Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Brzmi zachęcająco :) lecz po takiej lufce nie mógłbym już nigdzie jechać autem. A dziadków już nie mam, to i propolisu, który sam robili. Propolis znam z dzieciństwa i wiem, że ma szerokie spektrum działania. Dzięki za radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi zachęcająco :) lecz po takiej lufce nie mógłbym już nigdzie jechać autem. A dziadków już nie mam, to i propolisu, który sam robili. Propolis znam z dzieciństwa i wiem, że ma szerokie spektrum działania. Dzięki za radę.

Propolis "domowej roboty", najlepszej jakości mam jakbyś potrzebował :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez msokol19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja się wtedy przesiadłem na miejskie środki komunikacji od rana i rower (wtedy można było jeszcze na rowerze z promilami   ;)  ), a auto dopiero po obiedzie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesil ktoś mialby ochotę na dobra sałatkę to daję tutaj składniki do sałatki, która ostatnio mi posmakowała:

brokuł1 szt
cukinia1 szt
groszek cukrowy150 g
ser feta1 opak
Sos sałatkowy grecki Knorr1 opak
oregano1 łyżeczka
oliwa z oliwek3 łyżki
masło lub margaryna
Warto poniewaz cukinia się konczy i trzeba korzystac z sezonowych warzyw ile tylko się da. 
Edytowane przez arbito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Knorr.... To syf jakich mało. Zepsuł Ci sałatkę.

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poproszę przepis na żeberka z piekarnika, google jest bogate we wszelkie przepisy na tą potrawę, ale chętnie wypróbuje Wasze ulubione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poproszę przepis na żeberka z piekarnika, google jest bogate we wszelkie przepisy na tą potrawę, ale chętnie wypróbuje Wasze ulubione :)

Wieprzowe czy wołowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieprzowe :-)

Wieprzowe czy wołowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieprzowe :-)

Ja zawsze używam takiej mieszanki przypraw i po prostu piekę. Moim zdaniem smakowo jedna z najlepszych.

- skórka z 1/2 cytryny,

- skórka z 1/2 pomarańczy,

- 3 łyżki miękkiego brązowego cukru,

- 1 łyżka pełnoziarnistej soli morskiej,

- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu,

- 1 łyżka suszonej granulowanej cebuli,

- 1 łyżka sproszkowanego czosnku,

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,

- 1 łyżeczka mielonego chilli (ja daje pieprz cayenne).

Możesz rozpuścić w oliwie i zrobić mokrą marynatę, lub natrzeć na sucho i podlać żeberka np. colą z jakimś whisky w proporcji 4:1.

Ja marynaty robię zazwyczaj kilkukrotnie więcej i przechowuje w słoiku. Świetnie sprawdza się również na grillu, także do karkówki np. Miód w gębie :)

Żeberka też często robię w wersji chińskiej - jednak tutaj smak jest specyficzny bo idzie cynamon, anyż itd., nie mam przy sobie zeszytu i nie pamiętam proporcji dokładnie. Mogę podrzucić później. Tylko to się dusi bardzo długo w garnku, najlepiej żeliwnym. Wychodzi gęsty, klejący, bardzo aromatyczny sos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi milusio, przetestuję jak będę w domu. To jest na 1kg ? Tak żeby za chudo nie było tej marynaty.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi milusio, przetestuję jak będę w domu. To jest na 1kg ? Tak żeby za chudo nie było tej marynaty.

Ciężko mi ocenić na ile miesa. Ja robię zazwyczaj 5cio lub dziesieciokrotnie więcej i posypuję naprawdę obficie - praktycznie przykrywa mięso. Na grilla bomba. Cukier się karmelizuje, cytrusy nadają orzeźwiającego charakteru, a pieprz cayenne niezłego kopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za rybkę grillowałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie jestem wielkim fanem rybek ale ta bardzo dobra,pierwszy raz w tej restauracji i bardzo pozytywne zaskoczenie moja rybka to Sea Bass a żonki Tilapia Godna polecenia restauracja choć jadałem w tańszych. Mój talerz 50$ żonki 40$ lecz warto było. Czuć świeżość

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuć piniondz ;)

Ja w zeszłym tygodniu przez 4 dni żerowałem tylko wybrane warzywa i przez ten czas straciłem 3,4 kg.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie jestem wielkim fanem rybek ale ta bardzo dobra,pierwszy raz w tej restauracji i bardzo pozytywne zaskoczenie moja rybka to Sea Bass a żonki Tilapia Godna polecenia restauracja choć jadałem w tańszych. Mój talerz 50$ żonki 40$ lecz warto było. Czuć świeżość

No to się nagotowałeś heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się nagotowałeś heh

Czasem trzeba wyjść i spróbować coś nowego Ja gotować lubię lecz czasu brak. A żonka zajmuje się cateringiem i też lubi podpatrzyć popróbować coś co mogła by wykorzystać to tak w skrócie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro robię carbonarę. Mam wszystkie składniki, rano tylko wyskoczę po śmietanę  :) 

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro robię carbonarę. Mam wszystkie składniki, rano tylko wyskoczę po śmietanę :)

Też robię dziś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi