Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Guest Yakovlev

ZEGARKI RADZIECKIE - INFORMACJE, CIEKAWOSTKI, MITY

Recommended Posts

Guest Yakovlev

Tiaaa... załóżmy, że masz wolne 300 tys.

Kupujesz sobie dwa PAM-y i dwa IWC czy Łunochoda ?

Pytanie retoryczne.

Guest Yakovlev

za resztę to trzeba opić nowe zakupy :D  więc zbierałbys na wynajem i Łunochoda ;)

Otrzymałem w prezencie (czyt.: wyżebrałem ;) ) od wujka dwa niemalże identyczne zegarki niemalże identyczne zegarki. Design totalnie zerżnięty, ale kto od kogo? Któż to wie?
Męska Zaria z sygnowanym mechanizmem Zarii i damska Sława z mechanizmem z 2 Moskiewskiej Fabryki.

post-74487-0-59767700-1510174893.jpg

post-74487-0-34091900-1510174894.jpg

post-74487-0-01958900-1510174895.jpg

post-74487-0-73669100-1510174895.jpg

Guest Yakovlev

Można dołożyć jeszcze Łucza, a jak się uprzeć to Zima, może Rakietę i jeden Bóg wie co jeszcze. Zależy jak bardzo sie uprzesz;)

Cóż tu można powiedzieć? Taki design lat 70-tych. I raczej nie powinien dziwić.

Co mięli robić? Wymyślać proch? Po jaką cholerę skoro można dowolnie pomniejszyć / powiększyć projekt koperty, jeśli trzeba to zmodyfikować i dostosować do swojego mechanizmu.

Można dołożyć jeszcze Łucza, a jak się uprzeć to Zima, może Rakietę i jeden Bóg wie co jeszcze. Zależy jak bardzo sie uprzesz;)

Cóż tu można powiedzieć? Taki design lat 70-tych. I raczej nie powinien dziwić.

Co mięli robić? Wymyślać proch? Po jaką cholerę skoro można dowolnie pomniejszyć / powiększyć projekt koperty, jeśli trzeba to zmodyfikować i dostosować do swojego mechanizmu.

Skutkowało to też umocnieniem więzi małżeńskich. Ową Sławę nosiła szanowna Małżonka Wujka ;)

Dzień Dobry

Otrzymałem w prezencie Poljot Tachometr 23 kamienie w automacie w bransolecie i chciałbym zamienić ja na pasek. Macie jakiś pomysł jak to zrobić? Przepraszam jeśli wybrałem zły wątek do zadania pyta ( nie w tej grupie). Dziękuje za opdpowiedz

Wymierzyć przy kopercie miejsce jak bransoleta łączona dochodzi do koperty zegarka aby dobrać pasek. Następnie wymierzyć wystający z koperty ząb do mocowania bransolety i na jego wymiar wyciąć w pasku dziurę zabezpieczając ją żeby się nie szczepiło lub podać te wymiary komuś i zrobi Ci taki pasek

Wymierzyć przy kopercie miejsce jak bransoleta łączona dochodzi do koperty zegarka aby dobrać pasek. Następnie wymierzyć wystający z koperty ząb do mocowania bransolety i na jego wymiar wyciąć w pasku dziurę zabezpieczając ją żeby się nie szczepiło lub podać te wymiary komuś i zrobi Ci taki pasek

Dzięki za odpowiedz i podpowiedz

No i kupić skręcane teleskopy najlepiej.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Planuję jechać do Lwowa w ciągu najbliższych 2 miesięcy pozwiedzać miasto, czy może ktoś z Was jest w stanie doradzić gdzie tam przy okazji zakręcić sie za jakąś Slava albo poljotem starym? Na co zwracać uwagę albo uważać - nie jestem znawca więc naciąć się na mechanizmie mogę - to wiem a coś jeszcze? Albo może jest gdzieś jakąś strona katalog czy coś? :)

Mam pytanie do pasjonatów rosyjskich (radzieckich) zegarków: jaka jest najlepsza (ze względów technicznych - materiały, jakość wykonania) marka? Wostok?

Guest Rafał75

Mam pytanie do pasjonatów rosyjskich (radzieckich) zegarków: jaka jest najlepsza (ze względów technicznych - materiały, jakość wykonania) marka? Wostok?

Rosjanie mówią że jeśli punktualność to Wostok, a jak na wojnę to Rakieta. :)

Edited by Rafał75

To nie takie proste. :)

Wszystko zależy od modelu, okresu produkcji i przeznaczenia.

Marki radzieckich zegarków przez większość trwania ZSRR, były tak na prawdę fikcją - każda fabryka robiła kilka "marek" zegarków. Każda miała swoje modele, o różnym przeznaczeniu i zaawansowaniu technologicznym. Dlatego Wostok-Wostokowi nierówny, ani Rakieta-Rakiecie.

Myślę, że tutaj można wymienić pojedyncze modele zegarków, a i tak każdy będzie miał swoje zdanie.

Na pewno na uwagę zasługują Wostoki Amfibie, szczególnie te o specjalnym przeznaczeniu - tzw. "beczki", albo ministerskie. To były uniwersalne i zdecydowanie najbardziej wytrzymałe zegarki, stalowe koperty i dobre wykonanie. Zdarzały się nawet bardzo-bardzo rzadkie, koperty tytanowe. Pośrednio amfibie robił też Poljot, Rakieta ale nie wiem jak było z ich jakością.

:edit: Rafał, a jak w kosmos tylko Poljot. ;)

Edited by Krokodyl Tik-Tak

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Guest Rafał75

No ba. :D Łukasz nie wiem skąd to się wzięło, ale taką informację kiedyś dostałem od znanego na tym forum kolegi. Myślę że coś w tym musi jednak być. Przyglądając się swoim zegarkom zauważyłem że po uczciwym serwisie i dobrze wyregulowane Wostoki są na prawdę bardzo punktualne. Za to Rakiety na pewno mogą wiele znieść, a jak coś zawsze można rzucić za wrogiem. ;)

Nawet nie podważam. Kupiłem mojemu bratu na 18-ste urodziny zwykłego, ale bardzo ładnego Wostoka Amfibię z lat 80, w pudełku z papierem itd. Od 3 lat działa jak chronometr. Chłopak go raczej nie oszczędza.

Szkoda tylko, że nie ma Rakiet w stalowej kopercie. Amfibia pewnie była w stali (jak coś wyprowadźcie z błędu), ale nie umiałbym nosić kolekcjonerskiego zegarka na dłoni.

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Nawet nie podważam. Kupiłem mojemu bratu na 18-ste urodziny zwykłego, ale bardzo ładnego Wostoka Amfibię z lat 80, w pudełku z papierem itd. Od 3 lat działa jak chronometr. Chłopak go raczej nie oszczędza.

Szkoda tylko, że nie ma Rakiet w stalowej kopercie. Amfibia pewnie była w stali (jak coś wyprowadźcie z błędu), ale nie umiałbym nosić kolekcjonerskiego zegarka na dłoni.

Amfibia, 3031 i jeden model garniturowy:

post-49869-0-19063800-1520761080_thumb.jpg

Panowie, a czy były Kamy ze złotą tarczą? Nie biała (kremową), nie czarną, ale właśnie - złotą.

Panowie, a czy były Kamy ze złotą tarczą? Nie biała (kremową), nie czarną, ale właśnie - złotą.

Nie było. Chyba że o czymś o nie wiem ale to mało prawdopodobne :)