Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name="Szymon_K" post="1375181" timestamp="14215337

). Po przestaniu nocy zalałem oliwą z oliwek i stało to kilka dni w tej oliwie. Dzis wyciągnąłem dwa plastry, oliwy się pozbyłem (tyle ile dało się jej ściągnać z tego mięsa) i

 

 

Zdjęć nie ma, bo nie zdazyłem zrobić :D

 

 

:-) :-)

By usunąć nadmiar tłuszczu wystarczy papier do pieczenia lub w ostateczności ręcznki papierowe.

P.s jakiś stek w Wawie?:-)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

:-) :-)

By usunąć nadmiar tłuszczu wystarczy papier do pieczenia lub w ostateczności ręcznki papierowe.

P.s jakiś stek w Wawie?:-)

 

Własnie ręcznikami papierowymi sobie poradziłem ;)

 

Hmm... no kiedyś możnaby sie wybrać;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje dzisiejsze goloneczki.,4 dni w marynacie z czosnku,oliwy,miodu i ziół.Pieczone z warzywami 1 godz 45 minut w piekarniku 400F co pół godziny skrapiane piwem,.

post-67292-0-40683000-1421724719_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znów pisze się o Johnie Gottim?

Edytowane przez Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znów pisze się o Johnie Gottim?

 

Nazywany był "Teflonowym donem" więc w kuchni sie przydaje...:-)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

golone to byl zjadl ! oj tak !!

A w czym problem? Właśnie skończyłem gotować, ale zdjęć nie zamieszczę, bo nie jestem sadystą. :D


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panie Piotrze, ze tak powiem w tym, ze w miejscu w ktorym mieszkam, nie wiem czy przyzadzaja gdzies dobra golone ! :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znów pisze się o Johnie Gottim?

 

 

Nazywany był "Teflonowym donem" więc w kuchni sie przydaje...:-)

W poniedziałek ukazał się debiut literacki Johna A Gotti juniora "Shadow of My Father" i znowu John Gotti trafił na pierwsze strony Daily News,.A golonki kupiłem w jednym z ponad 20 sklepów należących do rodziny Gambino.,Mafijna rodzina Gambino ma duże udziały w lokalnym rynku dystrybucji mięsa od czasów panowania Big Paula Castellano,Zresztą sam Castellano był z zawodu i wykształcenia rzeźnikiem.,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panie Piotrze, ze tak powiem w tym, ze w miejscu w ktorym mieszkam, nie wiem czy przyzadzaja gdzies dobra golone ! :(

Samemu przyrządź, nikt lepszej nie zrobi, oczywiście jak już opanujesz sztukę... ;) 


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzasnął bym goloneczkę, ale doktór zabroniła... :(


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja wciągnąłem dzisiaj dwie, do tego kiszona kapusta zasmażana i dwa Zlote Bażanty... ale jakby co to kolacji już nie jem. :D


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie sądzę ;) Trochę to za czerwone (chyba) na łososia (przynajmniej u mnie na monitorze). A cytrynka do wołowiny też dobra ;)

Pewnie, że tak :) A do tego tatarka brakuje mi marynowanych grzybków i ogóreczka...o musztardzie i wędzonej szprotce nie wspomnę :)


avid

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Samemu przyrządź, nikt lepszej nie zrobi, oczywiście jak już opanujesz sztukę... ;)

Może bluźnię - ale te sztuki przy dobrych chęciach i niezmąconym umyśle nauczyć się łatwo. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może bluźnię - ale te sztuki przy dobrych chęciach i niezmąconym umyśle nauczyć się łatwo. 

Każdy facet ma coś z kucharza, trzeba tylko to "wydobyć" z siebie, no a potem to już tylko można być coraz lepszym i lepszym...


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja wciągnąłem dzisiaj dwie, do tego kiszona kapusta zasmażana i dwa Zlote Bażanty... ale jakby co to kolacji już nie jem. :D

 

Zlote bazanty pasuja zawsze :) 

 

No dobrze, ostatnio cos tam zaczynam w kuchni sie bawic a motywajca ze trzeba "wydobyć" z siebie mnie przekonales:) to ja sie zapytac chcialbym jak goloneczke taka przyrzadzic i jak ja piec by byla dobra :) pochwale sie wynikami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ta pieczona to chyba ma taka dobra skorke? Ktora lepiej mozna przygotowac w warunkach domowch Szanowny Panie kucharzu, Junior Mod-zie?

 

jest plan na goloneczke !!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sposobów są setki :)

Najszybciej w domowych warunkach [ograniczony sprzęt ;) ] będzie tak :) :

-golonki,najlepiej tylne ,opalić nad palnikiem

-następnie umyć

-skórkę ponacinać delikatnie w "kratkę"

-wrzucić do naczynia ,zalać wodą ,dodać sól [dwie łyżki stołowe na kg],liść laurowy,ziele angielskie,marchew,seler,por,pietruszkę ,czosnek [dużo] ,por,spaloną na "czarno" cebulę,korzeń chrzanu,magii w płynie,pieprz

-po 24 godzinach obgotować[przejdzie aromatem i skróci czas pieczenia-od wrzenia jakieś 45min]

-następnie rozgrzać piekarnik do 180 C 

-golonki wyłożyć na blasze ,polać ciemnym piwem[0,5l],

-po godzinie wyjąć ,obrócić golonki

-przez następne 45 minut obserwować i podlewać piwem ....

By skóra nabrała rumianego koloru można przed podaniem przesmarować miodem-nabierze apetycznego wyglądu.

 

jako dodatki sugeruję -chrzan,musztardę ,pieczone ziemniaki i ....piwa do "oporu" :lol:

 

To jeden ze sposobów ,jak pisałem wcześniej jest ich setki,ten jest najbezpieczniejszy dla laików :) .....choć ja mam marzenie zjeść golonkę z Poznania :)

Chyba by trzeba z Piotrem i Krzyśkiem się spotkać [Jakub to może jakieś "tabsy" dorzucić],oczywiście jak panowie znajdą czas....


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zachęcająco proste się wydaje .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zachęcająco proste się wydaje .

Eee tam, proste jest wtedy, kiedy przyjdziesz do domu i powiesz żonie, kochanie jutro na obiad poproszę dobrze wypieczoną i przyprawioną golonkę na piwie z pieczonymi ziemniakami. Piwo sam kupię.  :)


Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem , wiem .  Stąd moje odkrycie . A to  " piwo sam kupię "  to nagroda za dobre sprawowanie oczywiście .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marek, zrobie to !

Weekend sie zbliza czas bedzie !

 

Az czytajac sie rozmazylem o smaku :)

 

Dziekuje bardzo! wrzuce fotke, jak wyjdzie :)

pare pytan:

- czosnek pokroic jakos czy wrzucic caly?

- czym zastapic maggi?

- z korzeniem chrzanu tez moze byc ciezko, czym go zastapic i czy w ogole mozna czyms?

- po godzinie 45' skorka bedzie taka chrupiaca?

 

dzieki i pozdrawiam!

ales Panie smaku zrobil...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marek, zrobie to !

Weekend sie zbliza czas bedzie !

 

Az czytajac sie rozmazylem o smaku :)

 

Dziekuje bardzo! wrzuce fotke, jak wyjdzie :)

pare pytan:

- czosnek pokroic jakos czy wrzucic caly?

- czym zastapic maggi?

- z korzeniem chrzanu tez moze byc ciezko, czym go zastapic i czy w ogole mozna czyms?

- po godzinie 45' skorka bedzie taka chrupiaca?

 

dzieki i pozdrawiam!

ales Panie smaku zrobil...

1.Cały

2.Liśćmi lubczyku

3.Chrzanem otartym

4.Musisz obserwować kiedy się zarumieni [mniejsze szybciej sie upieką]


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.