Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Guest Yakovlev

ZEGARKI RADZIECKIE - INFORMACJE, CIEKAWOSTKI, MITY

Recommended Posts

Panowie, co do rozjechanego kraba - nie warto niszczyć zegarków, nawet tych złomków. Było mi przykro kiedy go ściągałem z torów, koniec z eksperymentami.

Co do ciekawostek - po tym, kiedy kupiłem kalendarz Kirowa od Pawła, zacząłem szukać więcej informacji na rosyjskich forach. Okazało się, że temat jest generalnie bardzo rzadki. Co więcej, było kilka wersji poświęconych pierwszym kosmonautom.

post-97171-0-96246400-1536737699_thumb.jpg

post-97171-0-76763100-1536737725_thumb.jpg

Edited by Krokodyl Tik-Tak

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Krab wpadł pod pociąg...

Libera w kaiążce Madamme opisuje zniszczenie znienawidzonej Ruhli poprzez położenie jej na torze tramwajowym. Edited by w2k2

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Czy to normalne, że werk w kopercie Rakiety jest mocowany nie jakimiś tam śrubkami, ale regularnym pierścieniem Segera? Nigdzie poza moim zegarkiem nie widziałem takiego rozwiązania.

Czy to normalne, że werk w kopercie Rakiety jest mocowany nie jakimiś tam śrubkami, ale regularnym pierścieniem Segera? Nigdzie poza moim zegarkiem nie widziałem takiego rozwiązania.

Tak,było stosowane takie rozwiązanie.

Ale te pierścienie stosowane w rakietach nie miały uszu na szczypce segera, tylko wcięcie na śrubokręt :D

właśnie tak. W międzyczasie znalazłem zdjęcia w necie takiego rozwiązania. Wot, radziecka myśl techniczna...

Czy do Poljota de luxe, i do Poljota 29 kamieni (czyli de luxe z automatem), szły te same koperty czy różne? Bo na zdrowy rozum to inne, żeby wahnik miał się gdzie pomieścić, ale nigdzie nie mogę takiej trafić.

Kolejne pytanie: czy ktoś ma wiedzę na temat koła balansu do Poljota 3133 oraz do zwykłego 2609 - czy można je zamieniać? 

Kolejne pytanie: czy ktoś ma wiedzę na temat koła balansu do Poljota 3133 oraz do zwykłego 2609 - czy można je zamieniać?

Z tego co pamiętam to tak.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

bo na oko wyglądają bardzo podobnie, ale może być różnica np. w wysokości, czy ilości zwojów. Zegarmistrz, którego o to pytałem, twierdził że nie są zamienne. A balans z włosem do 3133 na zatoce koło 30 dolców, 20 jak się dobrze poszuka, a za cały werk 2609 (który zresztą mam) tyle samo, tylko złotych.

Fajna prezentacja zegarków Aleksandra Brodnikowskiego (można sobie włączyć napisy po rosyjsku, a później auto-tłumaczenie z przeglądarki na polski), emerytowanego pracownika fabryki w Petrodworcu. 

Tutaj akurat pokazuje zegarki z 1MCzZ, porównuje mechanizmy 2408 ze szwajcarskim pierwowzorem :) i Poljoty de Luxe - w tym aż dwa polarne, z syntetycznymi rubinami na tarczy.

Choć pewnie największe wrażenie zrobi kolekcja Rakiet Amfibia. :) 
Edited by Krokodyl Tik-Tak

Dzięki za wrzutkę! Sympatycznie wygląda ten Pan :D No i ciekawy temat, z chęcią pooglądam :)

O ilę dobrze pamiętam, to już się taka ciekawostka na forum pojawiła. Chyba Kris pokazywał, tylko że na jasnych Sputnikach.

O ilę dobrze pamiętam, to już się taka ciekawostka na forum pojawiła. Chyba Kris pokazywał, tylko że na jasnych Sputnikach.

Tak, białych kilka gdzieś się pojawiło - Wolf ma białego Sputnika bez sygnatury w prawie idealnym stanie.

Kolejny króliczek do gonienia. :) 

Guest Mechan

Nie ma za co. :)

Kakże-tak, Towariszcz, "nie ma za co"?! Precyzyjna informacja to w ZSRR podstawa, a w szczególności o sytuacji w tak kluczowym zakładzie pracy jak PCzZ/Rakieta. I "to są sprawy, które MY musimy wiedzieć".

:)

PO logo na kopercie wnioskuję, że Ruhla? Taka syrenka jest chyba? :)

14234608_ruhla.jpg

Edited by marcur