jeszcze do końca nie widać, ale gratuluję Panie Szymonie 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SPS napisał(-a):

Szybki unboxing wczoraj już późno było a nocą w sztucznym świetle to wiadomo jakie zdjęcia wychodzą. 

jak już zostało widzę słusznie przepowiedziane - Spitfire chrono 387901

IMG_4123.thumb.jpeg.d985f1f2d0f1c670fdf5bb8cab4fb6b5.jpeg

IMG_4120.thumb.jpeg.51cbab662f36d7df292365ce9bb85626.jpeg

IMG_4121.thumb.jpeg.d72ff79551c7c3da3380520346364cde.jpeg

IMG_4122.thumb.jpeg.995618e69f977d0c814fb0da430be173.jpeg

Gratulacje Szymon. Fajny zakup. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, piku napisał(-a):

@rafalmosty 

Wiedziales :D A jak nie, to gratuluje celnego strzalu.

Nie wiedziałem. Strzelałem. Przypomniałem sobie, że Szymon wspominał gdzieś, że chętnie kupiłby chrono od IWC. W aktualnej ofercie IWC nie znajdziesz wiele chrono, które pasowałyby na mniejszy nadgarstek, a taki ma Szymon 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, SPS napisał(-a):

Szybki unboxing wczoraj już późno było a nocą w sztucznym świetle to wiadomo jakie zdjęcia wychodzą. 

Super! Gratulacje!

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SPS napisał(-a):

Gratulacje - fajny! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SPS napisał(-a):

Gratuluję. 

Fajniejszy od Marka

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratki!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, SPS napisał(-a):

Dzięki dzięki wszystkim :D 

Jak kolega @rafalmosty słusznie zauważył, ze stajni IWC jest niewiele pozycji z kategorii pilot / chrono które mógłbym nosić i które nie są za duże.

Tym bardziej że ostatnio przekonałem się, że u mnie w miarę idealnie siedzi raczej takie JLC 39 mm albo Bucherer 40 mm czy MARK 40 mm.

Tutaj dochodzi jeszcze grubość raz, że z racji komplikacji chronografu i po drugie z tytułu podwójnego dekla (klatki z miękkiego żelaza chroniącej przed polami antymagnetycznymi). 

Chciałem dorwać 39mm Fliegera ref 3706 w trycie ale znalezienie egzemplarza, który nie byłby do remontu to przeprawa i tylko pozostaje wtórny (może na przyszłość). 

Co do zegarka, ma on najnowszy kaliber z rodziny 69 z kołem kolumnowym. Styl jak widać, zegarek jest nowy a wygląda jakby już miał historię. Myślę że na przyszłość jakiegoś bezowego canvasa do niego sobie znajdę :) 

@Dorian06 Czy fajniejszy od MARKA?

Oba to najnowsze (ostatnie) referencje więc jakość czuć w rękach na bardzo wysokim poziomie.

Tarcza, indeksy, wskazówki tak samo genialna czytelność, do tego bardzo szczgółowa podziałka w Spitfire.

MARK jako field ma jednak prostszą tarczę z indeksami minutowymi ale za to niesamowite szlify.

Niemniej czytelność w obu przypadkach świetna. MARK ma piękną błękitną tarczę.

Tutaj w Spitfire tarcza jest szaro grafitowa, i jakby ciemny granat/fiolet czasem wychodzi - podejrzewam że przez antyrefleksyjne warstwy na szkle) tarcza jest matowa wygląda jakby faktycznie z deski rozdzielczej starego samolotu lub starego samochodu. Zegarek faktycznie momentalnie kojarzy się ze stylem  retro wojskowym tyle że specyfikacja zdradza że to nowoczesna konstrukcja. :D 

Gratulacje! Długo myślałem nad Spitfire bez chrono, ale finalnie padło na niebieskiego XVIII. Zwyczajnie chciałem się przekonać o co tyle szumu z tymi niebieskimi tarczami w IWC, i muszę przyznać, że się nie zawiodłem. Ty masz zarówno niebieskiego Marka jak i Spitfire w wariancie chrono i uważam że te dwa zegarki śmiało mogą razem funkcjonować w jednej kolekcji 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję IWC i Brajtka (bardzo fajny).
Niech się noszą!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sub dolaczyl ostatnio do kolekcji. Razem ze Speedmasterem 3861 SS tworza swietna pare zegarkow na kazda okazje. Fakt. ze Speedy wyglada dobrze na praktycznie kazdym pasku, robi go zegarkiem bardzo universalnym.  
Zastanawiam sie jaki trzeci zegarek pasowalby najlepiej do tej pary? Jakies pomysly?

To chyba zależy od potrzeb. Przy standardowym podejściu, to brakuje garnitury, no. langusta, albo bardziej budżetowo np. JLC MUT, albo jeszcze bardziej budżetowo NOMOS czy coś w tym stylu.

Jeśli natomiast nie potrzebujesz garniturowca, to może jakiś field typu któryś Mark od IWC, albo jakieś GMT… a może kostka (santos, Reverso).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Walezy napisał(-a):

Sub dolaczyl ostatnio do kolekcji. Razem ze Speedmasterem 3861 SS tworza swietna pare zegarkow na kazda okazje. Fakt. ze Speedy wyglada dobrze na praktycznie kazdym pasku, robi go zegarkiem bardzo universalnym.  

Zastanawiam sie jaki trzeci zegarek pasowalby najlepiej do tej pary? Jakies pomysly?

speedy.jpg

sub.jpg

Ja nie jestem obiektywny ale sugeruję jakiegoś PAMa ze starszych referencji. Luminor 44mm w bettarini moim zdaniem byłby świetnym nietuzinkowym dopełnieniem kolekcji. 

Edytowane przez TylerVega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, rafi said:

To chyba zależy od potrzeb. Przy standardowym podejściu, to brakuje garnitury, no. langusta, albo bardziej budżetowo np. JLC MUT, albo jeszcze bardziej budżetowo NOMOS czy coś w tym stylu.

Jeśli natomiast nie potrzebujesz garniturowca, to może jakiś field typu któryś Mark od IWC, albo jakieś GMT… a może kostka (santos, Reverso).

JLC od jakies juz czasu chodzi mi po glowie. Najlepiej zolte zloto i czarna tarcza (moze byc ciezko). Klasycznego garniturowaca faktycznie jest brak w mojej kolekcji. 

Myslalem tez o GO PanoMaticLunar. 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi