Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj tak talerz wyglądał. :)

 

post-22413-0-58775700-1485203481_thumb.jpg

 

A później tak było.

 

post-22413-0-34279500-1485203616_thumb.jpg


Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sernik robie na twarogu poltlustym z Czarnocina, trzeba go tylko przepuscic przez maszynke do mielenia, nawet 2x

kuzynka robi na jakims twarogu z 'wiaderka' ale nie znam producenta

Ile dajesz masła na kilogram twarogu?

Jak różnią się struktury Twojego sernika i kuzynki?


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na 1 kg twarogu 125 g masla

prawde mowiac strukturom sie nie przygladalem, natomiast nie wiem dlaczego jej sernik jest lepszy

moze dlatego ze ja robie go niezbyt czesto i ciagle w nim jest cos nie tak : /

a to spod sie nie uda, a to wierzch opadnie, a to za bardzo przypieczony ale i tak zwykle znika w calosci ; )


Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odwiedziłem swoją ulubioną kołobrzeską hurtownie. Jutro w morze więc dziś z żonką rozpusta, bo przez następne 3 tyg będzie trzeba jeść co dadzą. Na obiad czarne spaghetti z małżami i krewetkami. Sos z pomidorów, białej i czerwonej cebuli, czosnku, chilli, cytryny + natka. Na kolacje kalmary w cieście, stara oszaleje Oboje uwielbiamy owoce. Oczywiście mrożone, taki mamy klimat, jednak ok jakościowo i nie ma bólu.

 

7b5439e5fe430f34d70d4d1ed8c6e015.jpg

Edytowane przez Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

Moze dodatkowa macka ci wyrosnie, to dopiero 'stara' by oszalala.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moze dodatkowa macka ci wyrosnie, to dopiero 'stara' by oszalala.

 

 

Wystarczy, że szaleje za moją kuchnią 

 

Do przygotowania dania potrzebujesz co niżej. W trakcie procesu mały korekta zaszła, zamiast soli poleciał sos rybny (mała łyżeczka). No i jak widać makaron to pomidorowe tagiatele, a nie czarne spagheti, którego jak się okazało miałem w szafce 2 gniazdka. To zdecydowanie za mało :) To małe, czerwone obok czosnku to papryczka chili suszona. Prawdziwi szatan... 

 

 

aPJlmRY.jpg

 

 

Po zeszkleniu cebuli i dodaniu do niej czosnku wrzucam małże. One idą najpierw, potrzebują więcej czasu w temperaturze niż krewetki. Trzymam je na ogniu przed kolejnym krokiem ok 4 min.

 

C42qIaE.jpg

 

Po tych paru minutach do łoka wjeżdżają krewetki, sok z cytryny, sos rybyny, chilli i zielony pieprz zmielony. Ponownie trzymam dosłownie kilka minutek.

 

eYGASXw.jpg

 

Gdy robaczki się skurczą z lekka i zbieleją 

 

jSya9GQ.jpg

 

Zalewam wszystko startymi pomidorami i dodaję część posiekanej natki. Ważne żeby nie trzymać krewetek w poprzednim kroku za długo, bo trzeba pamiętać że będą sobie jeszcze pyrkać w sosie. Jeżeli będą za długo pod wpływem temperatury, zrobią się twarde, a mają być chrupiąco-pękająco-soczyste :D Nie wiem jak określić taką strukture. 

 

Tnh3iBE.jpg

 

Po dodaniu pomidorów, łoka przekładam na najmniejszy palnik i se pyrka tak z 10-12min. Krewetki stają się idealne, sos się redukuje i finalnie wygląda tak.

 

e9jSmVF.jpg

 

 

Na kolacje miały być kalmary. No właśnie, miały być :D Spróbowałem jednej krewetki, czy jest już ok i wzięła mnie chcica na więcej. No więc reszta krewetek, pęczek pietruszki, 8 ząbków czosnku, 1,5 świeżej żółtej pepperoni. Wszystko wyląduje na gorącej patelni, na której uprzednio nie pożałuję masła, w czasie smażenia wycisnę pół cytryny. Do tego chrupiąca bagietka i jak znam życie białe wino. Do wieczora będzie piekielna moc w tej misce :D :D :D 

 

qbWC8EN.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

Idealnie gumowate chyba :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można hydraulike uszczelniać !

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co jakiś czas pokazuję żonie jak pichcisz żeby pomysły czerpała a ona dzisiaj - też byś tak mógł czasami  -_-

Powiedziałem jej że jak załapię się na tankowiec to będę jej gotował gdy dobiję do portu  B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak masz urlop 2-3 tyg, co 2-3 tyg i tak w kółko, to sam szukasz zajęcia. Ja lubię zjeść, więc częściowo czas zabijam w kuchni :)

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj u znajomych taką przekąskę serwowano

post-47356-0-62619300-1485635575_thumb.jpg

 

Krewetki, kozi ser,arbuz, truskawki, szpinak, rukola i sos balsamiczny.

Bardzo fajne pomieszanie smaków :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja wczoraj takie talerze serwowalem szaszłyki z kury z salsą!

 

post-22413-0-75922400-1485638673_thumb.jpg


Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taka kolacyjka w lokalnej knajpce T-bones z żonką bef758ff6a44d26cac12b88fce47752b.jpg

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

T bones bez "bonesa" ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Knajpa się nazywa T-bones a to jest New York strip wypieczony

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez piotrek39

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem że New York  - dla mnie to ta lepsza cześć T.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po 5 próbach z sernikiem z trzema rodzajami sera:

1. Poltlusty 4%, homogenizowany blenderem

2. Tłusty 8%, jw.

3. Mielony, śmietankowy 18%

 

W każdym przypadku inny dodatek masła aby uzyskać podobny udział tłuszczu - około 20% w mieszaninie masła i sera.

 

Stwierdzam, że najbardziej przyjemna struktura sernika występowała przy opcji 2. W sensie spoistości, gładkości, wilgotności i trwałości.

 

Testuję dalej.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja żona, jak i jej mama, kupuje taki ser w wiaderku, tzn wiadereczku, bo tam ze dwa kilo jest. Małżonka nie ma zbyt dużego doświadczenia z tym ciastem, robiła 4 czy 5 razy. Byłem za każdym razem zdziwiony, bo wychodzi za***isty, taki wilgotny, lekki i się nie rozpada (nie jest fanem sernika, ale jej wchodzi mi wybitnie). Dziwi mnie to, bo z kolei moja mama, odkąd pamiętam zawsze narzekała jakie to wymagające ciasto.

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po 5 próbach z sernikiem z trzema rodzajami sera

ani razu sernik nie opadl? za kazdym razem byl rowno wypieczony? piekarnik elektryczny czy gazowy?


Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za każdym razem opadł bardzo nieznacznie za środku. Piekarnik elektryczny, grzanie góra i dół bez termoobiegu. 160 stopni i 35 minut daje mi tylko minimalnie przyrumieniony sernik, raczej blady.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za każdym razem opadł bardzo nieznacznie za środku. Piekarnik elektryczny, grzanie góra i dół bez termoobiegu. 160 stopni i 35 minut daje mi tylko minimalnie przyrumieniony sernik, raczej blady.

Możemy zrobić sobie kiedyś sernik-party, to moje popisowe ciacho... Ty pieczesz swój, ja swój i wpierniczamy :rolleyes:


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To weżcie ze sobą majtki cukiernicze :)

Z przodu sernik, z tyłu piernik, bedzie wam latwiej ;)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możemy zrobić sobie kiedyś sernik-party, to moje popisowe ciacho... Ty pieczesz swój, ja swój i wpierniczamy :rolleyes:

Ja w tym temacie raczkuję. Lepiej daj po starej znajomości dobry przepis :)


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po powrocie z pracy żonka oznajmiła mi że od dziś dieta...takie coś będę musiał jeść częściej e0fc42911348af7d6cbc1f01a67346db.jpg

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.