Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Żonę sobie zrobiłeś?

 

 

 

 

 

 

 

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eee, a jesteś pewny, że to kalmary, a nie świńskie odbyty rodem z Chin... :P


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z racji, że sezon pomidorowy i mam dostęp do pomidorków z gruntu a nie waty to często rano robię sobie siekankę pomidorową , dodaję drobno posiekaną cebulkę, posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i łyżkę oliwy z oliwek. Dobrze to wszystko razem mieszam i wciągam z kanapką z szynką. Sok z cytryny ma tutaj zbawienny charakter bo dzięki niemu smak całości łagodnieje i nie odbija się tak jak po samych pomidorach z ciężkostrawną jakby nie było cebulą. Naprawdę warto włączać do wielu posiłków sok z cytryny....w kuchni azjatyckiej czy bliskowschodniej jest to częste...oni wiedzą co robią.

 

Od jakiegoś czasu jestem też smakoszem kuchni żydowskiej, te wszystkie humusy, falafele....naprawdę lubię. Może nie aby jeść to codziennie ale ta raz na tydzień chętnie wrzucę do brzucha. Zawsze to zdrowiej niż naćkac się wieprzowiny którą lubię ale zauważyłem, że mam problemy gastryczne po niej. Ja zjem kotleta mielonego czy kiełbasę to później cały dzień mi się tym odbija. Ubóstwiam także jajka i zawsze lubiłem sobie zmontować dobrą jajecznicę z rana z kiełbaską przysmażaną w plasterkach ale później mnie po tym mdliło. Myślałem że to wina jajek, ale jednak to była wina tej kiełbaski i nadmiar tłuszczu. Jak zrobię sobie jajecznice sute...bez dodatków to czuję się lepiej.

Niestety ale po 30tce a w moim przypadku grubo po 30tce człowiek mus uważać co wrzuca do brzucha. Kiedyś nic mi nie szkodziło...żarłem parówki z majonezem i popijałem piwem...ale to se ne vrati....

W ogóle piwo ograniczyłem znacząco. Wolę się napić raz na 2 tygodnie no dobra czasem raz na tydzień :P wódki niż faszerować się codziennie piwem. Przez piwsko ważyłem już 106kg. Rezygnacja z piwa, słodkich napojów oraz częstsze zastępowanie wieprzowiny kurczakiem zaaowocowało spadkiem wagi do 100kg. Ale tej bariery na razie nie mogę przebić....chciałbym zejść do 90tki.

Edited by QuadrifoglioVerde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żywiec - przywiozłem 2 szesciopaki na start - Ożujsko ciepłe było bo dopiero kupione.

 

Kiniol bez obaw towar sprawdzony :)

 

Marcinie - to wcześnie Cię złapały niestrawności - u mnie w wieku 42 lat pierwsze objawy.Dzisiaj parówki,żółty ser itp.... stanowią spore wyzwanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy też odnosicie wrażenie, że piwo jest coraz mniej gorzkie, że tego chmielu ubywa? Można się o tym przekonać porównując piwo z małego browaru z masowym koncernem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy też odnosicie wrażenie, że piwo jest coraz mniej gorzkie, że tego chmielu ubywa? Można się o tym przekonać porównując piwo z małego browaru z masowym koncernem.

To prawda ale to raczej wynik preferencji klientów. Większość jednak nie lubi dużej zawartości ekstraktu ( szczególnie kobiety! a te przez ostatnie lata stały się niezłymi piwożłopami ). Koncerny idą w kierunku piw lekkich w typie włoskiego Peroni czy Corony. Ktoś powie że to siki ale ja także jak mam się napić piwka to wolę lekkiego lagerka a nie jakiegoś ulepa. Dla konserwatystów są piwa IPA.PALE ALE itd które potrafią wykręcić mordę :D

Edited by QuadrifoglioVerde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unikam ciężkich gatunków, lubię lekkie browary, ale omijam sikacze. Pewne koncernowej piwa utraciły swój smak w porównaniu do roku 2015 czy 2010. Nie mam na myśli wykręcającej goryczy, jednakże po prostu gorzki smak piwa, z jakim się ono kojarzy. Pozornie nic specjalnego, ale tego już nie ma. Lokalne browary oferują zwykle szeroki wachlarz smaków i można tam odnaleźć goryczkę, lecz wiąże się to już z wyższą ceną.

 

Szkoda, że te same koncerny nie zrobią żeńskiego piwa, przy tworzeniu 10 rodzajów radlerów 0, zamiast feminizować flagowe produkty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy raz grilu robilem ale wyszlo jakos na czuja :)

 

jiZtFRV.jpg

wxfSgoo.jpg

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qrcze dobrze to wyglada, ale ty sie teraz chyba powinienes w zblendowanych zupkach specjalizowac :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem, robie rowniez w tych tematach :D

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to dawaj kilka przepisow, to i koledzy, którzy powyżej narzekali na żolłądki, na tym skorzystają :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ugotuj 1/2 ziemniaka, ugotuj 1/2 marchewki, ugotuj dwa kciuki batata, ugotuj 3 kciuki kaczki/dorsza/indyka Zblenduj wszystko, oczywiscie 0 przypraw, gotowe. Nie polecam

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mialbym obiad na 3 dni :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jesteście na czasie. Teraz jest BLW i dzieci nie jedzą zblendowanych papek! :P:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedza, poki same nie jedza. Moj narazie tylko bułe sam wcina, wszystko inne co mu sie da wyrzuca.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widocznie tatara mu jeszcze nie podsunales pod nos :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co Ty, żona by mnie ubiła tłuczkiem do mięsa.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedza, poki same nie jedza. Moj narazie tylko bułe sam wcina, wszystko inne co mu sie da wyrzuca.

 

To moja córka gdzieś od 6 miesiąca wpierdziela sama. Wyglądała przy tym niesmacznie trochę ;) bo cała była w jedzeniu, ale teraz jak ma 9 miesiący to ogarnia już całkiem spoko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziewczynki to widze z zasady szybciej ogarniaja.

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.