Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Guest Yakovlev

ZEGARKI RADZIECKIE - INFORMACJE, CIEKAWOSTKI, MITY

Recommended Posts

o żesz... :D

Na pasku z podkładką jakoś tam się broni ;)

Edited by Kraft

Guest SebastianRR89

Witam szukam jakiegoś znany tematu zegarków Sturmanskie.

Posiadam zegarek ale nie wiele o nim wiem.

Witam szukam jakiegoś znany tematu zegarków Sturmanskie.

Posiadam zegarek ale nie wiele o nim wiem.

Najlepiej zapytaj w odpowiednim temacie załączając zdjęcie zegarka.

Czy to oryginał? Tarcza jakby malowanka - widać nacięcia na tarczy - inedxyff72a109dcab100572d32088f9ce0c21.jpg

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Guest Wojciech1500

Ten sprzedający z Bytomia w wiekszosci ma takie cudaki.

To malowanka,ewentualnie LenRemCzas.

Jeszcze chwila i te wszystkie malowanki będą traktowane jak wintydże....

:) oczywiście nie można włożyć wszystkiego do jednego wora, oko konesera dostrzeże wartość :), a tak swoją drogą od Kirowskiego kraba z wymalowaną przez kogoś w wojsku tarczą zaczęła się moja zegarkową przygoda...

Czy to oryginał? Tarcza jakby malowanka - widać nacięcia na tarczy - inedxy

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Panie, na samym dole zdjęcia jest Wostok Precision class. Chrzań Cornavina, pytaj o precyzyjnego, dobrze radzę...

Panie, na samym dole zdjęcia jest Wostok Precision class. Chrzań Cornavina, pytaj o precyzyjnego, dobrze radzę...

Dobrze mówisz

Z niego taki Precision Claas jak z świni rumak  :P tarcza współczesna, kkopeta od Ałmaza.....

Koledzy - pytanie do Was o tarcze warszawskie. Mam możliwość zakupu matryc fotochemicznych (będę oglądał w tym tygodniu, są na pewno Kirowskije, ale ponoć też inne) - rzekomo są to "oryginały", produkcji Jana Osińskiego. Czy ktoś z Was coś takiego posiada, widział je gdzieś w kolekcji, wie ile tego jest na rynku? Próbuję ustalić wartość kolekcjonerską.  

Dzięki z góry!

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Witam jestem nowy więc już coś namieszałem za co przepraszam . Chciałem się tylko spytać o symbolikę oznaczenie na tylnym dekielku 199 w slavie 26 kamieni . pozdrawiam

Edited by kchrapek

Witam jestem nowy więc już coś namieszałem za co przepraszam . Chciałem się tylko spytać o symbolikę oznaczenie na tylnym dekielku 199 w slavie 26 kamieni . pozdrawiam

Numery na deklu nie maja żadnego znaczenia i nie mówią nic, co najwyżej numer seryjny dekla ale to żadna informacja w stosunku do zegarka.

Edited by kchrapek

Kojarzycie stary mural PHU Jubiler (czyli głównego dystrybutora naszych zegarków), który był na jednej z kamienic warszawskiej Pragi? Od początku lat 70 był cały czas na elewacji, z wymalowanym zegarkiem i reklamował "Zegary, zegarki, budziki". Trzy dni temu właściciele go zamalowali, zanim konserwator zabytków zdążył go wpisać do rejestru.

Jak dla mnie to przykra sprawa z wiadomych powodów - to była najładniejsza reklama zegarków w mieście. :)

http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,25001267,retro-reklamy-zniknely-byly-tam-prawie-50-lat-mieszkancy.html

Edited by Krokodyl Tik-Tak

Kojarzycie stary mural PHU Jubiler (czyli głównego dystrybutora naszych zegarków), który był na jednej z kamienic warszawskiej Pragi. Od początku lat 70 był cały czas na elewacji z wymalowanym zegarkiem i reklamował "Zegary, zegarki, budziki". Trzy dni temu właściciele go zamalowali, zanim konserwator zabytków zdążył go wpisać do rejestru.

Jak dla mnie to przykra sprawa z wiadomych powodów - to była najładniejsza reklama zegarków w mieście. :)

http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,25001267,retro-reklamy-zniknely-byly-tam-prawie-50-lat-mieszkancy.html

No nie, zastanawiałem się, czy są wpisane do rejestru zabytków...

Kojarzycie stary mural PHU Jubiler (czyli głównego dystrybutora naszych zegarków), który był na jednej z kamienic warszawskiej Pragi? Od początku lat 70 był cały czas na elewacji, z wymalowanym zegarkiem i reklamował "Zegary, zegarki, budziki". Trzy dni temu właściciele go zamalowali, zanim konserwator zabytków zdążył go wpisać do rejestru.

Jestem równie zasmucony i oburzony tym, co zrobili ci ludzie. Od dziecka pamiętam te reklamy Jubilera i Fotonu. Jakiś czas temu w tramwaju słyszałem, jak ojciec tłumaczył swojemu ok. 5-6 letniemu dziecku co to jest. A teraz tego nie ma... Czytałem, że mają je przywrócić, ale to już nie będą te same reklamy (chyba, że zmyją w jakiś sposób tę paskudną szarą farbę)...

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Też jak zobaczyłem info o tym, to mnie trochę poddenerwowało...  <_< Widziałem tylko zdjęcia tych reklam, ale i tak się jarałem jak innymi takimi.. Gdzieś w komentarzach ludzie starsi ode mnie pisali, że były brzydkie i dobrze, że zamalowano te reklamy... Mhmm, ja tego obiektywnie nie mogę chyba ocenić, choć tak czy siak wydaje mi się, że mogły zostać... Zwłaszcza, że raczej szare ściany nie są o wiele ładniejsze od tego.. bądź jakieś reklamy "Stonki"...

Też jak zobaczyłem info o tym, to mnie trochę poddenerwowało...  <_< Widziałem tylko zdjęcia tych reklam, ale i tak się jarałem jak innymi takimi.. Gdzieś w komentarzach ludzie starsi ode mnie pisali, że były brzydkie i dobrze, że zamalowano te reklamy... Mhmm, ja tego obiektywnie nie mogę chyba ocenić, choć tak czy siak wydaje mi się, że mogły zostać... Zwłaszcza, że raczej szare ściany nie są o wiele ładniejsze od tego.. bądź jakieś reklamy "Stonki"...

To prawda, masz rację, nie dogodzi się każdemu. Cóż, wydawało się to na tyle neutralne przesłanie, że nawet jeśli ktoś krzywi się na wspomnienie o PRL - całkiem ładna reklama zegarków i materiałów fotograficznych nie będzie problemem.

Edited by Krokodyl Tik-Tak

Szkoda naprawdę :(

PRL nie był wymarzonym ustrojem w naszym kraju zbierał złe żniwo .

Ale niszczenie wszystkiego co jest z nim związane też nie jest normalne .

To był miły przykład reklamy i ówczesnej sztuki w projektowaniu.

Nic nie poradzimy na ślepy upór.

Edited by janosikmz19822