Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, warloard napisał(-a):

Może ten Tudor mnie wreszcie przekona:)0fd17a9c9afbff87f240f5a75d95a0fa.jpg

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Gratulacje. Świetna kolorystyka. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, warloard napisał(-a):

Może ten Tudor mnie wreszcie przekona:)0fd17a9c9afbff87f240f5a75d95a0fa.jpg

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Kolorowe jarmarki dają dobre, choć na ogół krótkotrwałe pozytywne reakcje. To, czy utrzymają się na dłużej, zależy od wielu składowych. Oby cieszył jak najdłużej. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, kkwpk napisał(-a):

Zmiana paska.

Dobrze siedzi 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 6/8/2025 at 9:33 AM, Dnlaie said:

1001254080.T.jpg

Dobrze kojarzę, że jesteś posiadaczem BB54 i BB58? Możesz napisać jaki masz nadgarstek? Mocno zastanawiam się nad BB58 i Pelagos 39. Gdyby był monochrome na jubile w wersji BB58 z t-fit to bym nie miał dylematu, który wybrać.  A tak, monochrome za gruby, BB58 nie ma t-fit, brak half-linków. Pelagos 39 ma ta długaśna klamrę i tytan grade 2. Widziałem zdjęcia snailsów i wygląda to mało pozytywnie. No i tu wchodzi cały na biało BB54. Tylko zastanawiam się jak na żywo odbierasz Oba te BB. Chodzi mi o to czy BB54 po dłuższym użytkowaniu nie wydaje się bardziej płaski i ciasny jeśli chodzi o tarczę? Miałem tak z MAS62.Model SPB143 na dłuższą metę szybko przestał mi się podobać. Natomiast delikatna zmiana proporcji i SLA065 jest ze mną długo i raczej nie planuję się z nim rozstawać. W przypadku BB54 właśnie boję się tego, że okaże się bardziej płaską, skompresowaną wersją BB58. Jeśli tak jest to poczekam na odświeżenie BB58 i kupię jak będzie nowa bransoleta albo kupię aktualną, ale na skórze. Oba zegarki podobają mi się z profilu, BB58 rozmiarem jest idealny. Z drugiej strony BB54 ma już prawie wszystko czego mi brakuje w aktualnej wersji BB58, a do tego jest jeszcze o 0,5mm cieńszy. Z góry dziękuję za opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

Dobrze kojarzę, że jesteś posiadaczem BB54 i BB58? Możesz napisać jaki masz nadgarstek? Mocno zastanawiam się nad BB58 i Pelagos 39. Gdyby był monochrome na jubile w wersji BB58 z t-fit to bym nie miał dylematu, który wybrać.  A tak, monochrome za gruby, BB58 nie ma t-fit, brak half-linków. Pelagos 39 ma ta długaśna klamrę i tytan grade 2. Widziałem zdjęcia snailsów i wygląda to mało pozytywnie. No i tu wchodzi cały na biało BB54. Tylko zastanawiam się jak na żywo odbierasz Oba te BB. Chodzi mi o to czy BB54 po dłuższym użytkowaniu nie wydaje się bardziej płaski i ciasny jeśli chodzi o tarczę? Miałem tak z MAS62.Model SPB143 na dłuższą metę szybko przestał mi się podobać. Natomiast delikatna zmiana proporcji i SLA065 jest ze mną długo i raczej nie planuję się z nim rozstawać. W przypadku BB54 właśnie boję się tego, że okaże się bardziej płaską, skompresowaną wersją BB58. Jeśli tak jest to poczekam na odświeżenie BB58 i kupię jak będzie nowa bransoleta albo kupię aktualną, ale na skórze. Oba zegarki podobają mi się z profilu, BB58 rozmiarem jest idealny. Z drugiej strony BB54 ma już prawie wszystko czego mi brakuje w aktualnej wersji BB58, a do tego jest jeszcze o 0,5mm cieńszy. Z góry dziękuję za opinię.

Tak, mam dwa te zegarki (tak się składa, że odpisując mam...oba na rękach hah).

Nie mam talentu (ani wiedzy) w dzieleniu się opinią, ale coś tam spróbuję napisać (może coś / cokolwiek z tego się przyda).

Mam nadgarstek 17 w porywach do 17.5 cm (raczej szeroki & płaski, 'łyczeczkowaty').

O Pelagosie się nie wypowiem (nic nie wiem na jego temat : ).

Monochrome wizualnie - petarda (co do reszty - znów u mnie 0 wiedzy / poza tym, że ma 41 i u mnie odpada *z uwagi na własny założony limit do 39mm). 

Jak odbieram na żywo oba zegarki?

54 & 58 są wygodne, dobrze wykonane (nie ma się do czego przyczepić). Ale chyba jestem fanem 54 (cieniutki, zgrabny, koperta ma wyjątkowy wspaniały kształt / wszystko w nim mi bardzo odpowiada). 54 jest zdecydowanie bardziej płaski (jeśli chodzi o kopertę) ale czy za ciasny na tarczy? Nie wiem, tego bym nie powiedział (chyba, że akurat mi to nie przeszkadza) natomiast na pewno ma cieńsze wskazówki (co może trzeba polubić). 

Faktycznie minusem 58, może być brak t-fit i pół ogniw (myślę że one by rozwiązały problem gdy puchnie ręka / mnie np. uratowały takie w kwarcowym GSie).

Generalnie, chyba już tak jest - że jak ktoś lub małe i zgrabne zegarki / to 54 będzie idealnym rozwiązaniem (myślę, że tak z limitem do 18cm w nadgarstku) / ale jeśli ktoś nie ma przekonania do 'mikrusów' to 54 może nie być dla niego i trzeba iść w stronę 58

Na zakończenie, dodam - że mam też BB'36 na jubilee i bransoleta jest bardzo wygodna (ale czy dużo lepsza od 'zwykłej' / która jest np. w wersji 54 z 2023? tego bym nie powiedział)

*ja kupiłem bo chciałem mieć jedną taką w kolekcji a do tego była fajnym uzupełnieniem i urozmaiceniem względem reszty oraz ciemnych tarcz (na pewno jest zjawiskowa / robi niesamowite wrażenie na łapie na żywo).

*pewnie wiesz, jubilee na t-fit zrobili w nowym burgundowym BB'58 / na forum zagranicznym (chyba USA) pisali, że domawiali u Tudora jakieś bransolety i gumy (tanio nie było) inni natomiast, twierdzą że u Tudora nie idzie zamówić akcesoriów tego typu (nie mam większej wiedzy ntt / zastanawiałem się nad dodatkową bransoletą jubille do 58 ale kosztowo to chyba nie ma sensu, tym bardziej - że nie wiem co przyniesie przyszłość w sensie planów i później wiązałoby się to ze stratą)

*lubię 54 na tyle, że myślałem nawet o zamianie 58 na tą turkusową wersje 54 (jednak te kolorki to chyba nie dla mnie / możliwe, że jestem zegarkową konserwą bo przepadam za nudziarzami)

Tak więc u mnie - 54 wygrywa...jego bym się raczej nie pozbył / a 58 może?

Natomiast spostrzegam u siebie taką (może dziwną) tendencje - że czasem mnie nachodzi na mniejsze / a czasem na większe zegarki (i tak o to, gdy za mały wydaje się 54 - wjeżdża 58 i na odwrót / ot doskonałe rozwiązanie?).

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję,  dokładnie o takie informacje mi chodziło. A powiedz jeszcze proszę czy wskazówki w BB54 są też smuklejsze od tych z BB36. Czy intensywność lumy i czas działania są zbliżone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wskazówki w 54 są cieńsze (i chyba krótsze - przez zdaje się mniejsze szkiełko?) niż w przypadku 36 (zwłaszcza sekundowa / do tego, ten efekt wizualny jeszcze bardziej potęguje - inny kolor, jeśli chodzi o ich wewnętrzne wypełnienie)

Intensywność lumy i czas działania - określił bym jako zbliżony (bardzo dobry w obu przypadkach / z resztą w 58 również)

*Do poprzedniej wiadomości i porównania 58 vs 54, dodłbym że 58 jest dość wysoki (jak w większości automatów) / natomiast 54 jest płaski (niczym elegant o wr max 50m!)

IMG_20250627_193424.jpg

IMG_20250627_193523.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.  Z każdym twoim postem BB54 podoba mi się coraz bardziej :)

Co do nadgarstka, mam około 170 mm i szeroki na około 65 mm więc pewnie mniej więcej podobnie. U mnie Spirit 40 jest na granicy akceptacji, SLA065 jest idealny. Tylko mi się cały czas marzą indeksy jak w submarinerze/ marinemaster. A w tym BB54 dodatkowo mega wygląda profil koperty, krawędź bezela i delikatnie wypukły szafir. To co, co do koncepcji podoba mi się w Orisie 65 czy submarinerze tutaj jest jakoś tak podane w idealnych proporcjach.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps: jeszcze z minusów (54), to czasami mam wrażenie - że kolor wskazówek jest inny niż ten w okrągłych indeksach

Ale tak, proporcje ma przecudowne (doskonale wręcz, to zdecydowanie ulubiony automat z tych które posiadam).

*I zgadza się - mamy dokładnie taki sam nadgarstek 

A chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem (przed zakupem) byłaby... przymiarka ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem na zdjęcie BB54 lagoon i się zakochałem 💗 retail producenta jest jaki jest, ale rynek wskazuje na sporo wyższe stawki - przynajmniej w fazie początkowej. 

Jak przewidujecie będą się kształtowały ceny tego modelu na rynku używek? mocny spadek, czy raczej jak każdy Tudor?

ps. jakby ktoś miał takiego do sprzedania to jestem chętny :)

01-Edito-Lagoon-Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest niewielki, wg pierwowzoru, jak i na szczęście wraca moda do normalnych rozmiarów zegarka - a kolor typowo letni. Więc nie wiem gdzie zbyt damski? 😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar piękny. Szkoda tylko tej skarpety w kadrze 😂😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, aviato napisał(-a):

Zegar piękny. Szkoda tylko tej skarpety w kadrze 😂😅

Screenshot_20250628_223414_Chrome.thumb.jpg.dfa3fdcbad4b32aaaa8a42231fc298b8.jpg

Lepiej?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi