Enkil 7891 #7301 Posted January 8, 2024 Myślę że @zadrama rację, niech wszystkie napisy będą po polsku. Jeśli ma to być komandir lub amfa to może wybrać z istniejący wzorów tych tarcz, jakiś czytelny wariant tylko zamiast fabrycznych napisów nasze własne opisy - do ustalenia jakie. ?? 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1833 #7302 Posted January 8, 2024 2 godziny temu, Enkil napisał(-a): - do ustalenia jakie zamiast "sdjełano CCCP" proponuję po prostu wstawić drobne i w tym samym miejscu "TARCZA POLSKA" . na centralnym polu symbol kosynierów albo np cichociemnych. Juz zrobił się zegarek odzwierciedlający polskość i odwieczne dążenie do odzyskiwania niepodległości, naszą wiarę w zwycięstwo mimo wszystko oraz rodową niezłomność i piastowski upór.. Równie dobrze można wstawić "Kasztankę Piłsudskiego" jako element sentymentalizmu za wolną Polską.. Wzory widziałbym tylko jako cień na tarczy, który jednoznacznie aczkolwiek nienachalnie okreslają charakter tarczy.. W moim mniemaniu nie może to być "wychodzące i rzucające się w oczy oświadczenie" jak np tatuaż zagorzałego kibica pilkarskiego na jego karku poniżej ucha... lub na czole delikwenta.. Prócz głównego wzoru widziałbym tarczę zegarkową w pelni czytelną, ze wszystkimi indeksami, może być jakaś zaawansowana luma- żeby był odczyt czasu w ciemnosci.. Jak poprawiac ruska to w zaawansowany sposób.. zdjęcia kradzione z neta 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3478 #7303 Posted January 8, 2024 Nie za dużo patosu? Pomysł z gestem Kozakiewicza jest fajny. Zaadaptować tarczę od jakiegoś komandira czy czegoś takiego, zamiast czerwonej gwiazdy wstawić pomniejszony "gest", zamiast napisu Zakaz MO napisać Olimpiada Moskwa '80, a w miejscu CCCP pod indeksem na szóstej KMZiZ 5 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1833 #7304 Posted January 8, 2024 24 minuty temu, renqien napisał(-a): Nie za dużo patosu grafika wg mnie powinna być tylko tłem dla głównych funkcji zegarka. Czyli w najpierw widzimy która h a później dostrzegamy inne szczegóły.. Taka tylko propozycja- jak każda inna 0 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3478 #7305 Posted January 8, 2024 Grafika powinna mniej więcej odpowiadać stylowi grafiki w ruskich zegarkach, zachować ich stylistykę i klimat. Nie wiem, chociażby coś takiego: Nie czepiać się drobiazgów 😉 Zrobiłem na szybko, jak umiałem pierwszy lepszy projekt na pierwszym lepszym zegarku. 5 Share this post Link to post Share on other sites
Londek 49721 #7306 Posted January 8, 2024 Idzie to w dobrym kierunku 👍🏻 0 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1833 #7307 Posted January 8, 2024 (edited) brakuje mi twarzy Kaminskiego. . . . UPS.. KOZAKIEWICZA oczywiście.. kolejną tarczę poproszę z "gestem Lichockiej" Edited January 8, 2024 by zadra 1 Share this post Link to post Share on other sites
Enkil 7891 #7308 Posted January 8, 2024 (edited) 8 godzin temu, zadra napisał(-a): brakuje mi twarzy Kaminskiego. . . . UPS.. KOZAKIEWICZA oczywiście.. kolejną tarczę poproszę z "gestem Lichockiej" Nie każdy w tym kraju ogląda ten cyrk za nasze pieniądze. Dopóki nie powiedziałeś, że gest Kozakiewicza kojarzy się z polityką to nawet nie wiedziałem o co chodzi, sprawdziłem dziś w google. Zaś lichocka nie ma własnego gestu, to zwykły popularny "fak" ona go nie wymyśliła, tak jak ten pajac nie wymyślił gestu Kozakiewicza, podobnie jak i Kozakiewicz zresztą. To jest francuski " bras d'honneur" Ed. Literówki. Edited January 9, 2024 by Enkil 2 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3395 #7309 Posted January 9, 2024 Natomiast w Moskwie w 1980 nie było "olimpiady" Były Igrzyska Olimpijskie Olimpiada wg Greków to czteroletni okres pomiędzy Igrzyskami 2 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites
Po Bieda 264 #7310 Posted January 15, 2024 Czy ktoś poleci zaufanego majstra w Opolu? Wiem, że jest forumowy spis zakładów, ale tam są wpisy sprzed blisko 10 lat.... 0 "Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman) Share this post Link to post Share on other sites
Sekcja_Eksploatacyjna 539 #7311 Posted January 25, 2024 Dzień dobry, Mam pytanie zakupowe, mianowicie czy ktoś robił ostatnio zakupy na stronie vostok-watches24.com? Chyba ze względów politycznych Polska została wykluczona z dostawy zegarków, choć Czechy, Niemcy czy nawet Ukraina jest dostępna… 0 Share this post Link to post Share on other sites
pmwas 9193 #7312 Posted January 26, 2024 Nowy главный тормозной цилиндр - zamiennik z fabryki na Białorusi. W tym szaleństwie jest metoda. Co pół roku nowa część, jak wymienisz ostatnią, wracasz do początku i auto ciągle nówka 4 Miłego dnia! Share this post Link to post Share on other sites
JanekTheFizyk 1213 #7313 Posted January 26, 2024 A nie ma zachodnich zamienników, jakichś lemforderów czy co? 0 Share this post Link to post Share on other sites
oszolom 26676 #7314 Posted January 29, 2024 W dniu 26.01.2024 o 09:13, pmwas napisał(-a): Nowy главный тормозной цилиндр - zamiennik z fabryki na Białorusi. W tym szaleństwie jest metoda. Co pół roku nowa część, jak wymienisz ostatnią, wracasz do początku i auto ciągle nówka przerzuć się na japońskie youngtimery... nie będziesz kupował części, będziesz robił podłogę i budę 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Share this post Link to post Share on other sites
Londek 49721 #7315 Posted January 31, 2024 (edited) Pomyłka. Edited January 31, 2024 by Londek Nie ten wątek. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mislavo 3901 #7316 Posted January 31, 2024 Na moje oko wskazówka sekundnika kombinowana. Choć może ujęcie do d....... i dlatego to tak wygląda. Brakuje, też śruby mocującej werk. No i to pytanie, to w zasadzie nie w tym topiku powinno być zadane. 1 /iloveussrwatches/ Share this post Link to post Share on other sites
pmwas 9193 #7317 Posted February 16, 2024 Lakier na UAZie odUAZi, krzyżaki na wale nawaliły, a jeden z naprawiających go mechaników miał wypadek ja motocyklu i leży w szpitalu. Nikt mi nie powie, że to nie jest piekielna maszyna - samo zło… 4 Miłego dnia! Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1833 #7318 Posted February 16, 2024 Ciebie również chciał zabić (ten pierwszy "przewrotny" ) .. 1 Share this post Link to post Share on other sites
oszolom 26676 #7319 Posted February 22, 2024 Panowie, głupie pytanie. Ile teraz majster bierze mniej więcej za wymianę szkła? Płaski minerał do kwarca. Zbiłem młodemu w tissociku. polubił ten zegarek, więc nie chcę sam kombinować z przeszczepem z perfecta. 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Share this post Link to post Share on other sites
jarek08s 784 #7320 Posted February 22, 2024 (edited) mój zaprzyjazniony kasuje mnie w zaleznosci od szkła 20-30zł ps. zadnych przeszczepów tylko nowe o takiej samej grubosci Edited February 22, 2024 by jarek08s 1 Share this post Link to post Share on other sites
oszolom 26676 #7321 Posted February 22, 2024 ok, dzięki. czyli nieduże parę dych będzie OK. nie pamiętam, kiedy ostatnio płaciłem za taką usługę, i nie chcę, żeby mnie skubali. (zegarek za grosze, stąd kusiło mnie sztukowanie, skoro tyle złomu w domu leży - ale dostosuję się do twojej porady). 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Share this post Link to post Share on other sites
drobnypijaczek 4419 #7322 Posted February 26, 2024 Byłem dziś w kołchozie. Spotakłem praktykanta. Dotarło do mnie, że szkołę skończyłem w '98. Mam straszny dzień. 2 Share this post Link to post Share on other sites
zadra 1833 #7323 Posted February 26, 2024 3 godziny temu, drobnypijaczek napisał(-a): Byłem dziś w kołchozie. Spotakłem praktykanta. Dotarło do mnie, że szkołę skończyłem w '98. Mam straszny dzień. jestes mlodszy ode mnie.. skończyłem rok przed Tobą a robiłem ją pewnie rok dłużej.. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Enkil 7891 #7324 Posted February 27, 2024 A ja nie wiem chyba o co wam chodzi... 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Share this post Link to post Share on other sites
rk7000 3395 #7325 Posted February 27, 2024 11 godzin temu, Enkil napisał(-a): A ja nie wiem chyba o co wam chodzi... Małolaty jakąś przepychanke chyba mają, nie zwracaj na nich uwagi Przemek. Gimbaza 😁 1 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Share this post Link to post Share on other sites