Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Ta Cava to brut czy jak ? Freixenet?

Teraz coś widzę że jakby prosecco?

Prosecco wytrawne bardzo dobre.

Kwiatek dzięki.

Edited by satanic

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sklepach drożdży brak, wcześniej uznawałem 2dniowe przedsięwzięcie kulinarne za przesadę, ale chleb na zakwasie jest po prostu tego wart! A na dole tort mojito na urodziny lubej. Kwarantanna sprzyja eksperymentom.
92948181_643555829554997_754063615702597
91602154_706316949905992_218683510902856

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój dzisiejszy wypiek, jako że drożdże są u nas dostępne, to na drożdżach. Pszenno - żytni, na maślance z garścią otrębów.

post-109113-0-85534100-1586892384_thumb.jpgpost-109113-0-93499700-1586892409_thumb.jpg

Pozdrawiam Jacek


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poproszę przepis.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tu masz bazę przepisu

https://skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/

Później napiszę co pozmieniałem...

Pozdrawiam Jacek

 

PS

Pierwsze chlebki piekłem wg przepisu, wyrastał ładnie, ale był ścisły i mocno spieczony. Teraz daje 0,6 kg mąki pszennej (obojętnie jakiej) i 0,4 mąki żytniej 720,ściągnąłem prosto z młyna. Dodaję tylko 1 garść otrębów pszennych, 1 jajko całe i 3 łyżki oleju. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dwiema łyżkami mąki. Drożdże można mrozić, tylko na takich ciasto trochę wolniej rośnie - ok. 40 minut.

Jak drożdże zaczynają rosnąć dodaję do mąki, mieszam w misce lopatką drewnianą i pozostawiam do wyrośnięcia, przykrywam miskę ścierką lnianą. Po 20-30 minutach dobrze wyrabiam, żeby odpowietrzyć i przekladam do foremek. We foremkach ciasto rośnie ok. 20-30 minut, jak jest równo z foremką, smaruję wodą i nacinam nożem w kratkę. Wstawiam do piekarnika na 220 stopni na 10 minut (w piekarniku jeszcze urośnie), potem zmniejszam na ok. 180-190 stopni i dalej ok. 50 minut. Wyłączam jak widzę, że ciasto odchodzi ok. pół centymetra od brzegów foremki. Zaraz wyjmuję z piekarnika i z foremki, po wyjęciu jak się popuka w spód chlebka i jest głuchy wyraźny odgłos to znaczy, że jest dobrze wypieczony.

Studzę na siatce z piekarnika, po 2-3 godzinach można przekroić, ale będzie jeszcze ciepły.

Uwielbiam ten wspaniały zapach, który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia.

Ta odrobina octu dodana do ciasta daje faktycznie posmak jakby był na zakwasie.

Tu dzisiejszy wypiek, świeżo wyjęty z pieca... post-109113-0-56172600-1587147795_thumb.jpg

Smacznego, pozdrawiam Jacek

 

PS

Poprzedni był na maślance, zamiast wody dodałem maślanki.

W tym wypieku tylko mleko do drożdży i woda.

Edited by JASI

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To proszę się pochwalić jaki wyjdzie.


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniecznie do tego na deser mirabelki :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mało włosów...ma 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, kiniol napisał:

mało włosów...ma 

Aaaa bo Ty mówisz o golonce po Włosku ?

Ja wolę tradycyjnie z wody i ze solą tylko - do tego piwko najlepsze - niestety musiałem się zadowolić sokiem bo jeszcze jazda była

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno dobra golonka powinna najpierw połechtać podniebienie, a następnie drapnąć przełyk, ale ja się nie znam. Golonkę jadłem 2 razy w życiu i to bez skóry :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.