szalony amator 276 #1976 Napisano 3 Września 2020 Twardziel i biel w drewnie to pamiętam takie określenia z wykładów na Technologii Drewna ( kiedy to było?). O miękiszu nic. Drewna bez przyrostów rocznych, naczyń, włókien to jest słojów nie znam. To musi być drewno z jakiś nowatorskich drzew, nie rosnących latami lecz np. z wtryskarki lub drukarki 3d. Różnice wytrzymałości mechanicznej w zależniści od kierunku przebiegu włókien to jest przekroju drewna zawsze są i są bardzo istotne,duże w KAŻDYM DREWNIE. Rzeczywiście najmniejsze w drewnie drzew rozpierzchło naczyniowych, wymienionych przez kolegę. Ale są. Każde drewno, nawet drzew tropikalnych, nawet heban daje się łatwo łupać wzdłuż włókien. Do tego dochodzi pęcznienie i skurcz drewna przy zmianach wilgotności bardzo różny w zależności od kierùnku przekroju. Znowu istotne są anatomiczne komórki drzewa a po zdrewnieniu drewna w zależności od kierunku przekroju. Koło wykonane z drewna przy nawet drobnych zmianach wilgotności nigdy nie będzie kołem w rozumieniu geometrii. Różnice pomijalne w stolarstwie, nawet w lutnictwie, w zegarmistrzostwie dyskwalifikują taki materiał. Jakie to szczęście, że wykonawca tego zegarka kieszonkowego olał taką "wiedzę" jaką zaszczepiają technologom drewna i wykonał ten zegarek. Piękna ciekawostka. Drewniane koła (segmentowe o konstrukcji znanej z kół wozów drabiniastych) były stosowane w dawnych zegarach. Dzisiaj każdy może sobie wykonać zegar z drewna, zobaczcie w necie, ... wooden clock.. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5952 #1977 Napisano 3 Września 2020 Może wykonawca nie miał wiedzy, a doiświadczenie i np. nasaczył/zaimpregnował to drewno zywicami , lub innymi dawnymi specyfikami wypełniajacymi ?? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1978 Napisano 3 Września 2020 Nie miałem zamiaru robić wykładu z technologii drewna bo chyba nie oto chodziło, a określenie drewna bez słoja jest skrótem myślowym i potocznym określeniem drewna w którym słojów nie widać . Sam zegarek też jest jedynie zabawką i nigdy czasu nie mierzył i mierzyć z założenia nie miał. Miękisz, bil i biel to to samo, nazewnictwo rzemieślnicze zawsze różniło się od tego akademickiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5952 #1979 Napisano 3 Września 2020 4 minuty temu, shreq napisał: Sam zegarek też jest jedynie zabawką i nigdy czasu nie mierzył i mierzyć z założenia nie miał No ale ten szpindlak #1961 to juz chyba tak ??? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1980 Napisano 3 Września 2020 To zupełnie inna bajka, Płyty są zrobione z drewna akacji i to z fragmentu w którym przyrost roczny jest niewielki a naprężenia wewnętrzne są równe, ilość garbników i oleistość sprawia że warunki zewnętrzne, takie jak wilgoć mają niski wpływ na stabilność. Co i tak zapewne miało w pływ na chód zegarka bo łożyska zawsze mogły się oddalać lub przybliżać. Koło szpindlowe jest na mosiężnym mostku, łożyska mosiężne. Ten zegarek był sprawny, a jego dokładność porównywalna do innych szpindlaków. Pęknięcie koka wydaje się naturalne, wynikające z zeschnięcia się elementu, jego ażurowa konstrukcja uczyniła go delikatnym a łożysko oporowe dopełniło dzieła zniszczenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1981 Napisano 3 Września 2020 (edytowane) Ależ żywą dyskusję sprowokowały owe śliczne dziwactwa Niestety do pełni szczęścia zabrakło mi 12 eurocentów, kurde ostatnio nie udaje mi się kupić niczego fajnego Co do tego drugiego, wykonanego w całości z drewna to specjalizował się w tym rosyjski zegarmistrz Michaił Semjonowicz Bronnikow działający w połowie XIX wieku. Edytowane 3 Września 2020 przez Szpindlakfan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1982 Napisano 3 Września 2020 (edytowane) Tu podobny zegarek i krótka informacja o twórcach - rodzinie tokarzy, którzy tworzyli zegarki z drewna i kości. https://artinfo.pl/dzielo/michail-siemionowicz-bronnikow-wiatka-cesarstwo-rosyjskie-1890-1900 Ten wykonany z czeczoty brzozowej, drewna palmowego, wiciokrzewu, kości i stali. Fajna ciekawostka - ciekawy zegarek, zawrotna cena... Pozdrawiam Jacek Edytowane 3 Września 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3828 #1983 Napisano 7 Września 2020 ... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3242 #1984 Napisano 7 Września 2020 No Jacku dopiąłeś swego, czy to cały komplet górników? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3828 #1985 Napisano 7 Września 2020 Brakuje Cymy, zaraz napiszę ogłoszenie w dziale "poszukuję". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1986 Napisano 10 Września 2020 (edytowane) Szwajcarska kieszonka z wychwytem kołkowym. W jakich latach mógł zostać wykonany ten zegarek i z tego co się orientuję "depose" oznacza coś prawnie chronionego, czy odnosić się to może do tego wychwytu? Edytowane 10 Września 2020 przez Szpindlakfan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #1987 Napisano 18 Września 2020 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #1988 Napisano 19 Września 2020 Genialny tekst z którego to jest roku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #1989 Napisano 19 Września 2020 (edytowane) 20 minut temu, Szpindlakfan napisał: Genialny tekst z którego to jest roku? Aukcja nie moja - chętnie bym kupił bo zbieram takie ciekawostki ale nie za tyle A kwitek z 1936roku https://allegro.pl/oferta/paszport-do-zegarka-cyma-z-1936r-9711822103 Edytowane 19 Września 2020 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1384 #1990 Napisano 4 Października 2020 U mnie walaja sie takie dwa.Hampden i Lessor.Obydwa cykaja ale maja braki.Lessor brak koronki z walkiem a Hampden brak wskazowki i szkla. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1991 Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Marki zacne... ten pierwszy to Chopard drugi zaś Revue... Obie kieszonki w srebrnych kopertach... Edytowane 4 Października 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1992 Napisano 6 Października 2020 W dniu 19.09.2020 o 19:34, Paweł Bury. napisał: W dniu 19.09.2020 o 19:20, Szpindlakfan napisał: Genialny tekst z którego to jest roku? Aukcja nie moja - chętnie bym kupił bo zbieram takie ciekawostki ale nie za tyle A kwitek z 1936roku Aukcja się zakończyła, nie było ofert kupna. Zadzwoniłem, potargowałem, i jest! Całkiem dobry stan. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #1993 Napisano 6 Października 2020 4 minuty temu, shreq napisał: Aukcja się zakończyła, nie było ofert kupna. Zadzwoniłem, potargowałem, i jest! Całkiem dobry stan. Oooo... a za ile udało sie kupić jeśli nie tajemnica? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1994 Napisano 6 Października 2020 80 zł. Ale dałbym tyle ile była cena wywoławcza, na aukcji o której zapomniałem😁 Uwielbiam takie pamiątki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1995 Napisano 13 Października 2020 Stoper Leonidas,ja pierwszy raz spotkałem się z taką zapobiegliwością producenta😄magazynek na części zamienne do mechanizmu,zabudowany w nim!jest oś balansowa,parę wkrętów itp. S 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuklik 521 #1996 Napisano 13 Października 2020 Podobno stoper Excelsior Park też tak ma. Nie odważyłem się jednak sprawdzić 🙂... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1997 Napisano 13 Października 2020 U mnie jest to bezbarwne pudełeczko zablokowane wkrętem,więc wszystko widać bez rozbierania 😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1998 Napisano 13 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, mechanik napisał: Stoper Leonidas,ja pierwszy raz spotkałem się z taką zapobiegliwością producenta😄magazynek na części zamienne do mechanizmu,zabudowany w nim!jest oś balansowa,parę wkrętów itp. S Tez mam taki z zapasem czesci Edytowane 13 Października 2020 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1999 Napisano 14 Października 2020 Wszystkie stopery Excelsior Park które przeszły przez moje ręce miały to rozwiązanie. Niestety czasami magazynek był już pusty . Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #2000 Napisano 16 Października 2020 Takie dwa sreberka wpadły przy okazji. Moser ma trafiony balans, nie wiem czy wskazówki są oryginalne. Longines działa, zastanawiam się czy realna jest jego reanimacja, wskazówki, może tarcza, na kopertę pewnie nie ma co liczyć... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach