Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Recommended Posts

W dniu 2.07.2021 o 18:59, Mislavo napisał(-a):

ściemniasz;). Byłeś tam o 5 rano

Gdzieżbyn śmiał. 

startowaliśmy z córką z Krościenka ok 14 -ej a na Okrąglicy zameldowaliśmy się ok 16:20

Pomogła nam pogoda - postraszyło deszczem od rana, większość dnia chmury a i my dostaliśmy lekkiego kapuśniaczka przez kwadrans. 

Bóg Pienin widząc, że nie zlękliśmy się odpuścił i więcej nas nie niepokoił. 

Większość turystów wymiękła ze strachu przed deszczem albo siedzieli już w "Przełomie Dunajca" na obiadku a wszelkie wycieczki szkolne to tym bardziej wiadomo, że od rana robią tłok...

generalnie ponad godzinę na platformie przesiedzieliśmy obserwując latające w dole pustułki i inne takie obrazki a w tym czasie przewinęło się nie więcej niż 15 osób.

Generalnie super wyprawa, a na dodatek obfitująca w odkrycia fauny dla mnie nawykłego nawet zaskakujące. 

Jaszczur ognisty nie był jedynym,  bo i uwaga PUSZCZYK URALSKI z 7..10m siedzący na gałęzi się trafił, niestety nie chciał pozować do zdjęć - dał nam może z 5 sek i nim chwyciłem telefon zawinął się i odleciał. 

Ponoć nie przynoszą szczęścia widziane w dzień,  ale nam tylko szczęście się zdarza.

No oczywiście , Homole nawet 2x odwiedziłem, bo musiałem wrócić po pozostawiony na głazie telefon.. 😁

W Homolach np w kałuży cała rodzina kumaków górskich.. Przekrój pokolenia od dorosłych osobników przez małe żabulce aż do kijanek . . Kilkanaście żyjątek w 5litrach bagnistej wody..

W innym miejscu czapla siwa, o małych myszkach leśnych i owadach nie wspominając..

Miała być tylko wakacyjna wyprawa w góry a niespodziewanie fauna tak obrodziła, że ścieżka edukacyjna dla córy jak się patrzy a i ja z  chęcią przyglądam się i chłonę..

Pieniny to piękny zakątek kraju..

Edited by zadra

W dniu 28.06.2021 o 09:04, kchrapek napisał(-a):

Grafika też może być czy musi być zdjęcie?

post-34697-0-98732400-1361728419.jpg

czy ktoś ma, zegarek lub zdjęcie zegarka ( a dokładnie werku) ZIM z ostatnim oznaczeniem z tej tabelki? Przyznam, że pomimo posiadania kilkudziesięciu werków nie widziałem nigdy tego oznaczenia. - Chodzi o pięciokąt z kołem i strzałką w środku.

To jest rodzaj "siedziska". Pani daje "drugie życie" zegarom i zegarkom. Wykonuje biżuterię ze starych mechanizmów, części. Chętnie przyjmie "damki" i małe części. 

Edited by rurov

Tradycyjnie już zapraszam do głosowania na najlepsze zdjęcia. Wiem, że na was można liczyć:)

5azOMaE.jpg

Wiem że gdzieś był taki temat o bazarach itp....

Pytanko: Między 19-stym a 29-tym sierpnia będę 'grasował' po środkowej i południowo-wschodniej ścianie naszego pięknego kraju.

Czy ktoś może polecić mi jakieś miejsce gdzie odbywać się wtedy będzie jakaś giełda staroci czy cuś?

Kupiłoby się jakiegoś cykacza, czy choćby oczy by się nacieszyło... 😁

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

W dniu 25.07.2021 o 17:34, Łyski napisał(-a):

Wiem że gdzieś był taki temat o bazarach itp....

Pytanko: Między 19-stym a 29-tym sierpnia będę 'grasował' po środkowej i południowo-wschodniej ścianie naszego pięknego kraju.

Czy ktoś może polecić mi jakieś miejsce gdzie odbywać się wtedy będzie jakaś giełda staroci czy cuś?

Kupiłoby się jakiegoś cykacza, czy choćby oczy by się nacieszyło... 😁

W Lublinie jest 29 sierpnia ( nie wiem czy mieści się obszarze jakim będziesz) giełda na Placu Zamkowym, pod zamkiem i jeszcze 500 metrów dalej,drugi punkt, przy targowisku (kiedyś była jeszcze większa) . Parkingi w niedziele są bezpłatne w całym mieście, a stare miasto jest obok i jest zwarte, na szybko obejrzysz w 30 minut,  też warto zobaczyć...

Edited by art_69

Guest Tappi

Kupię zegarek Montana lub Elektronika, w super stanie i na oryginalnej bransolecie :)

Może ktoś coś?!

W dniu 3.08.2021 o 13:25, Tappi napisał(-a):

Kupię zegarek Montana lub Elektronika, w super stanie i na oryginalnej bransolecie :)

Może ktoś coś?!

Do gregcha pisz pw albo na fb. 

Ma na bank. 

Może ktoś z Was zbiera monety. Bilon jak na zdjęciu, nigdzie nie mogę znaleźć skąd on i z jakiego okresu...

IMG_20210817_153835.jpg

IMG_20210817_153808.jpg

Nie zbieram, ale wydaje mi się, że to jakiś Denar krzyżowy. Z tego co wiem, to typów tego było jak naćkał, więc szukanie zajmie pewnie trochę czasu.

W dniu 17.08.2021 o 15:42, Remo74 napisał(-a):

Może ktoś z Was zbiera monety. Bilon jak na zdjęciu, nigdzie nie mogę znaleźć skąd on i z jakiego okresu...

IMG_20210817_153835.jpg

IMG_20210817_153808.jpg

Może na forach numizmatycznych pomogą? 

Przed chwilą odczytałem Wasze wpisy, na głowie ostatnio dużo. Dzięki za pomoc albo chęć pomocy. Piotrek, Twój trop jest znakomity. :)

Nie wiem czy tu..

Pytanie..:

Cz Polioty (garniturowce) bywały z branzoletami w oryginale( kolor złoty)

Jeżeli tak to podpowiedzcie proszę jak wyglądały.

Chciałbym ponosic polioty ale nie lubię pasków.. ( no tak mam :) )

np. do takiego:

IMG_1725.JPG

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Guest Ritter

Zielonego pojęcia nie mam :) .

Żeń go z bransoletą. Liczy się efekt końcowy a nie kanoniczność. Jakby tak ludzkość wydziwiała co jest koszerne a co nie to tkwilibyśmy nadal jako gatunek na mokradłach.

16 godzin temu, Ritter napisał(-a):

Zielonego pojęcia nie mam :) .

Żeń go z bransoletą. Liczy się efekt końcowy a nie kanoniczność. Jakby tak ludzkość wydziwiała co jest koszerne a co nie to tkwilibyśmy nadal jako gatunek na mokradłach.

nie podobają mi się bransolety przy takich kopertach - brak endlinki sprawia, że jest "dużo wiatru" przy teledkopach.

Wielokrotnie widziałem takie polioty z bransoletami (często takie samorozciągliwe) i najczęściej w kolorze najczystszego złota..

Guest Ritter
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

nie podobają mi się bransolety przy takich kopertach - brak endlinki sprawia, że jest "dużo wiatru" przy teledkopach.

Wyczuwam złe wibracje :) . Spójrz na to z nieco bardziej optymistycznej, pastelowej strony. Skąd wiesz, że owej endlinki nie będzie albo koncepcja będzie nadal wyglądała socjalistycznie, przaśnie i biednie? A może urodzi się z tego prawdziwie burżuazyjny koncept?

6 minut temu, Ritter napisał(-a):

Skąd wiesz, że owej endlinki nie będzie albo koncepcja

Liczę na odkrywcze umiejętności autochtonów forum.

Wypowiedź moją oparłem na obserwacjach osobistych popartych brakiem wiedzy i nieugruntowanych informacjach bazowych.

Żadne złe wibracje - dekadencki humor co najwyżej  😋