Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Recommended Posts

7 godzin temu, Ritter napisał(-a):

Dlatego raczej nie licz na litość dla kieszeni.

mam sztywno wytyczone kryteria cenowe dla każdego przedmiotu, nie podbijam w nieskończoność. 

Te kryteria ustalam sobie sam przed licytowaniem.

Jeśli nie mieszczę się w kwotach to trudno.  Widocznie tak miało być..

Natomiast zaskoczył mnie fakt, że cena tak poszybowała dla zegarka w który trzeba włożyć jeszcze dużo pracy, zachodu i jeszcze więcej pieniędzy.

A niech się komuś nosi i dobrze czas odmierza.. 🙂

Z tym podbijaniem na aukcjach to temat rzeka. Ja zawsze czekam do końca aukcji z podbiciem o ile kwota jeszcze mieści się w granicach w jakich jestem w stanie zapłacić za daną rzecz. Zauważyłem że panuje jakaś dziwna moda gdzie dwie lub trzy osoby przebijają się wzajemnie na tydzień przed zakończeniem aukcji. To trochę jak sztuczne podbijanie ceny. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć jeśli to pożądany model i jest wiele chętnych ale ja wychodzę z założenia że i tak nie wygram aukcji podbijając cenę na długo przed jej zakończeniem. Ostatnio obserwowałem aukcje jakiegoś zegarka gdzie dwie osoby się o niego biły. W rezultacie poszedł o wiele drożej niż jest warty.

Guest Ritter
13 godzin temu, zadra napisał(-a):

mam sztywno wytyczone kryteria cenowe dla każdego przedmiotu, nie podbijam w nieskończoność. 

Te kryteria ustalam sobie sam przed licytowaniem.

Delbanki to temat rzeka. Od zawsze były w cenie nawet takie wyciągnięte, pogryzione z budy od Burka :) .
Stawianie limitu rozsądku w czasie licytacji powinno wydawać się normą choć nie do końca jestem przekonany, że w obecnych czasach? Przed świętami a po Mikołajkach to dopiero będzie amok :) .

8 godzin temu, Progfan_87 napisał(-a):

Z tym podbijaniem na aukcjach to temat rzeka. Ja zawsze czekam do końca aukcji z podbiciem o ile kwota jeszcze mieści się w granicach w jakich jestem w stanie zapłacić za daną rzecz. Zauważyłem że panuje jakaś dziwna moda gdzie dwie lub trzy osoby przebijają się wzajemnie na tydzień przed zakończeniem aukcji. To trochę jak sztuczne podbijanie ceny. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć jeśli to pożądany model i jest wiele chętnych ale ja wychodzę z założenia że i tak nie wygram aukcji podbijając cenę na długo przed jej zakończeniem. Ostatnio obserwowałem aukcje jakiegoś zegarka gdzie dwie osoby się o niego biły. W rezultacie poszedł o wiele drożej niż jest warty.

Zdarza się i to nie rzadko, że przedmiot wraca kilka razy na licytację z dopiskiem "Poprzedni licytujący nie zapłacił" :) . A tymczasem ktoś po prostu przechytrzył.

Guest Ritter
32 minuty temu, renqien napisał(-a):

Czy w koszyku inflacyjnym GUS jest arbuz?

Od dawien dawna są lokomotywy :) .

1 godzinę temu, Ritter napisał(-a):

Zdarza się i to nie rzadko, że przedmiot wraca kilka razy na licytację z dopiskiem "Poprzedni licytujący nie zapłacił" :) . A tymczasem ktoś po prostu przechytrzył.

W allegro lokalnie to nawet jeśli ktoś sam swój przedmiot podbija i sam 'wygrał' swoją aukcję to nie musi się przejmować.

Prowizja jest dopiero naliczana po deklaracji chęci zakupu/zrobieniu przelewu, a nie zaraz po zakończeniu aukcji. Idealne rozwiązanie dla naciągaczy i holowników.

Podstawa przy zakupach to nie napalać się i na chłodno podchodzić do zakupu.:)

Wiem czasem się nie da.;)

Czasami trzeba mieć zwyczajnie szczęście i trochę intuicji.

Ostatnio mało kupuję i nic nie pokazuję w temacie Nowe nabytki, ale to nie znaczy że kompletnie nic nie kupuję.

Takiego stalowego Poljota udało mi się zakupić na ebay'u.

Jak widać szkło pęknięte, w opisie było że mechanizm nie sprawny.

Bardzo odstraszający zegarek^_^

Po dotarciu okazało się, że zegarek sprawny, jedynie szkło wymagało wymiany.

I tak za ~160zł jestem w posiadaniu tego fajnego zegarka:)

Screen Shot z aukcji, nie jestem w stanie zrobić mu teraz aktualnego zdjęcia.

stalowy.png

Edited by pabloo_

@pabloo_ gratuluję zakupu. Ja poniższego kupiłem za mniej więcej 70zl. Sprzedawca twierdził że nie działa, bo nie ma... baterii. Choć przydałby mu się serwis to śmiga aż miło. No i do tego nowy pasek kosztował mnie kilkanaście zł, bo akurat nic nie miałem na 16mm 😊

20210825_110539.jpg

Edited by Progfan_87

Zapraszam do oddawania głosów w " złotym" konkursie, jest solidna "ruska" reprezentacja🙂

Wczoraj wieczorem oglądałem w TV film Pionierzy - o wyjściu Leonowa w przestrzeń kosmiczną ; w pewnym momencie pokazano rękaw skafandra na którym był zapięty chronograf Strela. :)

20 minut temu, Enkil napisał(-a):

Wczoraj wieczorem oglądałem w TV film Pionierzy - o wyjściu Leonowa w przestrzeń kosmiczną ; w pewnym momencie pokazano rękaw skafandra na którym był zapięty chronograf Strela. :)

Zgadza się. Było widać nawet kilka razy 😊

A jakiego byś chciał?

Kieszonka amerykańska, angielska, Jappy Ferres, Doxa, Zentra czy inne?

.....czy np.jakiś "rusek"?

A może ... jakiś duży wiszący?

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Majak, czy Mołnia?

(mam na myśli te "kominkowe" duże.. nie kiesonki, czy naręczne..)

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Pytanie mam ..

Czy NAIRI  prócz złotej koperty posiadało również złotą koronkę ?

Macie może zdjęcie takiej koronki?

Koronki w złotych radzieckich zegarkach nie były całkiem złote. Stosowano metodę gold cap, ale zapewne o tym wiecie :)

Edited by Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

zastanawiałem się, czy wejść w posiadanie dla samej koronki bo kopertę już przetopiły łobuzy, a werk strasznie zmęczony,  tylko

koronka została - może waży z 0,5g .. 

miałbym już jakiś kawałek pierwszego swojego złotego zegarka.. 😊

17 minut temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Zdjęć do kalendarza przyszlo naprawdę mało. Przesyłajcie proszę, żeby było z czego wybrać.

Postaram się zrobić kilka po weekendzie :)