Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do mojego podwątku dziękuję wszystkim za odpowiedzi i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę szaszłyki podobne jak w Grecji, u nich się nazywają Souvlaki serwowane z ich rodzajem chlebka. Powiem tak nigdy mi nie smakowała tak wieprzowina jak w souvlaki tak samo cielęcina. No i czerwona cebula, zwykła cebula a smaku nigdy z żoną nie zapomnimy. Coś w sobie takiego miała :) inny kraj inny klimat.

W Armenii, miesa przyrzadzane sa na grillu z ,, prawdziwego,, drewna i z dodatkiem pedow winorosli.

Mysle, ze to dodaje takiego innego smaku, niz u nas.

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaje. Ja wędząc, na ostatnie pół godzinki wrzucam pędy winorośli. Po cieciu jest ich sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno musi byc smaczne ;)

Dodam, ze goscinnosc Ormian, mnie ogromnie zaskoczyla.

Zostalem zaproszony do domu mojego znajomego.

Biesiada byl niesamowita :D

na stole byly chyba wszystkie dania kuchni ormianskiej (bardzo stara kuchnia).

Nawet nie przeszkadzala mi spiscizna po bylym Zwiazku Radzieckim w postaci piosenek ;)

Bardzo ciekawy kraj, ciekawa historia, piekne kosciolki. Widoczna z Erywania slynna gora Arrarat (choc niestety po 1915 na terenie Turcji).

Polecam wszystkim :)

pozdrawiam Arsena, moze to przeczyta, bo opowiadalem Mu, o naszym klubie...

Facet tez lubi zegarki :)

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natura ludzka jest taka, że smakuje jej wszystko co tłuste i niezdrowe :)

Znowu te stereotypy. Niezdrowe to jest jedzenie zepsute, spartolone w trakcie produkcji, oraz obżeranie się jedzeniem zdrowym. Poza tym co napisałem powyżej, dla ludzi (zdrowych), wszystko jest jak najbardziej zdrowe, człowiek jest zwierzęciem wszystkożernym.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu te stereotypy. Niezdrowe to jest jedzenie zepsute, spartolone w trakcie produkcji, oraz obżeranie się jedzeniem zdrowym. Poza tym co napisałem powyżej, dla ludzi (zdrowych), wszystko jest jak najbardziej zdrowe, człowiek jest zwierzęciem wszystkożernym.

No właśnie :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii przyspieszenia zrostu złamanych kości- ibuprofen wspomaga ten proces. Poszukaj w necie bo piszę z telefonu i linku nie chciał mi wkleić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Armenii, miesa przyrzadzane sa na grillu z ,, prawdziwego,, drewna i z dodatkiem pedow winorosli.

Mysle, ze to dodaje takiego innego smaku, niz u nas.

W Grecji mięso też jest z grilla :) co do drewna i pędów winorośli to nie wiem ekspertem nie jestem. Gościnność także na wysokim poziomie.

Co do nie zdrowych rzeczy, jak ktoś chce to niech się katuje tofu szpinakiem czy innym zdrowym ja z zieleniny zdecydowanie wybieram karkówkę (zwłaszcza z grilla). Kto jadł nie zaprzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz koledzy zauwazyli, ,, wszystko jest dla ludzi, tylko w odpowiednich ilosciach,,

w dobie czasow, gdzie prawie wszystko jest sztuczne (zwlaszcza na zachodzie)..

nawet ekologiczne wyroby, to wole jesc smacznie, niz na sile zdrowo... bo sensu niema jesc cos, czego nie lubie, a zdrowe tez nie jest ;)

ps. od karkowki wole boczek :D;)

karkowka zbyt ,, drewniana,,

w moich kregach boczek nazywany jest ,, slizgaczem,, hihi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jeszcze nie jadleś dobrze "zrobionej" karkówki,a boczek owszem, ale to zupełnie co innego, tak jakby porównywać golonkę do słoniny.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja co roku na zimę kupuję sobie kilogram tego oto rarytasu http://allegro.pl/slonina-wedzona-i5739344900.html mąż tej Pani sam wszystko robi i wędzi - jadłem juz różne słoniny różnie przyrządzane ale tak jak przyprawiona jest ta i tak jak ona pachnie  :rolleyes:  :rolleyes:  :wub:

A jem to krojąc sobie chleb na kostki i po plasterku tej słoniny do tego ogórek kiszony lub korniszon zależy jak mam ochotę czasem też kropelka magi wtedy bez ogórka do tego obowiązkowo jakieś piwko  :D  

Przegrzebków nie jadłem ale pewnie się chowają  :lol:

Polecam 

post-68206-0-57363200-1447872979_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze jadlem, ale wole boczek ;)

Kazdy ma inny smak ;)

do golonki sie przekonalem niedawno...

chyba wkoncu wydoroslalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałem czas, żeby zajmować się wędzeniem, też robiłem sloninę w podobny sposób, obecnie słonina idzie przede wszystkim na smalec.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze jadlem, ale wole boczek ;)

Kazdy ma inny smak ;)

do golonki sie przekonalem niedawno...

chyba wkoncu wydoroslalem ;)

Gdybyś jadł to byś nie napisał "drewniana".;-)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, mozliwe ;)

Pawel, ta slonina wyglada przepysznie :)

Jak miałem czas, żeby zajmować się wędzeniem, też robiłem sloninę w podobny sposób, obecnie słonina idzie przede wszystkim na smalec.

smalec tez jest swietny :D

do tego ogorek kiszony i ,, kawiory,, wymiekaja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja co roku na zimę kupuję sobie kilogram tego oto rarytasu http://allegro.pl/slonina-wedzona-i5739344900.html mąż tej Pani sam wszystko robi i wędzi - jadłem juz różne słoniny różnie przyrządzane ale tak jak przyprawiona jest ta i tak jak ona pachnie  :rolleyes:  :rolleyes:  :wub:

A jem to krojąc sobie chleb na kostki i po plasterku tej słoniny do tego ogórek kiszony lub korniszon zależy jak mam ochotę czasem też kropelka magi wtedy bez ogórka do tego obowiązkowo jakieś piwko  :D  

Przegrzebków nie jadłem ale pewnie się chowają  :lol:

Polecam

:D

Wczoraj jadłem to samo, tylko z własnej produkcji ,:) Ja jem z pieprzem i w occie. Setka mile widziana przy tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś z koleżanek lub kolegów próbował ukraińskie sało .,To jest dopiero pychota,.Kiedyś sąsiedzi Ukraińcy wprosili się do mnie na transmisje walki Kliczki w Garden,gdyż u siebie nie mieli MSG Channel,Przynieśli wódki ile tylko mogli udźwignąć kiszone pomidory ,ciemny chleb i sało domowej roboty.Pyszne a do tego musi być bardzo zdrowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bimberek wyglada pysznie ;)

ps. Czy tylko mi wokalista kogos przypomina? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś z koleżanek lub kolegów próbował ukraińskie sało .,To jest dopiero pychota,.Kiedyś sąsiedzi Ukraińcy wprosili się do mnie na transmisje walki Kliczki w Garden,gdyż u siebie nie mieli MSG Channel,Przynieśli wódki ile tylko mogli udźwignąć kiszone pomidory ,ciemny chleb i sało domowej roboty.Pyszne a do tego musi być bardzo zdrowe

A sało rjazali nitkoj ;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie w sobotę uwędzę piękny schabik i polędwiczki. Tylko solone. Rewelacja. Na śliweczce i winogronach.

15rfdi1.jpg

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez bym chciał taką wędzarenkę :unsure: ... Kiedyś sobie zbuduję... :)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Tez bym chciał taką wędzarenkę :unsure: ... Kiedyś sobie zbuduję... :)

Brać się i budować.

My postawiliśmy taką w jeden dzień:

DSC_2615.jpg

Kanał dymny jest pod ziemią palenisko w dole przykrywane blachą (potem zrobi się coś bardziej estetycznego) i jest regulacja dopływu powietrza (rura z zaworem wystajaca z ziemi), więc można wędzić na zimno, a można też z tego zrobić piekarnik ( spokojnie jest możliwe osiągnięcie temperatury ponad 200stopni).

DSC_2616.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi