Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
machlo

Parnis

Rekomendowane odpowiedzi

Uuuu, czyli bez stop sekundy? Fabrycznie -20 do +40/d? To szukam dalej. 

Mam ten mechanizm w Ultimate fabrycznie robi  - 4s/24h ten mechanizm jest opisany jako Miyota 821X nie wiem czy coś w nim zmieniali, ale na 100% go wyregulowali, z tego co wiem to we wszystkich Ultimate nie było źle, kumpel też ma i u niego jest podobnie ;)

DSC05561.jpg

DSC06476.jpg

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota to bdb mechanizm - w moim wyregulowanym egzemplarzu było podobnie - 3-8 sekund na dobę w zależności od położenia.

Ale przynajmniej dwa razy zdarzyło mi się dostać z kraju wschodu rozregulowane egzemplarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostanę gdzieś Maryne na bransolecie? Przewertowałem, ali ale coś znaleźć nie mogę, może jakiś sprawdzony sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostanę gdzieś Maryne na bransolecie? Przewertowałem, ali ale coś znaleźć nie mogę, może jakiś sprawdzony sklep?

Jakby co to mam bransoletę do Maryśki 44mm, nówkę sztukę nie śmiganą, polerowaną, była w komplecie z Ultimate - nigdy jej nie zakładałem - mogę oddać po taniości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota to bdb mechanizm - w moim wyregulowanym egzemplarzu było podobnie - 3-8 sekund na dobę w zależności od położenia.

Ale przynajmniej dwa razy zdarzyło mi się dostać z kraju wschodu rozregulowane egzemplarze.

Zamówiłem, czekam, wybrałem przesyłkę w opcji "PostNL", dam znać jak dojdzie.;)

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś miał ultimate albo coś innego maryno Pamo podobnego w dobrej jakości, z chęcią bym przygarnal...

Miałem już z trzy różne Marine militaire ale wciąż coś nie pasowało do końca...

Może teraz zaiskrzy bardziej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem, czekam, wybrałem przesyłkę w opcji "PostNL", dam znać jak dojdzie. ;)

Jasne - pochwal się nabytkiem, ale liczy się tylko ze zdjęciami! :) I oczywiście daj znać jak mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co to mam bransoletę do Maryśki 44mm, nówkę sztukę nie śmiganą, polerowaną, była w komplecie z Ultimate - nigdy jej nie zakładałem - mogę oddać po taniości ;)

Jak jeszcze jest i po taniości to chętnie przygarnę bransoletę :) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peszek, mój pierwszy zakup na Ali i paczkę wcięło... sprzedawca proponuje inny zegar z jego sklepu.

Co doradzacie? Ten 43mm czy ten 45mm?

Czy domagać się zwrotu kasy i szukać gdzie indziej czego innego?

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby dwa są świetne, więc który się bardziej podoba - mnie ten większy, ale nie zmieściłby się na jednym nadgarstku :)

W pierwszym jest miyota lub czasem klon ETY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym jest miyota lub czasem klon ETY.

Różne mechanizmy są w tych zegarkach ST-2130 albo Miyota to najlepsza opcja - ale może też być jakieś "dziwne coś" - ja miałem jakiegoś klona 2824 ale pierwszej wersji, sam wymieniałem na ST-2130 bo "oryginał" miał problem ze zmianą daty - ale wyszło na dobre bo wszystkie uszczelki zostały sprawdzone i przeszedł test szczelności na poziomie WR200.

Z tych dwóch linkowanych wybrałbym tego 43mm bo ładnie leży na łapie, kopertę ma podobna do Sumo, no i nie jest do niczego bardzo podobny - może trochę do Doxa Shark ale to nie zrzynka w 100% za to ten 45 to "Omega" 1:1

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różne mechanizmy są w tych zegarkach ST-2130 albo Miyota to najlepsza opcja - ale może też być jakieś "dziwne coś" - ja miałem jakiegoś klona 2824 ale pierwszej wersji, sam wymieniałem na ST-2130 bo "oryginał" miał problem ze zmianą daty - ale wyszło na dobre bo wszystkie uszczelki zostały sprawdzone i przeszedł test szczelności na poziomie WR200.

Tak - to racja, dlatego zawsze piszę, że zakupy z kraju ryżu są rodzajem "kota w worku", który jak napisał kolega wyżej, czasem nawet może się nie pojawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota w ultimate sprawuje się rewelacyjnie. W moim robi ok minuty na + w ciagi miesiaca:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miyota w ultimate sprawuje się rewelacyjnie. W moim robi ok minuty na + w ciagi miesiaca:)

No widzisz... jakbyś kupił zegarek szwajcarski to za taki wynik musiałbyś wycelować kilka tysi za cosc i inne takie... a tu masz gratis... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego 43 mm na Miyocie. Dla mnie sikor pierwsza klasa, ale ja się nie znam :).

A tak serio, bardzo fajny zegarek. Tylko weź pod uwagę, że w uszach ma 23 mm, czyli dosyć nietypowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, oczami brałbym tego mniejszego (PA122AU), z uwagi na tarczę i wskazówkę z kolorowym akcentem... z kolei ten 45mm (P388b) ma Miyotę za szkiełkiem, no i raczej ostatnio ciągnie mnie do większych zegarów. Czekam na info od sprzedawcy i informację jaki werk jest w "doksie". 

