Gość Noodles #9851 Napisano 29 Stycznia 2021 59 minut temu, Kwiatek napisał: A czy to nie jest dobra cena? Czy to nie ten zegarek? https://www.zegarkowygigant.pl/casio-g-shock-legend-of-steel-limited-edition-500-pieces-worldwide-gmw-b5000gdltd-1er Wow i to jest dobra cena... ktoś z Was zna ten sklep? Bezpieczny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #9852 Napisano 29 Stycznia 2021 Godzinę temu, Noodles napisał: Wow i to jest dobra cena... ktoś z Was zna ten sklep? Bezpieczny? W wątku z okazjami, chłopaki pisali że bezpieczny, tylko koszty transportu dość wysokie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #9853 Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Koszt transportu 29 PLN, więc nie jest źle. To przy UPS-ie, bo Poczta Polska jest darmowa w tym przypadku (zakup powyżej 1k). Tylko przy płatności PP w złotówkach wychodzi coś około 1650 PLN. Dlatego lepiej Revolutem w koronach płacić, co przy ich przeliczniku wychodzi z przesyłką niecałe 1550 PLN. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez clusca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4470 #9854 Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) spoko cena, szkoda że kolejny odgrzewany kotlet w postaci nic niewnoszącej limitki (jak ktoś nie ma to tylko brać) . Mogli dać pozytywny wyświetlacz i byłoby fajne nawiązanie do tabliczki znamionowej z pudełka. Całe szczęście w tym zegarku STN nie jest wielką ujma bo czytelność jest nienaganna. teraz jak patrzę to przebili nawet Seiko bo limitacja dotyczy pudełka a zegarek w zestawie jest standardowy. Jeszcze trochę to metki, albo sznureczki będę limitować. Np. 250 z czerwonym sznureczkiem przywieszki, no ja pier.... Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Burns 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11556 #9855 Napisano 30 Stycznia 2021 Brać, warto 5 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #9856 Napisano 30 Stycznia 2021 33 minuty temu, tommly napisał: Brać, warto o ktoś całkiem dobrego czasomierza wyrzucić - co za rozpusta w tym kraju 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15822 #9857 Napisano 30 Stycznia 2021 A faktycznie ten wyświetlacz taki czytelny, bo mam uraz do negatywu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35472 #9858 Napisano 30 Stycznia 2021 44 minuty temu, tommly napisał: Brać, warto Fajna ta kostka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11556 #9859 Napisano 30 Stycznia 2021 A faktycznie ten wyświetlacz taki czytelny, bo mam uraz do negatywu.Przemek tak, to całkiem inna technologia. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15822 #9860 Napisano 30 Stycznia 2021 No chyba trzeba będzie spróbować. Dzięki👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #9861 Napisano 30 Stycznia 2021 @satanic, na początku poniższego filmu dokładnie widać różnice w jakości wyświetlaczy Jest kolosalna, jeśli chodzi o kąty widzenia. https://www.youtube.com/watch?v=VLaHI3PANCM&t=43s 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #9862 Napisano 30 Stycznia 2021 17 minut temu, clusca napisał: @satanic, na początku poniższego filmu dokładnie widać różnice w jakości wyświetlaczy Jest kolosalna, jeśli chodzi o kąty widzenia. https://www.youtube.com/watch?v=VLaHI3PANCM&t=43s ... ale na ręku możesz tak obracać przegubem ze to ne robi różnicy jaki wyświetlacz, zawsze będziesz widział instynktownie obracać przegub aby najlepiej wiedzieć - to nie monitor lub TV co stoi stacjonarnie - no chyba że po pijaku leżąc pod kątem wtedy może się zdarzyć że nie dostrzeżesz godziny - ale to sytuacje ekstremalna rzadko się zdarzająca i ogólnie wtedy to już często wszytko jedno która godzina 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5694 #9863 Napisano 30 Stycznia 2021 2 godziny temu, tommly napisał: Przemek tak, to całkiem inna technologia. Technologia inna ale to jednak negatyw... Choć faktycznie w porównaniu ze standardowymi negatywami GMW wypada dużo lepiej, - pozytyw zresztą też ma świetną czytelność w porównaniu ze standardowymi pozytywami. 5 minut temu, unadarek napisał: ... ale na ręku możesz tak obracać przegubem ze to ne robi różnicy jaki wyświetlacz, zawsze będziesz widział instynktownie obracać przegub aby najlepiej wiedzieć - to nie monitor lub TV co stoi stacjonarnie - no chyba że po pijaku leżąc pod kątem wtedy może się zdarzyć że nie dostrzeżesz godziny - ale to sytuacje ekstremalna rzadko się zdarzająca i ogólnie wtedy to już często wszytko jedno która godzina To oczywiste jak się nosi jeden zegarek - wcześniej czy później się przyzwyczajasz i w zasadzie po problemie, ale jak nosisz kilka albo kilkanaście zegarków to już takie kręcenie łapskiem, może wkurzać albo nawet irytować... Ja robiłem kilka podejść do negatywów i żaden się nie przyjął na dłużej, zwykle leżakowały w pudełkach, albo na parapetach... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #9864 Napisano 31 Stycznia 2021 7 godzin temu, unadarek napisał: ... ale na ręku możesz tak obracać przegubem ze to ne robi różnicy jaki wyświetlacz, zawsze będziesz widział instynktownie obracać przegub aby najlepiej wiedzieć - to nie monitor lub TV co stoi stacjonarnie - no chyba że po pijaku leżąc pod kątem wtedy może się zdarzyć że nie dostrzeżesz godziny - ale to sytuacje ekstremalna rzadko się zdarzająca i ogólnie wtedy to już często wszytko jedno która godzina Nie do końca jest tak, jak piszesz. Może źle się wyraziłem w poprzednim poście. Nie chodzi o kąty widzenia, a o ogólny kontrast w zależności kąta, pod którym obserwujesz wyświetlacz w korelacji z kątem padania nań światła. Przy tym samym kącie, spod którego obserwujesz zegarek oraz w zależności od kierunku z którego pada światło, możesz widzieć super czytelny wyświetlacz i taki, którego praktycznie nie da się odczytać. Przypomina to trochę próbę zobaczenia w trzymanym w ręku lusterku czegoś, co znajduje się w jakimś konkretnym punkcie za Tobą - w zasadzie jest tylko jedno właściwe ustawienie, inaczej zobaczysz wszystko, tylko nie to, co chcesz. Czasami, zwłaszcza w cieniu, bądź półmroku, możesz kręcić nadgarstkiem próbując złapać "to" ustawienie, aby odczytać godzinę, co może wyglądać dość komicznie, bo ostawienie takie zdarza się znaleźć w takim położeniu nadgarstka, jakbyś cierpiał na jakąś zaawansowana chorobę reumatyczną i miał powykręcane stawy Obejrzyj poniższe dwa filmy, na jednym z nich autor celowo obraca zwykły negatyw w takie sposób, żeby był czytelny, na drugim różnica jest już bardziej widoczna. Na obu natomiast wyświetlacz STN jest zawsze świetnie czytelny, jakkolwiek by zegarek nie był ustawiony. https://www.youtube.com/watch?v=VLaHI3PANCM&t=119s https://www.youtube.com/watch?v=h2osVgmlNzI&t=121s 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #9865 Napisano 31 Stycznia 2021 7 godzin temu, clusca napisał: Nie do końca jest tak, jak piszesz. Może źle się wyraziłem w poprzednim poście. Nie chodzi o kąty widzenia, a o ogólny kontrast w zależności kąta, pod którym obserwujesz wyświetlacz w korelacji z kątem padania nań światła. Przy tym samym kącie, spod którego obserwujesz zegarek oraz w zależności od kierunku z którego pada światło, możesz widzieć super czytelny wyświetlacz i taki, którego praktycznie nie da się odczytać. Przypomina to trochę próbę zobaczenia w trzymanym w ręku lusterku czegoś, co znajduje się w jakimś konkretnym punkcie za Tobą - w zasadzie jest tylko jedno właściwe ustawienie, inaczej zobaczysz wszystko, tylko nie to, co chcesz. Czasami, zwłaszcza w cieniu, bądź półmroku, możesz kręcić nadgarstkiem próbując złapać "to" ustawienie, aby odczytać godzinę, co może wyglądać dość komicznie, bo ostawienie takie zdarza się znaleźć w takim położeniu nadgarstka, jakbyś cierpiał na jakąś zaawansowana chorobę reumatyczną i miał powykręcane stawy Obejrzyj poniższe dwa filmy, na jednym z nich autor celowo obraca zwykły negatyw w takie sposób, żeby był czytelny, na drugim różnica jest już bardziej widoczna. Na obu natomiast wyświetlacz STN jest zawsze świetnie czytelny, jakkolwiek by zegarek nie był ustawiony. https://www.youtube.com/watch?v=VLaHI3PANCM&t=119s https://www.youtube.com/watch?v=h2osVgmlNzI&t=121s Ogólnie masz racje, obejrzałem i faktycznie jest jak piszesz ale ja nigdy na to nie zwracałem uwagi przez lata 80, 90 znosiłem trochę tych zegarków elektronicznych wraz z wskazówkowymi rosyjskimi poljotami , rakietami itd... wiec moze się przyzwyczaiłem do tego typu wyświetlaczy, potem używałem wskazówkowych wiec nie interesowało mnie co jest w zegarkach, rodzaj wyświetlacza - bardziej w monitorach, tv , komórkach - technologia wyświetlaczy STN to stara technologia z końcówki lat 90 konkurent dla matryc TFT które też sa stare, tania w produkcji - właśnie dlatego je tam wkomponowali bo stosuje się je dla kontrastu gdzie nie ma potrzeby podświetlania oraz używa zasilana bateryjnego. Tylko dziwi mnie jeden fakt STN - jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury (zamarzają kryształy) dlaczego wrzucili je do zegarków ? były kiedyś nawet z podgrzewaczami wyświetlacze ale może i faktycznie się sprawdzają, pewnie testowali w niskich temperaturach - ogólnie to mogli pierdyknąć OLED (w tańszych modelach) a nie stare technologie ale wtedy już przypominałby smartwatcha i tak niedobrze i tak źle Jednak te wyświetlacze stare mają swój klimat - po prostu przypominają młodość ehhhh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #9866 Napisano 31 Stycznia 2021 Akurat te STNy to najnowszy (poza MIP lcd) wypust w kostkach Casio.. Nie żadne stare wyświetlacze. 🤣 I raczej trochę inna technologia podejrzewam, niż to o czym myślisz, pamiętasz z dawnych lat. Ot, skrót ten sam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #9867 Napisano 31 Stycznia 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #9868 Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) 31 minut temu, p.r.p. napisał: Akurat te STNy to najnowszy (poza MIP lcd) wypust w kostkach Casio.. Nie żadne stare wyświetlacze. 🤣 I raczej trochę inna technologia podejrzewam, niż to o czym myślisz, pamiętasz z dawnych lat. Ot, skrót ten sam. moze i tak, kiedyś pamiętam tamte wyświetlacze z monitorów - ja miałem wtedy laptopa z TFT ale z ciekawości zobaczę te STN- czy to coś nowego Edytowane 31 Stycznia 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 31277 #9869 Napisano 31 Stycznia 2021 Kosteczka, powiem że pasek od GW 5000 robi robotę 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #9870 Napisano 3 Lutego 2021 W dniu 29.01.2021 o 19:52, Kwiatek napisał: A czy to nie jest dobra cena? Czy to nie ten zegarek? https://www.zegarkowygigant.pl/casio-g-shock-legend-of-steel-limited-edition-500-pieces-worldwide-gmw-b5000gdltd-1er Właśnie do mnie dotarł. Nieco obawiałem się, że to jakieś powystawowe sztuki albo zwroty, bo cena jak za limitkę całkiem spoko, nawet niższa od wersji zwykłej, ale zegarek dotarł cały zafoliowany i w stanie idealnym. Nawet numer egzemplarza całkiem fajny mi się trafił 5/500. Swoją drogą ile czasu można sprzedawać 500 sztuk zegarka na całym świecie, dlatego coś mi podejrzanie ta oferta wyglądała 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 8978 #9871 Napisano 3 Lutego 2021 Właśnie do mnie dotarł. (...)Maćku, pic or it didn't happen. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #9872 Napisano 3 Lutego 2021 Zegarek jest już chyba wszystkim znany, więc skupię się na jego limitowanym charakterze Poza tym boję się, że dopatrzycie się jeszcze Panowie krzywo osadzonego modułu i popsujecie przyjemność z posiadania (a tak serio, to już pierwsze spojrzenie było kontrolne, pod kątem "prostości" modułu - jest prosto) 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #9873 Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) 54 minuty temu, clusca napisał: Poza tym boję się, że dopatrzycie się jeszcze Panowie krzywo osadzonego modułu i popsujecie przyjemność z posiadania e tam odrazy krzywo osadzony moduł już Chińczycy dobrze trafiają ale mogli literków zgubić w opisach jakichś w tej limitowanej wersji 😁 Edytowane 3 Lutego 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23151 #9874 Napisano 3 Lutego 2021 Jednak Maciek wziąłeś gada, sam się zastanawiałem ale odpuściłem ☹️ Fajny zakup, portfel mogę za pu ceny odkupić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #9875 Napisano 3 Lutego 2021 Dobra, zaraz wysyłam. Połowa to jakieś 750 PLN będzie Wziąłem, bo swojego identycznego, tylko nie limitowanego, w chwili słabości sprzedałem jakiś miesiąc temu, ale stwierdziłem, że jedną kostkę stalową mieć trzeba 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach