Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Niebieski będzie bardziej uniwersalny, ale łososiowy chyba lepiej wygląda
Niebieski czy łososiowy...
94d7e2ab8b63f236a4ee2e808fc1350a.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

A gdzie mierzyłeś ten zegarek ? 

We Florencji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Żaden - są fajniejsze zegarki w takich cenach.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

A tobie który kolor przypadł do gustu ?😉

😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, machlo napisał(-a):

Dawaj te fajniejsze! Do 225k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Dawaj te fajniejsze! Do 225k. 

Ten Patek w retailu to zdaje się 400k, ale rozumiem, że z drugiej ręki za nieco ponad pół ceny chodzi? Co nieco mówi to o tym zegarku. ;) 

Jakieś kryteria, czy dowolne zegarki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, machlo napisał(-a):

Ten Patek w retailu to zdaje się 400k, ale rozumiem, że z drugiej ręki za nieco ponad pół ceny chodzi? Co nieco mówi to o tym zegarku. ;) 

Jakieś kryteria, czy dowolne zegarki?

Dowolny, najlepiej jakieś dwa modele do wyboru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, mario1971 said:

Oba moim zdaniem za mocno się starają. Kolor, luma, wskazówki, koperta, rozmiar. Wszystkiego jest za dużo. Ty tego nie widzisz? Jak chrono to 5170G lub Lange 1815. Lange 1815 to król chronografów. Bije wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, machlo napisał(-a):

W tych cenach wszytko jest subiektywne. Mozna sie doszukiwać, że Lange lepiej wykończony, że cośtam. Ja i tak brałbym Patka, jakby był w moim zasięgu. ;)  Czekam na Aquanauta do wzięcia z metki, mój wymarzony zegarek do pary do Moona. Może się kiedyś doczekam. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Dowolny, najlepiej jakieś dwa modele do wyboru. 

To chrono od Patka jest tak skrajnie nudne i niczym nie wyróżniające się, że nie rozumiem w ogóle rozważania tego modelu. Czy chodzi tylko o to, żeby mieć Patka chrono?
Rozumiem, kiedy kogoś zegarki nie kręcą szczególnie i zwyczajnie kupuje zegarek jako element garderoby i tyle - taki typowy ignorant zegarkowy z niezbyt rozwiniętym gustem. ;) Ale jak ktoś podchodzi nieco poważniej do tematu, jak większość tu na forum, to logika za wyborem tego Patka jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

W zdecydowanie lepszym guście byłyby chociażby te:

image.thumb.png.df1c79ff4ac02a5e1747f1fec7fb1859.pngimage.thumb.png.5534fa6bbb18f03e0b828c2262c3146c.png

image.thumb.png.3ea763acc3b4fad7a0707ae9d8dceb3c.pngimage.thumb.png.5dd0ffd13d7ad8a973430a161cb1f192.png

i po "taniości" za drobne PAM231:

image.thumb.png.b7173aa1252dc05b0332d35c7a7167e0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, machlo napisał(-a):

To chrono od Patka jest tak skrajnie nudne i niczym nie wyróżniające się, że nie rozumiem w ogóle rozważania tego modelu. Czy chodzi tylko o to, żeby mieć Patka chrono?
Rozumiem, kiedy kogoś zegarki nie kręcą szczególnie i zwyczajnie kupuje zegarek jako element garderoby i tyle - taki typowy ignorant zegarkowy z niezbyt rozwiniętym gustem. ;) Ale jak ktoś podchodzi nieco poważniej do tematu, jak większość tu na forum, to logika za wyborem tego Patka jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

image.thumb.png.df1c79ff4ac02a5e1747f1fec7fb1859.pngimage.thumb.png.5534fa6bbb18f03e0b828c2262c3146c.png

image.thumb.png.3ea763acc3b4fad7a0707ae9d8dceb3c.pngimage.thumb.png.5dd0ffd13d7ad8a973430a161cb1f192.png

LF są bardzo ładne, ale właśnie sam sobie zaprzeczyłeś tym wyborem, bo te przykłady to dopiero nuda. Dużo ciekawsze są LF z datownikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, facecik napisał(-a):

LF są bardzo ładne, ale właśnie sam sobie zaprzeczyłeś tym wyborem, bo te przykłady to dopiero nuda. Dużo ciekawsze są LF z datownikiem.

To pokaż mi podobny do nich pod względem dizajnu jakikolwiek inny zegarek. :)

Kolejna sprawa, to jak są wykonane tarcze, wskazówki, jak wygląda mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Przecież nie neguję, że to złe zegarki. Tylko są nudne, a miałeś taki zarzut do PP. Te są super. Niby różnica niewielka, ale data sprawia, że tarcza jest ciekawsza. To oczywiście nie jest argument dla osób przekładających symetrię na tarczy nade wszystko.

Laurent-Ferrier-Sport-Auto-Blue-Dial-Grad-5-Titanium-Case-2048x1366.thumb.jpg.750c18857b0f268ebb162b29e9912df1.jpg42605752-vmvipjhyxor4ug4qtktj7aru-ExtraLarge.thumb.jpg.7613baaacecdee5b07c36f4e89409f28.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F.P. Journe? Co prawda droższe, ale o wiele ciekawsze. A może Bulgari Octo Finissimo Tourbillon?
image.thumb.jpeg.f283a3a433fc04759ed508af3e65a3c7.jpegimage.thumb.jpeg.9131d2d7b15156ffce437a3a94a05805.jpegimage.thumb.jpeg.bb5381621911cbdf4f40427e8b27bc37.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, machlo napisał(-a):

Pełna zgoda...te Patki są tak nudne, że masakra

Plus ta czcionka na ich tarczach to są Dożynki z Paźniewic Dolnych dla mnie :) 

1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

LF to jest niszczyciel Patka, jak się wyłączy emocje i patrzenie "prestiżem" czy historią

1 godzinę temu, machlo napisał(-a):

+milion

29 minut temu, facecik napisał(-a):

Przecież nie neguję, że to złe zegarki. Tylko są nudne, a miałeś taki zarzut do PP. Te są super. Niby różnica niewielka, ale data sprawia, że tarcza jest ciekawsza. To oczywiście nie jest argument dla osób przekładających symetrię na tarczy nade wszystko.

Laurent-Ferrier-Sport-Auto-Blue-Dial-Grad-5-Titanium-Case-2048x1366.thumb.jpg.750c18857b0f268ebb162b29e9912df1.jpg42605752-vmvipjhyxor4ug4qtktj7aru-ExtraLarge.thumb.jpg.7613baaacecdee5b07c36f4e89409f28.jpg

Ja rozumiem o co Ci chodzi ale nuda w wydaniu Patka jakoś inaczej mi wygląda niż nuda u LF. W LF wszystko jest tak wyważone i spójne, że po prostu parząc wiesz, że jest wzorowo!

W Patku jak patrzę to się często zastanawiam co u nich ćpią w biurach projektowych ;) 

24 minuty temu, beniowski napisał(-a):

F.P. Journe? Co prawda droższe, ale o wiele ciekawsze. A może Bulgari Octo Finissimo Tourbillon?
image.thumb.jpeg.f283a3a433fc04759ed508af3e65a3c7.jpegimage.thumb.jpeg.9131d2d7b15156ffce437a3a94a05805.jpegimage.thumb.jpeg.bb5381621911cbdf4f40427e8b27bc37.jpeg

Kolejny walec, który Patka rozjeżdża w 100%

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, facecik napisał(-a):

Albo zegarki Moritz Grossmann ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, kiedy kogoś zegarki nie kręcą szczególnie i zwyczajnie kupuje zegarek jako element garderoby i tyle - taki typowy ignorant zegarkowy z niezbyt rozwiniętym gustem.  Ale jak ktoś podchodzi nieco poważniej do tematu, jak większość tu na forum, to logika za wyborem tego Patka jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