Mam tego 43 mm na Miyocie. Dla mnie sikor pierwsza klasa, ale ja się nie znam :).

A tak serio, bardzo fajny zegarek. Tylko weź pod uwagę, że w uszach ma 23 mm, czyli dosyć nietypowo.

Ooo, i jak się sprawuje w kwestii chodu? Nie miałem jeszcze tego werka, jak z dokręcaniem i stop sekundą, głośno się waha?

Edytowane przez 4palce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko weź pod uwagę, że w uszach ma 23 mm, czyli dosyć nietypowo.

Można założyć pasek 22 i 24mm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden problem, jest na kajdanie plus mam nato 23mm w stosownej kolorystyce. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, oczami brałbym tego mniejszego (PA122AU), z uwagi na tarczę i wskazówkę z kolorowym akcentem... z kolei ten 45mm (P388b) ma Miyotę za szkiełkiem, no i raczej ostatnio ciągnie mnie do większych zegarów. Czekam na info od sprzedawcy i informację jaki werk jest w "doksie". 

Ooo, i jak się sprawuje w kwestii chodu? Nie miałem jeszcze tego werka, jak z dokręcaniem i stop sekundą, głośno się waha?

Szczerze mówiąc chodu nie sprawdzałem zbyt dokładnie, ale nie widzę żeby jakoś specjalnie się spieszył lub późnił. Dopiero teraz zauważyłem, że ten podlinkowany przez Ciebie ma oznaczenie PA 122AU. Mój to PA 6007 (Nawet takie oznaczenie mam na deklu), ale wyglądają identycznie. Dokręcanie działa. Zakręcenie kilka razy budzi go do życia. Stop sekundy brak (powinna być w tym werku?). Jeśli chodzi o wahanie, nie widzę zbytniej różnicy w porównaniu z Bambino. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to oznaczenie wersji z bransoletą? Albo innym niż Miyota werkiem? :huh:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem go tu na bazarku. I podobno to miyota. Ja go nie otwierałem, ale poprzedni właściciel na pewno, co widać po sporej rysie na deklu ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy... wiem, że to nie do końca ten dział, ale założyłem już jeden temat we właściwym i pozostał bez żadnej odpowiedzi. Odnoszę wrażenie, że chińskie zegarki są na tym forum traktowane, delikatnie mówiąc, po macoszemu. Dlatego uznałem, że większą szansę powodzenia będę miał zadając pytanie w dziale przeznaczonym dla "chinoli", a ponieważ sprawa dotyczy Parnisa to wylądowałem w tym temacie :)

Czekam właśnie na swojego pierwszego "mechanika" i jestem faktem zakupu tak podekscytowany, że mało nie zniosę jaja. Nabyłem takiego oto portugalca od Parnisa:

47433b7d2d1e.jpg

Chcąc jeszcze bardzej podnieść poziom emocji związany z zakupem postanowiłem poszukać nowego paska gdyż faktura krokodyla jakoś nigdy do mnie nie przemawiała. W tajemnicy przed żoną postanowiłem wydać jeszcze 50zł na nowy pasek, ale wybór tych jest tak ogromny, że czuję się jak baba w sklepie z butami gdzie podobają się jej wszystkie modele, a musi wybrać jeden i nie potrafi.

W końcu udało mi się zawęzić wybór do trzech i tutaj bardzo Was proszę o subiektywne oceny, który z tych trzech paseczków założylibyście :)

1. Pasek Tekla TK103/22 - grubość 3 - 4,5 mm

https://pasekdozegarka.com.pl/pasek-tk10322-czarny-p-4138.html

29c58d7a554d.jpg

d9ae789f77f0.jpg

2. Pasek Tekla TK114/22 - grubość 3 - 5,5 mm

https://pasekdozegarka.com.pl/pasek-tk11422-czarny-diesel-fosil-ck-p-4769.html

311f40c7f2c2.jpg

bf02f555ce3d.jpg

3. Pasek Diloy 392/1/22 - grubość 4 - 4,5 mm

https://pasekdozegarka.com.pl/pasek-392122-czarny-jasne-nici-p-3910.html

6accd3e5a0bb.jpg

c6336f38b211.jpg

Edytowane przez ostek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj na zegar, wtedy dobierzesz mając tarczę przed oczami... przy czym lepiej z zegarkiem i paskiem w ręku, a nie na monitorze, bo to bywa mylące. Jeśli oryginalny pasek będzie taki jaki zwykły być ich smocze paski <_<  to może zacznij od klasycznego bondowskiego nato?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do portugalca pasuje bransoleta. Ewentualnie ten diloy ostatni.

Ale tak jak pisze kolega wyżej - lepiej poczekać na sam zegarek - a nóż motyka wybierzesz niebieski zamiast czarnego paska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portugalczykowi świetnie w czarnym aligatorze ale tak jak pisze rinkazki, pasuje mu również bransoleta a'la speedmaster  :) Teraz nieco żałuję, że go sprzedałem  :rolleyes: 

aD19be6.jpg

6tI6ZRe.jpg

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi