Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Czujnik napisał(-a):

 

 

Już słyszę cmoknięcie odkręcanej pokrywki i cichy bulgot rozlewanej wódeczki  😁

 

tapatalked

Jak już to jarzębiak będzie 😁😁😁

IMG20241013115058.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 16.10.2024 o 13:32, Czujnik napisał(-a):

 

 

Już słyszę cmoknięcie odkręcanej pokrywki i cichy bulgot rozlewanej wódeczki  😁

 

tapatalked

Do wódeczki to gąski są rewelacyjne ;)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opienieczki obgotowane 😁😁😁

 

 

 

IMG_20241018_213301.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Do wódeczki to gąski są rewelacyjne

 

 

Niestety, z octu znam tylko borowiki, kurki i rydze, kiedyś mama robiła i nauczyła mnie a ja żonę

Raz w Polsce jadłem opieńki w bardzo ciekawej kwaśno-słodkiej zalewie, były rewelacyjne

Mamy u nas opieńki (chyba) ale gdyby żona zobaczyła je na stole pewnie fiknęła by na zawał  ;)

 

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Opienieczki obgotowane 😁😁😁

 

👍

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

 

 

Niestety, z octu znam tylko borowiki, kurki i rydze, kiedyś mama robiła i nauczyła mnie a ja żonę

Raz w Polsce jadłem opieńki w bardzo ciekawej kwaśno-słodkiej zalewie, były rewelacyjne

Mamy u nas opieńki (chyba) ale gdyby żona zobaczyła je na stole pewnie fiknęła by na zawał  ;)

 

tapatalked

Ja gąski zielonki uwielbiałem. Trudno go znaleźć, ale w zalewie octowej jest prima sort. Występuje do końca roku. Kiedyś taki starszy Pan zbierał dla mnie, ja nawet jakbym się potknął o grzyba to bym go nie zauważył i liczę zawsze, że rodzina wspomoże, bo kiedyś panowała opinia, że grzyby są pozbawione cennych wartości dla organizmów. A to gówno prawda. Dlatego jak jest sezon to ratujemy się kurkami i w różnej postaci są przyrządzane. Ogólnie pamiętam jak kiedyś ŚP. Babcia od strony Mamy na westfalce suszyła grzyby. Dziś człowiek kupi paczę przeleżałych grzybów bez aromatu.

A tak to borowiki, czarne łepki, maślaki lubię i cenię.

Z maślaków mam taką prostą potrawę z cebuli, śmietany i ziemniaków, sól, pieprz - rewelacja.

Ogólnie warto brać sezonowe produkty, natura tak to wszystko poukładała, że warto z niej korzystać ;) A jak się ma jeszcze myśliwego w rodzinie...

 

O rydzy nigdy nie jadłem. Ciekaw jestem smaku, bo podobno pyszne :)

 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minutes ago, Autor1984 said:

Ja gąski zielonki uwielbiałem. Trudno go znaleźć, ale w zalewie octowej jest prima sort.


Podpinam się, lubię takie twardsze grzyby z zalewy… chociaż i usmażoną gąską nie pogardzę. Sól, pieprz i mąka 🔥

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Londek napisał(-a):


Podpinam się, lubię takie twardsze grzyby z zalewy… chociaż i usmażoną gąską nie pogardzę. Sól, pieprz i mąka 🔥

Dokładnie ona pod zagrychę jest idealna. I smakuje świetnie.

🤝


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Maślaki ;)

A w zasadzie najlepszy sos do ziemniaków:

Maślaki obgotowane i obsmażone z cebulą; najlepiej białą, bo delikatniejsza i nie zdominuje smaku, śmietana słodka u mnie 12% oraz koperek.

Sól oraz grubo mielony pieprz.
 

20241024_192630.jpg

20241024_192721.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kutna Hora...pięknie...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brakło kapusty 😁😁😁

IMG_20241118_110958.jpg

IMG_20241118_113306.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle hurtem:

IvOiYxSh.jpg
j8sNFijh.jpg
2Nf7L7ch.jpg
hMnX8IFh.jpg
T5J082qh.jpg
NHKMFxwh.jpg
mUbbZkDh.jpg
PYvTtl7h.jpg
ETG9kCWh.jpg


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

To musi być na Wigili 😋😋😋

IMG_20241210_165957.jpg


No jeszcze trochę do zrobienia zostało ;)
Ale zgadzam się.


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, Szymon. napisał(-a):


No jeszcze trochę do zrobienia zostało ;)
Ale zgadzam się.

To co mogę to Żonie pomogę, jeszcze krokiety z kapustą i grzybami, farsze do pierogów i uszek i takie tam 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

To co mogę to Żonie pomogę, jeszcze krokiety z kapustą i grzybami, farsze do pierogów i uszek i takie tam 🤗🤗🤗


U mnie wigilia jest zawsze spora, w domu moich rodziców. Wychodzi, że gotowanie robię praktycznie 50/50 z moją mamą. 
 


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.