O gustach się nie dyskutuje, kuoujemy to, co się nam podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

O gustach się nie dyskutuje, kuoujemy to, co się nam podoba emoji6.png

Troche pojechałeś po bandzie…to co zamykamy KMZ? :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

O gustach się nie dyskutuje, kuoujemy to, co się nam podoba emoji6.png

Oczywistą oczywistością jest to, że gust się zmienia im bardziej wnika się w dany temat. W przypadku zegarków wraz z doświadczeniem i obyciem z różnymi zegarkami bywa, że zmiany są drastyczne wręcz. Dlatego napisałem, że wybór tego Patka byłby całkiem sensowny, gdy ktoś ma za dużo piniądza i niezbyt wyszukany gust. ;) W tych samych kwotach można przebierać wśród znacznie ciekawszych, ładniej wykonanych, lepszych wzorów, itd. Dizajn tego Patka jest mocno średni i tyle. Kolejna sprawa to w jaki sposób prowadzi się ta firma obecnie pod sterami Thierry'ego Sterna - może komuś to imponuje, czy uważa, że to jest ok, ale buńczuczność mnie odrzuca.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche pojechałeś po bandzie…to co zamykamy KMZ?  

KMZ zamykaj, KMZiZ zostaje

Oczywistą oczywistością jest to, że gust się zmienia im bardziej wnika się w dany temat. W przypadku zegarków wraz z doświadczeniem i obyciem z różnymi zegarkami bywa, że zmiany są drastyczne wręcz. Dlatego napisałem, że wybór tego Patka byłby całkiem sensowny, gdy ktoś ma za dużo piniądza i niezbyt wyszukany gust.  W tych samych kwotach można przebierać wśród znacznie ciekawszych, ładniej wykonanych, lepszych wzorów, itd. Dizajn tego Patka jest mocno średni i tyle. Kolejna sprawa to w jaki sposób prowadzi się ta firma obecnie pod sterami Thierry'ego Sterna - może komuś to imponuje, czy uważa, że to jest ok, ale buńczuczność mnie odrzuca.    

Może Mariusz właśnie chce Patka, bo jeszcze go nie miał

Przytoczony wcześniej przykład, że Lange chrono jest fajniejszy od Patka ma się nijak do sytuacji, bo Mariusz Lange jednego już ma i pewnie czas na coś innego Łosoś fajny a jak się znudzi, to się sprzeda i kupi coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 1/1/2026 at 8:34 PM, mario1971 said:

Niebieski. Super odcień. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywistą oczywistością jest to, że gust się zmienia im bardziej wnika się w dany temat. W przypadku zegarków wraz z doświadczeniem i obyciem z różnymi zegarkami bywa, że zmiany są drastyczne wręcz. Dlatego napisałem, że wybór tego Patka byłby całkiem sensowny, gdy ktoś ma za dużo piniądza i niezbyt wyszukany gust. ;) W tych samych kwotach można przebierać wśród znacznie ciekawszych, ładniej wykonanych, lepszych wzorów, itd. Dizajn tego Patka jest mocno średni i tyle. Kolejna sprawa to w jaki sposób prowadzi się ta firma obecnie pod sterami Thierry'ego Sterna - może komuś to imponuje, czy uważa, że to jest ok, ale buńczuczność mnie odrzuca.    

Mnie tam się oba 5172 podobają, a już szczególnie od d*py strony. Zgodzę się, że jest brzydszy i większy od 5170, jednak tego da się kupić wciąż nówkę, a 5170 tylko z wtórnego. 

Z tą ładnością wykonania bym się nie obawiał 5172 reprezentuje linię Complications - a te są wykonane raczej zacnie. 

Nie powiedziałbym, że taki manualny chronograf od Patka to byle co i brak uzasadnienia dla miłośnika zegarków:

spacer.png

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi