Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

No zdecydowanie lepiej i na pewno jest smaczniejsza od tej na "szaro" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancko :)

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Moim przysmakiem jest solona słonina którą sam nasoliłem solą kamienną. Pochodzi z mojego gospodarstwa i jest najwyższej jakości :)

Super! A prócz nacierania solą jeszcze coś robisz z tą słoninką? Możesz napisać coś więcej?, np. ile leżakuje, w jakich warunkach, jak podajesz (do avatara pasuje  ;)  ).

@Paweł Bury. , wygląda zdecydowanie apetyczniej, niż poprzednia. :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim przysmakiem jest solona słonina którą sam nasoliłem solą kamienną. Pochodzi z mojego gospodarstwa i jest najwyższej jakości :)

Coś jak sało .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz było o słoninie ( sale) w temacie...:)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta slonina tez mnie zainteresowala. Widze czasami rosyjska w sklepie w roznych kolorach (biala, szara). Kusi ale nigdy tego nie jadlem, nawet nie wiedzialbym, ktora wziac. Nie wiem zreszta, czy taka kupowana mam sens, bo moglym sie do tego zrazic :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super! A prócz nacierania solą jeszcze coś robisz z tą słoninką? Możesz napisać coś więcej?, np. ile leżakuje, w jakich warunkach, jak podajesz (do avatara pasuje  ;) 

Nic specjalnego nie trzeba robić. Kroję na niezbyt duże kawałki ( takie na jednorazową porcję, którą sam zjem), mocno nacieram, do słoika wsypuję trochę soli kamiennej, wkładam słoninę natartą solą i zasypuję solą tak by nie było pustych przestrzeni; na wierzchu pokrojony czosnek i do piwnicy. Ja zacząłem jeść jakieś dwa tygodnie po zrobieniu, ale z czasem słonina stanie się tak miękka, że da się smarować. Ja jem z pajdą ciemnego chleba, oczywiście setka lub dwie to pożądany dodatek :) .

Coś jak sało .

Tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zdecydowanie lepiej i na pewno jest smaczniejsza od tej na "szaro" :)

Lepsza bo delikatniejsza i miała chrupiącą skórkę - żona robiła coraz lepsza jest w te klocki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta slonina tez mnie zainteresowala. Widze czasami rosyjska w sklepie w roznych kolorach (biala, szara). Kusi ale nigdy tego nie jadlem, nawet nie wiedzialbym, ktora wziac. Nie wiem zreszta, czy taka kupowana mam sens, bo moglym sie do tego zrazic :)

Może musisz kogoś poprosić aby Ci przysłał, przywiózł oryginalna z Rosji ( Ukrainy itd )

Wątpię abyś sie zatruł .

Nic specjalnego nie trzeba robić. Kroję na niezbyt duże kawałki ( takie na jednorazową porcję, którą sam zjem), mocno nacieram, do słoika wsypuję trochę soli kamiennej, wkładam słoninę natartą solą i zasypuję solą tak by nie było pustych przestrzeni; na wierzchu pokrojony czosnek i do piwnicy. Ja zacząłem jeść jakieś dwa tygodnie po zrobieniu, ale z czasem słonina stanie się tak miękka, że da się smarować. Ja jem z pajdą ciemnego chleba, oczywiście setka lub dwie to pożądany dodatek :) .

Tak :)

I o to mi chodziło.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę jak ja ją robię.

Wyszukuję słoninę w zasadzie czym grubsza tym lepsza.

Najlepiej  jak jeszcze przerośnięta jest delikatnie mięskiem czerwonej barwy.

I dobrze żeby miała skórę ale o niej za chwilę.

Opisze to etapowo będzie bardziej zrozumiałe.

przygotowanie mięsa.

Z pociętych na paski o odpowiedniej szerokości słoniny(6-8cm) wycinam 70% skóry resztę zostawiam aby podczas dalszej obróbki nie spadła z haczyka.

Wkładam ją do zalewy na 7 dni .

zalewa

na 1 kg mięsa 0,4l wody nie musi być przegotowana i 40 gr peklosoli.

do tego kilka listków laurowych , trochę ziela angielskiego, czosnek rozgnieciony ręką razem z osłonka.

3

gotowanie 

po siedmiu dniach w wodzie o temp 75-80 stopni w dodatkiem kilku listków laurowych i kilkoma sztukami ziela gotuję słoninę aż będzie miękka (łatwo to sprawdzić wbijając np widelec musi wejść w miarę lekko. jak czuć że są jeszcze twarde ścięgna to gotować dalej)

4

przyprawy 

po gotowaniu jeszcze gorącą  słoninę obtaczamy sowicie przyprawami.

ja używam ( słodkiej i ostrej papryki, przyprawy do kurczaka trochę jakichś wynalazków do grilla - ogólnie wg uznania)

wieszamy słoninę do wystygnięcia. Drut (wieszak) wbijamy w zostawioną część skóry 5 cm od brzega.

5

po wystygnięciu wkładam do wędzarni nagrzanej do temp 40 stopni C i taką temperaturę starajmy się utrzymać żeby nie spalić przypraw.

Wędzimy do chwili kiedy ze słoniny nie zacznie kapać tłuszcz wtedy wyjmujemy i wieszamy do ostygnięcia.

Taka słonika jest mięciutka pachnąca i bardzo smaczna.

Świetna do kanapek do jajek po delikatnym podsmażeniu 

Zawszę kiedy robię połowa sąsiadów ustawia się w kolejce po chociaż kawałek:)

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już mam i polecam. 

Ale wystarczy zwykła beczka oby bez farby :) 150 cm tunelu pod ziemią i też spełnia swoje zadanie.

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To troche inna technika niz Przemka, podejrzewam tez, ze  ta slonina jest jednak zupelnie inna :)

Może musisz kogoś poprosić aby Ci przysłał, przywiózł oryginalna z Rosji ( Ukrainy itd )
Wątpię abyś sie zatruł . 

Nie boje sie zatrucia, bardziej rozczarowania smakowego :) 

Ta slonina o ktorej pisze jest rosyjska, tylko ze pochodzaca z przetworstwa przemyslowego, zapakowana prozniowo w opakowania 20-30 dkg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie będzie to .

To tak jak przemysłowe pierogi , pyzy itd.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie będzie to .

To tak jak przemysłowe pierogi , pyzy itd.

Efekt taki sam tyle że wygląda to bardziej profesjonalnie jak wędzisz w wędzarni.

Jeśli to miałeś na myśli :)

Mój teść miał nie wiem skąd słoninę wojskową w metalowej puszce o wadzę około 3 kg była przeterminowana około 30-40 lat 

Otworzyliśmy ją pewnego dnia i pełni obaw zrobiliśmy kanapki smakowała całkiem normalnie pomimo swojego wieku była w zasadzie tylko słonawa.

ale nie rozpędzaliśmy się ze spożyciem po kanapce i do kosza. 

I dla bezpieczeństwa 0.5L

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wędzicie ryby?

Ja dopiero drugi raz. Pstrągi mi wyszły rewelacyjnie, ale z łososiem i filetem sandacza poległem. Na haczyku się nie trzyma, na ruszcie nie obrócisz, bo za miękkie. Jak do tego podejść? Nie mam czasu na grzebanie się z patroszeniem, chciałbym cos bezobsługowego. Jak do tego podejść?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nic specjalnego nie trzeba robić....

To muszę spróbowac. Dla pewności... słoninka surowa, tak? A czy grubsza, czy cieńsza, ze skórą?

Juz było o słoninie ( sale) w temacie... :)

Musiałem przeoczyć, choć coś mi się kojarzy. Pewnikiem była dyskusja, gdy miałem ograniczony dostęp do sieci i forum. :)

A przy okazji dziękuję za dyskusję w/s dziczyzny. Dzięki niej upewniłem się, że nie mam ochoty na jelenia z Lidla. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wędzicie ryby?

Ja dopiero drugi raz. Pstrągi mi wyszły rewelacyjnie, ale z łososiem i filetem sandacza poległem. Na haczyku się nie trzyma, na ruszcie nie obrócisz, bo za miękkie. Jak do tego podejść? Nie mam czasu na grzebanie się z patroszeniem, chciałbym cos bezobsługowego. Jak do tego podejść?

Ja nie wędziłem jeszcze ale do wędzenia ryb są specjalne haczyki i są rewelacyjne.

https://www.google.pl/search?q=uchwyty+do+w%C4%99dzenia+ryb&espv=2&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj6t_fUjbjQAhUJ3SwKHb9JCjwQ_AUIBigB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt taki sam tyle że wygląda to bardziej profesjonalnie jak wędzisz w wędzarni.

Jeśli to miałeś na myśli :)

Mój teść miał nie wiem skąd słoninę wojskową w metalowej puszce o wadzę około 3 kg była przeterminowana około 30-40 lat 

Otworzyliśmy ją pewnego dnia i pełni obaw zrobiliśmy kanapki smakowała całkiem normalnie pomimo swojego wieku była w zasadzie tylko słonawa.

ale nie rozpędzaliśmy się ze spożyciem po kanapce i do kosza. 

I dla bezpieczeństwa 0.5L

Chodziło bardziej o to ze przemysłowe to niestety nie jest tak smaczne .

Co do 0,5 L to rozumiem ze na głowę .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 0,5 L to rozumiem ze na głowę .

Bardzo mało jem mięso przetworzone przez nasze firmy bo w wielu miałem praktyki i obrzydzenie mnie bierze jak wspomnę jak oni to robią. Nie wspomnę o braku smaku i potoku wody i śliskości w dotyku po kilku dniach.

Dla mniejszej ilości nie warto szkła brudzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wędzoną słoninę też robię :) trochę inaczej, ale podobnie.

Do ryb są takie druciane cosie,(podobne jak ruszt na grillu), ściska się rybkę pomiędzy dwiema takimi siatkami i można wędzić, pięć itp. Obracając dowolną stroną

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie to mialem na mysli :)

meXy, lososia bez skory w przemyslowych warunkach czesto, wedzi sie na kratkach (koszach) i sie tego nie przewraca. Natomiast ze skora, to polecam Ci po finsku . To sie nazywa loimulohi ale to juz chyba bardziej pieczenie, niz wedzenie :)

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To muszę spróbowac. Dla pewności... słoninka surowa, tak? A czy grubsza, czy cieńsza, ze skórą?

Musiałem przeoczyć, choć coś mi się kojarzy. Pewnikiem była dyskusja, gdy miałem ograniczony dostęp do sieci i forum. :)

A przy okazji dziękuję za dyskusję w/s dziczyzny. Dzięki niej upewniłem się, że nie mam ochoty na jelenia z Lidla. ;)

Oczywiście surowa, jak najświeższa, grubsza lepsza, ale dłużej musi postać, ja robię że skórą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi