Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam honor i pokornie proszę o wybaczenie :-) Co się tyczy energii i braków wody pitnej, podtrzymuje.

Chyba niewiele pomoże zmniejszenie zużycia w Polsce na braki w Afryce.

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli będziemy używać mniej wody i prądu, będziemy mniej płacić za nie firmom je dostarczającym, one zapłacą mniejsze podatki dochodowe itp. i sprawimy, że państwo będzie biedniesze, a wszystko przez nasze żale za afrykanami.

 

 

;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym, że w wątku "nie jest OK" zabrał głos po wielokroć znany forumowy troll i pseudointeligent i w efekcie wątek zamknięto, pozwolę sobie tutaj odpowiedzieć Adiemu w kwestii smalcu.

 

Owszem, w materiałach do których się odnosiłem nie było wyników konkretnych badań. Natomiast o bogactwie kwasów Omega 3 i dobrej proporcji z Omega 6 czytywałem wielokrotnie częściej i dużo wcześniej.

 

Inna sprawa to dużo wcześniej stwierdzona skuteczność i zdrowotność diet w założeniach opartych na różnorodności, odpowiednich tłuszczach w niemałej ilości, warzywach i małej ilości węglowodanów.

 

Adrian, jedno co napisałeś jest słuszne i być może najważniejsze - urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polityka polityką, ale o smalcu Polak nie zapomni ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra. Ma ktoś dobry przepis na dobry smalec? Byleby nie było za trudno :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam.

Potrzebna bedzie słonina, podgardle,boczek,jabłko, marchewka, czosnek, cebula, majeranek. ( suszona śliwka?)

 

Chabanine mielimy ( wszystko 1do1), plaski gar, topimy na minimalnym ogniu mieszajac raz po raz....

Nak koniec dodajemy startą cebule, czosnek, jablko, majeranek i wylaczamy .

Wszystko dokladnie mieszamy i przekladamy w mniejsze naczynia.

Mozna mrozić.

 

Szybki i prosty sposób, jak prosiłeś :)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. No to mam cel na dzisiaj :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

24eow21.jpg

 

1kg słoniny /staram sie kupować cienkie plastry/ 

0.5kg podgardla

2-3 cebule

majeranek

opcjonalnie dobra kiełbasa

i opcjonalnie kostka smalcu gdy robie z kiełbasą

słonine , podgardle i kiełbase kroje w kostkę taka wiekszą ok 1cm na 1cm  /nie miele bo nie lubie pasty lubię czuć lekko chrupiącą skwarkę/

do gara i na malym ogniu aż zacznie sie tłuszcz wytapiać jesli ma byc z kiełbasą to od razu daje kostke smalcu

następnie wkładam trzy całe cebule /całe !!!/ i smażą sie razem ze słoniną ok 26-30min

gdy skwarki sa lekko chrupiące a nawet b.miekkie to wyłączam i czekam ok 15mi

i dodaje kiełbase i majeranek , gdy smalec ostygnie ale jeszcze nie stężeje to wyjmuje cebule i wyciskam je nad sitkiem do smalcu

Smalec z jablkiem to typowy przepis ze "ściany wschodniej" 

ja nie dodaje do smalcu ani porojonej cebuli ani czosnku ani jabłek bo to sprawia ,że smalec szybko się psuje

oczywista jadłem taki smalec

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piotrek - żadne badania nie zmienią faktu, że chrupiące pieczywko ze smalczykiem, solą i  zimnym piwkiem (kiszony ogóreczek jak na obrazku wyżej tylko pomoże) - to uczta lepsza niż niejedne małmazyje ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Pod smalczyk i ogórka to coś mocniejszego. ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Te były ku**wsko mocne

Ciekawe, czy szkodziły bardziej od współczesnych light-ów? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość henio.w

Aż takie mocne to nie były. Porównywalne z francuskimi Gitanes, czy ówczesnymi Gauloises.

 

Te były naprawdę mocne:

post-93422-0-03883300-1484324416_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mocne i bardzo smaczne są American Spirit Black z dodatkiem unikalnego tytoniu Perique z Luizjany.,Jeżeli ktoś jest niepalący ale pijący, to w takim wypadku może napić się destylatu na bazie tytoniu Perique,.A jak to i to nie, to już nic na to nie poradzę.,    

post-67292-0-95520700-1484328762.jpg

post-67292-0-44216800-1484328781_thumb.jpg

Edytowane przez mayor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najmocniejsze jakie palilem to te-( pakowane filtrami do dołu :) )attachicon.gifm-partagas.jpg

Nie chcialem zasmiecac tego watku fajkami, ale tez chyba niczym mocniejszym sie nie zaciagnalem. No moze nie liczac filtra jak sie papierosa odwrotnoe do ust wlozylo :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Miała być moja ulubiona sałatka z pora z żurawiną, ale w drodze z rynku zgubiłem podstawowy składnik - por wypadł mi z sakwy. :( ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miała być moja ulubiona sałatka z pora z żurawiną, ale w drodze z rynku zgubiłem podstawowy składnik - por wypadł mi z sakwy. :( ;)

Przepis !!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Przepis !!!!

Banalnie prosty...

 

Kroisz cienko tę jasniejszą połowę pora w poprzek, dodajesz soli i szczyptę cukru i odkladasz na ~2 godzinki. Następnie dodajesz garść namoczonej suszonej żurawiny i oliwę z oliwek (lub inny olej, ja np. często też używam do tego nieprzemyslowego oleju rzepakowego)... i gotowe! :) Pewnie możnaby jakoś jeszcze udoskonalać i modyfikować, ale ja robię tak jak pisałem i b mi smakuje. :)

Wytrzymala siatka na zakupy.

 

 

:)

:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wytrzymala siatka na zakupy.

 

 

:)

Hahahaha!! :D

 

Ja tymczasem odkopując w pamięci czas spędzony z babcią- zdołałem zrobić pierwszy w życiu ale całkiem dobry barszcz biały.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mi brak weny. Wczoraj wrócilem z morza i nie.wiem co bym ugotowal sam w końcu. Godzina obiadowa coraz bliżej, a koncepcji brak.

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Który jest który?

Aleś mi smaka narobił

Żałuję że wszedłem na forum

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten z lewej to moj ( 250g) ten obok zony ( 150g) :)

Moze tego nie widać, ale talerze są na danie główne :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.