drobnypijaczek 4514 #6676 Posted November 27, 2021 Cieszy taka postawa! 0 Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4514 #6677 Posted December 4, 2021 Wszystim górnikom i chemikom w Barbórkę, wszystkiego najlepszego! 0 Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 7290 #6678 Posted December 4, 2021 Może też coś cyknę, ale mam nogę w gipsie i trochę niewygodnie... Może wygrzebię coś nieco starszego. 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6679 Posted December 4, 2021 Ktoś widział takie jaja? 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4514 #6680 Posted December 4, 2021 Kto to wiezie? Paczkę z Meksyku ogranąć to większe cyrki są niż z Kolumbii... 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6681 Posted December 4, 2021 1 minutę temu, drobnypijaczek napisał(-a): Kto to wiezie? Paczkę z Meksyku ogranąć to większe cyrki są niż z Kolumbii... Pokazuje tylko że Ukrposhta ale jakim cudem to się w ogóle mogło znaleźć w Meksyku? Mam cały czas nadzieję że to tylko jakaś pomyłka... 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4514 #6682 Posted December 4, 2021 Może, ale tylko może. Nie było bezpośredniego połączenia z UKR do UK i poszło na MEX. Teraz to kwestia z MEX do UK. Ale pewnie łatwo będzie. Paradoksalnie Ci co tam pracują czasem wiedzą co robią. W PL problem z cłem miałem i paczka była slużbowa. Daj znać jak dojdzie i jak tracking wyglądał. Będzie dobrze. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6683 Posted December 4, 2021 Zobaczymy ale raczej szybko nie dotrze o ile gdzieś nie zginie po drodze. Strasznie mi zależy na tym zegarku, bo to dosyć rzadka Kama co ją szukałem ponad rok. Takich jaj jeszcze nie miałem ale z pewnością się pochwalę jak dojdzie. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3538 #6684 Posted December 5, 2021 Spokojnie. Są dwie opcje. Albo tracking źle pokazuje, co jest częste, albo paczka faktycznie idzie "na okrągło" bo takie połączenie było szybsze. Mój Dirty Dozen z UK szedł przez Japonię i doszedł nawet w miarę szybko. Jak widać i Anglikom się to zdarza. Teraz w logistyce jest taki trend, że wysyła się szybszą, a nie zawsze krótszą drogą. Tu masz to fajnie wytłumaczone jako logistyka bez logiki https://swiatprzesylek.pl/w2//site/about 1 Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4514 #6685 Posted December 5, 2021 Dodam od siebie, uważaj. Firma wysłała na moje zamówienie towar z MEX znaną firmą kurierską, która standardowo nas obsługuje na początku listopada. Towar opóścił MEX 09.12 i przez USA trafił do PL i mamy 12.11. Od tego czasu aż do 29.11 nie mogłem go odebrać z powodu bałaganu na terminalu przeładunkowym w Warszawie. Frustracja ogromna bo 400 km to Kościuszko na koniu szybciej przejechał w XIX wieku niż moja paczka wielkości koperty A4 i wadze do 1kg w XXI wieku. Niezbadane są drogi współczesnej logistyki... 1 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4741 #6686 Posted December 5, 2021 7 godzin temu, Progfan_87 napisał(-a): Zobaczymy ale raczej szybko nie dotrze o ile gdzieś nie zginie po drodze. Strasznie mi zależy na tym zegarku, bo to dosyć rzadka Kama co ją szukałem ponad rok. Takich jaj jeszcze nie miałem ale z pewnością się pochwalę jak dojdzie. To choć pokaż co to za Kama bo się możemy niedoczekać 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4514 #6687 Posted December 5, 2021 Te 400 km to dystans jaki paczka miała do pokonania w PL. Uwierzcie? Przebyć 8000 km w dwa dni a później 400 w 17? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6688 Posted December 5, 2021 2 godziny temu, kchrapek napisał(-a): To choć pokaż co to za Kama bo się możemy niedoczekać Lepiej żebyśmy się doczekali 😋 To ten model tylko mój nie ma koronki ori i jedna wskazówka jest bez lumy ale da się to ogarnąć. Zobaczymy, może rzeczywiście nie będzie tak źle i jakoś dojdzie. 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
MamCzas 27 #6689 Posted December 6, 2021 Potrzebuje oświecenia. Ostatnie 3 lata miałem urlop od zegarków. Teraz wracając do tematu zauważyłem drastyczny wzrost cen. Wysyp filmów na YT odnośnie zegarków vintage i ich serwisu, zarówno od profesionalistów jak i amatorów. Filmy na poziomie i pomocne, ale zwykły serwis zegarka to od razu "RESTORATION". W ogłoszeniach, każdy stary zegarek to oczywiście UNIKAT. Skąd taki nagły wzrost popularności i zainteresowania? 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3538 #6690 Posted December 6, 2021 Bańka, kryzys, inflacja... 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #6691 Posted December 6, 2021 Godzinę temu, MamCzas napisał(-a): Potrzebuje oświecenia. Ostatnie 3 lata miałem urlop od zegarków. Teraz wracając do tematu zauważyłem drastyczny wzrost cen. Wysyp filmów na YT odnośnie zegarków vintage i ich serwisu, zarówno od profesionalistów jak i amatorów. Filmy na poziomie i pomocne, ale zwykły serwis zegarka to od razu "RESTORATION". W ogłoszeniach, każdy stary zegarek to oczywiście UNIKAT. Skąd taki nagły wzrost popularności i zainteresowania? Terapia taka, oderwanie umysłu od otaczającej rzeczywistości. Drogo?! Nie sądzę a i wątroba zdrowsza przy tej terapii w odróżnieniu od opartej o piguły lub gorzałę. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6692 Posted December 6, 2021 2 godziny temu, MamCzas napisał(-a): Potrzebuje oświecenia. Ostatnie 3 lata miałem urlop od zegarków. Teraz wracając do tematu zauważyłem drastyczny wzrost cen. Wysyp filmów na YT odnośnie zegarków vintage i ich serwisu, zarówno od profesionalistów jak i amatorów. Filmy na poziomie i pomocne, ale zwykły serwis zegarka to od razu "RESTORATION". W ogłoszeniach, każdy stary zegarek to oczywiście UNIKAT. Skąd taki nagły wzrost popularności i zainteresowania? Takie czasy Panie... inflacja i kryzys także ale niestety też ciekawych modeli oraz idealnych stanów coraz mniej. 1 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6646 #6693 Posted December 6, 2021 (edited) I... coraz mniej tego "złomu", jak mawia moja małżowina... Taki sobie przykład.. Jak zaczynałem 3 lata temu) to interesowały mnie kieszonki "Cylindry". Mozna było kupić chodzący cylinderek za znośne "do 70 zeta. teraz ... "uszkodzony ( co njaczęściej oznacza złamana oś) za min 100pl. Co oznacza uszkodzona oś w cylinderku? wymiana na nową za kwotę ok 200 pln ( brak takowych) Teraz to nawet "pogardzane" Ruhle są w cenie.. brak słów , panie, brak słów... VINTAGE i vintage,, wszystko jest vintage ALE nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło Nauczylłęm się grzebać w naręcznych.... i daję radę... czasami naprawić.. ( na razie "ruskie"...) Edited December 6, 2021 by mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
MamCzas 27 #6694 Posted December 6, 2021 3 lata temu nosiłem się z zamiarem sprzedać mego Seiko "Pogue". Cena na ten model wystrzeliła kosmos (jak bitcoin). Dziś plułbym sobie w brodę. Same mechanizmy, ruskie trupki na Allegro po 20 dychy a były po pinć. Firmy wypuszczają nowe zegarki ze spatynowanymi tarczami co by na vintage wyglądały. Chyba koniec świata bliski. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6695 Posted December 6, 2021 Jak tu ktoś ostatnio trafnie napisał: "skończyły się czasy że ruski można było kupować na wiadra". Coś w tym jest poza tym nie tylko z radzieckimi zegarkami tak jest. Wiele różnych sprzętów z minionej epoki, które jeszcze do niedawna były w użytku w co drugim domu teraz są przedmiotami kolekcjonerskimi i osiągają ceny, które jeszcze parę lat temu były nie do pomyślenia. Za rzeczy, które niejeden z nas wywalał do śmietnika, bo stare i trzeba kupić nowe... 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
MamCzas 27 #6696 Posted December 7, 2021 Ja się staram doszukać przyczyny tego szału na zegarki vintage, Nie oglądam telewizji (10 lat już) i może jakiś program znów wymyślili typu "łowcy okazji", gdzie typek kupuje złomka za dychę z zatartym, ubabranym szkiełkiem a tu panie Rolex za naście tys albo lepiej. Albo na wskutek remasterów i to zacnych marek, ktoś pomyśli po kiego kupować nowy zegarek za gruba kasę wzorowany na vintage, kupie sobie orginał. 0 Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4514 #6697 Posted December 10, 2021 (edited) uff zrobione, mam w pracy nadmiar obowiązków i do tego żyję w trybie ataku hackerskiego ale słowo się rzekło, kobyłka u płota! głosujemy nie śpimy. Edited December 10, 2021 by drobnypijaczek literówka 0 Share this post Link to post Share on other sites
etz 37 #6698 Posted December 11, 2021 Panowie mam pytanko może wam się wyda głupie: czy istniały Rakiety z mechanizmem 2603 sygnowanym ZIM? czy jeśli taki jest założony to zawsze na 100% jest składak? bo tak bym obstawiał Takiego właśnie zima znalazłem w takiej Rakiecie 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 872 #6699 Posted December 11, 2021 27 minut temu, etz napisał(-a): Panowie mam pytanko może wam się wyda głupie: czy istniały Rakiety z mechanizmem 2603 sygnowanym ZIM? czy jeśli taki jest założony to zawsze na 100% jest składak? bo tak bym obstawiał Takiego właśnie zima znalazłem w takiej Rakiecie Składaczek. Zresztą koperta chyba od starta 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
etz 37 #6700 Posted December 11, 2021 Dokładnie, kopera wygląda jak od dużego Starta, tak więc mamy 3 w 1 0 Share this post Link to post Share on other sites