Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Robnyc

Czy warto wracac do Polski

Rekomendowane odpowiedzi

Na komunalnym? Nie martw się, będą chować do pasa, góra będzie robiła za postument.

:D

O emerytury tez bym się nie martwił,za kilka lat weźmiesz sobie nowe żony,które w polskich realiach będą na Ciebie pracować.

:D

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi

Masz rację że ludzie powinni być ostrożni.

Mam pojęcie o ekonomi i brałbym kredyt we franku na jego szczycie i przewalutował jak będzie nisko.

Znam kilka przypadków takiego postępowania.

Z drugiej strony słysząc prezesa związków banków polskich że bank to nadal "instytucja zaufania publicznego", ogarnia mnie śmiech.

Mam znajomego dość zaawansowanego wiekowo, który jest nadal biegłym rewidentem.

Z 10 lat temu poszedł do jednego z banków złożyć pieniądze na lokatę.

Jakież było jego zdziwienie gdy po jakimś czasie okazało się że jego oszczędności stopniały.

Poszedł z reklamacją a tam dowiedział się że podpisał umowę na lokatę powiązaną z funduszem, mimo że prosił o lokatę.

Niestety sprzedawcy w banku muszą walczyć o stanowisko wciskając klientowi co tylko się da aby wyrobić limit.

@Dziadek

Spójrz na zadłużenie Polski.

mgr Rostowski zadłużył Polskę bardziej niż Gierek.

Z podatków trzeba to spłacić.

Zachodni kapitał ma możliwość unikania płacenia podatków w Polsce.

Zatem mogą dymać tylko z Polaków.

Polaków których jest coraz mniej.

Prześledź dane o przyroście naturalnym. Niedługo rocznie znikać będą całe miasta.

Danych o emigracji nie ma, bo są niewygodne.

Propaganda nie może podać że spadek bezrobocia wynika z ucieczki ludzi za granicę.

Weź pod uwagę, że propagandowe PKB generują głównie zagraniczne firmy, które podatków tu nie płacą a korzystają z niewolników (zatrudnionych na umowy o pracę i za najniższą krajową).

Weź pod uwagę że ludziom pracującym na umowach śmieciowych jakąś emeryturę będą musieli wypłacić. Z czyich podatków?

Politycy nie dbają o Polskę tylko o te interesy tych, którzy dadzą im pieniądze.

Np. premier Tusk.

Za co mógł dostać takie stanowisko.

Przecież nie za 8 lat propagandy o zielonej wyspie czyli niskim bezrobociu, wzroście pkb i średniej krajowej.

Raczej za to że Polska jest liderem w Europie w zakresie wyprowadzania kapitału oraz utrzymywania prawie darmowej siły roboczej.

Bo najniższa krajowa nie wystarcza do przeżycia, a ile ludzi za takie pieniądze pracuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozgraniczmy dwie sprawy. Nieetyczne postępowanie sprzedawców bankowych ( ubezpieczeniowych, turystycznych, samochodowych itd....) ale to w większości nie zorganizowana przestępczość tylko .złodziejska mentalność - przechytrzyć, oszukać, zakombinować i śmiać się w domu z frajera. Tylko kto każe ludziom wierzyć w to co mówi sprzedawca? Dziś wiedza jest na wyciągniėcie ręki . Kredyt we frankach był tańszy - w danym momencie więc brali go Ci którzy chciieli być lepsi od "frajerów złotówkowych" i ci którym barkowało zdolności w złotych. Drugim współczuję ale zgubił ich brak czujnošci i znajomości zasad matematyki. Pierwszych nie żal- zamiast być co miesiąc przysłowiowe 4 tyś do przodu są 1 tyś ale krzyczą najgłośniej.

Jedni i drudzy wykazali się wybitną naiwnością wierząc w to że przez 10-20 lat nie zmieni się kurs i ceny mieszkań. A że nie jest to problem tylko naszego kraju - kryzys w nieruchomościach w US zaczął się min od tego że banki dawały a naiwni brali nawet jak od kilku latbyli bezrobotni. Czy postępowanie banków było etyczne - nie, czy ci ludzie zrobili głupotė - tak. Ale nie zmienia to faktu że nakazanie wszystkim ( bo to nie banki zapłacą) płacenia za czyjąś chciwość czy głupotę byłoby wybitnym k.....em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w temacie korporacji drenujących Polskę - czy te korporacje otwierając tu filie, fabryki, montownie, biura, hurtownie, centra przeładunkowe -, wspólpraucjæ z lokalnymi kooperantami, nie zatrudniają czasem setek tysięcy POlaków? Nie szkolą ich, nie płacą im składek ( bo to nieprawda że wszyscy pracują na umowach śmieciowych) . A czy Ci Polacy nie płacą podatków bo majæ z czego?

A czy gdyby nasz kraj nie zaoferował dobrych warunków tym korporacjom to czasem nie poszły by do innego kraju ( jak to ostatnio zdaje siė Jaguar) i tam nie dałyby setek tysięcy miejsc pracy. A my co wtedy byśmy robili - wszyscy uprawialibyśmy ziemię a lepiej wykształceni składaliby pralkę Frania i radio Unitra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat to co Wilczek i Balcerowicz zrobili z polskim przemysłem żeby stworzyć zachodnim korporacjom "przyjazne warunki do inwestowania" to woła o pomstę do nieba...

A co do emerytur, to jak możecie mowić że nie będzie. Nie dostaliscie listów z zusu? Jest wszystko elegancko podliczone. Ja akurat dostanę jakieś grosze ale to poniekąd moja wina bo odprowadzam za siebie najniższą składkę...

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie kwestia właściwego wypośrodkowania polityki w tym zakresie. Bo w sytuacji, kiedy państwo (czyli my) musi tak naprawdę dopłacać mocno do tych miejsc pracy (poprzez ZA DUŻE zwolnienia, subwencje, przywileje, etc.), to ma to średni sens.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w temacie korporacji drenujących Polskę - czy te korporacje otwierając tu filie, fabryki, montownie, biura, hurtownie, centra przeładunkowe -, wspólpraucjæ z lokalnymi kooperantami, nie zatrudniają czasem setek tysięcy POlaków? Nie szkolą ich, nie płacą im składek ( bo to nieprawda że wszyscy pracują na umowach śmieciowych) . A czy Ci Polacy nie płacą podatków bo majæ z czego?

A czy gdyby nasz kraj nie zaoferował dobrych warunków tym korporacjom to czasem nie poszły by do innego kraju ( jak to ostatnio zdaje siė Jaguar) i tam nie dałyby setek tysięcy miejsc pracy. A my co wtedy byśmy robili - wszyscy uprawialibyśmy ziemię a lepiej wykształceni składaliby pralkę Frania i radio Unitra?

Spójrz że Polska jest określonym rynkiem zbytu, ma jakiś potencjał pracowniczy, stabilność, niskie koszty zatrudniania itp. itd.

To w dużym zakresie przyciągnęło firmy.

To że pozowlono im unikać płacenia podatków w Polsce to strata dla naszego budżetu, konieczność dymania Polaków i zysk tego kto tego "nie dopilnował".

To jakiś tam element, ale mówimy o działaniach nie etycznych, formie bonusu.

Jaguar? A co decydowało o lokalizacji?

Rachunek ekonomiczny, względy położenia?

Może łapówka dla osoby podejmującej decyzję?

Albo waluta Euro jak w przypadku Słowacji?

Dopłacanie do inwestycji też ma swoje granice.

Słyszałem o przypadku gdy inwestor dostał ulgi w przeliczeniu 26tys.zł na jednego nowo zatrudnionego.

Po pewnym czasie, gdy ulgi już wykorzystał, zwinął działalność.

Zwolnił ludzi a kooperantów zostawił na lodzie..

W Niemczech firmy muszą w takich przypadkach płacić "wychodne"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dwa lata przechodze na emeryture po przepracowaniu 20 lat w Policji w NY, przyjechalem do stanow ponad 20 lat temu po ukonczeniu liceum w Gdansku, College i szkole policyjna skonczylem w NY, zone przywiozlem z Polski 10 lat temu, mamy 2 malych dzieci i reszte rodziny w PL, zona z dziecmi kazde wakacje spedza w Polsce u rodzicow, a teraz zaczelismy sie zastanawiac nad powrotem do PL. Mi tutaj jest dobrze, zone ciagnie do Polski, nie mam pojecia co zrobic....dwa lata zleca szybko, trzeba by tam dom kupic, tutaj sprzedac, sama przeprowadzka to bedzie pain.....

Nie wracaj.

Ale moze jestem zlym doradca, bo ja kocham USA.

A na tyle, na ile zdazylem je poznac, to gdybym wygral zielona karte, to jutro bym sie pakowal.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wracaj.

Ale moze jestem zlym doradca, bo ja kocham USA.

A na tyle, na ile zdazylem je poznac, to gdybym wygral zielona karte, to jutro bym sie pakowal.

O ile będzie Cię stać aby posłać dzieci na studia w USA to możesz rozważyć pozostanie.

Ponadto nie wiem jak to wygląda z ubezpieczeniem w USA ale czy będzie cię stać na leczenie wszystskich chorób, bo słyszałem o różnych wyłączeniach, udziale własnym.

Domyślam się że w przypadku emerytów wygląda to trochę inaczej niż tych pracujących.

Jeżeli masz już emeryturę to może i być Polska.

Sam musisz ocenić co oferuje Polska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zwykle" studia w USA niewiele daja.

Poza tym, miliony ludzi maja dobra prace i bez studiow, ale temat jest o tym, czy pozostac, a nie co studiowac.

Co do ubezpieczenia, to bedac policjantem na pewno takowe ma, a co do leczenia "wszystkich" chorob, to w PL tez malo kogo stac na takowe.

I na koniec - nie spodziewam sie, zeby Robnyc mial jakas superemeryture, a w PL jest drogo, bardzo drogo.

Znam malzenstwo z dziecmi, ktore cale zycie w USA (20 lat) marzylo o powrocie do PL.

Zona nie chciala, maz chcial (disco-polo, wedki, itd.) mimo super pracy i niezlych zarobkow (100 000$ rocznie).

Bylem kiedys u nich przejazdem i probowalem ich odciagnac od tego pomyslu i tak bardzo przerazilem jego zone, opowiadajac o PL realiach, ze az musialem go pozniej przepraszac.

Ale klamka zapadla i wrocili.

I tutaj taka mala dygresja.

Ich dzieci (14-15 lat) pokazaly, nie mowiac prawie po PL, jak "gowniany" jest ten system amerykanskiej edukacji - wygrywajac wszelakie konkursy, spartakiady, olimpiady, "you name it" ;)
Taki zly i beznadziejny jest ten amerykanski system szkolnictwa, bo przeciez ci ignoranci z Ameryki nawet nie wiedza, gdzie lezy stolica Europy, czyli Polska.

Wrocmy do tematu.
Po 2 latach mieszkania w PL, okazalo sie, ze JED mial racje i to, co mowil, polegalo na prawdzie.
Final jest taki, ze od 3 tygodni mieszkaja w UK (zona ma ban na powrot do USA), a ich piekny i okazaly dom w PL stoi pusty...

Ot, taka historyjka ode mnie...

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O systemie szkolnictwa juz kiedys gdzieś pisalismy, też mnie zawsze smieszy jak to w Polsce ogolnie panuje opinia ze w stanach same glupki I glaby mieszkaja, I jaki jest strasznie wysoki poziom szkolnictwa w Polsce. Zona skonczyla studia tutaj I wiem jak bardzo inny jest system nauczania, zaczynajac od podstawowki

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, przede wszystkim system i sposob.

Te dzieci nie mogly uwierzyc, jak niesamodzielni, leniwi i nieuczciwi sa ich nowi koledzy.

I jak niefajni sa niektorzy nauczyciele, do ktorych mozna przypisac powyzsze cechy rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, kiedys przyszla moja corka ze szkoly oburzona, bo na egzaminach ktoś chciał żeby dala jej rozwiazane zadanie :).... Ach jak to fajnie bylo w Polsce w szkole

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o Polaku pracującym od kilku lat w Anglii.

Zdawał egzamin na wyższy stopień, a że chciał lepiej wypaść to wziął ściągi (młodzieńcze przyzwyczajenia).

Złapali go na ściąganiu i od razu wyrzucili ze służby.

Anglik z programu "Europa da się lubić", mówił że w jego szkole za ściąganie można wylecieć ze szkoły.

W USA w szkołach kładą większy nacisk na pracę zespołową.

Ale także wyrabiają większą pewność siebie.

Co do studiów w USA- dostęp jest bardzo ograniczony ze względu na koszty.

No ale widać nie chcą zbyt wielu wykształconych.

Temat poziomu studiów w Polsce lepiej przemilczeć. Na większości uczelni, kadra często z okresu PRL, niechętna studentowi, stawiająca za cel oblanie określonego procentu.

Głównie teoria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, przede wszystkim system i sposob.

Te dzieci nie mogly uwierzyc, jak niesamodzielni, leniwi i nieuczciwi sa ich nowi koledzy.

I jak niefajni sa niektorzy nauczyciele, do ktorych mozna przypisac powyzsze cechy rowniez.

No tak, chciałbym tylko zwrócić Ci uwagę na to, że to, że dzisiaj posiadasz umiejętność czytania, pisania, liczenia itd. zawdzięczasz Ty i wszyscy pozostali tu piszący głównie Polskiej Szkole jako instytucji i polskim nauczycielom, jak również polskiemu systemowi nauczania. 

I jeszcze jeden bardzo istotny fakt, nigdy nie myl wykształcenia z inteligencją. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze zwiazku tego, co napisales, z tym, co zacytowales.

Ale OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ta Polska jest taka zła, to czemu obywatele świata z 3CITY/Worldwire siedzą na polskich forach zamiast na WUS? Brakuje tej przaśnej Polski chyba jednak?

A tak już na serio, to Polska przez ostatnie 10 lat sporo się zmieniła na plus, najwolniej chyba zmienia się mentalność ludzi jeżeli chodzi o trudne tematy dla społeczeństwa, które w statystykach jest uznawane w 95% za społeczeństwo ochrzczone w wierze rzymskokatolickiej. Widać to było na onetach, fb kiedy w USA zalegalizowano małżeństwa homoseksualne, czy w przypadku wędrówki muzułmanów przez Europę. "Do gazu" to bywały jedne z delikatniejszych nawoływań. 

Chociaż? Z jednej strony złote Rolexy, Porsche Panamery, a z drugiej Konsalnety i inne firmy ochroniarsko-sprzątające zatrudniające ogromną liczbę pracowników po 5 zł/godz., gdzie ludzie wyrabiają ponad 200 godzin (zmiany przez 24h bez przerwy) w miesiącu żeby na chleb starczyło. To też Polska, nie tylko korpo, biznes i stolica. Stąd ta nienawiść w społeczeństwie do wszystkiego co inne niż oni, ale to się zmieni gdy Unia nakaże i minimalną stawkę godzinową na wszystkich umowach i uznawanie małżeństw jednopłciowych, to wszystko będzie u nas prędzej czy później, a ludzie się wyluzują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ta Polska jest taka zła, to czemu obywatele świata z 3CITY/Worldwire siedzą na polskich forach zamiast na WUS? Brakuje tej przaśnej Polski chyba jednak?

A tak już na serio, to Polska przez ostatnie 10 lat sporo się zmieniła na plus, najwolniej chyba zmienia się mentalność ludzi jeżeli chodzi o trudne tematy dla społeczeństwa, które w statystykach jest uznawane w 95% za społeczeństwo ochrzczone w wierze rzymskokatolickiej. Widać to było na onetach, fb kiedy w USA zalegalizowano małżeństwa homoseksualne, czy w przypadku wędrówki muzułmanów przez Europę. "Do gazu" to bywały jedne z delikatniejszych nawoływań. 

Chociaż? Z jednej strony złote Rolexy, Porsche Panamery, a z drugiej Konsalnety i inne firmy ochroniarsko-sprzątające zatrudniające ogromną liczbę pracowników po 5 zł/godz., gdzie ludzie wyrabiają ponad 200 godzin (zmiany przez 24h bez przerwy) w miesiącu żeby na chleb starczyło. To też Polska, nie tylko korpo, biznes i stolica. Stąd ta nienawiść w społeczeństwie do wszystkiego co inne niż oni, ale to się zmieni gdy Unia nakaże i minimalną stawkę godzinową na wszystkich umowach i uznawanie małżeństw jednopłciowych, to wszystko będzie u nas prędzej czy później, a ludzie się wyluzują.

Może źle Cię rozumiem, ale... chcesz powiedzieć, że lekarstwem na całe zło jest przymus unijny...?

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi przykładowo o stawki 5zł/h na godzinę czy legalizację małżeństw jednopłciowych to nigdzie nie widzę w kraju woli politycznej aby to zmienić, a UE prędzej czy później wymusi zmiany w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestesmy ani lepsi, ani gorsi niż inne nacje, mamy jak inni swoje wady i zalety.

Mieliśmy swoje dobre momenty w historii świata, mieliśmy gorsze, ba był czas gdy nas 'nie było".

Zygmunt Stary, Batory, Sobieski, Kościuszko, Puławski, Piłsudski, Wałęsa...

Kopernk, Kochański,Skłodowska i inni zapisali się złotymi zgłoskami w historii.

Był czas ze bylismy potęgą w Europie ( świecie) dziś jesteśmy średniej wielkosci krajem w centrum Europy ....ale historia kołem się toczy i trzeba byc dobrej myśli.

Potencjał jest, trzeba go tylko pobudzić.....

Polak.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unia nakaże (...) a ludzie się wyluzują.

Przepraszam, że tak bezczelnie wyrwałem to zdanie z kontekstu. Nie gniewaj się. Z resztą posta zasadniczo się zgadzam.

Mam jednak małą wiarę w Kapitana Federację. Kapitan Federacja jest słabym narzędziem w rozwiązywaniu lokalnych problemów, co pokazał przykład Grecji, gdzie uciekano się do szantażu i to samo dzieje się obecnie w innych kwestiach, które ostatnio rozpalają nas do czerwoności w dziale 'po godzinach'.

Z chwilą, gdy faktyczna większość społeczeństwa dojrzeje do takich a nie innych zmian, staną się one faktem. Obecnie jesteśmy od tego dalecy, a jakikolwiek przymus ze strony Kapitana Federacji może co najwyżej podburzyć nastroje społeczne i dać kartę przetargową ludziom o skrajnych poglądach. Jestem za ewolucją, nie rewolucją :)

+1 dla Cooka. Widzę w Polsce spory potencjał, coś się powoli zmienia, rośnie świadomość (gwoli ścisłości - coraz mniej ludzi przejawia mentalność męża zamkniętego w szafie, z kawału o Ryśku). Jeśli nie popełnimy po drodze jakichś rażących błędów, możemy w przyszłości być całkiem mocno liczącym się ośrodkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi przykładowo o stawki 5zł/h na godzinę czy legalizację małżeństw jednopłciowych to nigdzie nie widzę w kraju woli politycznej aby to zmienić, a UE prędzej czy później wymusi zmiany w tym temacie.

Dla UE jesteśmy montownią, musi więc być tania siła robocza i możliwość niepłacenia podatków.

Wszystko zależy od naszych polityków czy zechcą to zmienić.

Np. premier Tusk nie chciał tego zmienić i pewnie za to dostał taką posadę.

Bo przecież nie za 8 lat propagandy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestesmy ani lepsi, ani gorsi niż inne nacje, mamy jak inni swoje wady i zalety.

Mieliśmy swoje dobre momenty w historii świata, mieliśmy gorsze, ba był czas gdy nas 'nie było".

Zygmunt Stary, Batory, Sobieski, Kościuszko, Puławski, Piłsudski, Wałęsa...

Kopernk, Kochański,Skłodowska i inni zapisali się złotymi zgłoskami w historii.

Był czas ze bylismy potęgą w Europie ( świecie) dziś jesteśmy średniej wielkosci krajem w centrum Europy ....ale historia kołem się toczy i trzeba byc dobrej myśli.

Potencjał jest, trzeba go tylko pobudzić.....

Polak.

Z Wałęsą, to Cię trochę poniosło.

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dla Polski dobrych perspektyw nie widzę.

Chyba że stanie się cud.

Jeżeli inne kraje Europejskie (te z rozbudowanym socjalem) dadzą sobie wcisnąć "ćwierć Afryki" (bo ktoś ma taki plan) to nie będzie dużej przepaści.

Te "ćwierć Afryki" może posadzić finanse każdego kraju, podobnie jak wysadzone są finanse Polski.

No a "zwieńczeniem" będzie wojna, czyli Państwo Islamskie w Europie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.