Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Moje 10 lat na forum

Rekomendowane odpowiedzi

Czas leci.. pamiętam jakby to było wczoraj. Zarejestrowałem się 5 lutego 2005.

Forum obserwowałem już od jakiegoś czasu. Pierwszy poważny zegarek to był Maurice Lacroix, kwarc - zakupiony w Aparcie w 2002 roku, za pierwszą lepszą wypłatę. Wydawał mi się niesamowity i ekskluzywny.

Wcale nie tani jak na kwarca - 1175zł po rabacie, pamiętam jak dziś :)

Pierwszy lepszy zegarek zakupiony na forum to był Seiko skz209 - i tak zaczęła się choroba Seiko, która zebrała żniwo kilkudziesięciu modeli, wszystkich nie wymienię, ale samych samurajów tytanowych było cztery, różnych wintydżów ze 20, a ostatni to był wymarzony GS (okazał się w sumie niewymarzony, skoro już go nie mam):

lyix0zf.jpg

tH9IAFf.jpg

W międzyczasie po raz pierwszy chwyciłem za cyfrówkę i zacząłem robić zdjęcia zegarków, koło 2006 roku:

LNQAIPe.jpg

sj04KMw.jpg

7Jb8MUF.jpg

2CVnJQb.jpg

Pierwszy nowy zagraniczny zegarek, to była Stowa Antea. Zapłaciłem dokładnie 290 euro + ekstra 50 euro za barwion na niebiesko śrubki. To był szał. Piękny zegarek w którym byłem zakochany. Później doszedł jeszcze Seatime i za jakiś czas forumowa Stowa - dziś nie mam już żadnej, ale nadal mam duży sentyment do Jorga Schauera z którym miałem dane się spotkać kilka lat temu:

LWzlZrI.jpg

Do pasji zegarkowej poza nożami doszły jeszcze rowery, teraz rzadko jeżdżę z barku czasu:

a3dRIA2.jpg

PKmmHsc.jpg

54X8lbL.jpg

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czasem zająłem się robieniem pasków do zegarków. Pierwszy był nieudolny jakieś 7 lat temu, ale w końcu stało się

to moją drugim etatem i pasją:

9YRaVpM.jpg

L11M9Kg.jpg

Bihmb20.jpg

uZ1AnkG.jpg

IZnMBRx.jpg

D000ien.jpg

NWpXtZ1.jpg

VZknD8c.jpg

JMeTD2k.jpg

5a41TYt.jpg

ZhkS6xW.jpg

OG0HZWv.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pasji skórzanej doszło zamiłowanie do klasycznego ubioru i obuwia, to mój drugi frik. Pierwsze były Barkery:

KhVYnf2.jpg

..a później to już poszło jak z zegarkami:

oLLLndY.jpg

i interesuję się tym prawie jak czasomierzami, tylko kolekcja rośnie, bo używane buty schodzą gorzej niż używane zegarki ;)

Pierwszy zegarek z wysokiej półki, to zakupiony od Kloda Zenith. Super sprawa, piękny manufakturowy werk i poczucie posiadania czegoś wyjątkowego:

R3GFaTU.jpg

Za jakiś czas kiedy już go nie miałem, udało się trafić elite w prostokącie (dolar po 2 złote, piękne czasy) :

jps6bQe.jpg

Finalnie po latach odkupiłem podobny do pierwszego model:

yJTFzRq.jpg

Poza Zenithem drugą ulubioną marką jest Chronoswiss:

pzghz38.jpg

Przewinął się i większy model:

mZmm53Z.jpg

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez te 10 lat sporo zegarków mignęło przez nadgarstek, ostatnio próbowałem zliczyć i wyszło ponad 60, dlatego wszystkich nie wymienię:

Lwje3fu.jpg

JN3r4hk.jpg

xRpk0et.jpg

qdJsulW.jpg

lDwYjWE.jpg

glCXuCp.jpg

8LyrM2I.jpg

WN3yDVT.jpg

Dhzh8dR.jpg

Bezprzecznie trzecią marką którą uwielbiam jest Nomos:

0SJzuk8.jpg

tbkRICH.jpg

Na pewno kiedyś wrócę do Nomosa.

Od 2009 zegarki są też moją pracą i.. w sumie to lubię, pozdrawiając przeszłych i aktualnych pracodawców :)

####

Dziś rzadko kupuję zegarki, mam ich dosłownie kilka. Sporo się zmieniło w postrzeganiu - kręcą mnie albo zegarki dobrze wykonane (Certina, Longines z którymi pracuję) i niedrogie, albo takie które mają ciekawe mechanizmy, komplikacje, pięknie wykończone werki.

To tak w skrócie, chciałem się podzielić, dziękując wszystkim za spędzone na forum chwile.

Filip

..

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, zostaję :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 lat na forum , kawał czasu .

Gratuluje pasji .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne podsumowanie Filip. Świetnie się rozwinąłeś a my byliśmy tego świadkami. Masz dobry gust w dziedzinach którymi się pasjonujesz, widać że jesteś perfekcjonistą a takich ludzi jak Ty nasz kraj potrzebuje jak kania dżdżu, My Polacy niestety nie słynęliśmy i nie słyniemy ani z dobrego gustu ani z przywiązywania uwagi do szczegółów, tym bardziej wielki szacun dla takich jak Ty którzy swoimi pasjami jeszcze potrafią się dzielić i zarażać innych.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie przedstawione 10 lat.

Życzę kolejnych 100 :D

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak Ci dziękuję  - zawsze byłeś ciekawą forumową osobowością. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Filip :)

Świetnie mi się to czytało i z przyjemnością podziwiałem zdjęcia. Dzięki takim osobom chce się zaglądać na to forum.

Dzięki, oby tak dalej! :)

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również dziękuję!

Bardzo Ciebie szanuje Filip i zawsze liczę się z Twoim zdaniem. Twoje opinie na różne kwestie są zawsze dla mnie cenne i pouczające.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledzy, zapomniałem o takim małym szczególe, czyli GMTforum.pl które założyłem w 2008 roku. Dziś już nieaktywne, ale był moment kiedy powstawały tam super idee np. Seiko Fifty Four Fathoms do którego sam osobiście zaprojektowałem logo, koledzy dorzucili swoje pomysły, a Maxio złożył w całość, dzięki czemu jesteśmy autorami fenomenu FFF.

Kiedyś też próbowałem sam coś pisać o zegarkach:

http://20atm.blogspot.com/

..ale finalnie jedyna moja aktywna strona to ta z paskami i butami, czyli W drugiej skórze:

http://www.wdrugiejskorze.pl/

No i w międzyczasie współpracowałem przez moment z kolegami Tomkiem i Łukaszem przy Chronosie24 - dzięki Panowie :)

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek skłonił i mnie do spojrzenia na swój profil. Mi stuknęło 10 lat miesiąc temu  :blink: ale ten czas leci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to Ty Mariusz mnie zainspirowałeś swoim wątkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna historia, chociaż momentami smutna, zważywszy na opisane rozstania z niejednym pięknym zegarkiem :(

Zenith od Kloda... :wub: :wub: :wub:

Sto lat Filipie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje pasji i zycze kolejnych 10 i kolejnych i kolejnych :)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to Ty Mariusz mnie zainspirowałeś swoim wątkiem :)

Ty z kolei inspirujesz mnie do zrobienia kilku zdjęć i poprowadzenia mojego wątku dalej :)

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się czytało. Sto lat. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Biorąc pod uwagę ile nowych pasji się pojawiło i ile świetnych rzeczy zrobiłeś, jestem ciekaw postu za następne 10 lat ;)

Ten tymczasem świetny - sporo pięknych zegarków, jeszcze więcej świetnych skórek i świetna inspiracja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne story :) A obecnie co u Ciebie najczęściej na łapie ląduje ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi