zadra 1896 #6576 Posted July 2, 2021 (edited) W dniu 2.07.2021 o 18:59, Mislavo napisał(-a): ściemniasz. Byłeś tam o 5 rano Gdzieżbyn śmiał. startowaliśmy z córką z Krościenka ok 14 -ej a na Okrąglicy zameldowaliśmy się ok 16:20 Pomogła nam pogoda - postraszyło deszczem od rana, większość dnia chmury a i my dostaliśmy lekkiego kapuśniaczka przez kwadrans. Bóg Pienin widząc, że nie zlękliśmy się odpuścił i więcej nas nie niepokoił. Większość turystów wymiękła ze strachu przed deszczem albo siedzieli już w "Przełomie Dunajca" na obiadku a wszelkie wycieczki szkolne to tym bardziej wiadomo, że od rana robią tłok... generalnie ponad godzinę na platformie przesiedzieliśmy obserwując latające w dole pustułki i inne takie obrazki a w tym czasie przewinęło się nie więcej niż 15 osób. Generalnie super wyprawa, a na dodatek obfitująca w odkrycia fauny dla mnie nawykłego nawet zaskakujące. Jaszczur ognisty nie był jedynym, bo i uwaga : PUSZCZYK URALSKI z 7..10m siedzący na gałęzi się trafił, niestety nie chciał pozować do zdjęć - dał nam może z 5 sek i nim chwyciłem telefon zawinął się i odleciał. Ponoć nie przynoszą szczęścia widziane w dzień, ale nam tylko szczęście się zdarza. No oczywiście , Homole nawet 2x odwiedziłem, bo musiałem wrócić po pozostawiony na głazie telefon.. 😁 W Homolach np w kałuży cała rodzina kumaków górskich.. Przekrój pokolenia od dorosłych osobników przez małe żabulce aż do kijanek . . Kilkanaście żyjątek w 5litrach bagnistej wody.. W innym miejscu czapla siwa, o małych myszkach leśnych i owadach nie wspominając.. Miała być tylko wakacyjna wyprawa w góry a niespodziewanie fauna tak obrodziła, że ścieżka edukacyjna dla córy jak się patrzy a i ja z chęcią przyglądam się i chłonę.. Pieniny to piękny zakątek kraju.. Edited July 19, 2021 by zadra 0 Share this post Link to post Share on other sites
Enkil 8347 #6577 Posted July 7, 2021 W dniu 28.06.2021 o 09:04, kchrapek napisał(-a): Grafika też może być czy musi być zdjęcie? czy ktoś ma, zegarek lub zdjęcie zegarka ( a dokładnie werku) ZIM z ostatnim oznaczeniem z tej tabelki? Przyznam, że pomimo posiadania kilkudziesięciu werków nie widziałem nigdy tego oznaczenia. - Chodzi o pięciokąt z kołem i strzałką w środku. 0 KSIĄŻKA - CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Share this post Link to post Share on other sites
rurov 808 #6578 Posted July 18, 2021 Taka sytuacja w Krakowie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Piotoman 2483 #6579 Posted July 18, 2021 Trochę to takie smutne 😔 0 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1896 #6580 Posted July 19, 2021 trzymane jak w więźniu jakimś.. 0 Share this post Link to post Share on other sites
rurov 808 #6581 Posted July 20, 2021 (edited) To jest rodzaj "siedziska". Pani daje "drugie życie" zegarom i zegarkom. Wykonuje biżuterię ze starych mechanizmów, części. Chętnie przyjmie "damki" i małe części. Edited July 20, 2021 by rurov 0 Share this post Link to post Share on other sites
Carrot 2432 #6582 Posted July 24, 2021 Tradycyjnie już zapraszam do głosowania na najlepsze zdjęcia. Wiem, że na was można liczyć 1 Share this post Link to post Share on other sites
Łyski 185 #6583 Posted July 25, 2021 Wiem że gdzieś był taki temat o bazarach itp.... Pytanko: Między 19-stym a 29-tym sierpnia będę 'grasował' po środkowej i południowo-wschodniej ścianie naszego pięknego kraju. Czy ktoś może polecić mi jakieś miejsce gdzie odbywać się wtedy będzie jakaś giełda staroci czy cuś? Kupiłoby się jakiegoś cykacza, czy choćby oczy by się nacieszyło... 😁 0 Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!! Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3595 #6584 Posted July 25, 2021 Tak ogólnie to tutaj jest info. http://www.kochamantyki.pl/kalendarium/caloroczne-kalendarium-gield.html 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #6585 Posted July 27, 2021 (edited) W dniu 25.07.2021 o 17:34, Łyski napisał(-a): Wiem że gdzieś był taki temat o bazarach itp.... Pytanko: Między 19-stym a 29-tym sierpnia będę 'grasował' po środkowej i południowo-wschodniej ścianie naszego pięknego kraju. Czy ktoś może polecić mi jakieś miejsce gdzie odbywać się wtedy będzie jakaś giełda staroci czy cuś? Kupiłoby się jakiegoś cykacza, czy choćby oczy by się nacieszyło... 😁 W Lublinie jest 29 sierpnia ( nie wiem czy mieści się obszarze jakim będziesz) giełda na Placu Zamkowym, pod zamkiem i jeszcze 500 metrów dalej,drugi punkt, przy targowisku (kiedyś była jeszcze większa) . Parkingi w niedziele są bezpłatne w całym mieście, a stare miasto jest obok i jest zwarte, na szybko obejrzysz w 30 minut, też warto zobaczyć... Edited July 27, 2021 by art_69 1 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Tappi #6586 Posted August 3, 2021 Kupię zegarek Montana lub Elektronika, w super stanie i na oryginalnej bransolecie Może ktoś coś?! 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3582 #6587 Posted August 3, 2021 Ku przestrodze https://zegarkiclub.pl/forum/topic/198273-uważajcie-na-zakupy-z-ebay-zza-wschodniej-granicy/ 0 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3595 #6588 Posted August 4, 2021 W dniu 3.08.2021 o 13:25, Tappi napisał(-a): Kupię zegarek Montana lub Elektronika, w super stanie i na oryginalnej bransolecie Może ktoś coś?! Do gregcha pisz pw albo na fb. Ma na bank. 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
Remo74 471 #6589 Posted August 17, 2021 Może ktoś z Was zbiera monety. Bilon jak na zdjęciu, nigdzie nie mogę znaleźć skąd on i z jakiego okresu... 1 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3582 #6590 Posted August 17, 2021 Nie zbieram, ale wydaje mi się, że to jakiś Denar krzyżowy. Z tego co wiem, to typów tego było jak naćkał, więc szukanie zajmie pewnie trochę czasu. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kirov57 234 #6591 Posted August 18, 2021 W dniu 17.08.2021 o 15:42, Remo74 napisał(-a): Może ktoś z Was zbiera monety. Bilon jak na zdjęciu, nigdzie nie mogę znaleźć skąd on i z jakiego okresu... Może na forach numizmatycznych pomogą? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 7435 #6592 Posted August 18, 2021 W dniu 17.08.2021 o 15:42, Remo74 napisał(-a): Może ktoś z Was zbiera monety. Bilon jak na zdjęciu, nigdzie nie mogę znaleźć skąd on i z jakiego okresu... https://www.sedwickcoins.com/fake_cobs.htm 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
Remo74 471 #6593 Posted August 20, 2021 Przed chwilą odczytałem Wasze wpisy, na głowie ostatnio dużo. Dzięki za pomoc albo chęć pomocy. Piotrek, Twój trop jest znakomity. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 7435 #6594 Posted August 20, 2021 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6876 #6595 Posted August 21, 2021 (edited) Nie wiem czy tu.. Pytanie..: Cz Polioty (garniturowce) bywały z branzoletami w oryginale( kolor złoty) Jeżeli tak to podpowiedzcie proszę jak wyglądały. Chciałbym ponosic polioty ale nie lubię pasków.. ( no tak mam ) np. do takiego: Edited August 21, 2021 by mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #6596 Posted August 21, 2021 Zielonego pojęcia nie mam :) . Żeń go z bransoletą. Liczy się efekt końcowy a nie kanoniczność. Jakby tak ludzkość wydziwiała co jest koszerne a co nie to tkwilibyśmy nadal jako gatunek na mokradłach. 0 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1896 #6597 Posted August 22, 2021 16 godzin temu, Ritter napisał(-a): Zielonego pojęcia nie mam . Żeń go z bransoletą. Liczy się efekt końcowy a nie kanoniczność. Jakby tak ludzkość wydziwiała co jest koszerne a co nie to tkwilibyśmy nadal jako gatunek na mokradłach. nie podobają mi się bransolety przy takich kopertach - brak endlinki sprawia, że jest "dużo wiatru" przy teledkopach. Wielokrotnie widziałem takie polioty z bransoletami (często takie samorozciągliwe) i najczęściej w kolorze najczystszego złota.. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #6598 Posted August 22, 2021 6 godzin temu, zadra napisał(-a): nie podobają mi się bransolety przy takich kopertach - brak endlinki sprawia, że jest "dużo wiatru" przy teledkopach. Wyczuwam złe wibracje . Spójrz na to z nieco bardziej optymistycznej, pastelowej strony. Skąd wiesz, że owej endlinki nie będzie albo koncepcja będzie nadal wyglądała socjalistycznie, przaśnie i biednie? A może urodzi się z tego prawdziwie burżuazyjny koncept? 0 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1896 #6599 Posted August 22, 2021 6 minut temu, Ritter napisał(-a): Skąd wiesz, że owej endlinki nie będzie albo koncepcja Liczę na odkrywcze umiejętności autochtonów forum. Wypowiedź moją oparłem na obserwacjach osobistych popartych brakiem wiedzy i nieugruntowanych informacjach bazowych. Żadne złe wibracje - dekadencki humor co najwyżej 😋 0 Share this post Link to post Share on other sites