Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Zwracam honor i pokornie proszę o wybaczenie :-) Co się tyczy energii i braków wody pitnej, podtrzymuje.

Chyba niewiele pomoże zmniejszenie zużycia w Polsce na braki w Afryce.

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli będziemy używać mniej wody i prądu, będziemy mniej płacić za nie firmom je dostarczającym, one zapłacą mniejsze podatki dochodowe itp. i sprawimy, że państwo będzie biedniesze, a wszystko przez nasze żale za afrykanami.

 

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W związku z tym, że w wątku "nie jest OK" zabrał głos po wielokroć znany forumowy troll i pseudointeligent i w efekcie wątek zamknięto, pozwolę sobie tutaj odpowiedzieć Adiemu w kwestii smalcu.

 

Owszem, w materiałach do których się odnosiłem nie było wyników konkretnych badań. Natomiast o bogactwie kwasów Omega 3 i dobrej proporcji z Omega 6 czytywałem wielokrotnie częściej i dużo wcześniej.

 

Inna sprawa to dużo wcześniej stwierdzona skuteczność i zdrowotność diet w założeniach opartych na różnorodności, odpowiednich tłuszczach w niemałej ilości, warzywach i małej ilości węglowodanów.

 

Adrian, jedno co napisałeś jest słuszne i być może najważniejsze - urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta.

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra. Ma ktoś dobry przepis na dobry smalec? Byleby nie było za trudno :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam.

Potrzebna bedzie słonina, podgardle,boczek,jabłko, marchewka, czosnek, cebula, majeranek. ( suszona śliwka?)

 

Chabanine mielimy ( wszystko 1do1), plaski gar, topimy na minimalnym ogniu mieszajac raz po raz....

Nak koniec dodajemy startą cebule, czosnek, jablko, majeranek i wylaczamy .

Wszystko dokladnie mieszamy i przekladamy w mniejsze naczynia.

Mozna mrozić.

 

Szybki i prosty sposób, jak prosiłeś :)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

24eow21.jpg

 

1kg słoniny /staram sie kupować cienkie plastry/ 

0.5kg podgardla

2-3 cebule

majeranek

opcjonalnie dobra kiełbasa

i opcjonalnie kostka smalcu gdy robie z kiełbasą

słonine , podgardle i kiełbase kroje w kostkę taka wiekszą ok 1cm na 1cm  /nie miele bo nie lubie pasty lubię czuć lekko chrupiącą skwarkę/

do gara i na malym ogniu aż zacznie sie tłuszcz wytapiać jesli ma byc z kiełbasą to od razu daje kostke smalcu

następnie wkładam trzy całe cebule /całe !!!/ i smażą sie razem ze słoniną ok 26-30min

gdy skwarki sa lekko chrupiące a nawet b.miekkie to wyłączam i czekam ok 15mi

i dodaje kiełbase i majeranek , gdy smalec ostygnie ale jeszcze nie stężeje to wyjmuje cebule i wyciskam je nad sitkiem do smalcu

Smalec z jablkiem to typowy przepis ze "ściany wschodniej" 

ja nie dodaje do smalcu ani porojonej cebuli ani czosnku ani jabłek bo to sprawia ,że smalec szybko się psuje

oczywista jadłem taki smalec

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piotrek - żadne badania nie zmienią faktu, że chrupiące pieczywko ze smalczykiem, solą i  zimnym piwkiem (kiszony ogóreczek jak na obrazku wyżej tylko pomoże) - to uczta lepsza niż niejedne małmazyje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Pod smalczyk i ogórka to coś mocniejszego. ;)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Te były ku**wsko mocne

Ciekawe, czy szkodziły bardziej od współczesnych light-ów? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest henio.w

Aż takie mocne to nie były. Porównywalne z francuskimi Gitanes, czy ówczesnymi Gauloises.

 

Te były naprawdę mocne:

post-93422-0-03883300-1484324416_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mocne i bardzo smaczne są American Spirit Black z dodatkiem unikalnego tytoniu Perique z Luizjany.,Jeżeli ktoś jest niepalący ale pijący, to w takim wypadku może napić się destylatu na bazie tytoniu Perique,.A jak to i to nie, to już nic na to nie poradzę.,    

post-67292-0-95520700-1484328762.jpg

post-67292-0-44216800-1484328781_thumb.jpg

Edited by mayor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najmocniejsze jakie palilem to te-( pakowane filtrami do dołu :) )attachicon.gifm-partagas.jpg

Nie chcialem zasmiecac tego watku fajkami, ale tez chyba niczym mocniejszym sie nie zaciagnalem. No moze nie liczac filtra jak sie papierosa odwrotnoe do ust wlozylo :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Miała być moja ulubiona sałatka z pora z żurawiną, ale w drodze z rynku zgubiłem podstawowy składnik - por wypadł mi z sakwy. :( ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miała być moja ulubiona sałatka z pora z żurawiną, ale w drodze z rynku zgubiłem podstawowy składnik - por wypadł mi z sakwy. :( ;)

Przepis !!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Przepis !!!!

Banalnie prosty...

 

Kroisz cienko tę jasniejszą połowę pora w poprzek, dodajesz soli i szczyptę cukru i odkladasz na ~2 godzinki. Następnie dodajesz garść namoczonej suszonej żurawiny i oliwę z oliwek (lub inny olej, ja np. często też używam do tego nieprzemyslowego oleju rzepakowego)... i gotowe! :) Pewnie możnaby jakoś jeszcze udoskonalać i modyfikować, ale ja robię tak jak pisałem i b mi smakuje. :)

Wytrzymala siatka na zakupy.

 

 

:)

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wytrzymala siatka na zakupy.

 

 

:)

Hahahaha!! :D

 

Ja tymczasem odkopując w pamięci czas spędzony z babcią- zdołałem zrobić pierwszy w życiu ale całkiem dobry barszcz biały.

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi brak weny. Wczoraj wrócilem z morza i nie.wiem co bym ugotowal sam w końcu. Godzina obiadowa coraz bliżej, a koncepcji brak.

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten z lewej to moj ( 250g) ten obok zony ( 150g) :)

Moze tego nie widać, ale talerze są na danie główne :)

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.