Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Recommended Posts

Skomentuję tylko sugestię jakoby zakład Pana Norberta Żukowskiego zlecał jakieś naprawy Kacprowi. Wg mojej wiedzy nigdy żaden zegarek powierzony przez klienta Norbertowi Żukowskiemu nie został przekazany do wykonania naprawy/usługi przez Kacpra.

Panowie. Kacper nie wywiązał się z wielu zleceń, to już wiemy. Oceniać zlecających, w tym mnie, możecie tak, jak chcecie. Chcieli tanio. Wiadomo. Tak sumując, to Kacper zrobił mi parę zegarków i są ok. Zalegające zegarki odesłał również. Jeden niezrobiony, ale pieniędzy za niego nie wziął. Drugi miał obejrzeć, bo sam chciał. Wrócił w stanie, w jakim wyszedł. Złoma kupionego na części też odesłał. Ostatni - jedyne w miarę wartościowy, jeśli chodzi o szmal, i jedyny de facto zawalony przez Kacpra (złamał ośkę, ale zgodziłem się na ryzyko prostowania; natomiast kolejna została przez Kacpra zagubiona, więc poszedł do kogoś na dorobienie)  - leży u gościa w Kłobucku, z którym się teraz ja sam dogaduję. Kacper o nim pisze brzydko, on o Kacprze też, choć znacznie kulturalniej. Mam nadzieję, że odzyskam. Dla mnie nauka, tyle powiem. Miałem nadzieję, że dla Kacpra też, ale wątpię.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

ja jestem "obok" tego wszystkiego - nie naprawiałem zegarków , nic mi nikt z niczym nie zalega.

Niemniej obserwuję sytuację i czytam posty wspomnianego "kolegi".

Obiecałem sobie, że nie będę na nie reagował, bo ( ... ) ... 

Po prostu życie za krótkie jest, żeby sobie dokładać zbędnych emocji.. 

Godzinę temu, kchrapek napisał(-a):

Skomentuję tylko sugestię jakoby zakład Pana Norberta Żukowskiego zlecał jakieś naprawy Kacprowi. Wg mojej wiedzy nigdy żaden zegarek powierzony przez klienta Norbertowi Żukowskiemu nie został przekazany do wykonania naprawy/usługi przez Kacpra.

Krzyśku. Nam nie musisz tego tłumaczyć.

Miałem nie rozwiajać ale muszę. To co wyprawia ten chłopak zaczyna być (a właściwie już jest) mega niesympatyczne. Po pierwsze sposób jego zachowania - żadko zdarza się taka impertynencja i czasami chamskie zachowanie jak jego wobec wielu osób na forum, chociaż faktycznie ostatnio stonował. Po drugie - jego lekkomyślność wobec własności innych, krętactwo, brak transparentności (chodzi oczywiście o zegarki). Sam namawiał do przekazywania jemu do naprawy, teraz słyszymy że coś zaginęło, coś jes nie zrobione, coś wysłane komu innemu. Kompletny brak odpowiedzialności. A teraz dochodzą bajki o rzekomym zlecaniu meeeega niedoświadczonemu człowiekowi naprawy zegarków przez osobę zawodowo się tym zajmującą. Jeśli nie jest to prawda to godzi w dobre imię Pana Żukowskiego, podważa jego autorytet i naraża na straty spowodowne możliwą utratą zaufania.

I to wszystko dzieło jednech chłopczyka. To już nie są błędy młodości ale zachowania niebezpieczne.

Owszem - Kacper wniósł ożywienie na forum ale mega negatywne

Edited by mkoch
Literówki

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

5 godzin temu, mkoch napisał(-a):

Oj, chyba nie doceniasz naszego młodego mistrza. W końcu nawet uznani majstrowie zabiegają o jego pomoc :D :D

A na serio. Młody ogarnij się bo marnie skończysz. I nie mówię to o forum...

Nie wiem czy sz. P. Żukowski by się zgodził ale mam dowody w postacii screnów rozmów w których widać jasno że był on zainteresowany współpracą ze mną do której nie doszło (czas akcji to połowa września)

6 godzin temu, Londek napisał(-a):

To już ostatni mój wpis z głównym „bohaterem”  @Kacperek_77u

Oszukałeś mnie pisząc że oba zegarki są już gotowe/ naprawione i prosisz o jak najszybszą zapłatę. 
Zegarków nie odesłałeś a po wielu prośbach przesłałeś mi zdjęcie obu sztuk, gdzie w Slavie zmieniłeś tylko szkiełko dla pokazania że „jest zrobiona” a zegarek w rzeczywistości wyglądał inaczej. 

Oba zegarki otrzymałem z powrotem… i wiem to, że to tylko dlatego że nagłośniłem swoją sytuację  (jak się z resztą okazało nie tylko ja miałem/ mam  kłopot z twoimi usługami i niekompetencją…trzeba przyznać że masz tupet). … na twoim miejscu spaliłbym się ze wstydu, a ty dalej jak gdyby nic się nie stało hasasz sobie po forum, podejrzewam że to tylko spowodowane jest twoją głęboką ignorancją a i cichym przyzwoleniem moderacji… temat przeniesiony do zapomnianego koziego rogu, mistrzostwo👏

Ale szybciutko do meritum, Poljot działa… Slava nie, a zapłaciłem za oba. 
Odlicz proszę koszt przesyłki i szkiełka… kategorycznie nie innych, rzekomo wymienionych część, po prostu całkowicie tobie nie wierzę. 
Resztę pieniędzy przelej na „Się Pomaga” Jarek potrzebuje pomocy 💪🏻🫶🏻

Potwierdzenie wpłaty wklej tutaj w temacie. Czas… skopiuję twoje słowa  „jak najszybciej”

Ja już nie zamierzam się więcej rozpisywać na ten temat, nie wykonanie przez Ciebie mojej prośby zaowocuje posuniętymi krokami od których nie będzie odwrotu. 

Bez odbioru… Seweryn. 

Tylko że zapomniałeś wspomnieć o tym że slava nie działa tylko dlatego że spadł wodzik z beczki (częsty przypadek w slavach) pewnie przy próbie ustawienia godziny wnioskując po opisanym problemie i sam prosiłeś bym wysłał instrukcję ewentualniej naprawy po czym stwierdziłeś że nie będziesz grzebał przy niej

3 godziny temu, kchrapek napisał(-a):

Według mojej też nie zlecił 🫢

3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

leży u gościa w Kłobucku, z którym się teraz ja sam dogaduję. Kacper o nim pisze brzydko, on o Kacprze też, choć znacznie kulturalniej. Mam nadzieję, że odzyskam. Dla mnie nauka, tyle powiem. Miałem nadzieję, że dla Kacpra też, ale wątpię.

Mam nadzieję że się dogadasz

Co do ,,brzydkości pisania" to gość sam mnie atakuje na pewnej grupce messengerowej bo uważa się za niewiadomo jak doświadczonego bo już 10 lat naprawia zegarki i mimo nie tylko moich próźb nie chce zwrócić moich rzeczy i twojego zenitha nie chciał odesłać bym go ewentualnie sam skończył i argumentuje to tym że gówno umiem i że tu cytuje

I jak mi powiesz i narysujesz wykres z lepkości dynamicznej oliwy przy przemianie izotermicznej to wtedy będziesz mógł wypowiadać się na temat oliwienia i naprawy Zegarkow i wtedy możemy pogadać

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

oczernianie osob trzecich bez ich wiedzy oraz tym samym bez możliwosci obrony przed oczernianiem jest nieeleganckie.. 

W zasadzie nawet karalne.. 

2 godziny temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Nie wiem czy sz. P. Żukowski by się zgodził ale mam dowody w postacii screnów rozmów w których widać jasno że był on zainteresowany współpracą ze mną do której nie doszło (czas akcji to połowa września)

Mam silne przekonanie, że były to grzeczne, empatyczne (acz wymijające) odpowiedzi P. Żukowskiego na twoje narzucające się oferty współpracy... A ty sobie uroiłeś i odpowiedziałeś mocno nadto. Nie wyobrażam sobie, żeby poważny zakład mógł w ogóle rozważać taką sytuację. Chyba że chodzi o jakąś dalszą współpracę związaną ze zdobywaniem zawodu... 

Jak będziesz szukał kiedyś roboty to na każdej rozmowie kwalifikacyjnej usłyszysz: Chętnie podejmiemy z panem współpracę, jednak zadzwonimy później 🤣🤣

Zmagania z Kacprem podsumuję następująco.  TYLKO dzięki wydatnej pomocy @Hecke, ze co dziękuję, udało się odzyskać sporo z tego co zalegało.  Kacper wysyłał zdjęcia i filmu, że jest zrobione i działa, ale jakoś nie jest. Sporo odesłał, sporo nie zrobił, coś tam jeszcze u niego zostało. Co ciekawe dopytywał, skąd u mnie taka decyzja. Człowieku czemu się dziwisz? Ja pieniędzy nie kolekcjonuję, ja je wydaję. Są stary, trudno. Ale jeśli mam go komuś polecić jako fachowca to NIE. Omijać łukiem szerokim. Nie pozdrawiam.

26 minut temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Zmagania z Kacprem podsumuję następująco.  TYLKO dzięki wydatnej pomocy @Hecke, ze co dziękuję, udało się odzyskać sporo z tego co zalegało.  Kacper wysyłał zdjęcia i filmu, że jest zrobione i działa, ale jakoś nie jest. Sporo odesłał, sporo nie zrobił, coś tam jeszcze u niego zostało. Co ciekawe dopytywał, skąd u mnie taka decyzja. Człowieku czemu się dziwisz? Ja pieniędzy nie kolekcjonuję, ja je wydaję. Są stary, trudno. Ale jeśli mam go komuś polecić jako fachowca to NIE. Omijać łukiem szerokim. Nie pozdrawiam.

Jak tylko dzięki niemu? O wysyłke wszystkiego poprosiłeś wtedy kiedy sz. Kol. @Hecke wyszedł z inicjatywą pomocy (zresztą potwierdziłeś mu że wszystko doszło co wysłałeś)

Na odgórny termin nie byliśmy umówieni, wysłałeś mi bardzo dużo złomu przy którym było troche roboty więc powoli je robiłem jako takie prace poboczne, zresztą już pare miesięcy temu odesłałem pierwszą paczkę zrobionych zegarków i byłeś zadowolony więc stąd moje zdziwienie o nagłej decycji odsyłki wszystkiego

Od momentu tamtej paczki nie wziąłem od ciebie żadnej kasy prócz 20 zeta na większy paczkomat więc nie wiem po co ten tekst o pieniądzach

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Z dużym zdziwieniem przeczytałem to co tu się dzieje.

Tak Kacper ma mój zegarek starego Zenitha, myślę, że go dostanę za chwilę ale   

Pierwsze, jeśli ktoś z Was wierzył, że bez doświadczenia Kacper zrobi Wam robotę, tak jak zega z 20 letnim doświadczeniem, to cóż jest, no kim jest to osoba co tak myśli?

Kacper się uczy. Zdecydowaliście, że będzie się uczył na Waszych zegarkach, to co się dziwicie?

Drugie, chłopak się uczy więc sobie nie radzi ... tylko co niektórzy z Was myślą uczy się zegarków.... nie on uczy się życia...

Ile macie lat by sądzić, że będzie inaczej? Myśleliście inaczej? Ech. Okazji nie ma.

I teraz piszę do właściciela szturmana.

Teraz rozumiem, przez moje ręce przeszła zardzewiała koperta stalowa od szturmańskiego. Zakres prac był odrdzewić, włożyć knopki, i koronkę bezela.

Coś co Kacper nie da rady zrobić (narzędzia) zrobił to mój zega według mnie, rewelacyjnie i za małe pieniądze.

I to długo trwało, dodam, to nie wina Kacpra, tylko mojego zega. Nie trzyma terminów, spóźnił się za 5 miesięcy.

I coś Wam dodam, to Kacper według mnie będzie wygrany, bo robi to czego już nie ma, dlatego ma tego tyle.

Kacper ogarnij swoje życie i podejście do niego a w wieku 30 lat będzie miał rolexa i super auto.

Przestań pisać na forum tylko zabierz się do roboty, oddaj ludziom zrobione zegarki, zajmij się robotą bo w tym fachu robota sama Cię znajdzie jeśli będziesz dobry.

A Wy panowie, jak Kacper sobie poradzi a poradzi sobie (choć jeszcze nie zrobił mi zegarka, ma go już prawie rok) to dalej będziecie z niego korzystać. 

Mój zega ma kilka moich 3133 już TRZY LATA....a dałem je na 6 miesięcy, to chyba nie tak źle?  

Zatem

Kacper do roboty a inni myśleć trzeba. Nad tym, czemu ja wysłałem mu tylko jeden zegarek? A mam ich do naprawy sporo?

No właśnie. 

Miłego dnia.   

51 minut temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Mi zalega amfibię składaka z części, ale ponoć wysłał do kogoś innego i nie wie do kogo 🤔🤔🤔

20230206_184403.thumb.jpg.a6eddf7399ede8109bdfb3e0dd4df813.jpg

O 300 zł nie wspomnę, szkoda gadać 🥺🥺🥺

NIE DAWAJCIE MU NIC DO ROBOTY!!!!!!!!

19 minut temu, Elob500 napisał(-a):

Z dużym zdziwieniem przeczytałem to co tu się dzieje.

Tak Kacper ma mój zegarek starego Zenitha, myślę, że go dostanę za chwilę ale   

Pierwsze, jeśli ktoś z Was wierzył, że bez doświadczenia Kacper zrobi Wam robotę, tak jak zega z 20 letnim doświadczeniem, to cóż jest, no kim jest to osoba co tak myśli?

Kacper się uczy. Zdecydowaliście, że będzie się uczył na Waszych zegarkach, to co się dziwicie?

Drugie, chłopak się uczy więc sobie nie radzi ... tylko co niektórzy z Was myślą uczy się zegarków.... nie on uczy się życia...

Ile macie lat by sądzić, że będzie inaczej? Myśleliście inaczej? Ech. Okazji nie ma.

I teraz piszę do właściciela szturmana.

Teraz rozumiem, przez moje ręce przeszła zardzewiała koperta stalowa od szturmańskiego. Zakres prac był odrdzewić, włożyć knopki, i koronkę bezela.

Coś co Kacper nie da rady zrobić (narzędzia) zrobił to mój zega według mnie, rewelacyjnie i za małe pieniądze.

I to długo trwało, dodam, to nie wina Kacpra, tylko mojego zega. Nie trzyma terminów, spóźnił się za 5 miesięcy.

I coś Wam dodam, to Kacper według mnie będzie wygrany, bo robi to czego już nie ma, dlatego ma tego tyle.

Kacper ogarnij swoje życie i podejście do niego a w wieku 30 lat będzie miał rolexa i super auto.

Przestań pisać na forum tylko zabierz się do roboty, oddaj ludziom zrobione zegarki, zajmij się robotą bo w tym fachu robota sama Cię znajdzie jeśli będziesz dobry.

A Wy panowie, jak Kacper sobie poradzi a poradzi sobie (choć jeszcze nie zrobił mi zegarka, ma go już prawie rok) to dalej będziecie z niego korzystać. 

Mój zega ma kilka moich 3133 już TRZY LATA....a dałem je na 6 miesięcy, to chyba nie tak źle?  

Zatem

Kacper do roboty a inni myśleć trzeba. Nad tym, czemu ja wysłałem mu tylko jeden zegarek? A mam ich do naprawy sporo?

No właśnie. 

Miłego dnia.   

Odsyłanie zegarków komuś innemu znaczy się jest Ok , bo się pomylił i teraz nie wie komu go wysłał, no ciekawe 🤔🤔🤔

8 godzin temu, mkoch napisał(-a):

Mam silne przekonanie, że były to grzeczne, empatyczne (acz wymijające) odpowiedzi P. Żukowskiego na twoje narzucające się oferty współpracy... A ty sobie uroiłeś i odpowiedziałeś mocno nadto. Nie wyobrażam sobie, żeby poważny zakład mógł w ogóle rozważać taką sytuację. Chyba że chodzi o jakąś dalszą współpracę związaną ze zdobywaniem zawodu... 

Jak będziesz szukał kiedyś roboty to na każdej rozmowie kwalifikacyjnej usłyszysz: Chętnie podejmiemy z panem współpracę, jednak zadzwonimy później 🤣🤣

Myślisz że specjalnie bym się pchał do jakiegoś zakładu sam mając robote?

Prosze myślę że to wystarczy

Screenshot_20231127_104824_Gallery.jpg

38 minut temu, Elob500 napisał(-a):

on uczy się życia

Transparentność, uczciwość i kontakt bezpośredni sprawiają, że człowiek nie musi się później tłumaczyć..

Pokora, otwartość i szczerość sprawiają, że człowiek jest lubiany.

Szacunek dla innych to taki element życia, który powraca jak bumerang.. taka pozytywna karma która lubi wracać...

Nie powinno się w ramach hobby kpić sobie z ludzi i wodzić ich za nos. To słaby fundament na budowanie zaufania..

26 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Myślisz że specjalnie bym się pchał do jakiegoś zakładu sam mając robote?

Prosze myślę że to wystarczy

Screenshot_20231127_104824_Gallery.jpg

No ale co ten screen udowadnia? Chyba bardziej moją teorię o twoim oferowaniu "usług".

Możemy to spokojnie skonfrontować z Norbertem...

Szanowni,

może nawiążę trochę do wpisów Moderatora oraz Prezesa KMZiZ. Niniejsze forum służy wielu nie tylko do dzielenia się wiedzą, swoją pasją ale również do nawiązywania relacji, w tym relacji w pewnym sensie biznesowych. Te ostatnie po nawiązaniu kontaktu, realizowane są już poza forum. 

W sytuacji gdy te nawiązane relacje biznesowe przestają spełniać oczekiwania jednej ze stron, to pojawia się właściwie roszczenie, że to Stowarzyszenie, czy Moderatorzy są współodpowiedzialni za to nieszczęście (nieudany biznes) i powinni z tym coś zrobić. 

Chyba dla wszystkich jasny jest regulamin forum i statut stowarzyszenia, że nie jest to platforma biznesowa. Jeśli ktoś podejmuje decyzję o nawiązaniu relacji biznesowej lub innej z kimś z forum, to w pełnym zakresie robi to na własną odpowiedzialność i na własne ryzyko. 

Ani Forum, ani Stowarzyszenie nie jest stroną ewentualnego sporu. Mając na uwadze to, że problem powstał pomiędzy forumowiczami, może jedynie, próbować pomóc w sposób polubowny rozwiązać spór, jeśli strony z taką prośbą się zwrócą. 

Kwestia czy chce ktoś wyciągać odpowiedzialność prawną, czy jakikolwiek inną, powinna pozostawać poza sferą forum, tak jak pozostawało poza nim nawiązanie relacji biznesowej. 

Jeśli kogoś lub czegoś nie polecamy, to zwyczajnie wystarczy wskazać, że czegoś lub kogoś nie polecam, ponieważ mam złe doświadczenia. I tyle. 

Jest chyba nawet temat na forum dotyczący polecania usługodawców związanych z szeroko rozumianą branżą. 

Staram się zrozumieć rozgoryczenie osób, które czują się poszkodowane w relacji zlecenia Kacprowi naprawy zegarków i zwyczajnie po ludzku przyjmuję, że mogą się czuć poszkodowane, jednak droga którą obierają aby rozwiązać swój problem jest dla mnie trudna do zaakceptowania. 

Odnoszę wrażenie, że oczekuje się, że forum stanie się areną, na której dojdzie do oskarżenia, osądzenia i skazania ku uciesze gawiedzi, która ów spektakl ogląda, przy udziale jeszcze chóru greckiego. 

NIe dziwi mnie przy tym zaskoczenie Moderatora, że niby coś zamiata pod dywan. W rzeczywistości nie ma czego zamiatać pod dywan, ponieważ ze strony administratorów forum nie ma jakiekolwiek odpowiedzialności za zaistniałą sytuację. 

To prawie tak jakby rodzina samobójcy, który powiesił się w sadzie, szukała odpowiedzialności u sadownika, który posadził drzewo, na którym ów nieszczęśnik się powiesił.  

Przepraszam za dość mocne porównanie. 

Pozdrawiam Wszystkich.

14 hours ago, Kacperek_77u said:

Tylko że zapomniałeś wspomnieć o tym że slava nie działa tylko dlatego że spadł wodzik z beczki (częsty przypadek w slavach) pewnie przy próbie ustawienia godziny wnioskując po opisanym problemie i sam prosiłeś bym wysłał instrukcję ewentualniej naprawy po czym stwierdziłeś że nie będziesz grzebał przy niej

Nie ja Ciebie pytałem tylko „negocjator” zaproponował pomoc. 
Stawianie diagnoz na odległość mnie nie interesuje i nie będę tego sam naprawiał. 
Nie będę grzebał w „naprawionym” zegarku. 
Moja „oferta” zakończenia sporu jest wciąż aktualna. 
Czas to dwa tygodnie od dnia dzisiejszego. 
Nie zamierzam więcej się udzielać w tym wątku. 

Dziękuję za odzew, a przepraszam jeżeli kogoś uraziłem… emocje mną targają, pokój ✌️ 

4 godziny temu, mkoch napisał(-a):

No ale co ten screen udowadnia? Chyba bardziej moją teorię o twoim oferowaniu "usług".

Możemy to spokojnie skonfrontować z Norbertem...

Gdzie tam widzisz że ja niby zapropowałem? Od ostatniej mojej wiadomości a jego wiadomoscia na tym zdjęciu jest przepaść ponad 2 miesięcy

Edited by Kacperek_77u

26 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Gdzie tam widzisz że ja niby zapropowałem? Od ostatniej mojej wiadomości a jego wiadomoscia na tym zdjęciu jest przepaść ponad 2 miesięcy

Na tym screenie chwalisz się przypadkami, które "naprawiałeś" a dalej proponujesz, że rozmówca może ci podesłać chrono. Każdy czytać potrafi. W Twojej opinii co to znaczy? Myślisz, że poważny zegarmistrz będzie przekazywał (nie gniewaj się) byle chłystkowi zegarki jedne z trudniejszych do naprawy i droźszych przy ewentualnym ratowaniu po fuszerce? Przestań konfabulować bo to przestaje być śmieszne

Wystarczy już. 

Jak ktoś chce coś wyjaśniać z innym użytkownikiem to niech to robi poprzez pw 

Większość  spraw dotyczących odbioru zegarków została załatwiona, wszyscy zainteresowani powinni podziękować @Hecke za pomoc. 

Że strony moderacji temat na forum publicznym zostaje zakończony. 

Dyskusje zamykam do jutra  jednocześnie i formuje, że nie ma pozwolenia na dalsze komentarze w innych tematach. 

Miłego dnia :)

siedząc na poduszce...

prawa ręka z telefonem do zdjęcia a w lewej drink z kostką lodu i parasolką  ;)

Screenshot_20231209-181509_Samsung Internet.jpg

20231209_181723.jpg

w trakcie "wymuszonych" porządków przedswiatecznych.. :)

Edited by zadra

3 godziny temu, drobnypijaczek napisał(-a):

Side B.

do świąt sie wyrobisz ? ?  

Edited by zadra

8 godzin temu, zadra napisał(-a):

do świąt sie wyrobisz ? ?  

Wielkanocnych, chyba tak. 

Na Boże Narodzenie jadę do rodziców. U mnie to tylko bałagan remontowy. W Pionkach, moim bliskimi życie się wywraca. 

Edited by drobnypijaczek