Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

nazywamy to glazurowaniem ryby, nawet niektórzy taki zawód mają :) niestety twój przykład to patologia, chodź bardzo popularna, ale samo uczciwe glazurowanie jest dobre i potrzebne, zabezpiecza w transporcie, odcina dostęp powierza przedłużając trwałość, dzięki temu w przeciwieństwie do poprostu zamrożonej, mamy ładniejszy i świeższy kawałek ryby. Jeżeli dobrze pamiętam rozmowę parę lat temu z takim jednym pracującym w przetwórni, to powinniśmy mówić o przybytku masy ~10%, no ale to się u Pawła nie udało ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryba rozmroziła się .... tonie w wodzie

Żona wściekła bo juz kiedyś się z taką mierzyła i rozpada się na patelni nie da się jej usmażyć i podać w kawałku

 

 

 

Chyba frytki będą na obiad z surówką :( 

Nie pojem sobie - a jak nie pojem to jestem zły <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

nazywamy to glazurowaniem ryby, nawet niektórzy taki zawód mają :) niestety twój przykład to patologia, chodź bardzo popularna, ale samo uczciwe glazurowanie jest dobre i potrzebne, zabezpiecza w transporcie, odcina dostęp powierza przedłużając trwałość, dzięki temu w przeciwieństwie do poprostu zamrożonej, mamy ładniejszy i świeższy kawałek ryby. Jeżeli dobrze pamiętam rozmowę parę lat temu z takim jednym pracującym w przetwórni, to powinniśmy mówić o przybytku masy ~10%, no ale to się u Pawła nie udało ;)

Prawda, zapobiega to tez tzw. ususczce czyli wydzielaniu sie wody z produktu w procesie mrozenia. W przypadku miesa to jest 1-3%, ale w przypadku ryb o ile dobrze pamietam moze dochodzic do 8% i mniej wiecej taka naklada sie glazure. W Pawla przypadku chyba jednak ktos troche przecholowal :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to trzeba zrobić pulpety rybne i po sprawie...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja dzis wieczorem lekkostrawna sałatke z boczniaków i piersi kurczaka sobie zrobie- a co! I do tego portera z kormorana :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie jakieś proste przepisy na deser dla dwojga? Chciałbym przygotować coś dla dziewczyny ale nie mam weny. Dodam również, że mistrzem kulinarnym niestety ale nie jestem :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mamy, ale musiałbym zajrzeć do mojego kajeciku - czyli dopiero dziś wieczorem... mam tez przepis na wypasie na semifreddo z nugatem, ale tam jest srania się na pół dnia

 

(I będziesz mieć też porcji dla całej rodziny dziewczyny albo dla kilku dziewczyn )

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Szyszkops

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może lepiej i taniej kupić po prostu banana ? :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może lepiej i taniej kupić po prostu banana ? :)

Kobeta zawsze szuka drugiego dna, jeśli zobaczy na deser banana, pomyśli, że chłopak daje do zrozumienia, że dzisiaj jest niedysponowany.... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Informacja z pierwszej ręki. proponuję zrobić  już teraz zakupy świąteczne mięska, bo .......będzie za chwilę baaardzo drogo. Mail jaki wysyłamy do naszych odbiorców mięsa w Europie:

  Dear  Customer,

It is with regret that I have to inform You of another impending price rise w/c 6th May.

In the past 72 hours there have been unprecedented rises in the leg price ( a further 15%) across Europe as a result of Chinese demand.

To put it simply the Chinese are buying every piece of European pork they can get their hands on!

The German pig price has now risen 18% since February. The Danes have put a 50% increase on their pig this week, which is only the 2nd time in history it has gone up this much  in one go. The Chinese pig price has also risen 50% in the past 11 months with a 22%increase over the past 5 weeks and it is forecasted to double from its current position.

On current leg prices I expect a further  from 25p/kg  to  50p/kg  increase unfortunately. We will adjust this nearer the time given the market conditions.

If You require any further information , please do not hesitate to contact me.

Yours sincerely

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po leżakowaniu w solance. Wyszło trochę za słone, więc na dobę do zimnej wody i do wędzenia.post-57210-1554406084,382_thumb.jpeg

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Informacja z pierwszej ręki. proponuję zrobić  już teraz zakupy świąteczne mięska, bo .......będzie za chwilę baaardzo drogo. Mail jaki wysyłamy do naszych odbiorców mięsa w Europie:

  Dear  Customer,

It is with regret that I have to inform You of another impending price rise w/c 6th May.

In the past 72 hours there have been unprecedented rises in the leg price ( a further 15%) across Europe as a result of Chinese demand.

To put it simply the Chinese are buying every piece of European pork they can get their hands on!

The German pig price has now risen 18% since February. The Danes have put a 50% increase on their pig this week, which is only the 2nd time in history it has gone up this much  in one go. The Chinese pig price has also risen 50% in the past 11 months with a 22%increase over the past 5 weeks and it is forecasted to double from its current position.

On current leg prices I expect a further  from 25p/kg  to  50p/kg  increase unfortunately. We will adjust this nearer the time given the market conditions.

If You require any further information , please do not hesitate to contact me.

Yours sincerely

Teraz kupują, ale zbroją się w swój własny sprzęt do przetwarzania mięsa i nie zdziwię się, kiedy nagle zwiększona produkcja na Chiny nagle napotka na maila: "Sorry, we don't need your damn expensive pork any more". I co wtedy zrobią europejscy producenci? Pewnie podniosą ceny raz jeszcze, żeby pokryć ewentualne straty związane z utratą rynku zbytu ;)

 

Trzeba przejść na wegetarianizm ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa pierwsze białe woreczki - co w środku?


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyglada jak mozarella.


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bingo!

 

Jak już odpaliłem wedzarnię to grzechem byłoby nie poeksperymentować. Papryczki, śliwki, mozarella i gouda. Zobaczymy co wyjdzie.

post-1617-0-31169400-1554641602_thumb.jpg

Edited by meXy

Co-Axial

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryba rozmroziła się .... tonie w wodzie

Żona wściekła bo juz kiedyś się z taką mierzyła i rozpada się na patelni nie da się jej usmażyć i podać w kawałku

 

 

 

Chyba frytki będą na obiad z surówką :(

Nie pojem sobie - a jak nie pojem to jestem zły <_<

Na przyszłość, poproś o rybę z dopiskiem SHP, to ryby mrożone z minimalną zawartością glazury.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.