murcins 35472 #1876 Napisano 29 Czerwca 2017 Pewnie sentymenty z młodości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #1877 Napisano 29 Czerwca 2017 Jezeli jest tak jak piszesz,to podejrzewam,ze jest z niego strasznie sentymentalny chlopak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paeo21106 83 #1878 Napisano 30 Czerwca 2017 Witam. Mam taki problem w zegarku Aw-711. Nie działają mi dwa przyciski, chociaż blaszka styka się z stykami. Gdy pinceta dotknę styki to czasami załapią i godzina się zmienia. Czy można to w jakiś domowy sposób naprawić? Czym wyczyścić styki ? Czy iść od razu do zegarmistrza ? Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelprzet 0 #1879 Napisano 1 Lipca 2017 Witam. Mam leciwego już (ponad 10 lat) Casio DB36H. W dniu wczorajszym zauważyłem, że odpadł i zaginął przycisk od podświetlenia (plastikowa część). Czy istnieje możliwość dokupienia gdzieś takiego elementu? Proszę o jakiekolwiek namiary. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeRmAnOs 215 #1880 Napisano 2 Lipca 2017 Ciężko może być z samymi przyciskami, na olx jest używka za 50 (nie moja jak by co) myśle ze za połowe odda. W spisie części nie dojrzałem przycisków lecz całą koperte bez modułu. 0 Mistrz edycji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9007 #1881 Napisano 4 Lipca 2017 Witam. Mam taki problem w zegarku Aw-711. Nie działają mi dwa przyciski, chociaż blaszka styka się z stykami. Gdy pinceta dotknę styki to czasami załapią i godzina się zmienia. Czy można to w jakiś domowy sposób naprawić? Czym wyczyścić styki ? Czy iść od razu do zegarmistrza ? PozdrawiamSpróbuj zacząć od przeczyszczenia blaszek i napylanych na płytce styków za pomocą cienkiego patyczka z watką nasączoną spirytusem. Jeśli to nie da wyraźnej poprawy, być może blaszki trzeba będzie opracować mechanicznie (przeszlifować delikatnie drobnym papierem). Styków napylonych mechanicznie nie ruszaj, ponieważ można je bezpowrotnie usunąć z płytki i będzie po ptakach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paeo21106 83 #1882 Napisano 4 Lipca 2017 Spróbuj zacząć od przeczyszczenia blaszek i napylanych na płytce styków za pomocą cienkiego patyczka z watką nasączoną spirytusem. Jeśli to nie da wyraźnej poprawy, być może blaszki trzeba będzie opracować mechanicznie (przeszlifować delikatnie drobnym papierem). Styków napylonych mechanicznie nie ruszaj, ponieważ można je bezpowrotnie usunąć z płytki i będzie po ptakach.Witam. Przeczyściłem styki spirytusem i jest duża poprawa. Przyciski raz działają super ale też się potrafią dalej zawiesić i nie reagować. Chociaż z początku to w ogóle nie reagowały. Myślisz że to może być wina modułu ?Godzinę póki co ustawiłem a jutro spróbuje blaszki opracować mechanicznie lekko, papierem wodnym 2000. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9007 #1883 Napisano 4 Lipca 2017 Witam. Przeczyściłem styki spirytusem i jest duża poprawa. Przyciski raz działają super ale też się potrafią dalej zawiesić i nie reagować. Chociaż z początku to w ogóle nie reagowały. Myślisz że to może być wina modułu ?Godzinę póki co ustawiłem a jutro spróbuje blaszki opracować mechanicznie lekko, papierem wodnym 2000. Co może być przyczyną zawieszania się przycisków - trudno mi powiedzieć. Bo - jak rozumiem - chodzi o zawieszanie się elektroniki w działaniu, a nie mechaniczne zacinanie się przycisków w obudowie zegarka? Cieszę się, że moja porada pomogła chociaż częściowo. Może odnośnie dalszych kroków to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni ode mnie koledzy, bo mi w sumie pomysły się już skończyły. Ale generalnie to ładny kolega antyk wykopał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paeo21106 83 #1884 Napisano 5 Lipca 2017 Co może być przyczyną zawieszania się przycisków - trudno mi powiedzieć. Bo - jak rozumiem - chodzi o zawieszanie się elektroniki w działaniu, a nie mechaniczne zacinanie się przycisków w obudowie zegarka? Cieszę się, że moja porada pomogła chociaż częściowo. Może odnośnie dalszych kroków to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni ode mnie koledzy, bo mi w sumie pomysły się już skończyły. Ale generalnie to ładny kolega antyk wykopał. Chodzi o zawieszanie elektroniki, bo przyciski chodzą super, blaszki dotykają styki i odbijają ładnie. Dziękuję za poradę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1885 Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Czy LCD z modułu 3230 będzie kompatybilny z modułem 1289? Edit: podmienilem i pasuje, ale nie do końca. Nie mam pewnosci czy to ze względu na różnice modułów w długości kalendarzy ale LCD z 3230 na module 1289 wyświetla dni miesiąca tylko od 0 do 9 i to nie wszystkie cyfry w dodatku nie kompletne. Edytowane 8 Lipca 2017 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81378 #1886 Napisano 9 Lipca 2017 Muszę zmienić baterię w DW5600, co tam siedzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9007 #1887 Napisano 9 Lipca 2017 Muszę zmienić baterię w DW5600, co tam siedzi?Jaki numer modułu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1888 Napisano 9 Lipca 2017 CR2016 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81378 #1889 Napisano 9 Lipca 2017 CR2016 Dokładnie Okazało się że mam w domu i juz wymieniona 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwan997 2 #1890 Napisano 19 Lipca 2017 Witam szanowne grono.Mam takie marzenie żeby posiadać G-Shocka w metalowej kopercie np DW-5030c ale zegarki te są drogie ,dlatego po przeczytaniu tego wątku postanowiłem takowy zegarek złożyć .Tu pojawia się pytanie jak zrobić wersję budżetową ,czy zamówić wszystko co się da z Zibi ,a może tylko kopertę i dekielek a resztę z innego dawcy (jeśli tak to z jakiego ?)Z góry dziękuję za odpowiedź. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1891 Napisano 19 Lipca 2017 Jeśli chcesz mieć stalową kopertę musisz takową zamówić w Zibi wraz z pozostałymi częściami, deklem, modułem, bezelem, śrubkami bezela, paskiem i kilkoma innymi częściami. Koszt złożenia takiej zakrętki to około 400PLN.Jeśli masz już DW-5600 to możesz zamówić samą kopertę, dekiel, śrubki bezela a moduł razem z paskiem, bezelem, uszczelką i kilkoma innymi częściami wziąć z DW-5600. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
killme 17 #1892 Napisano 19 Lipca 2017 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich lubiących dłubać w zegarkach Od dobrych 25ciu lat mam tego bakcyla, który uaktywnia się u mnie od czasu do czasu - głównie przegrywa z moją inną pasją jaką jest motoryzacja(Skoda 120 turbo..)Ostatnio mnie bardzo korciło na jakiegoś pierwszego g-shocka - oczywiście kwadratowego.Zacząłem obserwować portale aukcyjne i oprócz GLX-5600 nie było nic ciekawego. Postanowiłem zaryzykować, tym bardziej że sprzedający trochę obniżył cenę.Przyszedł w takim stanie - na żywo oczywiście wyglądało to dużo lepiej, ale od razu widać że troche paprochów za szybką jest - a ponoć był po czyszczeniu, wymianie baterii i teście szczelności.. Było trochę czasu w niedziele to postanowiłem wyjąć mój antyczny zestaw narzędzi i zobaczyć jak to wygląda w środku.Nie zrobiłem zdjęć grzyba jaki był pod bezelem, tylko od razu poleciałem z tym nad umywlakę..ale w sumie tego sie spodziewałem. Po odkręceniu dekla czuje że coś nienaturalnie wypycha go na zewnątrz: Ułamany plastikowy uchwyt w module który trzyma baterie. Potem zaczynam szukać uszczelki pod deklem i nie potrafie znaleźć.. Na szczęscie miałem przeczucie i zamówiłem uszczelkę dekla wraz z nowym bezelem i paskiem z GWM5600 Mając na uwadze jaki mechanik maszyn rolniczych tam zaglądał, to postanowiłem jeszcze rozebrać przyciski - zdjęć nie robiłem, ale wszystko było na swoim miejscu, te malutkie oringi poczyściłem i wymoczyłem w oleju, potem wyczyściłem jeszcze koperte i dokładnie wysuszyłem i złożyłem w całość. Narazie zostaje oryginalny bezel i pasek, mimo ze matowy z GWM5600 założyłem na próbę i moim zdaniem wyglądało to gorzej, a te blizny z oryginału nadają mu charakteru. Następnym razem zrobię zdjęcia jak to wygląda finalnie na ręce i w akcji. Jasność i klarowność tego wyświetlacza mnie poprostu urzekła, mimo że na zdjęciach tego nie widać - aparat też mam stary Pozdr. Edytowane 19 Lipca 2017 przez killme 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwan997 2 #1893 Napisano 19 Lipca 2017 Dziękuję @GitBit a byłbyś w stanie wymienić te "pozostałe cześci" ?Bo pasek bezel koperta i moduł wydają się oczywiste :-).I jeszcze jedno bardziej opłaca się kupić "całego" DW-5600 czy zamówić poszczególne części z ZIBI ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1894 Napisano 19 Lipca 2017 Raczej polował bym na używkę do 200PLN max.. Potrzebna jest jeszcze uszczelka dekla, gumowa podkladka którą wklada się pomiędzy moduł a dekiel, metalowy pierścien w który wklada się modul i gumowy separator tego pierścienia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paeo21106 83 #1895 Napisano 20 Lipca 2017 Witam. Takie szybkie pytanie, Wie ktoś jaka bateria idzie do modelu G-011d moduł 4762 ?Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9007 #1896 Napisano 20 Lipca 2017 Jeśli wierzyć internetom, to CR1220. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35472 #1897 Napisano 20 Lipca 2017 Witam. Takie szybkie pytanie, Wie ktoś jaka bateria idzie do modelu G-011d moduł 4762 ?PozdrawiamCR-1220 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paeo21106 83 #1898 Napisano 20 Lipca 2017 Dzięki pięknie Panowie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1899 Napisano 22 Lipca 2017 Czy przy wymianie bezela w GDF-100 można uszkodzić sensory czy nie ma takiej możliwości? 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianDe 124 #1900 Napisano 22 Lipca 2017 Nie ma takiej możliwości, o ile nie zaczniesz czyścić sensora 0 <p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach