Szpindlakfan 621 #2276 Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) Ładny 👍 Ja mam pytanie odnośnie poniższego mechanizmu, wygląda to na przeróbkę szpindlaka na cylinder, ale z chęcią wysłucham opinii bardziej doświadczonego koleżeństwa Edytowane 18 Lutego 2021 przez Szpindlakfan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6422 #2277 Napisano 18 Lutego 2021 Napiszę tak: ŁADNY 👍😃 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papax 97 #2278 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Jakiś wczesny wychwyt cylindrowy opierający się na budowie szpindlaka. W sumie bez zdjęć z boku ciężko ocenić co tam zaszło w środku. Skoro szpindlaki przerabiano na brytyjskie wychwyty kotwicowe to może i bywały przeróbki na cylindry? Będzie drogi ;). Edytowane 19 Lutego 2021 przez papax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2279 Napisano 19 Lutego 2021 No właśnie sam nie jestem pewien, a nie ma lepszych zdjęć. Te mostki wyglądają na dosztukowane, a na płycie mechanizmu widać ryski po mechanizmie regulacji włosa jaki był w szpindlakach, przynajmniej tak mi się wydaje Emalia ukryta pod deklem też jest chyba trochę dziwna, nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2280 Napisano 20 Lutego 2021 Dlaczego dziwna... bardzo fajna... 18 godzin temu, papax napisał(-a): Jakiś wczesny wychwyt cylindrowy opierający się na budowie szpindlaka. W sumie bez zdjęć z boku ciężko ocenić co tam zaszło w środku. Skoro szpindlaki przerabiano na brytyjskie wychwyty kotwicowe to może i bywały przeróbki na cylindry? Będzie drogi ;). jaki to jest wczesny wychwyt cylindrowy? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5755 #2281 Napisano 20 Lutego 2021 Jak pod pachą ma te dziewcze włosy to znaczy że emalia stara - a jak ogolona to współczesny wyrób 🤦♂️ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papax 97 #2282 Napisano 20 Lutego 2021 3 godziny temu, kiniol napisał(-a): Dlaczego dziwna... bardzo fajna... jaki to jest wczesny wychwyt cylindrowy? Zastosowałem skrót myślowy, wczesny to znaczy że zastosowany stosunkowo dawno, jeszcze przed rozpowszechnieniem się wychwytu cylindrowego w zegarkach kieszonkowych. Płyta rzeczywiście nosi ślady pozostałości szpindlaka, i widać na niej ślad regulatora Tompiona. Ktoś kiedyś przerobił go całkiem fachowo na cylinderka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2283 Napisano 20 Lutego 2021 5 godzin temu, Paweł Bury. napisał(-a): Jak pod pachą ma te dziewcze włosy to znaczy że emalia stara - a jak ogolona to współczesny wyrób 🤦♂️ 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sparta31 132 #2284 Napisano 21 Lutego 2021 Pierwsza kieszonka w moim zbiorze 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6422 #2285 Napisano 21 Lutego 2021 Pokaż mechanizm Roskopf'a 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sparta31 132 #2286 Napisano 21 Lutego 2021 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1450 #2287 Napisano 21 Lutego 2021 Ladny.U mnie same kulawe,nawet chodza alke cos im brak (pojda do ludzi) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2288 Napisano 25 Lutego 2021 (edytowane) Pięknie, pięknie... Edytowane 22 Lipca 2021 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2289 Napisano 27 Lutego 2021 W dniu 24.07.2020 o 18:55, Grigoris1 napisał(-a): Zaiste upchany pod balansem Lubię widok "wnętrza" takiego czasomierza Wrzucę przy okazji moją aktualną zagwozdkę - co może oznaczać ten symbol??? Wiem, że upłynęło sporo czasu ale przypadkiem natknąłem się na coś takiego i tak się zastanawiam czy oba symbole mogą mieć coś ze sobą wspólnego, niby nie są identyczne, jednak podobieństwo jest uderzające. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #2290 Napisano 28 Lutego 2021 To jest logo International Organisation of Good Templars. Internet mówi, że to dość stare stowarzyszenie, więc może na tym zegarku jest pierwotna wersja nazwy z C zamiast G? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2291 Napisano 28 Lutego 2021 Dzięki Bracia! Jak mylne może być pierwsze wrażenie... GOST vs IOGT Poszukiwania zakończone! No i mam zegarek Dobrego Templariusza:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrycja653 1 #2292 Napisano 28 Lutego 2021 W dniu 19.02.2021 o 21:39, Szpindlakfan napisał(-a): No właśnie sam nie jestem pewien, a nie ma lepszych zdjęć. Te mostki wyglądają na dosztukowane, a na płycie mechanizmu widać ryski po mechanizmie regulacji włosa jaki był w szpindlakach, przynajmniej tak mi się wydaje Emalia ukryta pod deklem też jest chyba trochę dziwna, nie? Prześliczny ten zegarek ❤️ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2293 Napisano 28 Lutego 2021 10 minut temu, Grigoris1 napisał(-a): Dzięki Bracia! Jak mylne może być pierwsze wrażenie... GOST vs IOGT Poszukiwania zakończone! No i mam zegarek Dobrego Templariusza:) 8 godzin temu, Odin napisał(-a): To jest logo International Organisation of Good Templars. Internet mówi, że to dość stare stowarzyszenie, więc może na tym zegarku jest pierwotna wersja nazwy z C zamiast G? No właśnie to C mi nie pasowało, szukałem możliwych kombinacji w innych językach, bo jest to organizacja o zasięgu globalnym, ale nie znalazłem nic sensownego. Może jednak na zegarku jest G, a nie C? Może logo zostało wykonane z błędem? 9 minut temu, Patrycja653 napisał(-a): Prześliczny ten zegarek ❤️ Też mi się podobał, ale jest strasznie mały, tylko 40 mm średnicy, a ja nie cierpię małych kieszonek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9194 #2294 Napisano 28 Lutego 2021 Early Lepine Type 1 slim pocket watch - YouTube Uruchomiłem mojego Lepine'a typ 1 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 440 #2295 Napisano 28 Lutego 2021 Sądzę, że wszystko wskazuje na błąd - podobieństw jest sporo. Paweł, Lepine ładniutki - nie myślałeś o wyczyszczeniu koperty? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9194 #2296 Napisano 28 Lutego 2021 Nie - ładna jest ta czarna patyna 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4660 #2297 Napisano 1 Marca 2021 Idealnie patyna pasuje do całości zegarka. Cały zegarek świetny w swej prostocie. 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2298 Napisano 4 Marca 2021 W dniu 8.07.2020 o 14:45, Szpindlakfan napisał(-a): "No i się wyjaśniło trochę Chronometr Artylerii." Czy mógłbyś coś więcej o tym napisać? Moje zródlo (kiedyś wykladowca szkoly zegarmistrzowskiej) potwierdza tylko ze jest to wyrób francuski na 100 %,chrono artyleryjskie lub przemyslowe .Jeszcze takiego egzemplarza nie spotkal ale analiza nagran pozwala na takie wnioski. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2299 Napisano 4 Marca 2021 A jak to miało w tej artylerii działać, źródło nie powiedziało? Przecież gdy działo wystrzeliło to nikt tego mikrego dzwoneczka nie usłyszał... Co? 120 wystrzałów na minutę? Wyjaśnij mi to proszę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2300 Napisano 4 Marca 2021 4 godziny temu, janekp napisał(-a): Moje zródlo (kiedyś wykladowca szkoly zegarmistrzowskiej) potwierdza tylko ze jest to wyrób francuski na 100 %,chrono artyleryjskie lub przemyslowe .Jeszcze takiego egzemplarza nie spotkal ale analiza nagran pozwala na takie wnioski. Czy udałoby Ci się zdobyć o tym więcej informacji? Jakieś zdjęcia innych podobnych czasomierzy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach