Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, rafi napisał(-a):

Serio, Patek jest świetnie wykonany? Jestem w szoku.
A zupełnie poważnie, nikt tu chyba nie pisze o złym wykonaniu, tylko o wtórnym dizajnie i co najwyżej nadętym marketingu.

A to już chyba parę stron temu zostało wyartykułowane. Ale jak macie potrzebę, to proszę kontynuować🙂

4 godziny temu, facecik napisał(-a):

robi duże wrażenie na żywo. Na plus oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, rafi napisał(-a):

Gdybyśmy mieli tu dyskutować tylko na tematy, którymi przejmie się producent, to moglibyśmy sobie co najwyżej pogadać o Vratce.

No, ale ile razy można grillować spaloną kiełbaskę? Chyba tylko po to, by ogrzać się przy ognisku. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

No, ale ile razy można grillować spaloną kiełbaskę? Chyba tylko po to, by ogrzać się przy ognisku. 

Zgadza się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przybajmniej Mariusz temat żyje, bo za mało jeszcze
Patków na forum, co innego Roleksiarze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja w kosza chętnie zawsze i wszędzie. 

Ja za dzieciaka grałem dużo i zawzięcie. Ale jak już pod koniec liceum nie było wątpliwości w kwestii tego, że nikczemny wzrost pozostanie ze mną do końca życia, mój zapał trochę osłabł. Jednak skoro już mi zrobili to boisko pod chałupą, to na pewno będę grał. Także odzywaj się, jak będziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.01.2025 o 15:58, mario1971 napisał(-a):

Bo się kolegom nudzi, to odsmażają sobie tutaj stare kotlety, przekazywane z jednego forum na drugie. 

Podejrzewam, że żaden z nich nie trzymał tego zegarka w łapie, nie widział go na żywo. Taki już mamy klimat. 

Pozwolę ci sobie przypomnieć że jak napisałem kiedyś tak samo krytycznie o AP Code 11:59 to wtedy też ktoś odpisał że na pewno w ręku nie mialem. Pokazałem zdjęcia jak przymierzałem (prawie) wszystkie modele i co? Zdanie podtrzymuję. Jak Cubinautilusa przymierzę, to raczej krytycznego zdania o tym modelu nie zmienię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie masz dobrego nosa. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

Large akurat dla mnie jest za duży właśnie, może od 20 cm w nadgarstku jest ok. Mierzyłem i dla mnie przy 18-18,5 cm tylko midsize. Inaczej czuję się jak z naleśnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Large akurat dla mnie jest za duży właśnie, może od 20 cm w nadgarstku jest ok. Mierzyłem i dla mnie przy 18-18,5 cm tylko midsize. Inaczej czuję się jak z naleśnikiem.

U nie z kolei na 16,5 "L" leżała idealnie. Nawet w salonie jak nie mogłem się zdecydować i przymierzałem "M"-kę, jednoznacznie stwierdzono, że większy leży lepiej i ja faktycznie to czułem. Utarło się, że Cartier musi być mały i taki trend jest na forum wiodący. Ja z tym nie dyskutuję, bo każdy ma swoje preferencje.

Kurde, kusi żeby znów wrócić do ADLC, bo to był świetny zegarek.

IMG_0105.thumb.jpg.468b78295b9b2ea93dca4cd20c0221f8.jpg

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mierzylem L, bo była w salonie tylko Mka, ale wydawal mi się strasznym mikrusem a też mam nadgarstek ok 16.5

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba kwestia upodobań. Jakby zrobili ADLC w midsize to byłby to mój ideał zegarkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Large akurat dla mnie jest za duży

Dla mnie jest przerysowany - zaprzecza troche idei santosa  @facecik cartier może nie musi być mały ale "powinien" mieć proporcje zgodne z założeniami projektu a nadmuchiwanie kopert nigdy nie wychodzi dobrze. Po prostu uważam że nie wszystkie zegarki muszą być dla każdego w sensie tak jak ktoś z nadgarstkiem 20 cm nie będzie nosił 34 mm zegarka tak samo ja nie będę nosił 45 mm.

No ale wiadomo to tylko moja prywatna opinia a kazdy niech nosi to co lubi, no i marki chca mieć jak najwięcej odbiorców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Jan napisał(-a):

Dla mnie jest przerysowany - zaprzecza troche idei santosa  @facecik cartier może nie musi być mały ale "powinien" mieć proporcje zgodne z założeniami projektu a nadmuchiwanie kopert nigdy nie wychodzi dobrze. Po prostu uważam że nie wszystkie zegarki muszą być dla każdego w sensie tak jak ktoś z nadgarstkiem 20 cm nie będzie nosił 34 mm zegarka tak samo ja nie będę nosił 45 mm.

No ale wiadomo to tylko moja prywatna opinia a kazdy niech nosi to co lubi, no i marki chca mieć jak najwięcej odbiorców.

Dla mnie Santos Midsize i Large to jak 911 i pierwsze Cayenne. Idea ta sama ale po nadmuchaniu proporcje nie do końca halo.

image.thumb.jpeg.0545aa5560b9cbb275d9d1b33bd39539.jpeg

image.png.1c20df87f899aedfff6161a6a6da776e.png

Ale to ja - fajnie, że każdemu podoba się co innego.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast przy nadgarstku 17-17.5 byłem bardzo zadowolony z M. 

L się wydawał być innym zegarkiem, o wiele mniej mi przypadł do gustu ze względu na proporcje, więc wybór nie był trudny :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Widocznie masz dobrego nosa. 🙂

Nie wiem czy mam nosa. Wiem tylko że jak coś mi się nie podoba, to nie będę pisać że mi się podoba bo zrobił to PP i musi być dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, beniowski napisał(-a):

Nie wiem czy mam nosa. Wiem tylko że jak coś mi się nie podoba, to nie będę pisać że mi się podoba bo zrobił to PP i musi być dobre.

A kto tak twierdził? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A kto tak twierdził? 

Tak mi wynikało z tonu tej dyskusji, że nie możemy teoretycznie dyskutować o tym dziwie, bo większość z nas tu go nie widziała. To już nawet wolę Code, bo przynajmniej jest jakiś innowacyjny w kwestii designu (pomijając podobieństwo do nietórych majtkowców 😂), bo mechanicznie jest świetny, bo ja w projekcie Cubitusa widzę tylko i wyłącznie chęć monetyzacji i jazdy na legendzie Nautilusa. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Tak mi wynikało z tonu tej dyskusji, że nie możemy teoretycznie dyskutować o tym dziwie, bo większość z nas tu go nie widziała. 

Teoretyzować można do woli, bez jakichkolwiek hamulców, aż do znudzenia, że białe jest białe, a czarne też białe. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Jan napisał(-a):

Kimże ja jestem żeby żeby spierać się o proporcje, bo jakież proporcje w przypadku Santosa są "najlepsze"? Czy te, gdzie zegarek wygląda jak bransoletka (to przy tych małych - gdzie koperta jest szerokości bransolety), czy te dla wersji M, czy też L, czy też dla innych Santosów, np. 100? Wszystko jest dość mocno subiektywne, i tu się chyba zgodzimy.

Z mojej strony EOT n/t Santosa w tym wątku.

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U nie z kolei na 16,5 "L" leżała idealnie. Nawet w salonie jak nie mogłem się zdecydować i przymierzałem "M"-kę, jednoznacznie stwierdzono, że większy leży lepiej i ja faktycznie to czułem. Utarło się, że Cartier musi być mały i taki trend jest na forum wiodący. Ja z tym nie dyskutuję, bo każdy ma swoje preferencje.
Kurde, kusi żeby znów wrócić do ADLC, bo to był świetny zegarek.
IMG_0105.thumb.jpg.468b78295b9b2ea93dca4cd20c0221f8.jpg
Służę pomocą z tym powrotem

Co do proporcji to jak w Lce zrobili bezel w ADLC, do tego ciemno szara tarcza wraz z założoną czarną gumą i mamy zupełnie innym odbiór tego modelu.
Na moim 17,5 cm nadgarstku nie czuję żeby był za duży. Z tym L2L oraz zakrzywioną kopertą leży jak przyklejony.

Poza tym Lka i nawet Mka nie ma Santoswej kwadratowej ramki :) Rozciągnęli ją aby łączyła się bransoletą, a mi zaczęło brakować tego elementu z pierwotnego dizajnu :)

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z Cartierem mialem podobny dylemat. De Carter Large wydaje sie za duzy (47.5mm x 39.8mm) a Medium za maly (41.9mm x 35.1mm). Rozwiazaniem okazal sie Dumont (46.6 mm x 33.9 mm). 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 11.01.2025 o 15:55, facecik napisał(-a):

Kimże ja jestem żeby żeby spierać się o proporcje, bo jakież proporcje w przypadku Santosa są "najlepsze"?

Niech zgadnę - żadne?  Skłonny jestem się zgodzić.

Wracając do PP, mnie tam się nie podoba ani Nautilus, ani Aquanaut, ani Cubitus, mogę więc pozostać "obiektywny".

Z tego "obiektywnego" punktu widzenia nie wydaje mi się, żeby Cubitus stanowił designerski albo zegarmistrowski postęp względem Nautilusa, dosyć łatwo to stwierdzić bez oglądania na żywo. Ale tak w ogóle, cóż mi do tego, że Patek wyprodukował zegarek, którego nie mam potrzeby oglądać ani przymierzać, albo że pan o kwadratowej twarzy kazał swoim projektantom uczynić nowy zegarek na swój obraz i podobieństwo, a teraz bardzo się tym nasładza. Twierdzi zresztą, że zupełnie sam to zaprojektował (możliwe, bo pewnie projektant, który miał się pod tym podpisać, wolał podpisać wypowiedzenie). 

Mówiąc teraz poważniej (bo czasami sobie żartujemy), to ja do tego projektu - samego w sobie - nic nie mam. Niech sobie będzie i się sprzedaje, ciesząc Thierry'ego Sterna i swoich nowych właścicieli. Jedyny "problem" polega na tym, że to Patek. Jestem rozczarowany faktem, że takiej fantastycznej firmie-legendzie nie chciało się opracować prostokątnego mechanizmu, pasującego do tej koperty. Gdyby Cubitus był np. Citizenem, za tysiąc dolarów czy dwa, to by mi się podobał. Dałbym "lajka" jakiemuś szczęśliwemu "nosicielowi" w dziale "Jaki zegarek masz dziś na ręku", i tyle. Ale Patek? Tak na rympał, okrągły werk w kwadratowej kopercie? Dajcie spokój.

Edytowane przez ireo

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi