Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

W sklepach drożdży brak, wcześniej uznawałem 2dniowe przedsięwzięcie kulinarne za przesadę, ale chleb na zakwasie jest po prostu tego wart! A na dole tort mojito na urodziny lubej. Kwarantanna sprzyja eksperymentom.
92948181_643555829554997_754063615702597
91602154_706316949905992_218683510902856

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój dzisiejszy wypiek, jako że drożdże są u nas dostępne, to na drożdżach. Pszenno - żytni, na maślance z garścią otrębów.

post-109113-0-85534100-1586892384_thumb.jpgpost-109113-0-93499700-1586892409_thumb.jpg

Pozdrawiam Jacek


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poproszę przepis.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tu masz bazę przepisu

https://skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/

Później napiszę co pozmieniałem...

Pozdrawiam Jacek

 

PS

Pierwsze chlebki piekłem wg przepisu, wyrastał ładnie, ale był ścisły i mocno spieczony. Teraz daje 0,6 kg mąki pszennej (obojętnie jakiej) i 0,4 mąki żytniej 720,ściągnąłem prosto z młyna. Dodaję tylko 1 garść otrębów pszennych, 1 jajko całe i 3 łyżki oleju. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki. Drożdże można mrozić, tylko na takich ciasto trochę wolniej rośnie - ok. 40 minut.

Jak drożdże zaczynają rosnąć dodaję do mąki, mieszam w misce lopatką drewnianą i pozostawiam do wyrośnięcia, przykrywam miskę ścierką lnianą. Po 20-30 minutach dobrze wyrabiam, żeby odpowietrzyć i przekladam do foremek. We foremkach ciasto rośnie ok. 20-30 minut, jak jest równo z foremką, smaruję wodą i nacinam nożem w kratkę. Wstawiam do piekarnika na 220 stopni na 10 minut (w piekarniku jeszcze urośnie), potem zmniejszam na ok. 180-190 stopni i dalej ok. 50 minut. Wyłączam jak widzę, że ciasto odchodzi ok. pół centymetra od brzegów foremki. Zaraz wyjmuję z piekarnika i z foremki, po wyjęciu jak się popuka w spód chlebka i jest głuchy wyraźny odgłos to znaczy, że jest dobrze wypieczony.

Studzę na siatce z piekarnika, po 2-3 godzinach można przekroić, ale będzie jeszcze ciepły.

Uwielbiam ten wspaniały zapach, który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia.

Ta odrobina octu dodana do ciasta daje faktycznie posmak jakby był na zakwasie.

Tu dzisiejszy wypiek, świeżo wyjęty z pieca... post-109113-0-56172600-1587147795_thumb.jpg

Smacznego, pozdrawiam Jacek

 

PS

Poprzedni był na maślance, zamiast wody dodałem maślanki.

W tym wypieku tylko mleko do drożdży i woda.

Edited by JASI

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To proszę się pochwalić jaki wyjdzie.


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniecznie do tego na deser mirabelki :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mało włosów...ma 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, kiniol napisał:

mało włosów...ma 

Aaaa bo Ty mówisz o golonce po Włosku ?

Ja wolę tradycyjnie z wody i ze solą tylko - do tego piwko najlepsze - niestety musiałem się zadowolić sokiem bo jeszcze jazda była

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno dobra golonka powinna najpierw połechtać podniebienie, a następnie drapnąć przełyk, ale ja się nie znam. Golonkę jadłem 2 razy w życiu i to bez skóry :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paweł piękna sprawa taki grill. 

U mnie taka sytuacja po ciężkim tygodniu pracy. 

 

IMG_20200516_173130.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wiem, że mamy sezon grillowy, ale ostatnio eksperymentuje z pizzą z normalnego piekarnika i w końcu 'mam to', więc chętnie się z Wami podzielę, róbcie wszystko krok po kroku a będzie idealna

 

Składniki na 3 sztuki

1. 560g mąki 00 (basia na pizze jest całkiem ok, ale znalazłem w sklepie obok Divella farina pizza i jest idealna)

2. 330ml Wody w temp pokojowej

3. 16g soli

4. 1g świeżych drożdzy

 

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do miski i wsypujemy do niej sól, dokładnie mieszamy aż się rozpuści, po czym dodajemy drożdze i dokładnie rozpuszczamy.

Do naszej mętnej wody po drożdzach wsypujemy 100g mąki i mieszamy do uzyskania idealnie gładkiego płynu po vzym wsypujemy resztę mąki

Ciasto będzie się z początku wydawało za rzadkie, ale nie przejmujcie się i sukcesywnie zagniatajcie, po 15 minutach będzie idealne. Ja wszystko robię w jednej duzej misce od początku do końca - mniej zmywania.

Po wyrobieniu uformujcie z ciasta jedną wielką kulę, przykryjcie ściereczką i zostawcie na godzinkę w temp pokojowej pod przykryciem.

Następnie wyjmujemy coasto (nie urośnie za bardzo, chodzi o to aby odpoczęło) dzielimy na 3 kule i dokładnie je formujemy, najłatwiej gakjakby naciągać ciasto i zawijać na spód (ciężko opisać na yt są poradniki). Ostatni etap to obsypujemy jakąś tacę mąką, kładziemy kule w odstępach najlepiej minimum 10cm, owijamy całość folią spożywczą i na 24h do lodówki, gdzie powoli na zimno kule będą sobie wyrastać.

Gotowe

Ja piekę na metalowym screenie do pizzy na najniższej półce poekarnika w 250 stopniach góra dół z termoobiegiem ok 6min

Jeśli chcecie taką neapolitane smarujcie grubiej dość żadkim sosem (np do pomidorów w puszce wrzućcie bazylie, sól i zblendujcie ale nie na gładko), na 4 min do pieca, po 4 min dodajcie na góre grube plastry mozarelli w kulce i spowrotem na 2 minuty

Jeśli chcecie 'taką normalną' ze wszystkimi składnikami od razu to sos musi być gęstszy i w thm przypadku polecam mozarelle w kawałkach taką ala tartą, nie z kulki

 

Jak 'się dorobię' kamienia to dam znać czy będzie lepiej, aczkolwiek teraz jest na tyle blisko ideału że nie wiem czy jest sens kupować kamień default_wink.png

 

Ps. A najlepsze bułki do burgerów są w piekarni grzybki - ideał ,)

 

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.