Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Guest Yakovlev

ZEGARKI RADZIECKIE - INFORMACJE, CIEKAWOSTKI, MITY

Recommended Posts

Guest Mechan

A więc skoro Ruhla, to widać, że radzieccy scenarzyści podeszli do sceny odpowiedzialnie, w myśl leninowskiej zasady "kino najważniejszą ze sztuk".

Ukazanie prawdziwego radzieckiego zegarka jako przedmiotu szemranego handelku, może nawet paserstwa?  to przecież mocno niestosowne.

No i zepsute protiwoudarnyje czasy? Jakieś niepotrzebne myśli w głowach widzów- czy zepsuł się od upadku, czy był już zepsuty?

:)

Edited by Mechan

Polecam Kolegom piękny film z 1965 roku o kulturze fizycznej i sporcie w Związku Radzieckim. Film otwiera gimnastyka pięknych zegarmistrzyń z 1 Moskiewskiej Fabryki Zegarków im. Kirowa.

To piękne, że Kirowy powstawały w takich warunkach i przy montażu zegarków pracowały wyłącznie kobiety.

https://www.net-film.ru/film-11571/?fbclid=IwAR1N64fHaDVQw-tklFRBIXgnJ_89kmq3wht5Nekkl3MqMvvozDm0k50Wjdg

Edited by Krokodyl Tik-Tak

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Fajne Mołnie Alexander prezentuje, szczególnie ta 14:45 tzw. żydowska chodząca odwrotnie.

Czy ktoś ma taką Mołnię i rozbierał mechanizm? Z tego co wyczytałem zmieniony jest remontuar, kotwica i koło wychwytowe.

Były też takie Pobedy, nawet się trafiają na rynku wtórnym i nie są jakieś bardzo drogie.

Pierwsze słyszę. :o  Możesz pokazać jakąś dla przykładu?

Nie sądziłem, że to coś ciekawego. Kiedyś przeglądałem internet i trafiłem na takie coś. Teraz szukałem i jest tylko jakiś wynalazek na eBay, ale to chyba nie było to https://www.ebay.com/itm/Vintage-Pobeda-Reverse-watch-with-Jewish-numbers-USSR-Soviet-/303049921674

W wolnej chwili przeszukam historię przeglądarki, bo nie mogę sobie przypomnieć, czy to był eBay, czy Catawiki czy jeszcze gdzieś. Jeśli zrobiłem niepotrzebne zamieszanie, to przepraszam. 

A tu Mołnia https://www.ebay.ca/itm/Molnija-pocket-watch-backward-motion-Jewish-Star-David-Menora-hebrew-letters/173639971638?hash=item286dbfb336:g:Xn0AAOSw9mFWG0tI:rk:49:pf:0

Edited by renqien

Co do Pobied, to ta wyżej wklejona to jakaś twórczość , raczej radosna.

Coś takiego znalazłem:

https://www.ebay.com.sg/itm/Vintage-Pobeda-Reverse-watch-with-Jewish-numbers-USSR-Soviet/303049921674?hash=item468f2ed48a:g:gn4AAOSw~rhb4-bA:rk:6:pf:0

ale to nie wygląda na produkcję seryjną, też chałpnictwo ktoś odstawia, nie mówiąc o cenie.

Ceny tych Mołni są szalone.

A tu jakby ktoś chciał poczytać skąd się wzięły takie zegarki i kto jeszcze produkuje, pod konkretny rynek, po rosyjsku.

http://hebrew.mkipnis.ru/pages/hebrewclock.php

Edited by timegoesby

Pytanko do szanownych kolegów. Czy ktoś posiada katalog Łuczy, 2209"slimów". Mam już kilkanaście i jestem ciekaw ile mi brakuje. .

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Pytanko do szanownych kolegów. Czy ktoś posiada katalog Łuczy, 2209"slimów". Mam już kilkanaście i jestem ciekaw ile mi brakuje. .

W katalogach i tak wszystkich nie znajdziesz. Najlepiej posiłkować się kolekcjami innych osób lubią forum (najlepiej rosyjskim).

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Tu np. kilka moich:

14352154_RIMG3934Copy.JPG

Tu np. kilka moich:

Brak mi czterech z tego co pokazałeś.

Edited by kchrapek
Nie cytujemy zdjęć

A to tylko kawalek z całości :) Masz już czego szukać. 1/5 ;)

Ogarnę kolekcję i zamieszczę fotki. Też mam ich kilkanaście.

Ps. odpowiadając na posty nie cytujemy zdjęć. Możesz to edytować.

Edited by marcur

Wow. 

Z jednym tylko przeszarżował, dokładnie 122 - Antarktyda. Ten model robił tylko Poljot. 

No i takiego ulepa jak nr 123 też raczej nie było :)

Guest Wojciech1500

W teorii męski, w praktyce nosiło go też wiele kobiet. Można powiedzieć unisex.

To tak jak z jednym moim Łuczem. Widziałem go w wersji "gold" na damskiej bransoletce, choć na damkę jest za duży. Jak go noszę, mój brat zawsze pyta: "męskich nie było?" I weź tu tłumacz.

post-102478-0-93432600-1557300525_thumb.jpg

Guest Wojciech1500

To akurat jest damski zegarek :)