Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem w porcie wcześnie rano i tak mnie na makrele wzięło, tłuste śniadanko :Pc70351029661c6f2e9572524a2bcff45.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Blunio

mnie na makrele wzięło, tłuste śniadanko :P

Podobno tłuszcz z makreli jest OK. Natomiast ze skwarek oczko wyżej to już niespecjalnie :wacko: Edytowane przez Blunio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oj tam, oj tam. Nie ma carbonary bez boczku niestety. Raz na jakiś czas nie zabije, makrelka weszła gładziutko - uwielbiam. Ale też nie każdą, w zeszłym tyg złapała mnie chęć wieczorem i kupiłem w markecie. Taka hermetycznie zapakowana, olbrzymia była w zasadzie, mięso takie zbite i twarde, do tego gorzkie - koszmar. Nie ma to jak z budy zawinięta w gazetę, a na stole obok flaki porozwalane, bo kolo filetuje od świtu - apetycznie :D 


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co robia lekarze w kuchni??

 

Leczo

 

Na kolacyjke dziś szykuje 414b21d4c669284741b3bbe4d0fe2fa8.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cmyk3c80fa9d19bc868b2c597d6685f00db3.jpg

Cmyk9647d53ecfd9813eb14ea10564b61274.jpg

Cmyk102ce0644cd38a1af57ccc1026877954.jpgea79644373a5146d4c20b47260b94360.jpg

Cmykba6e69ef615fb06d86cd7bdeb9aa6402.jpg3d591b35ce57348488c4afac68014b21.jpg

Cmyk 

 

o4NupG.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego @Kosma. Wyglada to bardzo apetycznie. Jak to się nazywa może jakiś link na przepis?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale przecież widać... :huh:


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To sie nazywa "leczo z głowy", po kolei na patelache i duszonko Po drodze doszedl jasny sos sojowy i worcester. Nie ma w skladnikach z poczatku, lecz czegos mi brakowało próbując po drodze.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szybki wege makaronik dziś zakręciłem żonie. Mi niestety brakuje jednak mięsa, mimo iż bardzo smacznie i szybko. Ale nadrobie braki białka przy meczu, skrzydełka sie marynują, idealnie pod mecz i browarek

321d2238ca79a120a2cac35970e82442.jpg5295f9d17f9afa147970017a59674549.jpgac6571c49f118dd45dd245b4d9594497.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To sie nazywa "leczo z głowy", po kolei na patelache i duszonko Po drodze doszedl jasny sos sojowy i worcester. Nie ma w skladnikach z poczatku, lecz czegos mi brakowało próbując po drodze.

 

To jest danie na winie - czyli wrzucamy wszystko co się nawinie  :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cziken łings, wynik korzystny, tym bardziej smakuje :Pbbf9be7041e8c10ca2d193160a6068a0.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po trzy skrzydełka na twarz + bagietka, tyle co kot napłakał ;)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obiad był z żoną, na mecz wpadło parę osób :D


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was robił w tym sezonie powidła śliwkowe? Jeżeli tak, to jaka wyszła wydajność: litry przetworu / kg owoców ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z 10 kg wyszło mi 8 słoików 1/2L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tą wydajnością to do przemysłowej produkcji wędlin Ty byś sie nie nadawał :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tą wydajnością to do przemysłowej produkcji wędlin Ty byś sie nie nadawał :)

Zdecydowanie nieprzemysłowo produkuję na własny użytek ;)

 

Z 10 kg wyszło mi 8 słoików 1/2L

W tym roku mi podobnie wyszło, z 15 kg zrobiłem ~6 l w różnych słoikach. Narobiłem się cały dzień, a z ilością tak średnio i śliwki też tanie nie były.

 

Zapytałem się, bo rok temu wychodziło mi ~0,5l/kg, a 2 lata temu ~0,6l/kg i tak się zastanawiam czy w tym roku przez deszcze są takie rezultaty czy coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zależy głównie według mnie od gatunku śliwki , ja mam na działce dwie śliwy owocują na przemian jedna to Węgierka Łowicka a druga to Dąbrowicka

z Łowickiej wychodzi mniej ale powidła sa smaczniejsze 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szybki lancz z łoka sobie zrobiłem, akurat miałem co potrzebne, a śniadanie było o 6ej więc w brzuchu burczy :P 

 

150 polędwiczki wieprzowej, zostało mi wczoraj po robieniu risotto 

3 dymki

3 ząbki czosnku

1 cm imbiru

czerwona papryka

 

marynata do mięsa (30miniut leżakowania styknie)

 

sos sojowy jasny

olej sezamony

wytrawna cherry 

ostra papryka w prochu

 

 

Najpierw na gorący olej czosnek i imbir posiekane, 20 sek później mięsko, 30 sek warzywka, 90 sek później na talerz i smacznego. 

 

Y5Ru8lA.jpg

PVIgzYe.jpg

TEgqKGT.jpg

mcC2PNO.jpg


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnim razem wybudzałem temat z letargu pizzą i dzisiaj nie będzie inaczej :)

 

1h3rgJt.jpg

 

Mniamuszki :) Kosma chyba nie próbowałeś robić co?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Ritter

Biedne pieczarki utopione w serze :) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wręcz przeciwnie. To najlepszy dzień ich "życia" :) Ja nie żałuje sera i mimo, że wszystkie dodatki lądują na nim to i tak trochę giną na końcu  ;)

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sztosik .


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.