zadra 1865 #6651 Posted November 18, 2021 7 godzin temu, Ritter napisał(-a): Dlatego raczej nie licz na litość dla kieszeni. mam sztywno wytyczone kryteria cenowe dla każdego przedmiotu, nie podbijam w nieskończoność. Te kryteria ustalam sobie sam przed licytowaniem. Jeśli nie mieszczę się w kwotach to trudno. Widocznie tak miało być.. Natomiast zaskoczył mnie fakt, że cena tak poszybowała dla zegarka w który trzeba włożyć jeszcze dużo pracy, zachodu i jeszcze więcej pieniędzy. A niech się komuś nosi i dobrze czas odmierza.. 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6652 Posted November 18, 2021 Z tym podbijaniem na aukcjach to temat rzeka. Ja zawsze czekam do końca aukcji z podbiciem o ile kwota jeszcze mieści się w granicach w jakich jestem w stanie zapłacić za daną rzecz. Zauważyłem że panuje jakaś dziwna moda gdzie dwie lub trzy osoby przebijają się wzajemnie na tydzień przed zakończeniem aukcji. To trochę jak sztuczne podbijanie ceny. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć jeśli to pożądany model i jest wiele chętnych ale ja wychodzę z założenia że i tak nie wygram aukcji podbijając cenę na długo przed jej zakończeniem. Ostatnio obserwowałem aukcje jakiegoś zegarka gdzie dwie osoby się o niego biły. W rezultacie poszedł o wiele drożej niż jest warty. 1 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #6653 Posted November 18, 2021 13 godzin temu, zadra napisał(-a): mam sztywno wytyczone kryteria cenowe dla każdego przedmiotu, nie podbijam w nieskończoność. Te kryteria ustalam sobie sam przed licytowaniem. Delbanki to temat rzeka. Od zawsze były w cenie nawet takie wyciągnięte, pogryzione z budy od Burka . Stawianie limitu rozsądku w czasie licytacji powinno wydawać się normą choć nie do końca jestem przekonany, że w obecnych czasach? Przed świętami a po Mikołajkach to dopiero będzie amok . 8 godzin temu, Progfan_87 napisał(-a): Z tym podbijaniem na aukcjach to temat rzeka. Ja zawsze czekam do końca aukcji z podbiciem o ile kwota jeszcze mieści się w granicach w jakich jestem w stanie zapłacić za daną rzecz. Zauważyłem że panuje jakaś dziwna moda gdzie dwie lub trzy osoby przebijają się wzajemnie na tydzień przed zakończeniem aukcji. To trochę jak sztuczne podbijanie ceny. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć jeśli to pożądany model i jest wiele chętnych ale ja wychodzę z założenia że i tak nie wygram aukcji podbijając cenę na długo przed jej zakończeniem. Ostatnio obserwowałem aukcje jakiegoś zegarka gdzie dwie osoby się o niego biły. W rezultacie poszedł o wiele drożej niż jest warty. Zdarza się i to nie rzadko, że przedmiot wraca kilka razy na licytację z dopiskiem "Poprzedni licytujący nie zapłacił" . A tymczasem ktoś po prostu przechytrzył. 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3537 #6654 Posted November 18, 2021 Cóż... przelicznik na Arbuzy wszedł na wyższy wymiar: Czy w koszyku inflacyjnym GUS jest arbuz? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #6655 Posted November 18, 2021 32 minuty temu, renqien napisał(-a): Czy w koszyku inflacyjnym GUS jest arbuz? Od dawien dawna są lokomotywy :) . 0 Share this post Link to post Share on other sites
pabloo_ 354 #6656 Posted November 18, 2021 (edited) 1 godzinę temu, Ritter napisał(-a): Zdarza się i to nie rzadko, że przedmiot wraca kilka razy na licytację z dopiskiem "Poprzedni licytujący nie zapłacił" . A tymczasem ktoś po prostu przechytrzył. W allegro lokalnie to nawet jeśli ktoś sam swój przedmiot podbija i sam 'wygrał' swoją aukcję to nie musi się przejmować. Prowizja jest dopiero naliczana po deklaracji chęci zakupu/zrobieniu przelewu, a nie zaraz po zakończeniu aukcji. Idealne rozwiązanie dla naciągaczy i holowników. Podstawa przy zakupach to nie napalać się i na chłodno podchodzić do zakupu. Wiem czasem się nie da. Czasami trzeba mieć zwyczajnie szczęście i trochę intuicji. Ostatnio mało kupuję i nic nie pokazuję w temacie Nowe nabytki, ale to nie znaczy że kompletnie nic nie kupuję. Takiego stalowego Poljota udało mi się zakupić na ebay'u. Jak widać szkło pęknięte, w opisie było że mechanizm nie sprawny. Bardzo odstraszający zegarek Po dotarciu okazało się, że zegarek sprawny, jedynie szkło wymagało wymiany. I tak za ~160zł jestem w posiadaniu tego fajnego zegarka Screen Shot z aukcji, nie jestem w stanie zrobić mu teraz aktualnego zdjęcia. Edited November 18, 2021 by pabloo_ 2 Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6657 Posted November 18, 2021 (edited) @pabloo_ gratuluję zakupu. Ja poniższego kupiłem za mniej więcej 70zl. Sprzedawca twierdził że nie działa, bo nie ma... baterii. Choć przydałby mu się serwis to śmiga aż miło. No i do tego nowy pasek kosztował mnie kilkanaście zł, bo akurat nic nie miałem na 16mm 😊 Edited November 18, 2021 by Progfan_87 2 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
Carrot 2432 #6658 Posted November 20, 2021 Zapraszam do oddawania głosów w " złotym" konkursie, jest solidna "ruska" reprezentacja🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Enkil 8240 #6659 Posted November 21, 2021 Wczoraj wieczorem oglądałem w TV film Pionierzy - o wyjściu Leonowa w przestrzeń kosmiczną ; w pewnym momencie pokazano rękaw skafandra na którym był zapięty chronograf Strela. 0 KSIĄŻKA - CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Share this post Link to post Share on other sites
Progfan_87 4244 #6660 Posted November 21, 2021 20 minut temu, Enkil napisał(-a): Wczoraj wieczorem oglądałem w TV film Pionierzy - o wyjściu Leonowa w przestrzeń kosmiczną ; w pewnym momencie pokazano rękaw skafandra na którym był zapięty chronograf Strela. Zgadza się. Było widać nawet kilka razy 😊 0 𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3548 #6661 Posted November 21, 2021 Kupię rekwizyty z tego filmu 😛 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4507 #6662 Posted November 21, 2021 Hej, termin ucieka a do kalendarza zdjęć brakuje. Nadsyłajcie proszę, bo nie będzie z czego wybrać! 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6625 #6663 Posted November 21, 2021 Tia... kalendarz jak się wyrobię z tymi 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4507 #6664 Posted November 21, 2021 47 minut temu, mkl1 napisał(-a): Tia... kalendarz Mirku, Ty jak zrobisz zdjęcie do kalendarza to chyba od strony mechanizmu? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6625 #6665 Posted November 21, 2021 (edited) A jakiego byś chciał? Kieszonka amerykańska, angielska, Jappy Ferres, Doxa, Zentra czy inne? .....czy np.jakiś "rusek"? A może ... jakiś duży wiszący? Edited November 21, 2021 by mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4507 #6666 Posted November 21, 2021 Do ruskiego kalendarza to duży ruski mechanizm... 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6625 #6667 Posted November 21, 2021 (edited) Majak, czy Mołnia? (mam na myśli te "kominkowe" duże.. nie kiesonki, czy naręczne..) Edited November 21, 2021 by mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1865 #6668 Posted November 22, 2021 Pytanie mam .. Czy NAIRI prócz złotej koperty posiadało również złotą koronkę ? Macie może zdjęcie takiej koronki? 0 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3548 #6669 Posted November 22, 2021 Raczej tak. Dobrze byłoby pokazać zdjęcie o jaką Nairi chodzi bo było kilka złotych. 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 7243 #6670 Posted November 22, 2021 (edited) Koronki w złotych radzieckich zegarkach nie były całkiem złote. Stosowano metodę gold cap, ale zapewne o tym wiecie Edited November 22, 2021 by Walter_87 0 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1865 #6671 Posted November 23, 2021 zastanawiałem się, czy wejść w posiadanie dla samej koronki bo kopertę już przetopiły łobuzy, a werk strasznie zmęczony, tylko koronka została - może waży z 0,5g .. miałbym już jakiś kawałek pierwszego swojego złotego zegarka.. 😊 0 Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4507 #6672 Posted November 27, 2021 Zdjęć do kalendarza przyszlo naprawdę mało. Przesyłajcie proszę, żeby było z czego wybrać. 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4741 #6673 Posted November 27, 2021 17 minut temu, drobnypijaczek napisał(-a): Zdjęć do kalendarza przyszlo naprawdę mało. Przesyłajcie proszę, żeby było z czego wybrać. Postaram się zrobić kilka po weekendzie 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4507 #6674 Posted November 27, 2021 Czekam z niecierpliwością. Na Romana zdjęcia również... 0 Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3548 #6675 Posted November 27, 2021 Myślałem że dziś coś popstrykam ale ciemno jak w... Ale postaram się na pewno coś podesłać 🙂 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites