Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tylko jak ostrzega, tak po prostu :)

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, jak ktoś ostrzega, to od razu trzeba mu dowalać?

Nie o to chodzi, tylko prawda jest taka, że na stronach sprzedających podróby są zdjęcia oryginałów i wyciąganie wniosków na tej podstawie jest "pierdoleniem, żeby pier**lić".

Proste pytanie, skąd wiesz jest w tym momencie zasadne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już pisalem jakis czas temu, ze na allegro byl gosc, ktory sprzedawal za ok 5k tudora BB bez papierow i pudla. Napisal mi, ze kolega ma dostep do oryginalnych czesci Tudora i zlozyl go samemu.... prosi jednak, ze jesli sprawdzic autentycznosc to wszedzie, tylko nie u Pieśkiewicza (ktory jest autoryzowanym serwisem.....). Napisal tez, ze moze miec ich wiecej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja już pisalem jakis czas temu, ze na allegro byl gosc, ktory sprzedawal za ok 5k tudora BB bez papierow i pudla. Napisal mi, ze kolega ma dostep do oryginalnych czesci Tudora i zlozyl go samemu.... prosi jednak, ze jesli sprawdzic autentycznosc to wszedzie, tylko nie u Pieśkiewicza (ktory jest autoryzowanym serwisem.....). Napisal tez, ze moze miec ich wiecej....

No pamiętam i to było bardzo cenne info, bo uzasadnione.

Teraz mówimy o podrobionych Pelagosach.

Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że np. nie widziałem dobrze podrobionego Paneraia (co prawda nie widziałem zbyt wiele podrób, ale widziałem perfekcyjnie podrobione pudło i dokumenty z tak zwanej "fabryki papierów"

Edytowane przez pablo122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Burns, jak ktoś ostrzega, to od razu trzeba mu dowalać?

Dowalić to mogę tobie!

A jego grzecznie pytam skąd wie, min. o tytanie, bo że są podróby i to bardzo dobre wałkowaliśmy kilka stron temu łącznie z linkami z WUS.

Wnioski są proste, albo przeoczył omawiane wpisy w tym temacie, albo przekonał się o tym na własnej skórze!

A że ty Karol masz wylane na taką dociekliwość, to już twój problem. Jak Ci to przeszkadza to nie musisz się udzielać!

Poza tym, podzielam zdanie "pablo122" bo 380 zielonych to nie jest mało, żeby pod tramwajem przekonać się na ile dobra była ta podróba w udawaniu oryginału.

I nawet fajnie byłoby gdyby w internecie albo na tym forum zaistniał dział i sponsorowana grupa, która miałaby możliwości video recenzji z takiej wiwisekcji ...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już pisalem jakis czas temu, ze na allegro byl gosc, ktory sprzedawal za ok 5k tudora BB bez papierow i pudla. Napisal mi, ze kolega ma dostep do oryskoro ych czesci Tudora i zlozyl go samemu.... prosi jednak, ze jesli sprawdzic autentycznosc to wszedzie, tylko nie u Pieśkiewicza (ktory jest autoryzowanym sernwisem.....). Napisal tez, ze moze miec ich wiecej....

Ja też już o nim pisałem ...zegarek składak z Holandii tak mi powiedział - zaprzyjaźniony zegarmistrz mający dostęp do części robi takie numery...W moim przypadku zgodził sie na weryfikacje u Pieśkiewicza..ale co z tego skoro on sprawdzi tylko po numerach czy kradziony czy nie to wszystko...wychodzi że nie kradziony dostajesz papier autentycznosci bo przecież oryginał na cześciach i w świat:) ...mało tego pasek z klamrą rownież powiedział że jest w stanie załatwiać. ..

Wracając do Pelagosa bardzo chciałbym zobaczyć takiego dobrze zrobionego ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co takie wstawki?

Wrzuć na luz chłopie.

złap dystans Karol ;)  Kolega zwyczajnie tak ma.

Co do podróbek Pelagosa, to ciężko jest mi w to uwierzyć, że od strony metriałowo-technicznej nadążają za oryginałem.

ps. problem składaków jest znany od lat i nie dotyczy tylko Tudora

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie trzeba się spinać :)  Jest parę forów internetowych dotyczących podrób można się do edukować czysto prewencyjnie. Myślę że chcący bardziej wnikliwie zbadać temat natrafią na trop (trudno sfabrykować forum z setkami tysięcy postów). Nie wiem jak z jakością materiałów, nie posiadam (odnośnie wcześniejszej sugestii) ale bądźmy szczerzy nie mówimy w tym wypadku o budowie promu kosmicznego, to nie taki tytan, widziałem już idealnie podrobiony forged carbon do AP i ceramike. 

Chodzi o to że laik nie zobaczy detalów typu:  zły kształt swan necka w przypadku PAM-ów albo niedopracowana koronka (wzorek) w BB.

Tutaj macię przykład z WUS dotyczący PAM-a: http://forums.watchuseek.com/f29/fs-panerai-pam00111-n-series-1839906.html#post15402970 

dla porównania: https://imageshack.com/i/id9Abrlbj

Niestety proceder jest dość powszechny. 

PS. to nie składak byłoby pół biedy.   

Edytowane przez M.Stępkowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że takie zestawienie wygląda tak dobrze jak w bb. Czyli ktoś kto nie widział na żywo oryginału ma szansę się pomylić.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na te zdjęcia, to bym to ciut inaczej napisał- ktoś kto nie zna świetnie tego modelu, a jeszcze lepiej nie ma go w ręku dla porównania,

praktycznie nie ma szans rozpoznać podróby :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzialem kilka "najlepszych" replik i osobiscie porownywalem z oryginalnymi omegami i rolkami

oczywiscie produkcja replik poszla mega do przodu, ale kazdy kto ma swiadomosc jakosci oryginalu zapewne dostrzeże ułomności replik... nawet tych za 350$+

albo indeksy krzywe, albo jakies detale ktore moga zasugerowac ze cos jest nie tak z zegarkiem...

dla kogos kto srednio ogarnia tematyke nie bedzie to juz tak proste do rozpoznania, ale umowmy sie ze ktos kto jest juz mocno wkrecony w temat zegarkowy tez ma swiadomosc jakosci konkretnych marek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako wkręcony w temat powinieneś wiedzieć czym różni się replika od podróby.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)   :)

Temat wałkowany od lat ale jak widać wiedza ciężko przychodzi  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie też ostatnio na allegro napisał profesjonalny sprzedawca zegarów w temacie TH Carrera : Panie to jest replika, nie chcę tego dziadostwa z baterią  w środku. Ja do niego: czy pisząc replika ma Pan na myśli podróba? Facet: jeden pies przecież człowieku..

A swoją wiedzę, że niby mój zegar to podróba oparł na tym, że w tym modelu plecki są pełne :lol:  a on sprzedał 10szt takich zegarów z odkrytymi!

Wysłałem jemu więc link z aukcjami ile na chrono jest podrób (drogich). Od tego czasu konwersacja ustała ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

:)   :)

Temat wałkowany od lat ale jak widać wiedza ciężko przychodzi   ;)

tak, ale z biegiem lat ich jakość się zmianiła :)

a na dobrą sprawę nie trzeba otwierać zegarka żeby poznać replikę... sprawne oko wyłapie co trzeba ;)

Bartek, pokaż tego co sprzedawałeś to osądzimy czy oryginał  :D

Edytowane przez PiTT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PITT, nie zrozumiałeś  :)  ;)

Replika to replika a podróba to podróba i nie można tych słów używać zamiennie  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PITT, nie zrozumiałeś   :)   ;)

Replika to replika a podróba to podróba i nie można tych słów używać zamiennie   :)

rozumiem, lecz nie zgadzam się z tym stwierdzeniem ;)

osobiście nie widzę w tym nic złego... do momentu aż ktoś chce na tym zarobić i sprzedaje jako oryginał :)

replika, podróba... różnica jakości, postrzegania... finalnie i tak łączy je jedno... nie są oryginałami  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale za replikę można chcieć większe pieniądze, mając czyste sumienie :)

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a polskie prawo pozwala na legalny handel replikami? z tego co mi wiadomo to nie, nawet jak jest to wyraznie opisane :)

to tak jakby ktos zaczal handlowac replikami adidasow i nike'ow... w celach kolekcjonerskich  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Handel replikami jest legalny bo replika to zgodnie ze sjp pwn «kopia dzieła sztuki wykonana przez autora oryginału»

Wiele firm zegarkowych robi repliki starych modeli, np. Longines w linii Heritage i to sa repliki o jakich Co piszemy.

Podróba to rzecz wykonana przez kogoś innego majaca naśladować tę oryginalną rzecz i jako taka sprzedana i to jest niezgodne z prawem.  Te buty jakie masz na mysli to podróby robione nie przez Nike czy Adidasa a nie wiadomo kogo ale zwaz że i te firmy robią reedycje, repliki sowich kultowych, starych modeli.

Dlatego prośba, rozróżnij te dwa pojęcia bo nie o to chodzi czy Ty się z tym stwierdzeniem zgadzasz czy nie ale o znaczenie językowe tych słów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi